Bir kullanıcımızın isteği üzerine bireysel emeklilik sistemindeki vergi avantajını kaleme alıyoruz bu kez. Sizlerden gelen geribildirimler ihtiyacı işaret ettiğinden, yazılarımızda bizlere doğru konuları ele alma şansı veriyor.

Türkiye’de sigortalı, yani hayatını güvence altına almış olan kişi sayısının azlığı, devlet yetkililerini de bu konuda teşvikleri artırmaya yöneltiyor. Yıllardır konuşulan ve henüz çözüme kavuşmamış sosyal güvenlik açığı ise bunun en önemli nedeni… Yani bireysel emeklilik sisteminin devlet tarafından biraz da mecburiyetten ciddi olarak desteklendiğini söyleyebiliriz. Vergi avantajı ya da kurumdan bağımsız güvence sistemi gibi teşvikler aracılığıyla sistem özendirilirken, mümkün olduğunca daha çok kişinin bu sisteme katılması arzulanıyor. Malum emeklilerimizin maaşını mevcut birikimleri değil şu anda biz çalışanlar ödüyoruz. Hala genç bir nüfusa sahip olduğumuz için sistem bu şekilde dönebiliyor ama bir süre sonra patlak vermesi kaçınılmaz görünüyor.

Bize göre de herkesin geliri ölçüsünde bireysel emeklilik sistemine katılması emeklilik için oldukça gerekli… Özellikle de erken yaşlarda katılmak büyük avantaj yaratıyor.

Şimdi gelelim vergi avantajına! Bireysel emeklilik sisteminde ücretli bir çalışan, işveren ya da yıllık gelir vergisi beyanında bulunmak zorunda olan kişilerden biri iseniz ödediğiniz aylık tutarları-ki buna bireysel emeklilik sisteminde katkı payı deniyor- gelir vergisi matrahından düşürebilirsiniz. İndirim yapılacak katkı payı tutarı ücretliler için katkı payı ödendiği ayda elde edilen brüt ücretin %10’unu aşamazken yıllık olarak da brüt asgari ücretinin yıllık tutarını geçemiyor. Yani iki sınır var; aylık olarak brüt ücretinin %10’u, kümülatif olarak hesaplandığında da yıllık brüt asgari ücreti geçmemesi gerekiyor. Sağlık sigortasında %5 olan vergi avantajı bireysel emeklilikte %10. Her ikisini de sahipseniz bu kez yıl içerisinde ödenen primlerin toplamının yıllık olarak brüt asgari ücreti geçmemesi gerekiyor.

Bunu rakamsal olarak da ifade etmek gerekirse aşağıdaki tablodan inceleyebilirsiniz. İçinde bulunduğunuz aydaki vergi diliminiz ne kadar yüksekse o kadar daha fazla vergi indirimi alıyorsunuz. Verginizden düşülen bu tutar maaşınızı o oranda yüksek almanıza neden oluyor. Aslında bir başka deyişle bireysel emeklilik için cebinizden çıkan paranın bir kısmı maaşınıza geri iade ediliyor. Eğer eşiniz adına da bireysel emeklilik yaptırdıysanız onun için ödediğiniz katkı payları için de indirim alabilirsiniz.

 

Yukarıdaki tabloyu bir de şöyle yorumlayalım. Bireysel Emeklilik hesabınıza 1000 TL yatırdınız. Yıllık ortalama olarak da %20 vergi diliminde kaldınız. Maaşınıza geri yatırılan tutar 200 TL oldu. Aslında emeklilik hesabınızdaki yatırım araçları hiç kazandırmamış olsa da %20 bir kazanç elde ettiniz. Elbette bu biraz kaba bir hesaplama oldu. Zira tüm bireysel emeklilik poliçelerinde şirketlerin yönetim gideri vs altında aldığı giderler var. Bu sebeple burada da kazançlı olabilmek için şirketler arası karşılaştırma yapmak önemli hale geliyor yine. Yalnız emeklilik fonlarının da diğer yatırım fonlarına kıyasla vergi avantajına sahip olduğunu da kısaca belirtmekte fayda var.

Sonuç olarak böyle bir sisteme dahil olmanın kişileri tasarruf etmeye yöneltmesi bile tek başına yeterli bir teşvik unsuru… Üstelik sistemin birçok esneklikleri de var sürekliliği sağlayabilmek adına. Bir başka yazımızın konusu da bu olsun. Güvenceli günler…


betulsungurlu
Betül Sungurlu
129 Yazı
ODTÜ Havacılık Mühendisliği ve Boğaziçi Üniversitesi Executive MBA mezunu. Ar-ge, banka, yatırım ve danışmanlık şirketlerinde 10 yıldan fazla çalıştı.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN