Edirne Kırkpınar Yağlı Güreşleri… Dile kolay tam 653 yıldır aralıksız yapılan bir organizasyondan söz ediyoruz. Bu ata sporumuz ve tarihi turnuva, bu yıl da 20-22 Haziran tarihleri arasında Edirne’de düzenlenecek. Yağlı güreş mi o da ne demeyin, eğer daha önce hiç böyle bir turnuva seyretmediyseniz ya da Edirne’ye gitmediyseniz gerçekten de o anlara tanıklık etmenizi tavsiye edeceğim. Güreşçilerin önce yağlanması, sonra güreş tutması, çığırtkanın manileri, karşılama törenleri şampiyona sonrası başpehlivanın omuzlarda hamama götürülmesi, kırmızı dipli mumlu davetiyeler, Osmanlı ritüelleriyle süslü bu çok özel organizasyon ve tarihi yapılarıyla Edirne sizleri bekliyor.

Edirne Selimiye Camii

İçindekiler

Selimiye Camisi, köprüler, müzeler

Osmanlı’ya 92 sene başkentlik yapmış olan Edirne’de Osmanlı eserleri dikkat çekicidir. Zaten şehre daha yaklaşırken Selimiye Camisi sizi karşılıyor olacak. Mimar Sinan’ın ustalık eserim dediği bu tarihi yapı, görkemli kubbesi, dört minaresi hemen altındaki tarihi Arasta çarşısı ve medrese yapılarıyla sizi kendisine hayran bırakacak. Caminin aşağısı Edirne’nin en popüler parklarındandır. Burada çay bahçesi ve kafede var. Selimiye’nin hemen karşısında ondan daha eski bir cami olan Eski Cami bulunuyor. 1414 yılında tamamlanan 600 yıllık bu tarihi cami, büyük Arapça Allah ve Muhammed yazılarıyla dikkat çeker. Edirne’de yine bir başka tarihi cami 3 Şerefeli Camisi de gezilebilir. 1400’lü yıllarda yapıldığı biliniyor. Edirne’de ayrıca sayfiye yeri olan Tunca nehri üzerindeki köprü, Muhteşem Yüzyıl dizisinden tanıdığımız Rüstem Paşa’nın yaptırdığı ve bugün otel olan tarihi kervansaray, Sarayiçi Balkan Şehitliği Anıtı, Lozan Anıtı ve Müzesi, Ali Paşa Çarşısı, Ergene Köprüsü, Peykler Medresesi, Sağlık Müzesi, Tarihi Tren Garı gibi yerler gezilebilir. Ayrıca Tunca nehri kenarındaki Karaağaç tarafındaki çay bahçeleri Edirne’nin simgesi gibidir. Burası yeşillikler içerisinde önünden nehir akan huzur bulabileceğiniz bir yerdir.

Edirne Meriç Köprüsü

Uçak Bileti

Ciğer yemeden dönmeyin

Edirne’nin meşhur olmuş bir başka özelliği de tava ciğeridir. Uzun uzun kesilmiş ciğerler yağda pişirilir. Yanına da buraya özgü kırmızı kurutulmuş biber katılır. Edirne’de tarihi Ali Paşa Çarşısı civarında iyi ciğer yapan yerler bulabilirsiniz.

İstanbul-Edirne arabayla 2 saat

Kırkpınar Güreşleri zamanı konaklama konusunda sıkıntı yaşayabilirsiniz. Bu yüzden gitmeden Edirne otelleri sayfamıza göz gezdirmenizi tavsiye ederiz. Eğer Kırkpınar zamanı gidecekseniz mutlaka rezervasyon yaptırın. Edirne özel otomobilinizde karayoluyla 2 saat süren bir yer. Hatta Schengen vizeniz varsa Kapıkule kapısından Bulgaristan’a, Karaağaç’taki Pazarkule Kapısı’ndan ise Yunanistan’a girip seyahatinizi biraz daha renklendirebilirsiniz. Edirne’de kara iklimi hakimdir. Yazlar sıcak ve kurak geçer, kışları ise soğuk ve kar yağışlıdır. Şu sıralar hava sıcaklığı öyle yüksek değil. Hafta sonu nereye kaçayım diye düşünüyorsanız İstanbul’un trafiğinde 2 saat ter dökeceğinize basın gaza, ayçiçek tarlaları arasında 2 saatlik keyifli bir yolculukla Edirne’ye varın.


tugbahacibayramoglu
Tuğba Hacıbayramoğlu
1297 Yazı
Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik mezunu. Yine Marmara Üniversitesi’nde Radyo Televizyon Sinema bölümünde yüksek lisans yaptı.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN