Türkiye’de gezilecek ve keşfedilecek yerler saymakla bitmez. Onlardan biri de yıllar önce terk edilmiş, şimdilerde hayalet köy olarak bilinen Lübbey köyü. Yaşam koşulları, sağlık, eğitim, iş gibi farklı nedenlerden dolayı Lübbey köyünden göç başlayınca köyde yaşayanların sayısı gittikçe azalmış. Öyle ki günümüzde burada yaşayanların sayısı 5’i geçmiyor.

Belki burayı sosyal medyada duydun, hatta köyün terk edilmesinin sebebi olarak paranormal olaylar yüzünden olduğunu işittin. Hazırsan, Lübbey köyünün gerçek hikayesine tanık olmak için seni hayalet köye doğru bir yolculuğa çıkartıyoruz. 

Lübbey köyü nerede?

Lübbey Köyü'nün tarihi evleri

İzmir’in Ödemiş ilçesine bağlı, Bozdağların yamaçlarına kurulu bir Türkmen köyü Lübbey. Şimdilerde Türkiye’nin hayalet köyü olarak bilinse de kurulduğu ilk zamanlar birçok kişiye ve beyliğe ev sahipliği yapıyormuş. Yakın tarihte köyde yaşanan elektrik sorunuyla baş gösteren göç, zamanla burada yaşayanların sayısını öyle azaltmış ki, günümüzde yaklaşık 5 kişiyi geçmeyen bir nüfus kalmış. Lübbey köyünün bir hayalet köyüne dönüşmesinde rivayetler, efsaneler söylenip anlatılsa da ekonomik koşullar köyden göçe sebebin en büyük nedeni. Lübbey köyünde yaşayanların en yakınındaki Çamyayla köyüne taşınmaları ile de burası bir hayalet köy görünümüne bürünmüş. Günümüzde Lübbey, Çamyayla köyünün mahallesi konumunda. 

Lübbey köyünün hikayesi

 Lübbey Köyü, Ödemiş ilçesine bağlı terkedilmiş bir köydür.

Tarihi açıdan Lübbey’in antik çağlara kadar uzanan bir geçmişi var. Adını kral Sardes’in oğlundan alan ve sonraları bir Türkmen köyü konumuna gelen Lübbey, kurulduğu ilk yıllarda türkmen beyliklerine de yerleşkelik yapmış. Lübbey’de uzun süre hüküm süren beylik ise Aydınoğulları olmuş. 

İzmir’in popüler rotalarından Birgi’nin başkentliğindeki köyün günümüzde hayalet köye dönüşmesiyle dark turizmin ve fotoğrafçıların gözdesi konumuna geliyor. Eğer sivil mimariye, fotoğrafa ve farklı seyahat rotalarına meraklıysan Lübbey’i listene mutlaka al deriz. Kestane ağaçları, tarihi evleri, kubbesiz ve minaresiz asırlık camisi, terk edilmiş atmosferi ile sit alanı ilan edilen köyde 4 anıt yapı ve 44 sivil mimari örneği bulunuyor. Daracık yollardan geçerek köy halkı ile konuşmak unutulmaz bir deneyim olacaktır. 

Yazar Notu: Buraya ziyaret gelenlerin uğrayacağı tek yer Taş Kahve oluyor. Köyde faaliyet gösteren bir butik otel de mevcut. Devam etmekte olan turizm çalışmaları kapsamında Lübbey köyünün turizme kazandırılması amaçlanıyor.

Lübbey köyüne nasıl gidilir?

Lübbey köyü ile Ödemiş arasında 18 kilometrelik bir mesafe bulunuyor. Ulaşım konusunda yolların bozuk olabileceğini aklınızda ve bu yarım saatin uzayabileceğini hatırlatalım. Köyün içinde yol bulunmuyor, burayı ziyaret için köyün yukarısında yer alan asfalt yol kullanılıyor.

Konum Linki

İpucu: Bu rota için araç kiralamak iyi bir fikir! Ekonomik, lüks, aile boyu araçları günlük, haftalık, aylık veya uzun dönem kiralayabilirsin. ENUYGUN’un avantajlı araç kiralama seçenekleri için tıkla!

Araç Kiralama

Lübbey köyü gezin sonrası İzmir'i keşfetmek için İzmir'de gezilecek yerler yazısına göz at deriz.


bengisugunaydin
Bengisu Günaydın
143 Yazı
Boğaziçi Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. Eğitim için İngiltere'ye giderek yeni keşiflere yelken açtı. Edebiyat ve seyahati birleştirdiği kariyeri boyunca pek çok roman çevirisi yaptı ve seyahat yazıları üretti. Şimdi ise Enuygun ekibinde seyahat yazıları yazarak deneyimlerini paylaşıyor.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN