Mısır’ın en güzel ve kozmopolit şehirlerinden Şarm El Şeyh’e yolunuz düşerse Orta Doğu mutfağının birbirinden lezzetli tatlarını keşfetmeden dönmeyin. İşte Şarm El Şeyh’te yiyebileceğiniz kahvaltıdan tatlı 10 yemek.
Arap mutfağının en sevilen ve sofralarda sevilerek tüketilen yemeklerinden olan Sayediya balık ve pirincin aynı tabakta buluşması. Kimyonlu limonlu sosta haşlanan balıkların yine balık suyunda pişirilen pilav ile servis edildiği bir yemek sayadiya. Son olarak tabağın üstüne un ve tereyağı ile elde edilen kahverengi bir sos eşliğinde çam fıstıkları serpiştirilir.
Listemizin ikinci sırasında yer alan yemek aslında Mısır’da kahvaltıların baş kahramanı olan Ful Medames. Ana maddesinin kuru bakla olduğu bu sağlıklı kahvaltılık için sarımsak maydanoz, limon, kimyon ve domates yeterli. Oldukça pratik ve her zaman dolapta bulabileceğiniz şeylerle yapabileceğiniz bir aperatif. Pişmiş baklaların diğer malzemelerle haşlanıp ardından püre haline getirilmesi ile hızlı ve lezzetli bir kahvaltı tabağı elde edebiliyorsunuz.
Hazır kahvaltılıklardan bahsetmişken yine Orta Doğu mutfaklarında en sevilen kahvaltı lezzetlerinden Shakshuka ile devam ediyoruz. Domates soğan, baharatlar, maydanoz ve yeşil soğan ile servis edilen yemek aslında Türk kahvaltılarının yıldızı menemene benziyor.
Hazır kapıda vize kolaylığı da gelmişken Mısır’ın eşsiz kenti Şarm El Şeyh’e gidip yerinde yöresel bir kahvaltı yapmak isterseniz size uygun tarih aralıklarında bütçenize en uygun uçak bileti fiyatlarını sayısız firmadan alıp karşılaştırdığımız sayfamıza da uğrayın.
Hawashi, oldukça enteresan bir isme sahip olsa da esasında bir tür sandviç. Pide ekmeğinin (baladi ekmeği) arasına kıyma ya da parça kuzu etinin doldurulduğu hawashi oldukça baharatlı bir yiyecek öyle ki içine konulan kıyma çeşitli baharatlarla çeşnilendiriliyor. Yolunuz Şarm El Şeyh'e düşerse sokak lezzeti olarak deneyebilirsiniz.
Bir tür meze olan babaganuşun en temel malzemesi patlıcan. Közlenmiş patlıcan ezmesi olarak da tanımlanabilecek mezenin içine limon, zeytinyağı, baharat çeşnisi ve tahinden oluşan bir sos giriyor. Tercihe göre yoğurt ve maydanoz ile de servis edilir.
Mısır'ın bir diğer meşhur damak çatlatan sokak lezzeti de Koshari. Yer yer İtalyan, Hint ve Orta Doğu mutfaklarının esintisini taşıyan bu yemeğin ana malzemeleri makarna, pirinç, yeşil mercimek ve soğan. Son olarak sarımsak ve sirke karışımı bir sosla servis edilir.
Mısır'a özgü bir hamur işi olan Fiteer Baladi açılarak kat kat hale getirilen hamurun içine kıyma, sebze kavurması, pekmez, peynir gibi harçların doldurulması ile hazırlanır. Yolunuz Şarm El Şeyh'e düşerse fırın tipi yerlerde ve sokak satıcılarının tezgahında bulabilirsiniz.
Yalnızca Mısır'ın değil, Orta Doğu mutfağının ve son zamanlarda ülkemizin de en sevilen lezzetlerinden biri haline gelen falafel esasında bir sokak lezzeti. Nohuttan ama bazen de tercihen bakladan yapılan falafel çıtır bir kızartma. Yanında çoğunlukla humus ile servis edilir.
Listemizde Mısır'a özgü leziz, sağlıklı ve pratik bir salata olan tabuleye de yer vermek istedik. Bulgur ya da ince dövülmüş buğday ile maydanoz, domates ve yeşil soğanın harmanlanması ile oluşur. Üzerine de ekşili limonlu zeytinyağlı bir sos dökülür.
Şarm El Şeyh'in en sevilen tatlılarından Roz Bel Laban, biraz uzun ve dikkat çekici bir isme sahip. Fakat aslında bir pirinç muhallebisi desek çok da yanlış olmaz. Nişastalı pirinç, şeker, süt ve vanilya ile Türk mutfağının muhallebisinden farksız.
Bu güzel şehri merak ettiyseniz ve daha kapsamlı bir tur ile Mısır’ın mistik ve gizemli atmosferini keşfe çıkmak isterseniz Mısır kapıda vize nasıl alınır? yazımızı rehber alabilirsiniz.