Ülkemiz kış turizmi bakımından dünyanın önde gelen kayak merkezlerine ev sahipliği yapıyor. Köroğlu Dağları’nın zirvesinde yemyeşil doğası, gölleri, yaylaları ve mis gibi havasıyla Kartalkaya kayak merkezi de ülkemizin en popüler kayak merkezlerinden birisi. Kayak sezonu boyunca oldukça yoğun ilgi gören Kartalkaya İstanbul ve Ankara’ya olan yakınlığı, çeşitli aktiviteleri, kış festivalleri ve her bütçeye uygun konaklama seçenekleriyle ziyaretçiler için oldukça ilgi çekici bir konumda yer alıyor.
Kartalkaya’ya nasıl gidilir, nerede kalınır, Kartalkaya pist özellikleri nelerdir, kayak sezonu ne zaman başlar gibi soruların yanıtını bu yazımızda rahatlıkla bulabilirsin.
Bolu merkeze 40 km mesafede yer alan Kartalkaya kayak merkezi, Batı Karadeniz’de Köroğlu Dağlarının zirvesinde konumlanıyor. Kış turizmi denildiğinde akla ilk gelen yerlerden olan Kartalkaya, İstanbul ve Ankara gibi metropollere yakın olduğu için hem hafta sonu gezileri hem de kış tatili için Kartalkaya’yı diğer kayak merkezlerine göre daha cazip kılıyor.
Kartalkaya kayak merkezi İstanbul’a 295 km, Ankara’ya ise 190 km mesafede yer almakta. Bolu ili sınırları içerisinde henüz bir havalimanı olmadığı için Kartalkaya’ya ulaşım sağlamanın en iyi yolu özel araç veya otobüs kullanmak oluyor.
Özel araç: Zorlu kış şartlarında Kartalkaya’ya ulaşım sağlamanın en konforlu yolu özel araç tercih etmek. Hem İstanbul hem de Ankara’dan yola çıkacak yolcuların D-100 karayolunu kullanarak 12 km içeride kalan Kartalkaya tabelalarını takip etmeleri gerekiyor.
Bolu şehir merkezi- Kartalkaya: 38 km
İstanbul-Kartalkaya: 295 km
Ankara-Kartalkaya: 190 km
Eskişehir-Kartalkaya: 295 km
Samsun-Kartalkaya: 450 km
İzmir-Kartalkaya: 640 km
Antalya-Kartalkaya: 680 km
Otobüs: Kartalkaya’ya otobüsle gitmek için öncelikle Bolu’ya gelinmeli. Ardından otogardan kalkan taksilerle Kartalkaya kayak merkezine ulaşmak mümkün. Diğer bir alternatif ise rezervasyon yapılan otellerin transfer araçlarını kullanmak oluyor.
Uçak: Eğer Kartalakaya’ya uçakla gelmek istiyorsanız ya İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı ya da Ankara Esenboğa Havalimanı’na gelmelisiniz. Her iki havalimanının Bolu merkezine olan uzaklığı 200 kilometre. Kartalkaya’ya Antalya, İzmir, Kars, Gaziantep gibi uzak noktalardan gelmek isteyenler için hava yolu en konforlu ve avantajlı seçenek olabilir. Havalimanına ulaştıktan sonra Kartalkaya kayak merkezine ulaşmak için yaklaşık 3 saat süren kara yolculuğunda ya araç kiralamalı ya da uygun otobüs biletlerine bakmalısınız. Araç kiralama için linkten uygun fiyatlı araç seçeneklerine ulaşabilirsiniz.
Kartalkaya’da kayak sezonu aralık ayında başlayıp nisan ayına kadar devam ediyor. 2.200 metre yükseklikte kurulu olan Kartalkaya yılın büyük bir kısmında kar yağışı almakta. Hal böyle olunca Bolu çevresine kar tanesi düşmesi ile kayak sezonu başlıyor diyebiliriz. Yer aldığı coğrafya yüksek dağlarla çevrili ve uygun hava akımlarıyla düşen kar yoğun ve doğal ayrıca buzlanma yapmayan kıvamda. Sezon boyunca kar kalınlığı ortalama 4 metreyi görüyor. Elbette gitmeden önce kar kalınlığına ve hava durumuna bakmakta yarar var.
Kartalkaya kayak merkezi, en yoğun dönemini yılbaşında ve sömestr tatilinde yaşıyor. Kayak merkezindeki tesisler neredeyse %100 kapasiteye ulaşıyor. Bu sebeple erken rezervasyon yapmakta fayda var.
Kartalkaya kayak merkezi, Köroğlu Dağlarının 2.000 metre yüksekliğinde oteller bölgesinde yer alırken 2.200 metreye kadar olan bölgede kayak pistleri mevcut. Kartalkaya’daki kar kalınlığı ve zemin ise hem kayak yapmaya hem birçok kış sporunu yapmaya elverişli. Kartalkaya kayak merkezi Alp disiplinli kayak ve tur kayağı için oldukça uygun.
Kartalkaya kayak merkezinde 14 adet pist bulunmakta. Pistler tehlikeli-zor (1), profesyonel-zor (3), ileri düzey (5), orta düzey (3), başlangıç düzey (2) olarak ayrılmakta. Pistlerin uzunluğu yaklaşık 40 kilometreyi buluyor. Pistler hem profesyonel kayakçılar hem de tecrübesi olmayan kayakçılar için oldukça ideal. Tecrübesiz ve kayak sporuna ilgi duyan kayakçılar için en uygun pist, Resul Dede ve Çamçukuru pistleriyken; Kırmızı Pist, Gezi Pisti, Kazankaya ve Arka Çanak daha tecrübeli kayakçılar için uygun. Daha profesyonel ve adrenalin sevenler için en uygun pistler; Efe Pisti, Yılmaz Demir Pisti ve Siyah Pist oluyor. Snowboard yapmak isteyenler için ise en ideal pist ise Resul Dede. Ayrıca bölgede Türkiye’nin en profesyonel snowparkında 3 ana rampa, 1 corner, 3 handrail ve 3 box mevcut.
Kayak merkezi 09.00 ile 17.00 arasında hizmet vermekte. Bu saatler kayak merkezinin ve pistlerin yoğunluğuna göre değişkenlik gösterebilir.
Kartalkaya kayak merkezinde standart bir skipass uygulaması yok. Pistlere erişim dağda bulunan 2 tesisten sağlanıyor. Kaya Palazzo Ski & Mountain Resort, Grand Kartal ve Dorukkaya otellerinin kendine ait skipass uygulamaları mevcut. Fakat bu yalnızca kendi lift ve tesislerinde geçerli. Fiyatlar hafta sonu ve hafta içi olmak üzere değişkenlik gösterebiliyor. Liftlerden otel müşterileri ücretsiz faydalanıyor. Otellere ait skipass uygulamalarından faydalanmak için depozito ödemeniz gerekebilir.
Günlük sınırsız skipass ücreti: 700 TL
Kartalkaya’ya İstanbul yolu (Kındıra) üzerinden geliyorsanız oldukça şanslısınız çünkü yol üzerinde tüm ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz PenguenTepe kiralama merkezine uğrayıp Kartalkaya kayak merkezindeki fiyatların neredeyse üçte bir fiyatına kiralama yapabilirsiniz.
Kayak ve snowboard seti: 220-390 TL
Kayak kıyafetleri: 100 TL
Kask: 75 TL
Gözlük: 50 TL
Eldiven: 180 TL (satılık ücreti, kiralama yapılmıyor)
Daha önce kayma deneyimi olmayan veya kendini geliştirmek isteyenler için Kartalkaya kayak merkezi profesyonel eğitmenler tarafından ders alma imkanı sağlıyor. Bu sayede hem teknik hem de uygulamalı eğitimle kendinizi geliştirme imkanına sahip oluyorsunuz. Dersler genellikle 1 saat oluyor ve her kurumun kendine ait bir politikası var. Buradaki fiyatlar ortalama fiyatlar olarak değerlendirilebilir.
Kayak dersi ücretleri kişi ve grup sayısına göre değişkenlik gösteriyor.
1-4 kişi kayak dersi ücreti: 300-600 TL
10 kişi ve üzeri grup kişi başı kayak dersi ücreti: 225-400 TL
1-4 kişi snowboard dersi ücreti: 400-750 TL
10 kişi ve üzeri grup kişi başı snowboard dersi ücreti: 350-600 TL
Bütün gün kayak yaptıktan sonra bembeyaz karların üzerinde kurulan mangallarda sucuk ekmek keyfi bambaşka! Kartalkaya’da otellerin birçoğu öğle ve akşam mangalda sucuk ekmek partileri veriyor. Bunun dışında otellerin hepsi her şey dahil konseptleriyle kahvaltı, öğle ve akşam yemeğinde Türk ve dünya mutfağından lezzetlerle keyfinize keyif katıyor. Aynı zamanda Kartalkaya’da meşhur Bolu’lu ustaların ellerinden yöresel lezzetleri tadabilirsiniz. Mengen pilavı, kaldırık dolması, orman kebabı, keşli cevizli erişte, Mengen kuzu güveç bu seçeneklerden yalnızca birkaçı.
Kartalkaya kayak merkezi lüks ve konforlu otelleriyle misafirlerine benzersiz bir kayak deneyimi sunuyor. Oteller her şey dahil konseptiyle hizmet veriyor. Kartalkaya otelleri ile çam ormanlarının arasında karın keyfini doyasıya çıkarabilir, kayak sonrası yorgunluğunuzu atmak için otellerin spa hizmetinden faydalanabilirsiniz.
Kartalkaya’dayken kültür ve doğa keşiflerine devam etmek isterseniz bir gurme kenti olan Bolu’da gezilecek yerler yazımıza göz atabilirsiniz.