Yurt dışı seyahatlerinde ihtiyacımız olan en temel belge türü bildiğiniz üzere pasaport. Peki pasaport nasıl çıkarılır, ne tür evraklar gerekir, ne kadar ücret ödenir, öğrenci pasaport fiyatları ve nereden alınır? İşte 2022’de pasaport çıkaracakların merak ettiği tüm sorular ve yanıtları.
Geçmişte Emniyet Müdürlükleri’nden alınan pasaport artık nüfus müdürlüklerinden çıkarılıyor. Öncelikle pasaport çıkarabilmeniz için internet üzerinden randevu almanız gerekiyor. Artık pasaport, ehliyet, kimlik kartı gibi işlemler için tüm randevular internet üzerinden alınabiliyor. İşte adım adım pasaport çıkarma rehberi.
Pasaport çıkarmak için randevunuzu online olarak alabilirsiniz. İnternet üzerinden https://randevu.nvi.gov.tr adresini tıkladığınızda, karşınıza "Kimlik Kartı, Sürücü Belgesi, Pasaport ve Adres Kayıt" gibi seçenekler çıkacak. Burada “Pasaport” kısmını seçerek, ne tür pasaport çıkarmak istediğinizin sorulduğu bir sonraki ekranda, eğer devlet memuru, milli sporcu vs gibi özel bir durumunuz yoksa, normal vatandaşlar için olan UMUMA MAHSUS PASAPORT (Bordo) seçeneğini tıklamanız gerekir.
Pasaport seçeneğini tıkladıktan sonra isim, soy isim, T.C. kimlik numarası, cep telefonu numarası gibi kısımları doldurmalısınız. Sayfa sizi, randevu almak istediğiniz il ve ilçe sayfasına yönlendiriyor ve uygun tarih seçeneklerini sunuyor. İl ve ilçe tercihini dilerseniz, yukarıdaki arama butonlarına yazarak da yapabilirsiniz. Yani pasaportu ikamet ettiğiniz adresten çıkarma gibi bir zorunluluğunuz yok. E-randevu sistemi kişinin sadece kendisine eş, çocuk, anne ve babasına randevu alabileceği konusunda uyarı yapıyor. Çıkan ekranda sizin eş anne baba ve çocuk gibi birinci derece yakınlarınızın isim ve soy isimlerinin olduğu kutucuklar yer alıyor, bu kutucuklardan istediğinizi seçip tıklamanız yeterli.
Pandemi döneminde gelen kurallardan biri de randevularınızı almak için HES kodu bilgisi de paylaşmanız gerekiyor. Randevu alırken HES kodunuzu da hazır bulundurmanızda fayda var.
Pasaport için nüfus müdürlüğünden randevu aldınız, peki sonraki adım ne olacak? Bu aşamada kaç yıllık pasaport çıkartacaksanız, onun harç bedelini randevuya gitmeden önce bankaya yatırmanız gerekiyor. Bordo pasaport sahibi olmak için yatırmanız gereken iki harç bedeli bulunuyor. Bunlardan biri defter bedeli, diğeri de pasaport harcı. Ödemeniz gereken defter bedeli sabit. Yani hangi pasaport türüne başvuracaksınız aynı bedeli ödersiniz. 2022 defter bedeli de 225 TL olarak belirlendi.
Pasaport harcı ise pasaportun geçerlilik süresine göre göre belirlenen ücrete deniyor. Geçerlilik süresi artıkça, pasaport harcı da artıyor. Örneğin 2022 yılı 1 yıllık pasaport için harç bedeli 425,30 TL iken, 10 yıllık pasaport için 1478,30 TL. Ödemenizi pasaport harcı + defter bedeli olacak şekilde toplam olarak yapmanız gerekir. Güncel ücretler hakkında daha detaylı bilgi için 2022 yılı pasaport ücretleri yazımıza göz atmayı unutmayın.
PTT dahil neredeyse tüm bankalara bu harç ücretleri yatırılabiliyor. Randevuya dekontunuzla birlikte gitmeniz gerekiyor.
Ayrıca ödemeyi online yapmak isterseniz de bunun için de artık bir online ödeme sistemi bulunuyor. Bu ödemeyi https://ivd.gib.gov.tr/tvd_side/main.jsp adresi üzerinden yapabiliyorsunuz.
Siteye girdiğinizde hemen ana sayfada yer alan “Harç ve Değerli Kağıt Bedeli” seçeneğine tıklamanız gerekiyor. Burada karşınıza aşağıdaki ekran geliyor.
Bu ekranda “Pasaport Değerli Kağıt Bedeli Ödeme” seçeneğine tıklamanız gerekiyor. Tıkladıktan sonra gerekli kısımları doldurarak ödeme yapabiliyorsunuz. Böylece defter bedelini ödeme işleminiz tamamlanıyor.
Daha sonrasında ise yeniden ana sayfaya giderek yeniden “Harç ve Değerli Kağıt Bedeli” seçeneğine tıklamanız gerekiyor.
Karşınıza çıkan ekranda bu kez “Umuma Mahsus Pasaport Harcı Ödeme” seçeneğine tıklayarak, gerekli bilgileri doldurduğunuzda tüm işlemleriniz tamamlanmış oluyor.
Tüm belgelerinizi tamamlayıp, harç bedellerini de yatırmanızın ardından randevu saatinde seçmiş olduğunuz il nüfus müdürlüğüne giderek belgelerinizi teslim etmeniz gerekiyor. Başvuru işlemlerinizin ardından sıra pasaportunuzun size teslim edilmesi aşamasına geliyor.
Pasaportunuz genellikle başvuru yapmanızın ardından başvurunuzu kontrol ettiğinizde pasaport basım öncesi kontrol aşamasında ifadesiyle karşılaşabilirsiniz. Bu pasaportunuzun onaylandığını ama basılmak üzere sıraya alındığı anlamına gelir.
Pasaportunuzun basılması başvuru yaptığınız dönemin yoğunluğuna bağlı olarak değişkenlik gösterir. Kimi zaman 2 hafta kimi zamansa 2 ay sürebilecek bir prosedür. Basımın ardındansa pasaportunuz 1 – 10 gün arasında PTT kargo ile adresinize teslim ediliyor. Pasaportunuzu normal şartlarda yalnızca siz teslim alabiliyorsunuz. Ancak başvuru esnasında sizin yerinize başkasının teslim alacağını belirtirseniz o kişiye de teslim edilebiliyor. Pasaportunuz size teslim edilmeden önce kargo süreciyle ilgili tüm detaylar tarafınıza SMS ile iletiliyor.
Eğer öğrenciyseniz ise oldukça şanslısınız. Okulunuzdan öğrenci belgesi alarak pasaport randevusuna giderseniz harç bedeli ödemeniz gerekmiyor. Bu durumda yalnızca defter ücreti ödüyorsunuz. Yani öğrenci belgesi olanların pasaport harcı yatırmasına gerek bulunmuyor. Ancak bunun için sağlamanız gereken koşullardan biri de 25 yaşında altında olmak. Konuyla ilgili ayrıntılara öğrenciye harçsız pasaport başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz.