• Anasayfa
  • Bilgi
  • Demokrasi ve Özgürlükler Adası’nda gezilecek yerler

Demokrasi ve Özgürlükler Adası’nda gezilecek yerler

ipekincir

27 Mayıs 2020’de açılışı yapılan Demokrasi ve Özgürlükler Adası, yakın dönem tarihin izlerini taşıyor. Eski adı “Yassıada” olan Demokrasi ve Özgürlükler Adası, bugün İstanbullular için bir cazibe merkezine dönüşmüş durumda. 1960 olaylarının yaşandığı ada, uzun yıllar devam eden restorasyonun ardından açılarak yeni yüzüyle misafirlerini ağırlamaya başladı. Bugün hem kültürel bir destinasyon olarak hizmet veriyor hem de toplumun yakın tarihiyle yüzleşmesine etkileyici bir biçimde olanak sağlıyor.

Hazırsanız Demokrasi ve Özgürlükler Adası’nda gezilecek yerleri ve Demokrasi ve Özgürlükler Adası’na nasıl gidilir gibi soruları birlikte keşfedelim.

1. Demokrasi ve Özgürlükler Müzesi

demokrasi-ve-ozgurlukler-muzesi

Demokrasi ve Özgürlükler Adası’ndaki ilk durağımız Demokrasi ve Özgürlükler Müzesi. Müzeye, 27 Mayıs yargılamalarının yapıldığı büyük salon ev sahipliği yapıyor. Adanın birçok noktasında olduğu gibi bu salonda da ciddi bir dönüşüm söz konusu. Müze olarak yaşatılmaya çalışılan bu alan, o dönem gerçekleştirilen yargılamaya dair pek çok detayı içerisinde barındırıyor. Mahkemenin birebir canlandırıldığı müzede birçok balmumu heykelle karşılaşmanız mümkün. Özellikle de dönemin mahkeme başkanı olan Selim Başkol’un balmumu heykeli ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Müzenin bir diğer bölümünde dev ekran üzerinden akan görüntüler ile yaşananları görsel olarak incelemek de mümkün. Toplamda 3 katlı olan Demokrasi ve Özgürlükler Müzesi’nde Geç Osmanlı’dan başlayarak Cumhuriyet Dönemi’ne kadar olan dönemde gerçekleştirilen demokrasi mücadelesine tanıklık da edebilirsiniz.

2023 Demokrasi ve Özgürlükler Müzesi giriş ücreti

  • Ücretsiz

Ziyaret saatleri

Pazartesi günleri hariç saat 10.00-16.00 arasında ziyarete açık.

2. Yerine Ulaşmayan Mektuplar Anıtı

yerine-ulasmayan-mektuplar-aniti

En az adı kadar ilginç bir yapıt olan “Yerine Ulaşmayan Mektuplar Anıtı” adaya gelen ziyaretçiler tarafından es geçilmiyor. Bu heybetli anıt, sadece görüntüsüyle değil aynı zamanda hikâyesiyle de oldukça etkileyici. Yerine Ulaşmayan Mektuplar Anıtı, adada yargılanan ve yakınlarıyla iletişim kuramayan kişileri anmak adına dikilmiş.

3. Karanlıktan Aydınlığa Açık Hava Sergisi

karanliktan-aydinliga-acik-hava-sergisi

Karanlıktan Aydınlığa Açık Hava Sergisi, Demokrasi ve Özgürlükler Adası hakkında pek çok bilgiyi ziyaretçilerine sunuyor. Bilgilendirme bölümleri, adanın yakın tarihini kronolojik olarak aktarıyor. Ayrıca serginin konumlandığı duvar kısmında 4 ayrı dilde “demokrasi” sözcüğü yazılmış. Açık hava sergisi olmasından dolayı bu alan özellikle yaz aylarında daha da aktif oluyor. Serginin içeriğinde genel olarak adanın tarihine ilişkin İkonik fotoğraflar söz konusu. Karanlıktan Aydınlığa Açık Hava Sergisi, konum olarak adanın en uç bölümünde bulunuyor.

4. Adnan Menderes Müzesi

adnan-menderes-muzesi

Adnan Menderes’in yaşamından kesitlerin yer aldığı müze bir diğer durak nokta oluyor. Oldukça geniş bir arşivden beslenen müzenin giriş katında Adnan Menderes’in çocukluğuna ilişkin pek çok belge ve fotoğraf bulunuyor. 

Adnan Menderes Müzesi giriş ücreti

  • Ücretsiz

Ziyaret saatleri

Pazartesi günleri hariç saat 10.00-16.00 arası ziyarete açık.

5. Demokrasi Feneri

demokrasi-feneri

Demokrasi ve Özgürlükler Adası’nın sembolik yapılarından biri olan Demokrasi Feneri, aynı zamanda fotoğraf konusunda da en çok tercih edilen yerler arasında. Fener çevresinde yer alan yeşillikler ve oturma kısımları, bu bölümü daha da cazip kılıyor. Adanın bilinen en eski yapılarından biri olan Demokrasi Feneri sayesinde panoramik bir Marmara manzarasıyla karşılaşıyorsunuz.

6. Demokrasi Meydanı

demokrasi-ve-ozgurlukler-muzesi

Adanın girişinde sizi karşılayan Demokrasi Meydanı, pek çok heykel ve enstalasyona sahip. Resmi düzeyde gerçekleşen pek çok törene ev sahipliği yapan meydan, bir anlamda açık hava müzesi olarak da görülüyor. Meydanın çevresinde yapılan ağaçlandırma çalışmaları da bu bölgeye özel bir hava katmış durumda.

Yazar Notu: Meydanda yer alan kafeteryalar, özellikle turlarla adaya gelenler için keyifli bir mola yeri oluşturuyor.

7. Hasan Polatkan Spor Salonu ve 27 Mayıs Müzesi

hasan-polatkan-spor-salonu-ve-27-mayis-muzesi

Demokrasi ve Özgürlükler Adası’nda yer alan pek çok mekân, 60 darbesine dair bilgiler sunuyor. Bu mekânlardan biri olan 27 Mayıs Müzesi, dönemin dava dosyalarına ait geniş bir arşive ait. Bu tarihi belgeler, müze içerisinde bir sergiye ilham olmuş durumda. Bir dönem subayların spor yapmaları için de kullanılan bu bina, 11 ay süren davalarda önemli bir role sahip. Müzede dolaşırken yargılamaların canlandırıldığı kısa film gösterilerine tanıklık edebilirsiniz.

27 Mayıs Müzesi giriş ücreti

  • Ücretsiz

Ziyaret saatleri

Pazartesi günleri hariç saat 10.00-16.00 arası ziyarete açık.

Yazar Notu: Adanın pek çok noktasında olduğu gibi burada dolaşırken de dönemin radyo yayınları arka fonda size eşlik ediyor.

8. Adnan Menderes Kongre Merkezi

Adnan Menderes Kongre Merkezi’nin pek çok noktasında mekâna adını veren Adnan Menderes’e dair bilgiler ve görseller bulunuyor. Toplamda 600 kişilik kapasiteye sahip olan bu etkileyici mekânda sene boyunca pek çok etkinlik organize ediliyor. Aynı zamanda Adnan Menderes’in anma törenleri de her sene burada organize ediliyor.

Yazar Notu:Aktif bir etkinlik olmasa bile mimari detayları incelemek adına kongre merkezine girebilirsiniz.

Demokrasi ve Özgürlükler Adası giriş ücreti

  • Giriş bileti 50 TL

  • 25 yaşının altındaki öğrenciler 25 TL

  • 65 yaş ve üzeri ziyaretçiler 25 TL

Demokrasi ve Özgürlükler Adası ziyaret saatleri

Ada, pazartesi hariç her gün saat 10.00 ile 16.00 arasında ziyaret edilebiliyor.

Demokrasi ve Özgürlükler Adası’na nasıl gidilir?

demokrasi-ve-ozgurlukler-adasi

İstanbul Deniz Otobüsleri’nden (İDO) satın alacağınız biletlerle Kadıköy İskelesi üzerinden adaya ulaşım sağlayabilirsiniz. Seferler cumartesi ve pazar günleri 10.00 ile 16.00 arasında yapılıyor. Ayrıca Üsküdar’dan kalkan Valide Sultan Gemisi haftada iki gün ücretsiz olarak ‘Demokrasi Yolculuğu Turu’ gerçekleştiriyor.

Konum Linki

İstanbul adalarını keşfetmeye Heybeliada ile devam etmek için Heybeliada’da gezilecek yerler yazımıza da göz atın.

Otel


ipekincir
İpek İncir
362 Yazı
Marmara Üniversitesi Reklam bölümünde yüksek lisans yaptı. Eğitimini tamamlamak için bir süre Londra’ya gitti. Otomotiv, sağlık, turizm sektörü gibi birçok farklı alanda içerik üretti. Şimdi ise Enuygun ekibinin bir parçası olarak seyahat yazıları yazıyor.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN