Ülkemize en yakın Yunan adası olmasının yanında bölgeye özgü yemekleri, enfes sahilleri, tavernaları ve tarihi mekanlarıyla Samos Adası, ziyaret edilmeyi fazlasıyla hak ediyor. Sisam olarak da bilinen ada, Kuşadası’nın hemen karşı kıyılarında konumlanıyor.

3 bin senelik tarihiyle yoğun bir kültürel miras biriktiren Samos aynı zamanda Pisagor ve Ezop gibi oldukça önemli isimlere de ev sahipliği yapmış bir ada. Burada Cenevizlilerden Romalılara, Perslerden Fenikelilere kadar pek çok uygarlığın izlerine rastlayabilirsiniz. 45 bin civarında nüfusa sahip olan adaya Kuşadası üzerinden ulaşım sağlayabilirsiniz.

Yunan adaları keşiflerine Samos Adası’nda gezilecek yerleri eklemek istiyorsanız bu içeriğimiz tam size göre. Yunanistan otelleri için de linkten kendinize en uygun oteli kolaylıkla bulabilirsiniz.

1. Pisagor Mağarası

pisagor-magarasi

Pythagoras Mağarası’nın bir dönem ünlü matematikçi Pisagor’un evi ve hatta sınıfı olduğu düşünülüyor. Doğu Ege’nin en yüksek 3 yerinden biri olarak öne çıkan Pisagor Mağarası, Kerkis Dağı’nda konumlanıyor. Bu dağın aynı zamanda sönmüş bir yanardağ olduğunu da anımsatalım. Bugün itibarıyla mağaranın belli bölümleri turistik ziyaretlere açık durumda. Pisagor’un mağarada yaşama gerekçesi olarak birkaç farklı hikaye anlatılsa da bu durumun gerçek nedeni tam olarak bilinmiyor. Yine de yaygın inanışa göre Pisagor’un zorba bir hükümdar olan Polycrates’ten kaçtığı için bu mağaraya geldiği düşünülüyor.

Konum Linki

Yazar Notu:Bölgede toplamda iki ayrı mağara göreceksiniz. Bunlardan küçük olanın Pisagor’un yaşadığı, büyük olanın ise ders verdiği mağara olduğu düşünülüyor.

2. Tsamadou Plajı

tsamadou-plaji

Kokkari’ye olan yakınlığından dolayı kolayca ulaşılabilen Tsamadou plajı, şnorkelle dalış severlerin uğrak mekanı durumunda. Rüzgârın varlığını pek hissetmeyeceğiniz plajda pek çok su sporu yapılabiliyor. Tsamadou plajı genel olarak 3 ayrı bölümden meydana geliyor. Plajın en sağ bölümü nudist tatil severler için ayrılmış. Bu kısım aynı zamanda adanın resmi düzeyde tek çıplaklar plajı olarak biliniyor. Sahilin sol bölümünde bir beach club bulunuyor. Orta kısımdaki alan ise her yaştan tatilciye hitap ediyor. Plajın sadece bu kısmında şezlonglar ve şemsiyeler ücretsiz.

Konum Linki

 

Yazar Notu:Plaj, Samos şehir merkezi ile Karlovasi’yi birbirine bağlayan caddenin üstünde yer alıyor.

3. Pythagorion

pythagorion

Pisagor’un memleketi olmasından dolayı Samos’un en popüler yerlerinden biri olarak öne çıkan Pythagorion’u mutlaka gezi listenize dahil etmelisiniz. Adanın aynı zamanda bilinen ilk yerleşim yeri ve başkenti olması, Pythagorion’u daha da ayrıcalıklı kılıyor. Bu arada Pythagorion, ada içerisinde yer alan 4 belediyenin en büyüğü. Yaklaşık 10 binlik bir nüfusa sahip olan bu etkileyici bölge, adanın güneydoğu kısmında konumlanıyor. Pisagor’un doğup büyüdüğü Pythagorion, bugün restoranların, hediyelik eşya dükkanlarının ve konaklama mekanlarının bulunduğu turistik bir sahil kasabasına dönüşmüş durumda. Adanın tarih ve kültür hazinesine tanıklık etmek isteyenler, bu eski balıkçı köyüne mutlaka gelmeli.

Konum Linki

4. Kokkari

kokkari

Samos Adası’nın sevilen tatil beldelerinden biri olan Kokkari, genel olarak yeşil doğası ve plajları ile ön plana çıkıyor. Dolayısıyla adaya serinlemek adına gelen turistlerin öncelik verdiği plajlardan birinin Kokkari plajı olduğunu söyleyebiliriz. Şehir merkezine yaklaşık olarak 10 km uzaklıkta yer alan Kokkari’nin havalimanına olan mesafesi 28 km. Sene boyunca ırmakların akmış olduğu dağlara, buradan başlayan yürüme parkurlarını takip ederek ulaşabilirsiniz. Dapdar sokakları, otantik mekanları ve kendine özgü mağazalarıyla Kokkari, adanın eski balıkçı köyleri arasında. Bölge içerisinde Tsamadou ve Lemonakia gibi plajları değerlendirebilirsiniz. Burada aynı zamanda Agios Nikolaos isimli bir de kilise bulunuyor.

Konum Linki

Yazar Notu: Rüzgâr sörfüne merakınız varsa, Kokkari’nin bu anlamda oldukça elverişli bir yapıya sahip olduğunu anımsatalım.

5. Manolates

manolates

Manolates, Samos Adası’nın dağ köylerinden biri olarak biliniyor. Bölge esasen Pisagor ya da Kokkari gibi diğer popüler destinasyonlara kıyasla daha mütevazi bir yapıda. Sakinliğe önem veren ve özellikle de panoramik manzaraları seven tatilciler için öncelikli yerlerden biri olduğunu söylememiz gerekiyor. Bu arada Manolates, adanın seramik üretimiyle de meşhur bir köyü durumunda. Dolayısıyla köye gelince, seramikten yapılan yaratıcı ürünleri satın alarak sevdiklerinize götürebilirsiniz. Bir tür dağ köyü olan Manolates’in her köşesinde tam anlamıyla bir sanat kokusu var. Bölgenin sıcak insanları da bu anlamda sizi hiç hayal kırıklığına uğratmıyor. Bu arada halk otobüslerinin buraya çıkamadığını, köye gelmek için araç kiralama ve taksi gibi opsiyonların ideal olduğunu vurgulayalım.

Konum Linki

Yazar Notu: Manolates’e giden yolun görece engebeli olduğunu belirtelim.

6. Psili Ammos Plajı

psili-ammos-plaji

Psili Ammos plajı çam ve zeytin ağaçlarının içerisinde, büyüleyici bir atmosfer sunuyor. Psili Ammos plajında yer alan dev kayalıklar, büyük ölçüde sahili rüzgardan korunmasını sağlıyor. Denizinin turkuaz renkli olması, kumlarının bembeyaz ve ince olması, plajı daha da ayrıcalıklı kılıyor. Zaten Psili Ammos, “ince kum” anlamına geliyor. Adanın merkezi ve plaj arasında yaklaşık olarak 9 km’lik bir sürüş mesafesi bulunuyor. Suyun berraklığından kaynaklı olarak şnorkelle dalış yapmak, bambaşka bir keyif sunuyor. Sığ ve sakin yapısından dolayı çocuklu aileler burayı sıklıkla ziyaret ediyor.

Konum Linki

Yazar Notu: Adanın güney kısmından Kerveli bölgesine doğru giden yolu takip ettiğinizde, Psili Ammos’a ulaşabilirsiniz.

7. Gagou Plajı

Gagou plajı, Samos Adası’nda yüzülecek yerler denildiğinde akla gelen öncelikli yerlerden biri durumunda. Merkeze uzaklığı diğer plajlara göre daha fazla olan Gagou plajı, adanın kuzeydoğu noktasında konumlanıyor. Vathi Körfezi’ndeki mavi bayraklı plaj, ufak olmasına rağmen korunaklı bir yapıya sahip. Burası, bölge içerisinde “Hrisi Ammos” ismiyle de biliniyor. Tümü kumlu olan plajda şezlonglar ücretli.

Konum Linki

Yazar Notu: Plaja paralel şekilde uzanan tavernalarda deniz ürünlerinin ağırlıkta olduğu menülerin tadını çıkarabilirsiniz.

8. Vathy

vathy

Vathy, adanın en büyük limanına ev sahipliği yapıyor. Barları ve şık restoranları ile ziyaretçilerini mest eden turistik bölge, aynı zamanda dar sokaklarıyla da dikkat çekiyor. Vathy içinde dolaştığınızda genel olarak kırmızı renkli kiremitli evlere tanıklık edebilirsiniz. Burası aynı zamanda pek çok kişi için adanın merkezi olarak görülüyor. Vathy kıyıları, adeta bir yarım ay şeklinde uzanıyor. Günün her saati limana yanaşan dev gemiler ve tavernalar, kıyı bölgelerine apayrı bir renklilik ve ışıltı katıyor. Bu arada asla heykellerinin bulunduğu meşhur Pythagoros Meydanı, Vathy’nin merkezinde yer alıyor. Çarşının ve denizin kesişmesi, turistlerin buraya ilgi göstermesinde oldukça önemli bir role sahip.

Konum Linki

Yazar Notu: Sahilin hemen bir arka sokağında çok sayıda hediyelik eşya dükkanı ile yer alıyor.

9. Eupalinos Tüneli

eupalinos-tuneli

Unesco Dünya Mirası Listesi içerisinde kendine yer bulan Eupalinos Tüneli, M.Ö. 6’ncı yüzyıldan bugüne taşınıyor. Heredot’un “dünyanın 8. harikası” olarak tanımladığı bu etkileyici tünel, toplamda 1036 metrelik bir uzunluğa sahip. Mühendislik açıdan son derece etkileyici detaylara sahip olan tünelin Pythogorion’a su getirmek amacıyla inşa edildiği biliniyor. Genişliği 1.8 metre civarında olan tarihi tünelde sular, seramik yapıdaki borular sayesinde taşınıyor. Roma döneminin sonlarına dek kullanılan tünel, 80’li yılların başında tekrar aktif edilmeye çalışılsa da bu girişim başarılı olamadı.

Konum Linki

Yazar Notu: UNESCO korumasında yer alan Eupalinos Tüneli pazartesi günleri dışında ziyarete açık.

10. Panagia Spiliani Manastırı

panagia-spiliani-manastiri

Panagia Spilliani Manastırı mermer bir simgesini bünyesinde barındırıyor. Tarihi kilisenin hemen arka bölümünde kutsal olduğuna inanılan bir kaynak suyu bulunuyor. Dik bir tepede bulunmasından dolayı manastıra ulaşmak pek kolay değil. Pisagor'u geniş bir açıdan görmenize olanak tanıyan Panagia Spilliani Manastırı’nı takip edenler büyük bir mağarayla da karşılaşıyor. Adanın kuzeybatı noktasında konumlanan manastır, deniz düzeyinin yaklaşık 120 metre yukarısında bulunuyor. Günümüze taşınan bazı kesiş odaları ve çan kulesi dışında kilisenin bahçe bölümü, ilginizi çekebilir.

Konum Linki

11. Samos Şarap Müzesi

Samos Adası’na gelen yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgisini çeken Samos Şarap Müzesi, 2005 senesinden bu yana hizmet vermeye devam ediyor. İki katlı müze içerisinde genel olarak şarap yapımında yararlanılan pek çok malzemeye yer veriliyor. Müzenin kuruluşunda Samos Şarap Üreticileri Kooperatifi’nin rolü oldukça büyük. Tarihi şarap varillerinden koleksiyon şaraplarına, mahzenlerden tarihi belge ve fotoğraflara kadar birçok unsura tanıklık edebilirsiniz. Samos’un kendine has şarabı, bizi Antik döneme kadar götürüyor. Normalde şaraphane olarak kullanılmakta olan bina, daha sonraki dönemlerde ise sırasıyla depo ve fıçı tesisi şeklinde değerlendirilmiş. Müzeye, 1800’lü yıllardan kalan etkileyici bir taş bina ev sahipliği yapıyor.

Samos Şarap Müzesi giriş ücreti

  • 12 yaş altı ziyaretçiler ücretsiz

  • Öğrenciler ve 65 yaş üstü ziyaretçiler 2 euro

  • Yetişkinler 3 euro

Ziyaret saatleri

09.00-15.00 arası.

Konum Linki

12. Pisagor Arkeoloji Müzesi

Adada plajların yanında kültürel mekanları da ziyaret etmek isteyen kişiler için Pisagor Arkeoloji Müzesi oldukça ideal bir yer. Müze, UNESCO tarafından “Dünya Mirası Sit Alanı” şeklinde onurlandırılan tarihi Pythagorion bölgesinde konumlanıyor. 2010 senesine dek bölgenin belediye binasında olan müze, bugün Samos Antik Kenti’nin oldukça yakınında bir binada bulunuyor. Bu sayede önce Antik kenti dolaşan kişiler, bunu müze ziyareti ile pekiştirme şansı bulabiliyor. 1987 senesinden bu yana hizmet veren müzede Zafer Tanrısı Nike’nin kabartma kil tableti ve Afrodit heykeli büyük ilgi görüyor. Müze içerisinde ayrıca çok sayıda portre, mermer heykel, anıtsal lahit ve stel bulunuyor.

Pisagor Arkeoloji Müzesi giriş ücreti

  • Yetişkinler 6 Euro

  • 18 yaş altı çocuklar ücretsiz

  • Öğrenciler 3 Euro

Ziyaret saatleri

Pazartesi hariç08.30-15.00 saatleri arasında ziyarete açık.

Konum Linki

Günübirlik gidilecek Yunan Adaları keşfine devam etmek için linkteki yazımıza da tıklayabilirsiniz.

Otel


ipekincir
İpek İncir
361 Yazı
Marmara Üniversitesi Reklam bölümünde yüksek lisans yaptı. Eğitimini tamamlamak için bir süre Londra’ya gitti. Otomotiv, sağlık, turizm sektörü gibi birçok farklı alanda içerik üretti. Şimdi ise Enuygun ekibinin bir parçası olarak seyahat yazıları yazıyor.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN