Tarihsel ve coğrafi açıdan kritik konumu, farklı medeniyetlerden izler sunan mekanları, tabiat güzellikleri ve elbette İskender kebabından kestane şekerine sayısız lezzetiyle Bursa’yı keşfetmeye hazır mısın?

1335 senesinde Osmanlı’ya başkentlik yapmış olan Bursa’nın en popüler merkez ilçeleri arasında Osmangazi ve Nilüfer yer alıyor. “Yeşil Bursa” diye anılacak kadar yemyeşil bir atmosfere sahip olan bu büyük metropolün merkezinde gezip görmeye değer rotaları senin için derlemeye çalıştık. Sıkça sorulan sorulara da senin için yanıt verdik.

Bursa-İstanbul arası kaç saat?

Bursa-İstanbul arası yaklaşık olarak 131 kilometre. Yaklaşık 1 saat 30 dakika sürüyor.

Bursa’dan ne alınır?

Merkezdeyken kestane şekeri, ipek şal ya da kumaşlar ve şeftali reçeli alabilirsin.

Bursa’da ne yenir?

İskender, İnegöl köfte, süt helva, cantık ve tahanlı Bursa’da yenilecekler arasında.

1. Kapalı Çarşı

Kapalıçarşı Bursa da gezen insanlar

Bursa merkezde gezilecek en güzel yerlerden biri olan Kapalı Çarşı, Heykel semtinde bulunuyor. Çarşı, sadece rengârenk tezgahları ve dükkanlarıyla değil aynı zamanda tarihi atmosferiyle de ziyaretçileri etkilemeyi başarıyor. Ulu Cami’ye son derece yakın olan Kapalı Çarşı’da ağırlıklı olarak kuyumcular ve takı dükkânları ön planda.

Kapalı Çarşı’da ayrıca antikacılar, gümüşçüler ve el yapımı sanat eserlerinin satıldığı işletmeler bulunuyor. Toplamda 130 civarında dükkânın hizmet verdiği çarşının tarihi Orhan Gazi’ye kadar uzanıyor.

Konum Linki

2. Ulu Camii

Ulu camii bursa

Bursa’nın en önemli tarihi yapılarından biri olarak ele alabileceğimiz Ulu Camii’nin tarihi Yıldırım Beyazıt dönemine uzanıyor. “Bursa’nın Ayasofya’sı” yakıştırmasının yapıldığı yapı şık minberi, 18 köşesi olan şadırvanı ve görkemli minaresiyle öne çıkıyor. Bursa denilince akla gelen ilk yerlerden biri olan Ulu Cami’nin 1396 senesinde yapıldığı tahmin ediliyor. Kendisiyle aynı adı taşıyan caddede konumlanan dini mekân, 1855 depreminde önemli oranda zarar görmesine rağmen sonrasında yenilendi.

Çok ayaklı Osmanlı camilerine örnek teşkil eden Bursa Ulu Camii, 3.100 metrekarelik bir iç alana sahip. Bu alanda ahşap oymalar, çiniler ve minyatürler görülmeye değer. Ayrıca iç alanda Osmanlı hat sanatının da en ince örneklerine tanıklık etmen mümkün. Bu arada caminin, o dönemin yetenekli mimarlarından biri olan Ali Neccar tarafından tasarlandığı biliniyor. Caminin genelinde “Kündekâri” adı verilen sanatın yansımalarını görmek mümkün.

Konum Linki

3. Uzun Çarşı

Uzun çarşı alışveriş yapan insanlar

Şehrin en eski çarşıları arasında gösterilen Uzun Çarşı, Bursa’da alışveriş yapmak isteyen yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri. Evliya Çelebi Seyahatnamesinde 1340 tarihinde açılmış olan çarşıdan sıklıkla bahsediyor. Hatta bu ifadelerden birinde, çarşının en aktif olduğu zamanlarda 9 bin dükkâna ev sahipliği yaptığı aktarılıyor.

Tarih boyunca pahalı gayrimenkullerin açık artırma yöntemi ile satışı burada gerçekleşmiş. Bu gelenek, tarihi kaynaklarda “Suk-i Sultani” ismiyle geçiyor. Tam olarak Nalbantoğlu Mahallesi’nde yer alan çarşıda bugün itibarıyla 80 dükkan hizmet veriyor. Koza Han’a yürüme mesafesinde yer alan Uzun Çarşı’da bakırcılar, ipek ürünleri satan mekânlar ya da bıçakçılar ağırlıkta.

Konum Linki

Yazar Notu: İskender kebap yemek için Uzun Çarşı bölgesindeki restoranları değerlendirebilirsin.

4. Bursa Atatürk Evi Müzesi

 çam ağaçları arasında 19. yüzyıl sonlarında inşa edilen tarihi köşk Atatürk evi müzesi

Merkezdeki Çekirge Caddesi’nde yer alan Bursa Atatürk Evi Müzesi’ne, 1800’lü yılların sonlarına doğru inşa edilmiş etkileyici bir köşk ev sahipliği yapıyor. Köşkün en önemli özelliği, ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Bursa’ya geldiği zamanlarda kaldığı yer olması. Cumhuriyet’in 50’nci yılının onuruna müzeye dönüştürülen köşk, 1973’ten bu yana ziyaretçilerini ağırlıyor.

Toplamda 2 ayrı kattan oluşan Bursa Atatürk Evi Müzesi, ahşap bir mimariye sahip. İçeride ziyaretçileri 1800’lü yıllara damga vurmuş mobilyalar, antikalar ve sanat eserler bekliyor. Çalışma odası ve yatak odası ise müzenin ikinci katında yer alıyor. Atatürk’ün ziyaretleri sırasında evde bulunan eşyaların önemli bir bölümü müzede sergileniyor.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Ücretsiz

Açık olduğu saatler

  • Pazartesi hariç 08.00 ile 17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

İpucu: En iyi otel fiyatlarını tek bir yerde görmek, seçeceğin otel hakkında bilgi almak ve saniyeler içinde rezervasyon yapmak için ENUYGUN'da Bursa otelleri araştırmasına başlayabilirsin.

Otel

5. Irgandı Köprüsü

Irgandı Köprüsü yakın görünümü

Osmanlı için önemli bir şehir olan Bursa’nın hemen hemen her ilçesinde tarihi köprülerle karşılaşmak mümkün. Bu köprülerden biri olan Irgandı Köprüsü, 1400’lü yıllardan bugüne taşınmış bir yapı. Bugüne dek çok sayıda savaş ve deprem atlatan köprü, çeşitli yenileme çalışmaları sayesinde günümüze ulaştırılmış.

Tek kemere sahip olan Irgandı Köprüsü, Yıldırım bölgesinde konumlanıyor. Köprünün hemen üzerinde bir çarşının bulunması ise buranın en orijinal özelliklerinden biri. Bu yönüyle Venedik ve Floransa’da yer alan bazı köprü tasarımlarına benzetiliyor. Köprü ile alakalı son restorasyon 2004 senesinde gerçekleşmiş. Çarşı kısmında el sanatlarına dair ürünler satıldığı için turistler buraya epey ilgi gösteriyor.

Konum Linki

6. Aziz Panteleimon Kilisesi

Aziz Panteleimon Kilisesi, Gölyazı,Bursa

Gölyazı bölgesinde yer alan Aziz Panteleimon Kilisesi, esasen bir Rum Ortodoks kilisesi. 1908 senesinde yapımına başlanan kilisenin tamamlanması 10 sene sürmüş. Mübadele döneminde terk edilen kilise, belli bir süre farklı amaçlarla kullanılmış. Yangınlardan dolayı kullanılamaz hale gelince Nilüfer Belediyesi, tarihi kiliseyi restore etme kararı almış ve orijinal çehresine kavuşturmuş.

Yenileme çalışmalarının ardından burası bir kültürevi olarak kullanılıyor. İki katlı ve dikdörtgen planlı Aziz Panteleimon Kilisesi, batı kısmındaki narteksi ile dikkat çekiyor. Üç nefli kiliselerden olan yapı, ihtişamlı bir ön cepheye sahip. Kilise genel olarak, “Geç Osmanlı İstanbul Rum Mimarisi” örnekleri arasında sunuluyor.

Konum Linki

7. Soğanlı Botanik Park

Soğanlı Botanik Parkı yeşil bitki ve ağaçlar

Bursa’nın tabiat güzelliklerinden biri olan Soğanlı Botanik Parkı, yıl boyunca bitkisel araştırmalara ev sahipliği yapıyor. Birinci Derece Sit Alanı olarak tanımlanan bölgede Japon Bahçesi, İngiliz Bahçesi, Fransız Bahçesi gibi ilgi uyandıran bölümler mevcut. Soğanlı Botanik Park’ta 150 tür ağaçtan söz etmek mümkün. Ayrıca 70’in üzerinde çalı türü ve 30’e yakın gül çeşidi, ziyaretçilerle buluşuyor.

Osmangazi’de yer alan Soğanlı Botanik Park, toplamda 400 dönümlük bir alana sahip. Bu arada parkın içerisinde geleneksel Bursa konaklarının modellendiği özel bir bölüm bulunuyor. Parka gelenler genel olarak spor ve yürüyüş alanlarının dışında bisiklet parkurlarından, çocuk oyun alanlarından ve otomobil pistinden yararlanabiliyor.

Konum Linki

Yazar Notu: Hafta sonları sabah saatlerinde gitmen durumunda araç kalabalığı ile karşılaşmazsın.

8. Hanlar Bölgesi

Hanlar bölgesi görünümü

Tarihi boyunca İpek Yolu ticaretinin gelişmesine önemli bir katkı sunan Hanlar Bölgesi, Bursa’nın gezip görmeye değer yerlerinden. O dönemlerde ticaretle uğraşan kişilerin yolculukları sırasında kalabilecekleri yerler olan hanlar, bugün ise konaklama işlevinden uzaklaşmış. Günümüzde burası daha çok tekstil ürünlerinin satışının yapıldığı bir merkez olarak görülüyor.

Şehirde bu tip hanlara her bölgede rastlamak mümkün fakat Hanlar Bölgesi, en önemli hanları bünyesinde topluyor. Bu hanlar içerisinde Emir Han, Koza Han, Geyve Han, Pirinç Han, Çukur Han, Balibey Han gibi hanları sıralamak mümkün. Şehrin tarihi semtlerinden Heykel’de bulunan tarihi hanlar, birbirine yürüme mesafesinde. 700 yıllık tarihi olan Hanlar Bölgesi’nin UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmesi gündemde. Ahşap ya da taş mimarisine sahip iki katlı dükkânlardan oluşan hanlar, toplamda 106 bin metrekarelik bir alanı kaplıyor.

Konum Linki

9. Yeşil Camii ve Yeşil Türbe

Bursa yeşil  türbe dış görünümü

Osmanlı özelinde erken dönem mimarisini yansıtan eserlerden biri olan Yeşil Camii ve Yeşil Türbe’nin temelleri 1419 senesinde atılmış. Yeşil Camii adlı semtte yer alan tarihi yapı, Çelebi Sultan Mehmet dönemine tekabül ediyor. Yeşil Camii, ülkemizdeki nadir ters T plana sahip camilerden biri konumunda. Caminin kubbelerinde yer alan ve taş oyma sanatına dair örnekler sunan detaylar ziyaretçilerin özellikle ilgisini çekiyor.

Yeşil Camii ve Yeşil Türbe arasında sadece bir sokak bulunuyor. Her iki yapının da Hacı İvaz Paşa adlı mimar tarafından tasarlandığı biliniyor. Yeşil Camii ile alakalı son restorasyon 2004 senesinde gerçekleşmiş. Çini kaplamalarıyla fark yaratan cami, müthiş bir işçiliğin sonucu olarak karşımıza çıkıyor. Bu arada türbe alanında Çelebi Sultan Mehmet’in ve aile üyelerinin naaşı bulunuyor.

Konum Linki

10. Bursa Arkeoloji Müzesi

Bursa arkeoloji müzesi iç görünümü

Bursa Arkeoloji Müzesi, toplamda 25 bin eserlik koleksiyonu ile en az 3-4 saat ayrılması gereken bir yer. M.Ö. 3’üncü yüzyıla kadar uzanan eserlerin yer aldığı müzede sikkeler, cam eserler, Roma Dönemi’ne dair taş eserler, Zeus tasvirleri, mezar stelleri, Kybele heykelleri, Bizans Dönemi’ne dair gümüşler ön plana çıkıyor.

Müzeyi gezdiğinde Bursa’nın ne denli zengin bir arkeolojik kaynağa sahip olduğunu daha iyi anlayabilirsin. Kuruluşu 1902 senesine dek uzanan Bursa Arkeoloji Müzesi; Taş Eserler, Bizans Salonu, Üçpınar Tümülüsü gibi özel bölümlere ayrılıyor.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Ücretsiz

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 08.00 ile 16.30 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

11. Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi

Tofaş araba müzesinde sergilenen araba

Türk otomobil üretici Tofaş’ın serüvenine odaklanan özel müze, Tofaş yapımı ilk arabalardan geleneksel faytonlara geniş bir koleksiyon sunuyor. Kalıcı eserlerin dışında hemen hemen her ay organize edilen caz konserleri ve geçici sergiler, buradaki ziyaretleri daha da anlamlı kılıyor. Doğrudan Tofaş tarafından restore edilen müze binası, 300 senelik bir çınar ağacına da ev sahipliği yapıyor.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Ücretsiz

Açık olduğu saatler

  • Pazartesi hariç 10.00 ile 18.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

12. Osman Gazi ve Orhan Gazi Türbesi

Osmangazi türbesi görünümü

3 kıtaya egemen olmuş Osmanlı’nın kurucusu olan Osman Gazi’nin ve oğlunun türbesi aynı alanda yer alıyor. Normalde Osman Gazi, Söğüt’te vefat ettiğinde kendisini Ertuğrul Gazi’nin yanına gömmüşler. Fakat Bursa şehrinin alınmasından sonra naaşı buraya alınmış. Osman Gazi’nin ilk türbesi 1855 depreminde yıkılınca bugün bulunduğu yere nakledilmiş.

Tophane Parkı’na oldukça yakın olan türbe, 1863 senesinde Sultan Abdülaziz tarafından yaptırılmış. Türbenin yer aldığı bölgenin panoramik bir şehir manzarası sunması, burayı daha da cazip bir hale getiriyor. Kare planlı ve üç pencereli türbe, etkileyici Osmanlı motifleriyle süslenmiş.

Konum Linki

13. Muradiye Külliyesi

Muradiye külliyesi

Tarihe meraklı olan ziyaretçilerin uğrak yerlerinden biri olan Muradiye Külliyesi, 1425 senesinde inşa edilmiş bir kompleks. 2. Murad’ın imzasıyla inşa edilen külliyede hem 2. Murad hem de pek çok Osmanlı hanedan üyesinin mezarı yer alıyor. Bu büyük kompleks elbette yalnızca türbelerden oluşmuyor ancak bahçede yer alan türbeler, külliyenin her daim en çok ilgi uyandıran kısımlarını oluşturuyor.

Muradiye Külliyesi içerisinde toplada 12 ayrı türbe bulunuyor. Bu arada külliyenin 2014 senesinde Dünya Kültür Mirası Listesi’ne dahil edildiğini anımsatalım. Muradiye Külliyesi, Osmanlı sultanları tarafından bu şehirde inşa edilen son külliye olma özelliğine sahip.

Konum Linki

14. Balibey Han

Balibey han iç görünümü

Bursa’nın ünlü hanları içerisinde yer alan Balibey Han, diğer tarihi hanlar gibi Osmangazi ilçesinde konumlanıyor. 1400’lü yıllarda, Kapalı Çarşı’da yer alan dükkanlara mal vermek maksadıyla inşa edilen 3 katlı han, klasik Osmanlı mimarisine sahip. Fatih Sultan Mehmet zamanında inşa edilmiş olan yapı, varlığını önemli ölçüde koruyor.

Balibey Han’da toplamda 64 oda bulunuyor. Dükkanları dolaştığında el sanatlarına yönelik dükkanların ağırlıkta olduğunu görebilirsin. Bu arada Balibey Han, Osmanlı özelinde inşa edilen ilk 3 katlı han olarak biliniyor. Bir dönem kaderine terk edilen han, kıraathane ve sığınak olarak değerlendirilmiş. Fakat 2009 senesinde tamamlanan restorasyon sayesinde keyifle gezilen bir hana dönüştürülmüş.

Konum Linki

15. Timsah Arena

Timsah Arena Stadyumu havadan görünümü

2015 senesinde açılışı yapılan Timsah Arena, adından da anlaşılacağı üzere devasa bir timsah figürü ile oluşturulmuş. Timsah, Bursaspor’un sembolü olarak kabul ediliyor. 41 bin kapasiteye sahip olan bu önemli stadyum, ayrıca 207 engelli koltuğu barındırıyor. Dünyanın en orijinal stadyumlarından biri olarak gösterilen Timsah Arena, seni heyecanlandıracak bir tasarıma ve atmosfere sahip.

Konum Linki

Yazar Notu: Acemler metro istasyonunda inerek Timsah Arena’ya ulaşabilirsin. Öte yandan 38B numaralı otobüsten de yararlanabilirsin.

16. Fidan Han

Fidan han yakın görünümü

Bursa merkezdeki en büyük hanlardan biri olan Fidan Han, Mustafa Paşa önderliğinde oluşturulmuş. Halk arasında Saman Pazarı adıyla bilinen Fidan Han, klasik Osmanlı mimarisine sahip. Yüzlerce yıllık çınar ağaçlarının gölgesinde yer alan tarihi hanın özellikle avlu bölümü, dinlenip kahve içmek adına oldukça uygun bir atmosfere sahip.

Bugün hanın tüm katlarında yaklaşık 50’şer adet dükkan bulunuyor. Hem Osmanlı erken mimarisine tanıklık etmek hem de gümüş ve ahşap ürünlerin yer aldığı dükkânları keşfetmek adına buraya uğrayabilirsin.

Konum Linki

17. Tophane Saat Kulesi

Bursa Tophane Saat Kulesi

Bursa şehir merkezinde gezilecek en güzel yerlerden biri olan Tophane Saat Kulesi, ilgi uyandıran mimarisi ile dikkat çekiyor. Aynı adı taşıyan parkın içerisinde yer alan kule, toplamda 6 ayrı kattan oluşuyor. Saat kulesinin en üst bölümünde yuvarlak yapıda saatler mevcut. Bugün kuleye yerleştirilen saatler maalesef orijinal değil fakat yine de genel anlamda iyi bir uyumdan söz etmek mümkün.

Sultan Abdülaziz zamanından kalmış olan saat kulesinin yerden yüksekliği 33 metre. Kulenin yer aldığı parkta Osman Gazi’nin türbesi bulunuyor. 1905’ten bu yana aynı bölgede sağlam bir şekilde duran Tophane Saat Kulesi’nin en üst katına çıkarak panoramik manzaranın keyfini çıkarabilirsin.

Konum Linki

İpucu: Otobüs biletini ENUYGUN'dan kolayca alabileceğini unutma! Otobüs biletinde değişiklik ve iptal işlemlerini tek tıkla yapabilir, farklı firma ve seferleri karşılaştırabilirsin. Yola çıkmaya hazırsan Bursa otobüs bileti almak için tıkla!

18. Osmanlı Evi Müzesi

osmanlı evi müzesi iç görünümü

Şehrin tarihini mercek altına almak adına en ideal müzelerden biri olan Osmanlı Evi Müzesi, merkezdeki Halil İnalcık Sokak’ta yer alıyor. 2. Murat Külliyesi’ne de komşu olan müzeye, 1600’lü yıllardan kalma bir konak ev sahipliği yapıyor. Müzeyi ziyaret edenleri hem 4 asırdır ayakta kalan konağı hem de müzenin koleksiyonlarını inceleme şansı buluyor.

Klasik Osmanlı mimarisine sahip olan odalardı çok sayıda antika dışında şark köşeleri, balmumu heykelleri, döneme ait mobilyalar ve özel sanat eserleri süslüyor. Ahşap yapıdaki 3 katlı binanın aynı zamanda Fatih Sultan Mehmet’in de doğduğu ev olduğu düşünülüyor. Osmanlı Evi Müzesi’nde genel olarak en çok ilgi çeken kısım, harem odası. Öte yandan avlu tarafında yer alan çeşme de köşkle uyum içerisinde.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Ücretsiz

Açık olduğu saatler

  • Pazartesi hariç 08.00 ile 16.45 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

19. Bursa Hisar Kapısı

Bursa Kalesi (Saltanat Kapısı)

Kentin bugüne ulaşabilen önemli yapılarından biri olan Bursa Hisar Kapısı, Tophane semtinde yer alıyor. Kaleye dair ilk izler, şehrin ilk sakinleri olarak bilinen Bithynia Krallığı’na işaret ediyor. Kalelerde toplamda 5 kapı ve 14 ayrı burçtan söz etmek mümkün. Bu kapılar arasında Hisar Kapısı’na özel bir vurgu yapmak gerekiyor. Şehir kapıların ciddi bir kısmı 1855 senesinde gerçekleşen Bursa depreminde yıkıldı ancak daha sonrasında gerçekleşen restorasyon çalışmaları sayesinde ziyaretler devam ettirildi.

Hisar Kapısı günümüzde Saltanat Kapısı olarak da biliniyor. Bu kapı Osmanlı zamanında kentin ana kapısı olarak değerlendiriliyordu. Aynı zamanda Baharat Yolu ve İpek Yolu için de kilit bir rol oynuyordu. Bursa Hisar Kapısı, ziyaretçilerin başta Ulu Cami olmak üzere çok önemli destinasyonları kuşbakışı görmelerine olanak tanıyor.

Konum Linki

20. Bursa Cumhuriyet Caddesi

Bursa cumhuriyet caddesinde geçen tramvay

Cumhuriyet Caddesi, hiç kuşkusuz Bursa’nın en işlek caddelerinden biri. Toplamda 300’e yakın dükkanı bünyesinde barındıran bu popüler caddeden nostaljik bir tramvay geçiyor. Bu arada cadde içerisinde özellikle de halı ve perde dükkanları yoğunlukta. Bu durum da yabancı turistlerin caddeye özel bir ilgi göstermesine neden oluyor.

Cadde normal koşullarda trafiğe kapalı ancak tıpkı İstiklal Caddesi gibi tramvayın geçişine izin veriliyor. Şık halı dükkanlarının, restoranların ve züccaciyecilerin renklendirdiği caddede tramvayın ve Bursa lezzetlerinin keyfini çıkarabilirsin.

Konum Linki

21. Ahmet Vefik Paşa Tiyatrosu

Ahmet Vefik Paşa Tiyatrosu dış bina görünüm

Atatürk Caddesi’nde yer alan Ahmet Vefik Paşa Tiyatrosu, ilk başta halkevi olarak inşa edilmiş. 1938 senesinde açılışı yapılan halkevi, 14 senenin sonunda bir sinema salonuna dönüştürülmüş. 1957 senesinde ise yeniden kapsamlı bir restorasyon çalışması yapılarak tiyatro salonu olarak kullanılmaya başlanmış. Türkiye’den ve dünyadan bugüne dek sayısız klasik müzik sanatçısına ve oyuncuya yer veren Ahmet Vefik Paşa Tiyatrosu, sanat severleri tek bir çatı altında buluşturmayı sürdürüyor.

Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü’ne bağlı olarak hizmet veren tarihi tiyatronun ilk oyunu Rossini imzalı Sevil Berberi. Tiyatro, yerleşik kadrosunu oluşturduktan sonra ise “Küçük Tilkiler” adlı oyunla seyirciye merhaba demiş. Ahmet Vefik Paşa Tiyatrosu’nun aylık etkinlik takvimini takip ederek uygun bir oyuna bilet alabilirsin.

Konum Linki

22. Bursa Kent Müzesi

Kent müzesi bursa dış bina görünümü

Osmanlı’nın en aktif şehirlerinden biri olan Bursa; tarihsel süreç içerisinde hem günlük yaşam tarzında hem de kent kültüründe ciddi bir değişim geçiriyor. Bu değişimin izlerini takip etmek adına Bursa Kent Müzesi oldukça ideal bir yer. Şehri tarihsel kimliği ile tanımak adına önemli bir fırsat sunan bu önemli müzeye, 1922 senesinde tasarlanan adliye binası ev sahipliği yapıyor.

2014’te adliye binasına yönelik restorasyon çalışmasının tamamlanmasıyla beraber Bursa Kent Müzesi ziyaretçileri ile buluşmaya başlamış. Toplamda 3 ayrı kattan meydana gelen müze; balmumu heykelleri, el sanatları koleksiyonu ve özel atölyeleri ile fark yaratıyor. Zaman zaman tarihi avlu bölümünde özel müzik dinletileri de gerçekleştiriliyor. Bu arada Bursa Kent Müzesi’nin hediyelik eşya satışı yapan özel bir bölümü de yer alıyor.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Ücretsiz

Açık olduğu saatler

  • Pazartesi hariç 09.00 ile 17.30 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

23. Murad Hüdavendigar Camii

Murat Hüdavendigar Camii bursa yakın çekim görünümü

1300’lü yılların Osmanlı mimarisinden önemli izler sunan Murad Hüdavendigar Camii, Çekirge bölgesinde yer alıyor.1385 senesinde inşa edilmesine rağmen günümüze sağlam şekilde gelebilmiş olan cami, doğrudan Bursa Ovası’nın manzarasına bakıyor.

2 katlı ve 18 odalı olarak inşa edilen caminin taş duvarları, o dönem Rum mimarlar tarafından oluşturulmuş. Murad Hüdavendigar Camii’nin iç bölümünde ise göz alıcı çiniler ve çeşitli Osmanlı motifleri ön planda.

Konum Linki

24. Bursa Hayvanat Bahçesi

bursa hayvanat bahçesinde bulunan zürafa

Bursa’da çocuklu aileler tarafından sıkça ziyaret edilen Bursa Hayvanat Bahçesi, ülkemizin Avrupa standartlarına sahip hayvanat bahçelerinden biri olarak öne çıkıyor. Hayvanların doğal yaşam koşullarına uygun şekilde dizayn edilen bu alan, toplam 100’den fazla türe ev sahipliği yapıyor. Merkezdeki Nilüfer Caddesi’nde konumlanan Bursa Hayvanat Bahçesi’nde özellikle de Afrika pengueni, kırmızı kanguru, timsah ve zürafa gibi hayvanlar büyük ilgi görüyor.

Konum Linki

Yazar Notu: Fatih-Altınova, bölgeye en yakın tramvay durağı. Tramvay durağında indikten sonra yaklaşık 10 dakika yürümen gerekiyor.

25. Reşat Oyal Kültür Parkı

Bursa halkına 1955 senesinden bu yana hizmet veren Reşat Oyal Kültür Parkı, yemyeşil bir alanda sportif ve kültürel aktiviteler sunuyor. 390 bin metrekarelik bir alana sahip olan devasa park, şehrin adete akciğeri konumunda. Özellikle hafta sonlarında ilginin büyük olduğu Reşat Oyal Kültür Parkı’nda uzun bir bisiklet ve yürüyüş yolu yer alıyor. Öte yandan park bünyesinde çok sayıda çay bahçesi ve restoran bulabilirsin.

Çocuk oyun alanları sayesinde çocuklu ailelerin hafta sonlarında öncelik verdiği yerlerden biri olan park, ayrıca keyifli bir gölete sahip. Göleti ziyaretçiler deniz bisikleti ya da kano sayesinde yakından keşfedebiliyor.

Konum Linki

Yazar Notu: Ağaçların hemen altında yer alan masa ve sandalyeler sayesinde sevdiklerinle beraber burada piknik de yapabilirsin.

26. Balat Ormanı

Merkez ilçelerinden biri olan Nilüfer’deki Balat Ormanı, toplamda 280 bin metrekarelik bir alanı kaplıyor. İçerisinde çok sayıda yürüme ve koşu parkuru bulunan ormanda ayrıca bisiklet yolları da mevcut. Balat Ormanı, her sene, “Nilüfer Müzik Festivali” başta olmak üzere çok sayıda festivale ev sahipliği yapıyor.

Çocuklu ailelerin de uğrak mekânlarından biri olan Balat Ormanı, “Atatürk Ormanı” adıyla da biliniyor. Orman, Nilüfer Belediyesi Kültür Sanat Derneği Kulübü tarafından işletiliyor. Burada koşu ve yürüyüş dışında paintball ve binicilik gibi aktiviteler de oldukça yaygın.

Konum Linki

Yazar Notu: Koşmak istersen, oldukça eğimli olan parkur seni bir nebze yorabilir.

27. Arap Şükrü Sokağı

En az adı kadar ilginç olan bu sokak, Bursa’nın bambaşka bir yönünü ve kültürünü meraklılarıyla tanıştırıyor. Tam olarak Altıparmak Mahallesi’nde konumlanan bu orijinal sokakta özellikle de yaz akşamlarında müthiş fasıllar organize ediliyor. Ahşap yapıdaki salaş meyhaneler dışında Arnavut kaldırımlı sokaklar, bu bölgeye çok farklı bir hava katıyor.

Kendine has bir kültürü olan Arap Şükrü Sokağı, şehirde eğlencenin öncelikli adreslerinden biri. Hafta sonlarında sokakta boş masa bulmak pek de kolay olmuyor. Arap Şükrü Sokağı atmosfer olarak İstanbul’da yer alan Çiçek Pasajı’na benzetiliyor.

Konum Linki

Bursa’nın tamamını keşfetmek için Bursa’da gezilecek yerler listen linkte!


ipekincir
İpek İncir
362 Yazı
Marmara Üniversitesi Reklam bölümünde yüksek lisans yaptı. Eğitimini tamamlamak için bir süre Londra’ya gitti. Otomotiv, sağlık, turizm sektörü gibi birçok farklı alanda içerik üretti. Şimdi ise Enuygun ekibinin bir parçası olarak seyahat yazıları yazıyor.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN