• Anasayfa
  • Bilgi
  • Seyahatlerde virüslere karşı nasıl önlem alabiliriz?

Seyahatlerde virüslere karşı nasıl önlem alabiliriz?

nihanbayram

Koronavirüs kavramı hayatlarımıza girdiği ilk günden beri hepimizin aklında “Seyahat ederken virüslerden nasıl korunurum?” sorusu dolaşıyor. Normalleşme sürecine girdiğimiz günlerden beri seyahatlerimizi daha sağlıklı hale getirmek için de birçok adım atılıyor. Sağlık Bakanlığı, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü gibi kurumlar ve hava yolu şirketleri bizlere sağlıklı seyahatler sunabilmek için omuz omuza çalışıyorlar. Yolculuklarımız için konulan kurallara uyarak ve hem sağlık hem de hijyenimizle ilgili noktalara dikkat ederek seyahatlerimizde virüslerden korunabiliriz.

İçindekiler

HES kodu almalıyız

Sağlık Bakanlığı tarafından Hayat Eve Sığar projesi kapsamında geliştirilen HES kodu, yolculuk yapacak kişinin hasta veya temaslı olmadığı ve risk taşımadığını gösterecek bir belge diyebiliriz. Yurt içi seyahatlerimiz için uçak bileti rezervasyonu yaparken ve satın alırken kullanmak zorunda olduğumuz bu kodu şu an için uçak ve tren biletlerimiz için almamız gerekiyor. İlerleyen dönemde otobüs biletlerimizi satın alırken de kullanmamız gerekecek. Kodu SMS ile ya da HES mobil uygulaması üzerinden alabilirsin. HES kodu nasıl alınır? başlıklı yazımızda bilmen gereken tüm detayları senin için anlattık.

Havalimanları ve hava yolu şirketlerinin kurallarına uymalıyız

SGHM 1

Normalleşme sürecinde Sağlık Bakanlığı, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ile ortak çalışmalar yaparak havalimanları için de birtakım kurallar belirledi ve bir genelge yayınladı. Havalimanları 1 yıl geçerli olacak bu genelgede yer alan kurallara uymak zorundalar. Tabii ki bu kurallara yolcular olarak bizler de uymak zorundayız. Maske takma zorunluluğun en başta geldiği kurallar listesinde; havalimanı servislerinin oturma düzeni, yolcular arasındaki boşluk, check-in işlemleri sırasında HES kodu beyan etme gibi önemli kurallar bulunuyor. Bu kurallara uymayan yolcuları uçuş yasağı ve idari cezalar bekliyor olacak. Havalimanı kurallarına buraya tıklayarak ulaşabilirsin.

Gelelim hava yolu şirketlerinin önlemlerine; Türk Hava Yolları, Pegasus, Emirates gibi şirketler önlemlerini açıklamaya başladılar. Tüm şirketlerin uçuşlarında maske takmak zorunlu hale getirildi. Türk Hava Yolları artık uçaklarında kabin bagajlarına izin vermeyecek. Sadece küçük el çantalarımızı yanımıza alabileceğiz. Dergi, biniş kartı gibi uçak içi yayınlar ve uçak içi ikramlar kaldırıldı. Pegasus ikramlarında paketlenmiş sandviçler ve krakerler olacak. Hava yolu şirketlerinin kurallarını anlattığımız yazımızı buradan okuyabilirsin.

Uçak Bileti

Maske takmalıyız

Maske

Maskeler hayatımızın önemli bir parçası haline gelmiş durumda. Normalleşme sürecimizde de seyahat ederken maskelerimizi takmak zorundayız. Zaten havalimanlarının ve hava yolu şirketlerinin kuralları da bu yönde. Maskemizi takarken dikkat etmemiz gereken noktaları da atlamamalıyız. Maskemizi takmadan önce ellerimizi temizlemeliyiz. Maskemizi taktıktan sonra sadece çıkaracağımız zaman dokunmamız gerektiğini aklımızda bulundurmalıyız. Maskemizi çıkardıktan sonra asla tekrar kullanmamalıyız ve hemen çöpe atmalıyız. Sonrasında da ellerimizi su ve sabunla yıkamalıyız. Yıkayamıyorsak da dezenfekte etmeliyiz.

Yolculuk esnasında ellerimizi temiz tutmalıyız

Elleri yıkama

Havalimanları, otogarlar ve tren garları her gün binlerce yolcuyu ağırlayan kalabalık noktalar. Birçok insanın bir araya geldiği bu alanlarda hastalıklar hızlı yayılabiliyor. Bizlerin de seyahatlerimizin başladığı bu noktalara gittiğimizde kişisel hijyenimize olabildiğince fazla dikkat etmemiz gerekiyor. Özellikle ellerimizi su ve sabunla 20 saniye boyunca yıkayıp temiz tutmamız gerekiyor. Böyle ortamlarda bulunduğumuzda ellerimizi yıkamadan ağzımıza, burnumuza ve gözlerimize kesinlikle dokunmamalıyız. Eğer su ve sabuna ulaşamayacağımız bir durumda isek de çantamızda bulunduracağımız el dezenfektanlarını kullanabiliriz. Bu el dezenfektanları uçak, otobüs ve tren yolculukları esnasında da ellerimizi dezenfekte etmemize yardımcı olur.

Dirseğimizin içine öksürmeli ve hapşırmalıyız

öksürme

Yanımızda tek kullanımlık mendil taşımaya özen göstermemiz gerekiyor. Virüslerin bulaşmasına yol açabilen öksürme ve hapşırma gibi eylemlerde bu tek kullanımlık mendilleri kullanıp kendimiz ve çevremizdekileri korumalıyız. Bu mendilleri kullandıktan hemen sonra çöpe atmalıyız. Eğer yanımızda tek kullanımlık mendil bulunmuyorsa, elimize doğru değil dirseğimize doğru öksürmeliyiz ya da hapşırmalıyız. Böylece sıvı partiküllerinin havaya karışmasını engelleyebiliriz. Ayrıca dirseğimizin yüzümüze değme ihtimali her zaman düşük olduğu için kendimizi de korumuş oluruz.

Yolculuk yapacağımız alanı dezenfekte etmeliyiz

Koltuk

Uçak ya da otobüse binerken yanımızda her ihtimal karşısında hazırlıklı olabilmek için ıslak mendil bulunduruyoruz. Anti bakteriyel özellikli ıslak mendilimizle koltuğumuza oturmadan önce temas edebileceğimiz kemerimizi, koltuk kollarını, koltuklarımızın önündeki masaları ve ekranları temizlemeliyiz. Tabii oturacağımız yeri temizledikten sonra ellerimizi de temiz bir ıslak mendille silmeliyiz. Yanımızda el dezenfektanımız bulunuyorsa bununla ellerimizi dezenfekte etmeliyiz.

Cam kenarı koltukları tercih edebiliriz

Cam kenarı koltuk

Uçak ya da otobüs yolculuklarında yanımızdaki diğer yolcularla yakın temas içerisinde olmak zorundayız. Ancak oturacağımız koltuğu seçebiliriz. Bu noktada en mantıklı seçim, cam kenarındaki koltuklar. Bu sayede koridorda yaşanan yolcu trafiğinden uzaklaşabiliriz. Sadece yanımızda oturan yolcuyla yakın temas içinde oluruz. Eğer bindiğimiz uçakta boş koltuklar varsa uçuş görevlilerinden yanımızın boş olacağı şekilde oturabileceğimiz bir yere geçmeyi de rica edebiliriz.

Tuvaletlerden mümkün olduğunca uzak durmalıyız

Uçak tuvaleti

Havalimanları ve otogarlarda bulunan tuvaletleri her gün yüzlerce insan kullanıyor. Uçak ve otobüslerin içinde bulunan tuvaletler de hem küçük alanlar hem de çok sayıda insan yolculuk süresince kullanıyor. Her ne kadar sıklıkla temizlense de bu tuvaletler çok sağlıklı olmayabiliyor. Bu nedenle mümkün olduğunca bu tuvaletleri kullanmamaya dikkat etmeliyiz. Eğer kullanmak zorunda kalırsak da ellerimizi yıkadıktan sonra musluğa ve kapı kollarına kâğıt havlu ile dokunmalıyız. Yanımızda el dezenfektanı taşıyorsak ellerimizi hemen dezenfekte etmeliyiz.

Gerekli aşıları yaptırmalıyız

Seyahat aşı

Seyahat etmeden önce aşı yaptırmamız gereken ülkelerden birine gidiyorsak bu aşıları mutlaka yaptırmalıyız. Sarıhumma, tifo, kolera gibi birçok hastalığın aşılarından hangilerini olmamız gerektiği; gideceğimiz ülkeye, yapacağımız yolculuğun zamanına, orada kalacağımız süreye ve hatta nerede kalacağımıza göre değişiklik gösterebilir. Gerekli aşılar hakkında bilgi almak ve aşıları doğru zamanda yaptırabilmek için Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü’ne bağlı Seyahat Sağlığı noktalarına gitmemiz gerekiyor. En doğru ve kapsamlı bilgileri bu merkezlerden alabiliriz. Ayrıca aşılarımızı yaptırmış olsak bile enfeksiyondan korunmak için önlem almaya devam etmemiz gerektiğini de unutmamalıyız. *

https://www.seyahatsagligi.gov.tr/site/asilar


nihanbayram
Nihan Bayram
413 Yazı
Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN