Keşfedilecek güzellikleri ile Osmaniye alternatif seyahat rotaları arayanlar için ideal bir seçenek oluyor. Çukurova’nın ilk yerleşim yerlerinden olan ve Roma, Hitit, Pers gibi birçok medeniyete ev sahipliği yapan Osmaniye’de gezilecek yerler arasında ise birçok tarihi ve doğal güzellik yer alıyor. Osmaniye’yi henüz keşfetmediyseniz hadi gelin keyifli bir yolculuğa çıkalım.

1. Osmaniye Masal Parkı

osmaniye-masal-parki

Osmaniye’de 2018 yılında ziyaretçilerine kapılarını açan Masal Parkı, Türkiye’nin dört bir yanından popüler ve ilgi çekici destinasyonların, tarihi eserlerin ve doğa harikalarının yanında, kültürümüzün tarihi kişiliklerini de barındırıyor. İçerisinde İzmir Saat Kulesi, Peri Bacaları, Truva Atı gibi yerlerin; Barbaros Hayrettin ve Nasrettin Hoca ve daha birçok tarihi figürün heykelleri bulunurken, bir yandan da oyuncaklar da ziyaretçilerin hizmetine sunuluyor. Van Gölü Canavarı temalı hızlı tren, Nuh’un Gemisi temalı Gondol ve benzeri orijinal tematik oyuncaklarla keyifli bir vakit geçirebilirsiniz. İçerisindeki havuzlar da ülkemizin gölleri ve denizlerini temsil edecek şekilde oluşturulmuş olan Masal Parkı’nda hem sizin hem de sevdiklerinizin eğlenceli, aynı zamanda çocukların da öğretici bir vakit geçireceğinizi tahmin ediyoruz.

Giriş Ücreti

  • Ücretsiz

Ziyaret Saatleri

Haftanın her günü 10.00-22.00 arasında ziyaret edebilirsiniz.

Konum Linki

2. Kastabala Antik Kenti

kastabala-antik-kenti

Eski bir adının da Hierapolis olduğu, içerisinde bulunan eski yazıtlardan anlaşılan Kastabala Antik Kenti, Osmaniye’nin 12 kilometre kuzeyinde yer alıyor. Yüzey buluntularının bazılarının Roma’nın geç dönemlerine de karşılık geldiği görülüyor. Ancak 2009’da başlatılmış olan ve günümüzde hâlâ devam eden kazı çalışmaları, birçok farklı tarih aralığından kalıntıları ortaya çıkartmış ve Kastabala Antik Kenti’nin tarihsel katmanlarını daha derinleştirmiş. Kastabala Antik Kenti’ni ziyaret etmek isteyenlerin bölgede varlığını sürdürmüş olan Roma ve diğer uygarlıkların somut bir kanıtıyla karşılaşacaklarını belirtmemiz gerek. Antik sütunlar, amfi tiyatro ve diğer kalıntılar, tarihe ve arkeolojiye meraklıysanız sizin de ilginizi çekecek.

Giriş Ücreti

  • Ücretsiz

Ziyaret Saatleri

1 Nisan – 1 Ekim arasındaki yaz döneminde 10.00-19.00 arasında ziyaret edebilirsiniz. 1 Ekim – 1 Nisan arasındaki kış döneminde de 08.00-17.00 arasında ziyaret etmek mümkün.

Konum Linki

3. Karatepe-Aslantaş Açık Hava Müzesi

karatepe-aslantas-acik-hava-muzesi

Osmaniye’nin Kadirli ilçesinin Kızyusuflu Köyü’nün sınırları içerisinde bulunan Karatepe-Aslantaş Açık Hava Müzesi, şehir merkezinin 30 kilometre uzağında yer alıyor. Aynı zamanda ülkemizin en büyük ve ilk açık hava müzesi unvanını da taşıyan bu yer, yerel tarih açısından ciddi bir kaynak olarak karşımıza çıkıyor. Milattan önce 8. yüzyılda bölgenin hükümdarı Asativatas tarafından savunma amaçlı bir sınır kalesi olarak inşa ettirilmiş olan Karatepe-Aslantaş, ilk adını kurucusundan almış ve Asativadaya olmuş. İçerisinde yıkılmış sur ve bina kalıntıları, planı hâlâ bakınca anlaşılabilen yapılar ve aslan heykelleri bulunuyor. 1946 yılında Alman bir arkeolog önderliğinde gerçekleştirilmiş olan kazı çalışmalarıyla birlikte içerisinden eski çivi yazısından oluşan bir dil anahtarıyla birlikte bulunan Hitit yazıları çözülmüş, birçok antik tarihi yazıtlar ortaya çıkartılmış.

Giriş Ücreti

  • Araçla giriş 60 TL

Ziyaret Saatleri

Pazartesi hariç haftanın her günü 10.00-18.00 arasında ziyaret edilebilir.

Konum Linki

Yazar Notu: Müzenin ek bir giriş ücreti bulunmuyor fakat yine de Müze Kart’ınızı yanınızda bulundurmanızı tavsiye ederiz.

4. Zorkun Yaylası

zorkun-yaylasi

Osmaniye ilinin en büyük yaylası olma özelliğini taşıyan Zorkun Yaylası, sedir, köknar ve çam gibi ağaç türlerinin de ev sahipliğini yapıyor. 1650 olan rakımıyla Osmaniye’nin en yüksek noktalarından biri olarak karşımıza çıkıyor Zorkun Yaylası. İçerisinde konaklayabileceğiniz bir tesis bulunmasa da kullanıma uygun kamp alanları ve sosyal tesisleri bulunan Zorkun Yaylası’na Osmaniyeliler de yoğun bir şekilde rağbet ediyorlar. Türlü ihtiyaçlarınızı giderebileceğiniz yerel işletmelerin bulunduğu yaylada hem doğal güzelliklerin içerisinde bulunmanın zevkine varacak hem de şehirdeymişçesine imkanlardan uzakta kalmayacaksınız.

Konum Linki

Yazar Notu: Yaylanın nüfusu yaz mevsiminde arttığından seyyar bir sağlık ocağı ve jandarma karakolu da yaz aylarında hizmet ediyor.

5. Karatepe-Aslantaş Milli Parkı

karatepe-aslantas-milli-parki

Yazımızın Karatepe-Aslantaş Açık Hava Müzesi maddesinde belirttiğimiz tarihi eserlerin bulunduğu bu değerli alan bir milli park. 7715 hektarlık bir alanı kapsayan bu değerli milli park, hem Orman Yasası’nın verdiği milli park özelliğiyle birlikte doğasını koruyor, hem de ziyaretçilerine yerel bölge tarihi açısından değerli bir kaynak sunuyor. Eğer siz de Osmaniye’nin yerel Hitit tarihi konusunda meraklıysanız, Osmaniye’ye geldiğinizde bu milli parkı kesinlikle ziyaret etmenizi tavsiye ederiz. Bölgeyi daha rahat keşfetmeniz için araç kiralama seçeneklerini de araştırmanızı öneririz.

Giriş Ücreti

  • Ücretsiz

Ziyaret Saatleri

Haftanın her günü 08.00-19.00 arasında ziyaret edilebilir.

Konum Linki

Yazar Notu: Milli parkın içerisinde kamp kurup piknik yapabilmenize imkan sağlayan yerler de bulunuyor. Gittiğinizde tarih ve doğa gözlemlerinizin yanında dinlenebilirsiniz de.

6. Toprakkale Kalesi

toprakkale-kalesi

Osmaniye’nin Toprakkale ilçesi içerisinde bulunan Toprakkale Kalesi’nin tarihi, milattan önce 2000’li yıllara kadar gidiyor. Tarihi açıdan Osmaniye ilinin de değerini gözler önüne seren kale, eski günlerdeki ihtişamını hala koruyor. Osmanlı döneminde de adı Kınık Kalesi olarak değiştirildiği bilinen Toprakkale Kalesi’nin 8. yüzyılda Abbasi Halifesi Harun Reşit tarafından yeniden yapılandırıldığı da biliniyor. Osmaniye’nin yerel tarihine tanıklık etmiş Toprakkale Kalesi’ni ziyaret etmenin şehrin tarihi hakkında daha derin bir bilgiye sahip olabilmenize fayda sağlayacağını düşünüyoruz.

Giriş Ücreti

  • Ücretsiz

Konum Linki

7. Ala Camii

ala-camii

Orijinalinde 2. yüzyılın erken dönemlerinde Romalılar tarafından bir manastır olarak inşa edilmiş olan Ala Camii’ye tam 300 yıl sonra bir kilise eklentisi de yapılmış. Dulkadiroğlu Alaüddevle Bozkurt Bey’in oğlu olan Kasım Bey ise, bu kiliseyi babasının adına camiye çevirmiş ve adını da “Alaüddevle Mescidi” koymuş. Ardından da üzeri kurşunla kaplanmış olan caminin 1865’ten 1921’e kadar cami ve medrese olarak hizmet verdiği biliniyor. Osmaniye’nin Roma, Bizans ve Selçuklu motiflerinin yerel bir kanıtı olarak bulunan Ala Camii, ziyaretçilerinin tarihi değişim ve devinim konusundaki ufuklarını genişletecek bir yapı.

Konum Linki

8. Karaçay Şelalesi

karacay-selalesi

Osmaniye’nin merkezinden yaklaşık 8 kilometre uzakta bulunan Karaçay Şelalesi, Karaçay mesire alanının sonunda bulunuyor. 25 metre yüksekliğindeki şelale, gürül gürül akışıyla Osmaniye’nin nadide doğal güzelliklerinin birisi. Kendisine ulaşmak için aşılması gereken patika da güzel bir doğa yürüyüşünün bahanesi oluyor diyebiliriz.

Konum Linki

Yazar Notu: Şelale alanı ayrıca trekking gezileriniz için ya da günübirlik gezilerinizde tercih edebileceğiniz bir mesire alanı olarak da değerlendirilebilir.

9. Çiftmazı Tabiat Parkı

ciftmazi-tabiat-parki

2011 yılında tabiat parkı ilan edilen Çiftmazı Tabiat Parkı, yaklaşık olarak 50000 hektarlık dev bir alana sahip. Kampçılık, karavan gibi ilgi alanlarınız varsa sizin için çok uygun bir alan sunacak olan Çiftmazı Tabiat Parkı, içerisindeki alanda saymakla bitmeyen çeşitli bitki türlerini de barındırıyor. İçerisindeki tesislerin ayrıca sunduğu çadır ve karavan kiralama hizmetleri de bulunan Çiftmazı Tabiat Parkı, şehrin karmaşasından hafta sonunda kaçmak için güzel bir fırsat. Ek olarak trekking ve doğa yürüyüşleri gibi sportif faaliyetler de gerçekleştirilebilen Çiftmaz Tabiat Parkı pikniklerinizi de yapabileceğiniz ferah ve bir o kadar da doğayla iç içe bir destinasyon.

Giriş Ücreti

  • Özel araçlar için 19 TL

Konum Linki

10. Berke Barajı

berke-baraji

Osmaniye’deki Düldül Dağı’nın eteğinde bulunan Berke Barajı, 1995-1999 yılları arasında inşa edilmiş barajlardan biri. Özel araçla ulaşabileceğiniz Berke Barajı, seyir teraslarından olağanüstü büyüklüğünü ve görkemini gözlemleyebilmenizi sağlıyor. Dağ eteğinde bulunması sebebiyle ayrıca bir heybeti bulunan barajla birlikte, Ceyhan Nehri’nin oluşturduğu vadiyi de seyredebilirsiniz.

Konum Linki

11. Harun Reşit Kalesi

harun-resit-kalesi

Düziçi ilçesindeki Dumanlı Yaylası’nda bulunan Harun Reşit Kalesi, 785-786 yıllarında inşa edilmiş. Konumu ve bina tipinin de bir sonucu olarak coğrafi bölgedeki stratejik bir noktayı tutan kale, günümüze hala eski ihtişamını koruyor. Yüzyıllar içerisinde birçok farklı medeniyetin eline geçmiş olup her biri tarafından da iyi şekilde değerlendirilmeye çalışılmış fakat bulunduğu coğrafyada sürekli olarak gerçekleşen muharebeler sebebiyle tam bir sabit sahibi olamamış. Manzarası da kendisi gibi güzel olan kale, maalesef hazine avcılarının tahribatına uğramış fakat bu durum kalenin güzelliğinden pek bir şey götürmemiş. Günümüzde hem tarihi değerinden hem de harika manzarasından ötürü gezilip görülecek ve aynı zamanda günübirlik gezilerde de değerlendirilebilecek bir yer olarak bulunan Harun Reşit Kalesi, Osmaniye’deki en önemli destinasyonlardan biri.

Giriş Ücreti

  • Ücretsiz

Ziyaret Saatleri

Harun Reşit Kalesi’ni yılın her günü istediğiniz saatte ziyaret edebilirsiniz.

Konum Linki

Yazar Notu: Harun Reşit Kalesi, özellikle coğrafyadaki Arap devletlerinin tarihleriyle ilgilenenlerin ziyaret etmesini şiddetle tavsiye ettiğimiz bir kale.

12. Sabun Çayı Şelalesi

sabun-cayi-selalesi

Osmaniye’nin Düziçi ilçesinde bulunan Düldül Dağı’nın eteklerindeki Sabun Çayı Şelalesi, il sınırları içerisinde bulunan en ferah ortamlardan bir tanesini sunuyor. Zaman içerisinde suyun akışıyla şekillenmiş olan kayaçları ve gürül gürül akan sularıyla Osmaniyelilerin özellikle yaz aylarında tercih ettiği destinasyonlardan biri haline geliyor. Aynı zamanda piknik yapmak için de gayet makul bir yer olan Sabun Çayı Şelalesi, ziyaretçilerinin piknikle birlikte doğa yürüyüşü de yapabileceği bir alan.

Konum Linki

13. Osmaniye Kent Müzesi

osmaniye-kent-muzes

Önceleri sosyal tesis ve düğün salonu olarak kullanılan bir binanın tarihi değerlere olan sadakatle birlikte gerçekleştirilmiş Selçuklu mimarisi çizgisindeki restorasyonuyla ortaya Osmaniye Kent Müzesi çıkarılmış. Müze, Osmaniye’ye dair hemen her türlü tarihi özelliği ve güzelliği içerisinde barındırıyor. Özellikle şehri ilk kez gezenlerin ziyaret etmeyi tercih ettiği, yani yüzlerce kişiden oluşan ziyaretçiler, Osmaniye’yi her yönüyle tanıma fırsatını bu müzede bulabiliyor. İçerisinde Osmaniye’ye ait el işçilikleri, kılık-kıyafet örnekleri, günlük hayattan enstantanelerin ve çeşitli objelerin, eşyaların bulunduğu müzeye her ne kadar yeni ziyaretçiler rağbet etseler de Osmaniyelilerin de kültürel bilgi tazelemek için ziyarette bulunduklarını söyleyebiliriz.

Giriş Ücreti

  • Ücretsiz

Ziyaret Saatleri

Müzeyi haftanın her günü 10.00-19.00 arasında ziyaret edebilirsiniz.

Konum Linki

14. Kırmıtlı Kuş Cenneti

kirmitli-kus-cenneti

Kastabala Vadisi’ndeki kuş alanlarından biri olarak karşımıza çıkan Kırmıtlı Kuş Cenneti, içerisinde yüzlerce farklı kuş cennetini barındırmaktadır. Günümüze kadar yaklaşık olarak 250 çeşit kuş türü tespit edilmiş olan Kırmıtlı Kuş Cenneti’nde kuşların günlük yaşamlarını seyretmek, bir nevi safari şeklinde bir günübirlik gezi planlamak mümkün. Ek olarak doğa yürüyüşleri için de müsait bir ortamı bulunan Kırmıtlı Kuş Cenneti, Osmaniye’ye 22 kilometre uzaklıkta yer alıyor.

Konum Linki

Yazar Notu: Kırmıtlı Kuş Cenneti’ne özellikle kuş gözlemi merak olanların gitmesini, eğer mümkünse daha rahat bir gözlem için yanlarında dürbün de götürmelerini tavsiye ediyoruz.

15. Uyuzluk Suyu Mesire Alanı

uyuzluk-suyu-mesire-alani-

Osmaniye’nin Bahçe ilçesindeki Bekdemir Köyü’nün yolunun üzerinde bulunan bu doğal su kaynağına halk arasında Uyuzluk Suyu adı verilmiş. Yerel düşünceye göre buradaki kaynaktan çıkan suyun kaşıntıya iyi geldiği ve bu sebepten de adının Uyuzluk Suyu koyulduğu düşünülüyor. Yaklaşık olarak üç dönümlük bir arazinin belediyenin düzenlemesiyle piknik alanına çevrilmiş olduğu Uyuzluk Suyu’nda doğayla iç içe güzel bir piknik yapmak mümkün. Aynı zamanda pastoral bir ortam da sunan Uyuzluk Suyu Mesire Alanı’nda doğa yürüyüşleriniz için de planlar yapabilirsiniz.

Konum Linki

16. Celil Atasever Oyuncak Müzesi

celil-atasever-oyuncak-muzesi

2016 yılında Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi’nin bünyesi altında kurulmuş olan Celil Atasever Oyuncak Müzesi, belki de müzeciliğin en sevimli hallerinden birini ziyaretçilerin beğenisine sunuyor. İçerisinde üç binden fazla oyuncak barındıran müze, geçmişteki oyuncak konseptlerini günümüze kadar taşımayı başarıyor. Hemen her yaştan ziyaretçisi bulunan müzede ilgileri gereği sadece çocuklar değil, aynı zamanda muhtemelen kendilerine çocukluklarını hatırlattığı için yetişkinler de ciddi şekilde rağbet ediyorlar. 19. yüzyılın sonlarına kadar geriye giden oyuncaklar, ziyaretçilerine resmen zamanda bir yolculuk yaptırıyor. Üniversitedeki Çocuk Gelişimi Bölümü’nde öğretim görevlisi olan ve müzeye adı verilmiş olan Celil Atasever yaklaşık olarak 2002’den beridir oyuncak topladığını ifade etmiş. Yıllarca oyuncak toplamak için verilen emeğin karşılığını gösteren müze, Osmaniye’de ziyaretçilerine tatlı bir yolculuk vaat ediyor.

Konum Linki

17. Gafarlı Taş Köprü

Eğer Osmaniye’nin Sumbas ilçesine yolunuz düşerse, Gaffarlı Köyü’ne mutlaka uğrayın. Sizi tek gözlü, basık sivri kemerli harika bir köprü bekliyor olacak. Köprünün tarihi 19. yüzyıla kadar gidiyor. Osmanlı döneminde inşa edilmiş köprünün doğal çevresiyle olan eşsiz uyumu ziyaretçilerini büyüleyen nitelikte. İsterseniz etrafındaki yeşil alanda piknik ve doğa yürüyüşleri yapabilir, bir yandan da köprünün tarihi değerini altından akan nehrin de güzelliğiyle birlikte idrak edebilirsiniz.

Konum Linki

Otobüs Bileti

Osmaniye gezinizin ardından yolunuz Adana'ya düşerse Adana'da gezilecek yerler yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.


ipekincir
İpek İncir
388 Yazı
Marmara Üniversitesi Reklam bölümünde yüksek lisans yaptı. Eğitimini tamamlamak için bir süre Londra’ya gitti. Otomotiv, sağlık, turizm sektörü gibi birçok farklı alanda içerik üretti. Şimdi ise Enuygun ekibinin bir parçası olarak seyahat yazıları yazıyor.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN