• Anasayfa
  • Bilgi
  • Kiralık evdeki depozito zararı karşılamıyorsa ne yapılır?

Kiralık evdeki depozito zararı karşılamıyorsa ne yapılır?

cemdisbudak

Ev sahibi kiracı ilişkilerinde önemli konulardan birisi de depozito bedeli. Depozito bedelini yatırmayanlar, evden çıkmasına rağmen depozito için verdiğini geri alamayanlar, depozito parasında kesinti olanlar derken problemli liste uzuyor. Eve gelebilecek zararlar ve kira ödenmemesi gibi durumlara karşı önlem olarak alınan depozito, bazen zararı karşılamakta yeterli olmayabiliyor.

Yapılan son düzenlemeye göre kiracıdan alınabilecek azami depozito bedeli 3 kira bedeli olarak sınırlanmış durumda. Normal şartlarda oluşabilecek zararları karşılayabilecek bir oran olmasına rağmen kiracının kirayı ödemediği ya da elektrik su gibi faturaları ödemediğinde, yapılan sözleşmede belirtilen demirbaş eşyalara zarar verilmesi durumunda bu miktar da yetmeyebiliyor. Böyle bir durumda sözleşmeyi kontrol etmelisiniz. Genelde sözleşmelerde böyle durumlarda kiracının eve uğrattığı her zararı ödeyeceği yazmaktadır. Depozito bedeli evin hasarlarının onarılması için kullanılır, fakat evdeki zararı depozito karşılamazsa böyle durumlarda kiracı yapılacak ek harcamaları ödemeyi kabul ve taahhüt eder. Kira sözleşmesi iki tarafa da karşılıklı borçlar yükleyen bir anlaşma şeklidir. Ev sahibi evi kullandırma borcunu ödemekle yükümlüdür; kiracı ise kira bedeli, fatura ve aidat bedellerini öder ve evin kullanımı sırasında bir zarara uğramayacağını, uğrarsa ödeyeceğini taahhüt eder.

Depozito zararı karşılamadı, kiracı da ek para vermeye yanaşmıyor ise zararınızın giderilmesi için yargı yoluyla zararın karşılanmasını isteyebilirsiniz. Bu zararı belgelemeniz önemli. Evin anahtarının teslim edildiğini ispatlayan teslim tesellüm belgesi imzalanırken evde olan tüm eşyalar ve evin fatura vb tüm giderleri olabilecek, zarar ve borç kalemleri incelenmelidir. Bu belge evi sorunsuz bir şekilde kiracıdan geri aldığınızın da belgesidir. Eğer bir zarar varsa bu aşamada konuşulması sizin yararınıza olacaktır.

Yürürlükte olan uygulamaya göre depozito bedeli bankaya yatırılmak zorundadır. Kiralayan tarafından herhangi bir talep yoksa banka kira sözleşmesinin bitiminden 3 ay sonra kiracıya bu bedeli ödemek zorundadır. Depozito ile ilgili böyle bir talebiniz olacaksa bu süreyi de dikkate almanız gerekiyor.


cemdisbudak
Cem Dişbudak
62 Yazı
İstanbul Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı mezunu. Çok sayıda internet sitesi ve dergide konular editörü olarak çalıştı. İçerik ve sosyal medya trendleriyle ilgili birçok konferansa konuşmacı olarak katıldı.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN