Ev sahibi depozitomu geri vermiyor ne yapmalıyım?

busraguzeller

Her ne kadar öyle olması gerekmese de sürecin ilerleyişi ev sahiplerini ve kiracıları birbirlerine karşıt rollerde konumlandırıyor. Özellikle kira sözleşmesindeki maddelerin net bir şekilde belirlenmemesi ileriki zamanlarda arada anlaşmazlıkların gelişmesine neden oluyor. Kiralanan mülkün zarar görmemesi için verilen teminat olarak bilinen depozitonun iadesi mevzusuysa ev sahipleri ve kiracıların en çok çatıştıkları konulardan biri. Bugün depozito alma sürecinde yaşanabilecek olası durumları ve depozitosunu alamayan kiracıların izleyebilecekleri yolları anlatacağım.

Dilerseniz öncelikle depozito hakkındaki bilgileri bir kez daha gözden geçirelim.

İçindekiler

Depozitoyla ilgili bilinmesi gerekenler

  • Kiralanan mülkün kiracının yaşadığı süreç boyunca zarar görmemesi için bir garanti olarak kabul edilip alınan ve sürecin sonunda ev istenen durumdaysa iade edilen para kısaca depozito olarak isimlendiriliyor.
  • Genellikle bir ya da iki kira bedeli olarak istenen depozito ile ilgili sınırlar Borçlar Kanunu ile belirlenmiş durumda. Kanuna göre ev sahipleri maksimum üç kirayı depozito olarak talep edebilir.
  • Depozitoyla ilgili kuralların en başta kira sözleşmesiyle belirlenmesi gerek.
  • Örneğin ev sahibi evi badanalı şekilde kiralıyorsa ve süreç sona erdiğinde badanalı olarak teslim edilmesini talep ediyorsa kiracının depozitonun tamamını alması için evi boyatıp anahtarı teslim etmesi gerekir. Eğer kiracılar boya yaptıramayacak konumdaysa ev sahibi boya parasını depozitodan düşme hakkına sahip.
  • Evdeki kombi, petek, klima, klozet, ankastre, duşakabin ve fırın gibi taşınmaz eşyalar evin demirbaşları olarak adlandırılıyor. Eğer bu demirbaşlar zarar görürse ev sahibi zararını keserek depozitonun kalanını vermeyi tercih edebilir. Bu noktadan hareketle kiracının depozitosunu tam alması için evin taşınmazlarına iyi bakması gerekiyor.

Önemli not: Demirbaşlar kiracının verdiği bir zarardan farklı bir sebeple bozulursa oluşan zararı ödemek ev sahibinin görevi. Kiracı bu masrafı kendisi karşılayıp ödediği tutarı ev sahibinden talep edebilir. 

Depozitoyla ilgili en merak edilen şey de depozitoyu geri almak için izlenmesi gereken yol.

Depozitonun geri alınması

  • Depozitonun geri alınması için kiracının evden çıkacağını sözleşmede belirlenen süre kadar önceden ev sahibine haber vermesi gerekli.
  • Sözleşmeye göre ev sahibinin istedikleri yerine getirilmiş mi diye kontrol edilmeli ve taşınmaz eşyaların durumları da incelenmeli. Eğer istekler yerine getirilmemişse ya da evde hasarlı eşyalar varsa bu durumların oluşturduğu tutar depozitodan düşürülerek geri ödenecek depozito tutarı tespit edilmeli.
  • Sonrasında depozitonun tek seferde mi yoksa taksitlerle mi geri alınacağını iki taraf konuşarak belirlemeli.
  • Kira sözleşmesi feshedildikten sonra ev sahibinin depozitoyu 3 ay içerisinde geri ödemesi gerekiyor.

Hangi durumlarda depozito alınamaz?

Eğer kiracı:

  • Kiralarını düzenli ödememişse ve ev sahibine kira borcu varsa,
  • Evin taşınmaz demirbaşlarına zarar vermişse,
  • Kiracının aldığı apartman hizmetleri için ödenmemiş borcu varsa ev sahibi depozitoyu geri vermeyebilir ya da tarafında oluşacak zararı keserek kalan parayı kiracıya yatırabilir.

Peki, ev sözleşmedeki gibi teslim edilmişse ve evde herhangi bir zarar ya da kiracı adına bir borç yoksa ve tüm bunlara rağmen ev sahibi depozitoyu vermek istemiyorsa ne yapılmalı?

Ev sahibi depozitoyu vermezse neler yapılmalı?

Tüm şartları yerine getirmiş olmanıza rağmen ev sahibiniz depozitonuzu ödemiyorsa ilk iş notere gidip ona ihtar çekmelisiniz. Notere giderken yanınıza kirayı düzenli ödediğinize dair dekontları da kanıt olarak götürebilirsiniz. Eğer ihtara rağmen depozitonuz ödenmiyorsa yapmanız gereken avukatınızla birlikte depozitonuz ve yasal faizi için icra takibi başlatabilirsiniz.

Önemli not: Depozitonun geri iadesi hususunda kiracının depozito verdiği kadar kirayı ödememesi de sıklıkla tercih edilen bir yöntem. Fakat böyle bir durum kiracı açısından tehlike de arz ediyor. Yani anlaştığınızı varsayarak ev sahibinize kirayı ödememeniz ve onunla ileride aranızın bozulması sizi mahkeme karşısında kiralarınızı ödememiş göründüğünüz için borçlu konumuna düşürebilir. Böyle bir yolu tercih etmektense evinizden çıkarken tüm süreçleri yasaya uygun şekilde yürütmenizi tavsiye ederim.


busraguzeller
Büşra Güzeller
125 Yazı
İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nden mezun olan yazar, yazı yazma tutkusunu oldukça erken keşfetti. Ortaokul yıllarından beri farklı türlerde yazılar kaleme aldı ve üniversiteden mezun olduktan sonra ajanslarda metin yazarı ve içerik editörü olarak rol aldı. Uzun süre çalıştığı bir ajansta seyahat alanında yazmaktan çok keyif aldığını keşfetti ve en keyif aldığı alanda daha çok üretmek için Enuygun ekibine katıldı. Büşra yazı yazmayı, köpeğiyle vakit geçirmeyi, okumayı ve yol filmlerini izlemeyi çok seviyor.
Popüler Yazılar
Dünyanın EN kalabalık ülkeleri
Nihan Bayram
Nihan Bayram
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E9956194
Dünyanın EN zengin 25 ülkesi
Nihan Bayram
Nihan Bayram
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E9949019
Türkiye’de gezilecek EN meşhur 75 yer
Nihan Bayram
Nihan Bayram
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E9945100
Türkiye’nin huzur dolu 18 sakin şehri
Nihan Bayram
Nihan Bayram
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E9943113
Popüler Seyahat Yazıları
Uzman Yazarlar