Türkiye’deki kayak merkezleri arasında ilk sıralarda gelen yerlerden biri Kartepe. Kış tatilinin en popüler kayak merkezlerinden olan Kartepe kayak merkezi özellikle hafta sonu ve günübirlik plan yapmak isteyenler için ideal. İstanbul’a yakın bir konumda yer alması ve her yaştan insana hitap etmesi ile Kartepe kayak merkezi bu kış da favori olmaya devam edecek.
Bu yazımızda Kartepe kayak merkezi ile ilgili bilgileri detaylarıyla derledik. Bakalım kış planları için listede yerini alacak Kartepe kayak merkezi hakkında bilinmesi gereken neler var?
Kartepe, Sapanca Gölü ile İzmit ilçesinin sınırlarında yer alan Maşukiye’de bulunuyor. Kartepe kayak merkezi ise İstanbul’a 130 km uzaklıkta yer alıyor. Kartepe, bulunduğu konum sayesinde yaz aylarında bir kongre ve seminer merkezi olarak faaliyet gösterirken, kış aylarında ise kayak tutkunlarını ağırlıyor. İstanbul’a 1,5 saatlik mesafede oluşu hem günübirlik tatilciler için hem de hafta sonu tatili yapmak isteyenler için Kartepe’yi cazip kılıyor.
İstanbul’a 130 km, Kocaeli merkeze 25 km mesafede olması sebebiyle Kartepe’ye ulaşım oldukça rahat. Kartepe kayak merkezine gitmek için aşağıdaki alternatif ulaşım araçları değerlendirilebilir.
Araba: Kartepe kayak merkezine nasıl gidilir sorusunun öncelikli cevaplarından biri özel araç oluyor. Özel araçla Kartepe kayak merkezine gidecekler hem konforlu bir seyahat yaşayabilir hem de çevredeki doğal güzellikleri keşfedebilir.
İstanbul’dan Kartepe’ye gitmek için E5 veya TEM oto yollarını kullanarak İzmit doğu çıkışından çıkıp Sakarya istikametine dönüp Sapanca ayrımına girdikten sonra yaklaşık 6 km takip ederek önce Maşukiye’ye 15 km sonrada Kartepe’ye ulaşılıyor.
Kocaeli-Kartepe arası 25 km
Sakarya-Kartepe arası 58 km
İstanbul-Kartepe arası 130 km
Ankara-Kartepe arası 355 km
İzmir-Kartepe arası 470 km mesafede yer alıyor.
Otobüs: Kartepe’ye otobüsle gitmek için önce İzmit’e gelinmeli. Ardından otogardan kalkan servis, minibüs veya taksiyle yarım saatte Kartepe’ye ulaşmak mümkün.
Uçak: Kartepe’ye en yakın havaalanı, 100 km uzaklıktaki İstanbul Anadolu yakasındaki Sabiha Gökçen havalimanı. Havalimanından araç kiralayarak Kartepe kayak merkezine ulaşmak bir diğer alternatif oluyor. Araç kiralama için linkten uygun fiyatlı araç seçeneklerine ulaşabilirsiniz.
Kartepe, yılın dört mevsimi ziyaret edilebilen bir doğa harikası. Kayak tutkunları aralık sonundan mart başına kadar buranın keyfini çıkarabilirler. Kış aylarında başta kayak ve snowboard olmak üzere birçok kış sporunu da burada yapabilirler.
Kartepe kayak merkezinde kayak yapmak için ideal tarihler aralık ve şubat ayları. Bu dönemde kar kalınığı 80-200 cm arasında değişmekte. Elbette gitmeden önce kar kalınlığına ve hava dumuna bakılmasında fayda var.
Kartepe kayak merkezinde kayak yapmak dışında kış tatili ya da doğa aktiviteleri yapmak da mümkün. Kafa dinlemek, soluklanmak ve sessizliğin keyfini çıkarmak için hafta içi Kartepe kayak merkezi güzel olacaktır. Yaz ve bahar aylarında golf, kamp, binicilik, bisiklet, su kayağı ve trekking gibi çeşitli aktivitelerle dolu olduğunu da belirtelim.
Deniz seviyesinden 1.608 metre yükseklikte bulunan Kartepe, bulunduğu coğrafi konum sebebiyle kış aylarında yoğun kar yağışı alıyor. 42 kilometrelik bir alanda 12 adet doğal kayak pisti olmakla beraber, 2 adet teleski ve 3 adet telesiyej hattı var. Profesyonel ve acemiler için ayrı kayak pistleri de mevcut.
Pistler derecelerine göre çok kolay (1), kolay (4), orta-zor (5) ve çok zor (2) pist olmak üzere ayrılıyor. Acemi pistlerindeki uzunluk 450 metre, profesyonel kayakçılar için ayrılmış olan Geyik Alanı pisti ise 1.400 ile 1.600 metre arasında değişmekte. Bu alan acemiler için oldukça tehlikeli fakat profesyoneller için nefes kesici bir kayak tecrübesi sunuyor. Bölge 3 tepe üzerine kurulmuş mavi ve kırmızı pistlerden oluşuyor.
Kayak merkezi 09.00 ile 17.00 arasında hizmet veriyor. Kar yağışının yoğun olduğu aralık ve şubat arasındaki dönemde kar kalınlığı 1,5 ile 3 metreye kadar ulaşıyor. Yağışın olmadığı dönemde ise kar makinaları ile bölgeye takviye yapılıyor.
Geyik Alanı Tepesi: 2 kişilik telesiyejlerle bu alana ulaşılıyor. Bu alan mavi pist olarak adlandırılıyor. 2, 3, 4 nolu pistleri kullanarak farklı rotalar çizmek mümkün.
Kartepe: Bu bölgeye ulaşmak için 3 kişilik telesiyejleri kullanılması gerekiyor, yoğun sisli dönemlerde bu bölge genellikle faaliyet göstermiyor. Aynı zamanda bu bölge kırmızı bölge olarak da biliniyor.
Karlıktepe: Diğer tepelere kıyasla daha sessiz ve tenha bir alanda yer alıyor. Buraya ulaşmak için teleski kullanılıyor.
Kayak merkezlerinde teleferik, telesiyej ve teleski gibi ulaşım araçlarından faydalanmak için skipass kullanılması gerekiyor.
Kart depozito: 100 TL
Tam gün skipass: 400 TL
Yarım gün skipass: 350 TL
Uzun tur (yaya): 200 TL
Kısa tur (yaya): 100 TL
Kış sporları yapabilmek için uygun ekipman kullanmak oldukça önemli. Kartepe kayak merkezinde her bütçeye uygun kayak ekipman kiralanabiliyor.
Kayak seti: 150-200 TL
Kar gözlüğü: 40-100 TL
Snowboard takımı: 125-300 TL
Kask: 40-100 TL
Kayak montu: 75-200 TL
Kayak ayakkabısı: 40-100 TL
Snowboard botu: 75-150 TL
Kızak kiralama: 50-100 TL
Kayak yapmaya yeni başlayanlar için Kartepe kayak merkezi doğru bir tercih. Hem İstanbul’a yakın hem de kolay seviyede kayak pisti oldukça fazla. Başlangıç seviyesi için veya kayakta gelişmek için profesyonel kayak eğitmenlerinden ders alınabiliyor.
Tek kişilik ders: 350-600 TL
2 kişilik ders: 300-500 TL
5 kişilik grup dersi: 200-300 TL arasında değişiyor.
Kayak merkezlerinde ne yenir dendiğinde akla ilk gelen şey elbette sucuk/köfte ekmektir. Hem pratik oluşu hem de mis gibi kokusuyla kayakçıların geleneksel atıştırmalığıdır diyebiliriz. Gün boyu pistte kayan ziyaretçiler soluğu mangal başında alıyor.
Kartepe kayak merkezinde kendi barbekünüzü yapabileceğiniz piknik alanları mevcut. Burada masa kiralayarak keyifli vakitler geçirebilirsiniz. Bunun yanı sıra bölgedeki oteller, restoranlarında Türk ve dünya mutfağından lezzetler bulmak da mümkün.
Kartepe-Maşukiye yolu üzerindeki tesislerde dere kenarında alabalık ya da kiremitte muhlama da diğer alternatiflerden. Yine bu bölgede, yerel lezzetlerin olduğu köy kahvaltısı da denenebilir.
Kartepe kayak merkezinde konaklamak için The Green Park Hotel tercih edilebilir. Kayak merkezlerinin işletmesi de aynı otele ait. Kayak pistine en yakın otel olduğu için erken rezervasyon yaptırmak iyi olacaktır. Kayak merkezin haricinde farklı yerlerde konaklama seçenekleri düşürseniz farklı seçeneklere sahip Kartepe otelleri için linki ziyaret edebilirsiniz.
Kartepe kayak merkezindeyken bölgeyi keşfetmek için Maşukiye’de gezilecek yerler yazımıza da bakmanızı öneririz.