Burgazada Prens Adalarının üçüncü büyük adası. Büyükada ve Heybeliada’dan sonraki en büyük ada. İstanbul Boğazı’nda yer alan Burgazada yılın her dönemi ziyaret edilebilir ancak en çok bahar ve yaz aylarında ziyaretçilerini ağırlıyor. Şehir gezilerinden uzaklaşmak, çam ağaçlarının arasında doğayı ve tarihi keşfetmek isteyenler için mükemmel bir kaçış noktasıdır. Günübirlik olarak tüm adayı gezebileceğiniz gibi adada konaklama yaparak adayla daha çok bütünleşip, kendinizi yenileyebilirsiniz.
Sokaklarında eski İstanbul ruhunu hissedeceğiniz Burgazada, birçok dilin konuşulduğu, caminin, sinagogun ve kilisenin çok yakın mesafelerle bir arada bulunduğu kültürel yapısıyla günümüzde nadir kalan yerlerdendir. İşte tüm bunları bulabileceğiniz Burgazada’da gezilecek yerlere hadi birlikte göz atalım.
Burgazada'nın merkezinde adanın canlı atmosferini yaşayabilirsiniz. Burada birçok restoran, kafe ve alışveriş için dükkan bulunuyor. Adanın yerel lezzetlerini deneyebilir, hediyelik eşyalardan alabilir, adanın sokaklarında tarihi evlerin önünde bol bol fotoğraf çekilebilirsiniz. Adadaki tüm kafeler, pastaneler güzel ama bizce Ergün Pastanesi’nin çilekli ve vişneli milföy pastası dillere destan.
Adada gezerken soluklanmak için Ergün Pastanesi’nde oturun kendinize bu tatlıdan ısmarlayın. Pişman olmayacaksınız. Bir de kahvaltı için Ergün Pastanesi’nin Börekitas isimli böreğini öneririz. Peynirli, patatesli ve patlıcanlı çeşidi var. Burgazada’yı turlarken veya adaya karşı şöyle bir soluklanmak istediğinizde İstanbul Karaköy, Nişantaşı sokaklarında alışık olduğumuz üçüncü dalga kahveci kültüründen bir kafe olan Four Letter World Coffe’de taze kavrulmuş kahve çekirdeklerinden yapılmış bir kahve için.
Four Letter World Coffe Konum Linki
Burgazada’nın tüm sokakları sizi mest edecek ama ada köşklerinden en ilgi çekici olanları Gönüllü ve Mehtap Sokak’larında konumlanıyor. Bu sokaklarda yürürken hem adanın mis gibi havasını soluyabilir hem göz zevkinizi tavana çıkaracak rengarenk çiçekler ve yemyeşil ağaçlar arasında bulunan adanın en güzel tarihi köşklerini fotoğraflayarak kendinize hatıra fotoğrafları arşivleyebilirsiniz.
Burgazada Gönüllü Sokak Konum Linki
Burgazada Mehtap Sokak Konum Linki
Türk Edebiyatının en önemli hikaye yazarlarından Sait Faik Abasıyanık hayatının bir bölümünde yazlarını Burgazada’da geçirmiş. 1958 yılında vefat ettikten sonra 22 Ağustos 1959 yılında yaşadığı evi müze olarak ziyaretçilerini ağırlamaya başlamış. Hikayelerinde Prens Adaları’ndan çokça bahseden yazarın Son Kuşlar isimli kitabındaki 19 hikayeden 16 tanesi Burgazada’da geçer.
Evinde Sait Faik’in hayatından izleri eşyaları, mektupları, kitapları, fotoğraflarını bulabileceğimiz nice hatırayı bulabilirsiniz. Köşk bodrum katında okuma salonu, giriş katında yemek odası ve misafir odası, birinci katında Saik Faik’in yatak odası ve kütüphanesi, ikinci katında mektup odası ve çatısında deniz manzarasıyla sizleri karşılıyor.
Açık olduğu saatler: Resmi tatiller, bayram tatilleri, pazartesi ve salı günleri kapalıdır. Diğer günler 10:30-16:45 saatleri arasında ziyarete açık.
Burgazada vapur iskelesine yaklaşırken sizi karşılayacak olan bu ihtişamlı kilise mimarisi kadar köklü geçmişiyle de ilgi çekiyor. Rum Ortodoks kilisesi Vaftizci Yahya’ya adandığı için Yahya Peygamber Kilisesi olarak da biliniyor. Kilise ilk olarak adaya sürgün edilen Aziz Methodios tarafından 822 yılında yaptırılmış.
Aziz Methodios dönemin imparatorunun kararına karşı çıktığı için kilisenin altındaki zindanda 7 yıl boyunca hapsedilmiş ve işkence görmüş. Aziz Methodios, imparatorun ölümünden sonra imparatorun oğlu tarafından affedilir ve kilise inşası bittikten sonra da bu kiliseye papaz olarak atanır. Kilise 1894 yılında meydana gelen büyük İstanbul depreminde zamana meydan okuyamayan yapılardan olmuş.
Depremde büyük hasar alan kilise kapsamlı bir restorasyon geçirerek bugünkü haline gelmiş. Aya Yani Kilisesi, adada kalan az sayıdaki Rumlar tarafından kullanıldığı için sadece Pazar günleri ibadet gününde ziyarete açık.
Eşsiz manzarasıyla ünlü Aya Yorgi Karibi (Garibi) Manastırı 1728 yılında inşa edilmiş. 1741’de çıkan bir yangından dolayı hasar görmüş ve 1879 yılında restore edilmiş. Manastırın bakımında büyük emeği geçen ada sakinlerinden marangoz Yeorgios Guller adada herkes tarafından tanınır ve sevilir.
Orta Çağ Bizans mimarisinin güzel örneklerinden olan kilise ‘Yunan-Haç’ planına göre inşa edilmiş.
Kiliseden aşağı inen merdiveni takip ederseniz manastır yurdunu da görebilirsiniz.
Makedonyalı İmparator I. Basil tarafından bir Antik Yunan tapınağının kalıntıları üzerine yaptırılan Burgazada Hristos Manastırı’na da ev sahipliği yapan 176 metre yüksekliğinde Burgazada’nın en yüksek tepesi olan Hristos Tepesi’nin manzarasına hayran kalacaksınız.
İsa Tepesi olarak da anılan bu tepeye yürüyerek ya da bisiklet ile çıkabilirsiniz. Tepesinde yer alan Türk bayrağından dolayı Bayraktepe olarak da bilinir. Adada az sayıda da olsa ikamet eden Ortodoks sakinleri her yıl 6 Ağustos’ta Bayraktepe’de kutsal yortu gününü kutlarlar.
Not: Konum olarak adanın kuzeyinde bulunuyor.
Burgazada Camisi’ni en özel kılan şeylerden biri belki de inşasına halkın da katkıda bulunması ve yarım kalan inşaatını da Burgazadalı Rum kalfalardan Angelos’un gönüllü olarak bitirmesi.
Tek minareli küçük bir cami olan Burgazada Camisinden içeri girdiğiniz anda sizi sıcak bir atmsofer ve pencerelerinden görünen harika manzaralar sizi karşılar.
Burgazada iskelesinden yarım saat yürüme mesafesinde olan Kalpazankaya plajına bisikletle de ulaşabilirsiniz. Ayrıca Burgazada merkezinden golf araçlarıyla 10 dakikalık mesafede. Özellikle gün batımını izlemek için adanın en popüler sahillerinden biri.
Temiz ve taşlık olan denizinde şezlong ve şemsiye hizmeti de var. İskelesi de olan plaj az dalgalı olması ve taşlık olması nedeniyle temiz kalabiliyor. Ayrıca plajın tepesinde yer alan Kalpazankaya Restoranında lezzetli balık menüleriyle güzel bir yemek yiyebilirsiniz. Kalpazankaya Restoranında yıl boyunca düğün, kutlama gibi etkinlikler düzenlenebilir. Adada romantik bir düğün, kutlama hayaliniz varsa burayı değerlendirebilirsiniz. Bunun için tek yapmanız gereken şey Adalar otelleri arasından dilediğinizi seçmek.
Burgazada iskelesine en yakın plaj olan Burgazada Halk Plajına vapurdan inip sola döndükten sonra beş dakika yürüme mesafesinde ulaşabilirsiniz. Burgazada’nın en çok tercih edilen plajlarından biridir.
Diğer adı Altı Numara Plajı olan bu plajın sahili taşlık ve genel olarak platformdan oluşuyor. Denize merdivenle iniliyor. Alkolsüz içecek servisi de var.
Burgazada’nın saklı kalmış güzel koylarından biri olan Süt Koyu’na Burgazada iskeleden yaklaşık 25 dakika yürüyerek ulaşabilirsiniz. Bisikletle gitmek için uygun bir yolu olmayan bu koya merdivenle ya da toprak patika bir yoldan iniliyor.
Burgazada’da denize girmek için sakin bir koy arıyorsanız doğru yerdesiniz. Genellikle ada sakinleri tarafından tercih edilen bu koyda kalabalıktan uzaklaşıp kafanızı dinleyebilir, doğayla baş başa kalabilirsiniz.
Adını Lübnanlı Ermeni bir kadın olan Marta Arat’tan alan koy adanın denize girilebilecek koylarından biridir. Rivayete göre İstanbullu bir Ermeni ile evlenen Marta Arat, halkın benimsemediği bir hayat tarzına sahip olduğu için genel olarak dışlanmış ve o da üzüntüsünden bu koydan kendini denize bırakarak hayatına son vermiş. İntiharından dolayı çok üzülen ada halkı 1986 yılından bu koya onun adını vermiş. Diğer bir rivayete göre ise halk kendisini çok sevdiği ve onu olduğu gibi kabul ettiği için bu koyu ona adamış.
Eski adı Halikya Koyu olan bu koy artık Madam Marta Koyu olarak anılmaya başlanmış. Madam Marta koyunda eskiden kamp yapılabiliyordu ancak bazı kampçıların doğa dostu olmayan davranışlarından dolayı kamp yapılmasına artık izin verilmiyor. Taşlık ve geniş bir plaja sahip.
Burgazada Çamakya Plajı adanın arka tarafında konumlanan ve adada en çok tercih edilen plaj olduğunu söyleyebiliriz. Plaj genelde gündüzleri aileler tarafından tercih edilirken akşamüstü gün batımlarında gençlerin sevdiği bir konum olarak karşımıza çıkıyor.
Çamakya Plajı, diğer plajlara göre yosun ve çakıl bakımından daha temiz bir plaj olması çok tercih edilmesinin nedenlerinden biridir. İskeleden plaja adanın keyifli sokaklarında yürüyerek 45 dakikada ulaşabilirsiniz.
Mimi Koyu, Madam Marta Koyu ve Çamakya Aile Plajı arasında konumlanıyor. Plaja iniş tepeden merdivenle mümkün. Denize iskeleden girilebiliyor. Mimi koyunda yiyecek ve içecek servisi için küçük bir işletme bulunuyor.
Düşler Sahili Plajı diğer plajlara göre daha izole ve sakin bir koydur. Plaja iniş oldukça patikalı bir yoldan mümkün, merdivenler de var ancak merdivenlerden iniş bile biraz zahmetli diyebiliriz. Bu plaj da çakıllı bir plaj olduğundan deniz ayakkabınızla girmenizi öneririz.
Burgazada'da gezilecek yerleri keşfettikten sonra Büyükada'da gezilecek yerler yazımıza bakarak keyifli bir Adalar turu yapabilirsiniz.