Antalya’nın en sevilen tatil merkezlerinden Finike Elmalı, Kumluca, Demre ve Kaş gibi popüler destinasyonlara oldukça yakın. Güzel plajlarıyla olduğu kadar antik kentleriyle de ilgi gören Finike, aynı zamanda portakal bahçeleriyle de meşhur.

Fenikeliler tarafından kurulduğu bilinen bu tarihi liman merkezini keşfetmeye hazır ol. Keşfe başlamadan önce senin için Finike hakkında çokça sorulan yanıtlara da cevap verelim.

Finike nerede?

Finike Antalya’da yer alıyor. Denize 5 km uzaklıktaki Finike’nin Antalya’ya uzaklığı ise 115 km.

Finike neyi ile ünlü?

Finike portakalı, antik kentleri ve koyları ile ünlü.

Finike nasıl bir yer?

Finike temiz havası, sakin atmosferi, arkeolojik keşifleri ve muhteşem koyları ile yaz tatili ve kültür turları için ideal.

1. Limyra Antik Kenti

Antik mezarlığın mezarı, Limyra, Türkiye.

Finike gezine tarihi ve kültürel bir destinasyonla başlamak istersen, yönünü Limyra Antik Kenti’ne çevirebilirsin. Finike tarihini keşfetmek adına oldukça ideal bir yer olan Limyra, ilçe merkezine yaklaşık 7 km uzaklıkta. 7 bin yıl önce inşa edilen bu görkemli kentten günümüze bazı taş evler haricinde kilise, amfi tiyatro, anıt mezar ve akropol kısmı kalmış.

3700 kişilik oturma kapasitesi olan amfi tiyatro, hiç kuşkusuz ki buranın en dikkat çeken kısmını oluşturuyor. Antik kent, bir dönem Likyalılar tarafından da aktif şekilde değerlendirilmiş. Limyra Antik Kenti’nin pek çok noktasında Roma mimarisinden izlere rastlamak mümkün. Toçak Dağı’nın hemen eteklerinde konumlanan kentin kaya mezarlarında kabartma ve esenler orijinal halleriyle korunabilmiş.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Ücretsiz

Açık olduğu saatler

  • Her gün 08.00 ile 17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Yazar Notu: Elmalı-Finike Yolu’nu 5 km devam ettikten sonra Yuvalılar Kavşağı’ndan sağa dönmelisin.

2. Andrea Doria Koyu

Antalya Finike'deki Andrea Doria koyunun yakın fotoğrafı.

Sadece Finike’nin değil aynı zamanda tüm Antalya’nın en güzel koylarından biri olan Andrea Doria Koyu, ilçe merkezinin hemen güney kısmında bulunuyor. Demre-Finike karayolu üzerinden gidilebilen bu popüler koy, muhteşem manzarası ve yeşil ağaçlarının gölgesinde yer alan tertemiz denizi ile görenleri mest ediyor.

Etrafında henüz ciddi bir yapılaşma girişimi olmadığı için bakir kalabilen ender koylardan biri olan Andrea Doria Koyu piknik, kamp ya da trekking gibi aktivitelere de oldukça uygun. Koyda zaman zaman fok balıklarına ve caretta carettalara rastlamak da olası. Bu arada koyun bu ilginç ismi, Cenevizli amiral Andrea Doria’dan geliyor.

Konum Linki

İpucu: En iyi otel fiyatlarını tek bir yerde görmek, seçeceğin otel hakkında bilgi almak ve saniyeler içinde rezervasyon yapmak için ENUYGUN'da Antalya otelleri araştırmasına başlayabilirsin.

3. Suluin Mağarası

suluin mağarası görünüm

Suluin Mağarası, “İncirli Mağarası” adıyla da biliniyor. Ulaşımın kolay olduğu tarihi mağaranın giriş alanı, pek çok mağaraya kıyasla oldukça geniş. Bu sayede yaşlı ziyaretçiler giriş alanında herhangi bir problem yaşamıyor. Hatta Asya kıtası özelinde ağzı en geniş mağara olarak resmi kayıtlara geçmiş durumda.

2000’lerin başında keşif amacıyla mağaranın derinliklerine inen 2 ABD’li araştırmacı, 122 metreye dek inmelerine rağmen geri dönememişti. Bu üzücü olaydan sonra mağara içerisinde her türlü dalış faaliyeti yasaklanmıştı. Havuz alanları haricinde sarkıtları ve travertenleri ile gizemli bir atmosfere sahip olan Suluin Mağarası, yaklaşık olarak 500 metrelik bir uzunluğa sahip. Toplam derinliğin ise 130 metreye yaklaştığı tahmin ediliyor.

Konum Linki

Yazar Notu: 80 metrelik ağza sahip olan mağara içerisinde çok sayıda yarasa mevcut.

4. Arykanda Antik Kenti

Antik Likya Şehri Arykanda. Likya'nın en büyük hamam kompleksi, Antalya

Finike'nin gizemli tarihinden izler sunan Arykanda Antik Kenti, ilçe merkezinin yaklaşık olarak 30 km uzağında bulunuyor. Arif Köyü’nde yer alan antik kentin M.Ö. 5’inci yüzyılda inşa edildiği düşünülüyor. “Arykanda” sözcüğü “yüksek kayalıkların yanında bulunan yer” anlamına geliyor. Bugüne dek bölgede sayısız defa kazı çalışmaları yürütülmüş. Bu kazılarda yer alan tarihi yapılar, Antalya içerisindeki farklı arkeoloji müzelerinde sergileniyor.

Kuprili ve Aquwami’ye ait olduğu tahmin edilen sikkeler, söz konusu çalışmalarda bulunan en değerli eserler olarak öne çıkıyor. Arykanda Antik Kenti’nin amfi tiyatro kısmı bugüne dek büyük ölçüde sağla gelebilmiş durumda. Burası 1838 senesinde Charles Fellows tarafından keşfedilmiş. Tiyatro dışında agora, hamam, nekropol ve gymnasion gibi bölümleri hala mevcut. Antik kent içerisindeki en köklü kalıntı ise 6 bin yıl öncesine ait olan Helios Tapınağı.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Ücretsiz

Açık olduğu saatler

  • Her gün 08.00 ile 20.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

5. Finike Plajı

finike plajı havadan görünümü

İlçe merkezinde yer alan Finike plajına ücretsiz bir şekilde giriş yapabilirsin. Bölgenin sevilen halk plajları arasında olan Finike plajının toplam uzunluğu 2 km’yi buluyor. Plaj çevresinde yer alan kafelerin fazlalığı, burayı daha da cazip kılıyor. Bu arada plajda güneşlendiğin esnada hemen batı tarafında konumlanan Finike Limanı’nı da net şekilde görebilirsin. Halk arasında, Finike plajına ait kumların romatizma hastalığına karşı şifalı olduğuna inanılıyor.

Konum Linki

Yazar Notu: Denizin girişindeki 2-3 metrelik bölge taşlık olsa da sonrası tamamen kumlu. Ayrıca epey ilerlemene rağmen denizin pek de derinleşmediğini görebilirsin. Sahilkent Mahallesi’ndeki plajda ücretsiz duş, kabin ve WC hizmeti de mevcut. Aynı zamanda plajın arkasında ufak bir otopark da yer alıyor.

6. Gökbük Kanyonu

Saklı bir cennet olan Gökbük kanyonu, 5 kilometrelik uzunluğuyla muhteşem bir manzara

Finike’de çok sayıda aktiviteyi aynı anda yapmak istiyorsan Gökbük kanyonu tam olarak sana göre diyebiliriz. Finike merkeze yaklaşık 14 km uzaklıkta olan bu kanyon, Elmalı-Finike Karayolu üzerinde konumlanıyor. Tur şirketlerinin de popüler durakları arasında olan bu etkileyici kanyon, özellikle de etkileyici bir manzara eşliğinde uzun doğa yürüyüşü için ideal.

Kalabalıktan ve gürültüden uzak kalabileceğin Gökbük Kanyonu, 4 km’lik bir uzunluğa sahip. Kamp, kano, yamaç paraşütü, fotoğrafçılık, piknik ve balık tutma gibi aktiviteler için sıklıkla ziyaret edilen kanyonun girişinde hediyelik eşya dükkânları ve kafeler de yer alıyor.

Konum Linki

İpucu: Bu rota için araç kiralamak iyi bir fikir! Ekonomik, lüks, aile boyu araçları günlük, haftalık, aylık veya uzun dönem kiralayabilirsin. ENUYGUN’un avantajlı araç kiralama seçenekleri için tıkla!

7. Gökliman Koyu

Mavi gökyüzü ve turkuaz suyuyla geniş beyaz kumsal.

Finike’nin hemen güney ucunda konumlanan Gökliman koyu, turkuaz rengine sahip denizi ile büyülüyor. İsmini, denizinin berrak yapısından alan koy, özellikle de şnorkelle dalış açısından uygun koşullara sahip. Deniz altında yer alan güzellikleri ve gizemli dünyayı keşfetmek adına sen de dalış aktivitelerine dahil olabilirsin.

Gökliman koyunun hemen çevresinde geniş ormanlık alanlar bulunuyor. Bir zamanlar bölgenin liman olarak kullanılmasından dolayı antik kalıntılara rastlamak olası. Hem koy hem de çevresi, sakin yapısı ve avantajlı konumu sayesinde zarar görmemiş ve bakir kalabilmiş. Bu arada Gökliman koyunda sahilin çakıl taşlardan meydana geldiğini belirtelim. Koyda aynı zamanda temel ihtiyaçlara yanıt veren ufak bir işletme söz konusu.

Konum Linki

8. Elmalı Müzesi

elmalı müzesi iç görünüm

1941 senesinde oluşturulan Elmalı Müzesi, 2400 metrekarelik bir alanda hizmet veriyor. Müzeye eski hükümet konağı ev sahipliği yapıyor. Hükümet binası ve bahçe alanının düzenlenmesinden sonra hizmete açılan Elmalı Müzesi, toplamda 8 ayrı odadan oluşuyor. Müzede ağırlıklı olarak Hacımusalar Höyük, Bayındır, Karataş ve Karaçakır kazılarından çıkarılan eserler sergileniyor.

Ziyaretçilerin ilgi gösterdiği bahçe alanında çok sayıda yazıt, lahit ve stel yer alıyor. Bu arada 1984 senesinde yapılan kaçak kazılarda 1900 gümüş sikke ele geçirilmişti. Bu sikkelerin orijinali Antalya Müzesi’nde sergilenirken imitasyon örnekleri ise burada ziyaretçilerle buluşuyor.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Ücretsiz

Açık olduğu saatler

  • Pazartesi hariç 08.30 ile 16.30 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

9. Rhodiapolis Antik Kenti

Rhodiapolis Antik Kenti

Kumluca tarafında yer almasına rağmen Finike’ye sadece 17 km uzaklıkta olan Rhodiapolis Antik Kenti, tepe bir alanda konumlanıyor. Oldukça dar yollardan geçilerek ulaşılan antik kente dair restorasyon çalışmalarını Kumluca Belediyesi üstlenmiş. Antik kente çıktığında deniz manzarasını geniş bir açıdan görme şansı bulabilirsin.

Rodos kolonileri arasında olan Rhodiapolis Antik Kenti, aynı zamanda Likya Birliği’nin bir üyesi olarak geçiyor. Kentin aktif olduğu zamanlarda burada yaşayan Opramoas, bölgenin en zengin kişisi olarak öne çıkıyor. Bugün tiyatro sahnesinin hemen arka kısmında kendisine ait bir mezar bulunuyor. Nekropol, su sarnıcı, tapınak, tiyatro, hamam ve kilise, Rhodiapolis Antik Kenti’nde bugüne ulaşabilen yapılar arasında.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Ücretsiz

Açık olduğu saatler

  • Her gün 09.00 ile 17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

10. Kafi Baba Türbesi

Kafi Baba Türbesi restorasyon öncesi görünümü

Tarih ve kültür meraklılarının ilgi gösterdiği Kafi Baba Türbesi, yakın zaman önce yapılan restorasyon çalışmalarından sonra yeniden ziyarete açıldı. Kitabesi bugüne dek ulaşabildiği için türbeye dair pek çok orijinal bilgiye ulaşabilmek mümkün. 4 ayrı kubbeye sahip olan türbede ahşap işlemelerle bezenmiş süslemeler ön plana çıkıyor.

Finike’nin 8 km uzağında olan Kafi Baba Türbesi, 1812 senesinde yaşamını yitirmiş olan Hasan Baba’ya ait. Tam olarak Yuvalı Köyü’ne ve Lymra Antik Kenti’ne de yakın konumda olan bu türbenin ilk onarımı 1960 tarihinde gerçekleşmiş. Halk arasında Musa Abdal Türbesi adıyla da anılan Kafi Baba Türbesi’ndeki mezar taşları 12 segmanla süslenmiş durumda.

Konum Linki

11. Çağıllı Koyu

Çağıllı Koyu havadan görünümü

Finike’ye oldukça yakın bir mesafede yer alan Çağıllı Koyu, yüzmek ve güneşlenmek adına en ideal destinasyonlardan biri diyebiliriz. Yemyeşil tabiatı ve temiz denizi sayesinde yerli ve yabancı misafirlerin yoğun ilgi gösterdiği koyun çevresinde geniş dağlık alanlar söz konusu. Bu nedenle dilediğin zaman doğa yürüyüşleri de gerçekleştirebilirsin.

Demre-Finike Yolu’nun 9’uncu kilometresinde konumlanan plaj Boldağ Mahallesi’ne bağlı. Toplam uzunluğu 200 metre civarında olan Çağıllı Koyu’nda şemsiye ve şezlonglar kiralanabiliyor. Derin olmadığı için burası çocuklu aileler tarafından da sıklıkla tercih ediliyor.

Konum Linki

İpucu: ENUYGUN’dan uçak biletini kolayca al. Bir sonraki sene için tatilini ocak ayı sonuna kadar planlarsan biletini çok daha uygun alabileceğini unutma! Seyahatinin ilk adımı olan Antalya uçak bileti almak için tıkla.

Uçak Bileti

12. Finike Doğal Havuz

Finike-Kaş arasında tünelle denize bağlanan gizli yüzme mağarası

Demre-Finike Karayolu üstünde konumlanan Finike doğal havuz, yüzlerce yılın sonunda ortaya çıkmış mucizevi bir yer. Zaman içerisinde denizden gelen suların dalgalar aracılığıyla kayaları oyması, Finike doğal havuzu ortaya çıkarmış. Taştan yapılmış bir havuzu anımsatan bu dünya harikası, içinde deniz suyunu barındırıyor. Dolayısıyla dileyenler doğrudan denizde ya da havuzda yüzmeyi tercih edebiliyor.

Kenar kısımları sığ olmasında rağmen merkez bölümü 3 metrenin üzerinde. Havuza rahatça girip çıkabilmek adına basamaklar eklenmiş.

Konum Linki

Yazar Notu: Finike Doğal Havuz çevresinde herhangi bir otopark bulunmuyor. Dolayısıyla aracını Kaş-Antalya Yolu üzerinde bırakmalısın.

13. Mağaralı Koy

Finike Mağralı koy görünümü

İlçenin doğu bölümünde konumlanan Mağaralı koy, genel olarak huzurlu atmosferi nedeniyle tercih ediliyor. Suyu görece serin olan Mağaralı Koy, ismini aynı bölgede yer alan ufak mağaradan alıyor.

Hem güneşlenip denizin tadını çıkarabilir hem de denize komşu olan bu ilginç mağarayı keşfedebilirsin. Uzun yıllar önce oluşmuş olmasına rağmen mağaranın keşfi henüz birkaç sene öncesine dayanıyor. Turlardan dolayı yaz aylarında koya çok fazla teknenin yanaştığını ifade etmeliyiz. Bu arada Mağaralı koy, çevresindeki doğal güzellikler nedeniyle piknik yapmaya elverişli bir yer.

Konum Linki

Yazar Notu: Suyunu, yiyeceğini ve şemsiyeni yanına almanda fayda var. Burada özel bir tesis ya da duş alanı bulunmuyor.

14. Finike Marina

Antalya'nın Finike ilçesindeki marinanın güzel görünümü.

Finike’nin sembol yerlerinden biri olan Finike Marina, fotoğraf makinesi olmadan gelmemen gereken bir durak. Özellikle de deniz tutkunlarının zaman geçirdikleri marina, 300’den fazla tekneyi bünyesinde barındırabiliyor.

Yat limanında keyifli bir şekilde vakit geçirmeni sağlayacak olan özel kafe ve restoranlar var. Bu arada Finike Marina yakınlarında antik kalıntıların yer alması, gezginler için burayı daha da cazip kılıyor. 1997 senesinden bu yana hizmet vermeyi sürdüren marina, 50 metreyi geçmeyen yat ve süper yatlar için hizmet veriyor. Marina bölgesindeki dip derinliği 5 metreyi buluyor.

Konum Linki

15. Korsan Koyu

Antalya Karaoz yakınlarındaki Korsan Koyu veya Korsan Koyu'nun panoramik manzarası.

Bölgenin en meşhur koylarından biri olan Korsan Koyu, toplamda 900 metreye yaklaşan bir uzunluğa sahip. Berraklığıyla kristale benzetilen bu popüler koy, normal koşullarda Kumluca sınırlarında olmasına rağmen ziyaretçilerin ciddi bir kısmı Finike’den geliyor.

Tam olarak Mavikent adı verilen beldede Karaöz Köyü içerisinde konumlanan Korsan Koyu, Piri Reis’in eserlerinde de kendine yer buluyor. O kitaplarda koydan “Karaöz Koyu” şeklinde söz ediliyor. Fırtınalardan kolay kolay etkilenmediği için geçmiş yıllarda özellikle de denizcilerin bu koya sığındıkları söyleniyor. Aynı zamanda Likya Yolu üstünde bulunan koyun çevresinde ihtiyaçlarına yanıt bulabileceğin ufak bir tesis yer alıyor.

Konum Linki

16. Mendirek Yürüyüş Yolu

Finike sahili içerisinde güzel manzaraları ve berrak denizi daha da anlamlı kılan Mendirek yürüyüş yolu, yapılan yenileme çalışmalarının ardından tam anlamıyla bir cazibe alanına dönüşmüş durumda. İlçenin bu popüler yolu, avantajlı konumu sayesinde yılın her döneminde yoğun şekilde kullanılıyor.

Toplamda 3 km’den oluşan yol, Finike Marina noktasından Antalya yönüne doğru ilerliyor. Bu uzun ve keyifli yolculuk boyunca çok sayıda ormanlık alan ve doğal koyla karşılaşabilirsin.

Konum Linki

Yakın konumdaki Demre’yi de keşfetmek istersen Demre’de gezilecek yerler listen hazır!


ipekincir
İpek İncir
361 Yazı
Marmara Üniversitesi Reklam bölümünde yüksek lisans yaptı. Eğitimini tamamlamak için bir süre Londra’ya gitti. Otomotiv, sağlık, turizm sektörü gibi birçok farklı alanda içerik üretti. Şimdi ise Enuygun ekibinin bir parçası olarak seyahat yazıları yazıyor.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN