Bebek, İstanbul'un Beşiktaş ilçesine bağlı kendisi gibi güzel sahil semtlerinden olan Rumeli Hisarı ve Arnavutköy arasında konumlanan ve ziyaretçilere birçok tarihi, doğal ve mimari güzelliği bir arada sunuyor. Mehmet Çelebi, o zamanlar küçük balıkçı köyü olan Bebek’e II. Mehmed tarafından Rumeli Hisarı’nı kuşatması ve bölgeyi savunması için tayin edilir. Buraya tayin edilen Mehmet Çelebi, bebek suratlı olması nedeniyle Bebek Çelebi lakabıyla anılır. Bebek Çelebi, burada kendisi için köşk ve bahçe inşa eder ve ölümünden sonra da semt ‘Bebek’ adıyla anılmaya devam eder.

Bebek’i doyasıya keşfetmek için İstanbul otelleri içinden tercihinizi yapmak için linke tıklayabilirsiniz. Hazırsanız İstanbul’un eskiden olduğu gibi popüler rotası olmaya devam eden Bebek’te gezilecek yerler listemize beraber göz atalım.

1. Bebek Sahili

/sahil-be

Bebek'in en ünlü özelliği şüphesiz sahili. Boğazın serin sularıyla çevrili olan bu sahil, güzel bir yürüyüş yapmak için mükemmel bir seçenek. Geniş ve uzun sahil şeridinde banklarda oturup eşsiz boğaz manzarasını izleyebilir, günün her saati yürüyüş yapabilir, dilerseniz balık tutabilirsiniz.

Konum Linki

2. Bebek Parkı

Bebek iskelesinin hemen yanında başlayan Bebek Parkı da sahil boyunca uzanır ve yeşil bir alanda dinlenme fırsatı sunuyor. Semtin en yeşil ve dinlendirici bölgelerinden bir olan Bebek Parkı aynı zamanda ünlü isimlerin de sıkça uğradığı bir yer. Ağaçlar, çiçekler ve oturma alanları ile dolu olan Bebek parkında piknik yapabilir, çocuklarınızla oynayabilir veya sadece doğanın tadını çıkarabilirsiniz.

Konum Linki

Yazar Notu: Bebek Parkı’nda her yıl bahar aylarında ‘Bebek Şenliği’ düzenleniyor. Şenlik kapsamında parkta kıyafetler, tasarım takıların satıldığı standlar, tezgahlar kuruluyor, müzik gruplarıyla eğlenceli konserler veriliyor. Bahar aylarında Bebek Parkı’nda düzenlenen bu şenliğe denk gelerek keyifli vakit geçirebilirsiniz.

3. Bebek Camii

ammi

Bebek Camii, semtin tarihi yapılarından olan, Osmanlı dönemine ait bir eser ve zarif bir mimariye sahip. Boğazı süsleyen bir yapı olan bu cami, Bebek İskelesi’nin yanında Bebek Parkı’nın içerisindedir. 18. yüzyıl başlarında Bebek Köyü yazlık bir yerleşim olarak düzenlenirken Hümayun Kasrı’nın camisi olarak, Sultan III. Ahmed sadrazamı Nevşehirli Damat İbrahim Paşa tarafından III. Ahmed adına yaptırılmış. Zamanla harabeye dönen yapı 1912 yılında Mimar Kemalettin tarafında yeniden yapılmış ve bugünkü konumuna gelmiş. Cami hem iç hem dış mimarisi ile görülmeye değer.

Giriş ücreti

  • Ücretsiz

Açık olduğu saatler

24 saat açık.

Konum Linki

4. Bebek Caddesi

Bebek Caddesi, semtin ana alışveriş caddesi olup burada butik mağazalardan, kafe ve restoranlara kadar birçok seçenek bulabilirsiniz. Caddenin hem gündüzü hem de gecesi her daim hareketli.

Konum Linki

5. Rumeli Hisarı Müzesi

rum

Rumeli Hisarı, Fatih Sultan Mehmet tarafından İstanbul’un fethinden önce 1452 yılında inşa ettirilmiş. Anadolu yakasında bulunan Anadolu Hisarı’nın tam karşısında inşa edilen Rumeli Hisarı’nın yapılış amacı boğazın kuzeyinden gelebilecek saldırıları engellemek. Bebek sahilinde yürürken karşımıza çıkan Rumeli Hisarı’nda bir zamanlar konserler yapılırdı ancak günümüzde müze olarak ziyaret edilebiliyor. İstanbul’un fethinden sonra önemini yitiren hisar bir süre devlet hapishanesi olarak kullanılmış. 1746 yılında çıkan bir yangında tahrip olmuş. III. Selim zamanında tamir edilmiş ancak kaderine terk edilen hisar 1953 yılında büyük bir restorasyonla bugünkü haline gelmiş. 1968 yılından beridir Hisarlar Müze Müdürlüğüne bağlı müze olarak ziyarete açılmış. Rumeli Hisarı Müzesi’nde Osmanlı döneminde özellikle İstanbul fethinden kullanılan toplar, gülleler, Doğu Roma İmparatorluğu’ndan günümüze ulaşan taş eserler ve Haliç zinciri sergileniyor. Eşsiz boğaz manzarası sunan Rumeli Hisarı Müzesi’ni Bebek’te gezilecek yerler listenize mutlaka dahil edin.

Giriş ücreti

  • Müze Kart geçerli.

  • 130 TL.

Açık olduğu saatler

09.00-19.00 saatleri arasında ziyarete açık. (Pazartesi günleri kapalı)

Konum Linki

6. Aşiyan Müzesi

muz

Boğaza bakan eşsiz manzarası, huzurlu, sessiz, ‘Kuş Yuvası’ anlamına gelen ismiyle uyumlu kuş seslerinin hakim olduğu Aşiyan Müzesi, Bebek’te mutlaka ziyaret edilecek yerlerin başında gelir.

Aşiyan Müzesi aslında Türk edebiyatının batılılaşmasında öncü olan şair ve öğretmen Tevfik Fikret‘in yaşadığı evin müzeye dönüştürülmüş hali. Tevfik Fikret bu evde 1906-1915 yılları arasında yaşamış. Evin planını bizzat Tevfik Fikret kendisi çizmiş. Evin odalarından, döşemelerine kadar her şeyi ayrıntılı olarak planlamış. 1940 yılında eşi Nazime Hanım tarafından satın alınan ev, bir süre sonra ekonomik şartlar nedeniyle satılığa çıkarılmış. Dönemim Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel ve İstanbul Valisi ve Belediye Başkanı olan Lütfi Kırdar tarafından bu ev şehir adına satın alınarak Edebiyat-ı Cedide Müzesi’ne dönüştürülmüş. 1961 yılında Tevfik Fikret‘in Eyüp’te bulunan mezarı evin bahçesine taşınmış. Bundan sonra da ev Aşiyan Müzesi olarak anılmaya başlanmış. Aşiyan Müzesi’nde Tevfik Fikret’in balmumundan yapılmış heykeli, kişisel eşyaları, dönemin edebiyat ve sanat çevresinden kişilere ait eşyalar, son Osmanlı Halifesi Şehzade Abdülmecid Efendi’nin eseri olan ‘Sis’ adlı tablosu, Mihri Müşfik Hanım tarafından, 1915’te Tevfik Fikret’in ölümü üzerine yüzünün kalıbını alarak yapılan mask çalışmasını görebilirsiniz. Tevfik Fikret’e ait olan bu mask, Türkiye’de yapılan ilk mask çalışması aynı zamanda.

Giriş ücreti

  • Ücretsiz.

Açık olduğu saatler

Her gün 09.00-16.00 saatleri arasında ziyarete açık. (Pazartesi günleri kapalı. Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında ise cumartesi ve pazar günleri kapalı.)

Konum Linki

Yazar Notu: Müze içinde fotoğraf çekmek yasak. Türkçe ve İngilizce sesli rehberlik hizmeti de var. Ayağınıza galoş giyip içeriyi gezebilirsiniz.

7. Aşiyan Mezarlığı

meza

Bebek’te bulunan İstanbul Boğazı manzaralı, adını ünlü şair Tevfik Fikret’in evinden alan Aşiyan Mezarlığı’nda birçok önemli sanatçının mezarı bulunuyor. Sanatın ve edebiyatın kalbinin attığı bu semtte yaşayan sanatçılar ölümlerinden sonra bu semtin mezarlığına gömülmeyi vasiyet ettiğinden burası çok fazla sanatçının mezarına ev sahipliği yapıyor. Hem mezarlığın eşsiz manzarasına tanık olmak hem de bu önemli sanatçıların mezarlarını ziyaret etmek için Aşiyan Mezarlığı’na yolunuzu düşürmelisiniz. Mezar aralıkları biraz dar olduğundan mezarların arasında gezerken biraz güçlük çekebilirsiniz ancak mezarlara zarar vermediğinizden emin olmalısınız. Aşiyan Mezarlığı’nda mezarı bulunan önemli sanatçılardan bazılarının isimleri ise şöyle; Atilla İlhan, Ahmet Hamdi Tanpınar,Yahya Kemal Beyatlı, Doğan Cüceloğlu, Edip Cansever, Kaya Özilhan, Münir Nurettin Selçuk ve Eşi, Orhan Veli Kanık, Özdemir Asaf, Turgut Uyar, Tarık Zafer Tunaya, Tezer Özlü, Yıldız Kenter…

Giriş ücreti

  • Ücretsiz.

Konum Linki

8. Mısır Konsolosluğu

/misie

Boğazdaki yalılar arasında 76 metrelik uzunluğuyla en uzun rıhtıma sahip olan Valide Paşa Yalısı, 1902 yılında Mimar Raimondo D’Aronca tarafından yapılmış. Valide Emine Paşa tarafından yaptırılan bu yalı şimdi Mısır Konsolosluğu olarak kullanılıyor. Yalı ismini Mısır hidivinin (vezirinin) annesi Emine Hanım’dan alıyor. Emine Hanım aynı zamanda Osmanlı’da ilk ‘Paşa’ unvanını alan kadın. Emine Valide Paşa, cumhuriyetin kurulmasından sonra bu yalıyı Türkiye Cumhuriyeti’ne bağışlamayı düşünmüş ancak ismindeki ‘Paşa’ unvanı yerine ‘Bebekli Emine Hanım’ denmesinden hoşlanmadığı için bu kararından vazgeçip yalıyı Mısır’a bağışlamış olduğu söyleniyor. Günümüzde Mısır Konsolosluğu olarak kullanılan yalı 48 odadan oluşuyor ve tüm ihtişamıyla boğazı süslüyor.

Giriş ücreti

  • Ücretsiz.

Açık olduğu saatler

Konsolosluk olarak kullanıldığı için sadece gezmek için ziyaret edilemiyor.

Konum Linki

9. Bebek Kahve

1945 yılında açılan Bebek Kahve hem semt sakinlerinin hem de ziyaretçilerin sıkça uğradığı Bebek semti ile özdeşleşen, salaş ve tarihi bir kahvehane. İlk başta semtin balıkçılarına çay, kahve temin etmek için açılmış. Bebek Sahili’ne birkaç adım ötede bulunan Bebek Kahve, günün her saatinde eski zamanlara nostaljik bir yolculuk sunar. Burada oturup çayınızı, kahvenizi içebilir, sabah kahvaltınızı edebilir, günün diğer saatlerinde lezzetli atıştırmalık ve yemeklerin olduğu her damağa hitap eden menüsünden bir şeyler yiyebilirsiniz. İstanbul Boğazı’nın eşsiz manzarası Bebek Kahve’sinde de size eşlik edecek. Burada otururken ünlülere de denk gelebilirsiniz.

Fiyatlar

  • ₺ ₺

Açık olduğu saatler

24 saat açık.

Konum Linki

10. Bebek Yat Limanı

yst

Bebek Yat Limanı, Bebek sahilinde yer alır ve lüks yatların demirlediği bir yer. Burada yürüyüş yapabilir ve deniz manzarasının tadını çıkarabilirsiniz.

Konum Linki

11. Bebek Ayios Haralambos Rum Ortodoks Kilisesi

ayo-

Tevfik Fikret İlköğretim Okulu’nun karşısında bulunan Ayios Haralambos Rum Ortodoks Kilisesi tarihi kaynaklara göre burada eskiden bulunan avarlara ait tapınağın kalıntıları üzerine yapılmış. 1830 yılında yapıldığı düşünülen bu kilise Bebek semtinin tarihi boyunca birçok kültürü barındırmış ve bu açıdan oldukça zengin bir yer olduğunun da göstergesi. Kilisesin son zamanlarda içinde ikonaları yenilenmiş ve 1962’de eklenen Çan Kulesi restore edilmiş.

Konum Linki

12. Meşhur Bebek Badem Ezmecisi

badem

1904'ten günümüze 5 kuşak aile işletmesi olan Bebek Badem Ezmecisi çok leezetli badem ezmesi ile ünlü. Badem ezmesinin yüzde 75’ini hala elle yapıldığı Bebek’in simgesel mekanlarından.

Lezzetli ve taze badem ezmesi için mutlaka ziyaret listenize alabilirsiniz.

Fiyatlar

  • ₺ ₺

Açık olduğu saatler:

Her gün 09.00-21.00 saatleri arasında açık.

Konum Linki

13. Lazarist Fransız Sacre Coeur Katolik Kilisesi

Bebek Mektep Sokak’ta bulunan Lazaristlere ait Sacre Coeur (Kutsal Kalp) Katolik Kilisesi, 1896 tarihli Lazarist Okulu ve yetimhane ile beraber bir kompleks olarak kurulmuş. Kilisenin yapım yılının 1910 olduğu düşünülüyor. Kilise 2008’de 49 yıllığına İstanbul Süryani Katolik Kilisesi Vakfı’na tahsis edilmiş. Kilisenin çan kulesi yıkılmış ancak genel yapı olarak günümüzde ayakta.

Giriş ücreti

  • Ücretsiz.

Açık olduğu saatler

Cumartesi 18.00-19.00 / Pazar 11.00-12.00 saatleri arasında ziyarete açık.

Konum Linki

14. Lazarist Apartmanı

Bebek, Latin Katolik Lazarist Sacre Coeur Kilisesi’yle aynı komplekste inşa edilmiş olan Lazarist Apartmanı, ismini Lazarist Rahiplerinden alıyor. Şu an içinde yaşayan kimse yok ancak tarihe ışık tutan değerli yapılardan.

Konum Linki

15. Beyhan Sultan Çeşmesi

beyhan

Sultan III. Mustafa’nın kızı Sultan III. Selim’in kız kardeşi Beyhan Sultan tarafından yaptırılmış. Arnavutköy- Bebek sahil yolunda yol üstünde duvardaki bu çeşmenin üzerinde III. Selim’in tuğrası bulunuyor. 1804 yılından günümüzde gelen bu çeşmeden şu an su akmıyor. Barok mimari özelliklerini yansıtan bu çeşmeyi yürüyüşünüz sırasında görebilirsiniz.

Konum Linki

16. Ermeni Kavafyan Konağı

İstanbul’da günümüze ulaşabilen en eski ahşap konak. 1751 yılında yapılmış. I. Mahmud döneminde ilk olarak bir Rum evi olarak inşa ediliyor. Daha sonra Ermeni bir aileye geçiyor ve adı Kavafyan Konağı olarak anılmaya başlanıyor. 1980 yıllarında Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün idaresinde olan konakta 1998 yılına kadar Kavafyan aile üyeleri yaşıyordu ancak günümüzde harap halde kaderine terk edilmiş durumda. Bebek semtinin iskana ilk açıldığı yıllardan kalan bu konak o dönemin önemli mimari özelliklerini yansıttığından değerli kültürel bir miras. Konağın içini gezmek mümkün değil ancak yapı dışarıdan görülmeye değer.

Konum Linki

17. Bebek Sarnıcı

e/sarn-

Bebek semtinin tam merkezinde bulunan bu tarihi değer 29 Eylül 2021 tarihinde sanat galerisi olarak hizmete girdi. İBB Miras ekiplerince restore edilerek bir sanat galerisine dönüştürülen bu yapı geçici sanat galerileri ve sergilere ev sahipliği yapıyor.

Giriş ücreti

  • Ücretsiz.

Açık olduğu saatler

12.00 - 20.00 saatleri arasında ziyarete açık. (Pazartesi günleri kapalı)

Konum Linki

Bebek ile birlikte İstanbul’un keşfedilecek tüm güzelliklerini gezmek için İstanbul’da gezilecek yerler yazımıza da göz atın.

Otel


ipekincir
İpek İncir
365 Yazı
Marmara Üniversitesi Reklam bölümünde yüksek lisans yaptı. Eğitimini tamamlamak için bir süre Londra’ya gitti. Otomotiv, sağlık, turizm sektörü gibi birçok farklı alanda içerik üretti. Şimdi ise Enuygun ekibinin bir parçası olarak seyahat yazıları yazıyor.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN