7 milyon binanın elden geçeceği ve 35 ilde aynı anda başlatılan kentsel dönüşüm için, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan uyarı geldi. Bakanlık idarecilerle resmi işlem başlatılmadan harhangi bir müteahhit firmasıyla anlaşma yapılmaması konusunda vatandaşları uyardı.

Cuma günü büyük bir açılış töreniyle başlatılan kentsel dönüşüm çalışmalarında kafası karışan pekçok vatandaş, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı arayarak soru yağmuruna tutuyor. Müteahhitlerden gelen kat karşılığı bina talebine vatandaşların itibar etmemesini isteyen Bakanlık, şu açıklamayı yaptı: İdarecilerle işlem başlatılmadan herhangi bir müteahhitle anlaşma yapmayın. Resmi makamlar haricinde açıklamalara ihbar etmeyin.

İçindekiler

Kabul etmeyenlerin mülkü satın alınacak

Bakanlığa göre binalardaki üçte iki kuralarına katılmayanların ve anlaşmayı kabul etmeyenlerin mülkleri, değeri üzerinden Bakanlıkça satın alınabilecek. Ayrıca binada risk yoksa bile anlaşma halinde yıkılıp yeni konut yapılabilecek. Dönüşüm alanlarında bölgenin sosyo ekonomik durumu, arazi yapısı, tarihsel dokusu gibi hususlar göz önüne alınacak. Mimari tarz planlaması yapılacak.

Akıllı ve depreme karşı güçlü konutlar yapılacak

Kenstel dönüşümle yapılacak yeni konutların akıllı binalar olması planlanıyor. Mevcut binalara bakıldığında enerjinin yarısı boşa gidiyordu. Yeni binalar çevre dostu, atık bırakmayan, geri dönüşümü olan malzemeden üretilmiş ısı yalıtımlı ve doğal afetlere karşı güçlü binalar olacak.

Emsal değere göre evinizin metrekaresi belli oluyor

Hemen hatırlatalım kentsel dönüşümde inşaat emsal değerine göre yeni yapılacak dairenizin metrekaresinde değişiklikler yaşayabiliyorsunuz. Örneğin İstanbul Fikirtepe’de evi kentsel dönüşüme tabi tutulan bir arkadaşımın dairesi, tapuda 90 metrekare iken 70 metrekareye düştü. Bir başka arkadaşımın dükkanı ise aynı metrekarede kaldı. Kentsel dönüşümde müteahhit firmasına aldığı parsele göre bir inşaat emsal değeri belirleniyor. Bu değer 2.7'den başlayıp daha yukarı çıkabiliyor.

Az katlı bina olması avantajlı gibi

Örneğin sizin bulunduğunuz parseli alan inşaat firmasının inşaat emsal değeri 4 ve arsanız 100 metrekare ise 100 * 4= 400 metrekare inşaat yapılabiliyor. Binanız 3 katlı ise 400 metrekare 3’e, 5 katlı ise 5’e bölünüyor. Ve diyelim 400 metrekare 5’e bölünürse yaklaşık 80 metrekarelik daire yapılma hakkı kazanılıyor. Yine anlaşmaya göre toprak sahibi genelde yüzde 55 üzerinden anlaşma yaptığından bu 80 metrekarelik inşaat alanını müteahit firma ile paylaşıyor. Tabi bu durumda küçük bir evin sahibi oluyorsunuz. Bu emsal değerleri inşaat firmasının aldığı parsel sayısına ve yerine göre değişebiliyor. Burada arsanızdaki kat sayısının az olması genel olarak avantajlı görünüyor.

Taşınma parası ve kira yardımı yapılıyor

Firmalar örneğin anlaşmaya vardıkları arsalarda bir ya da birkaç bloktan oluşan bina yapabiliyor.. Binaların yüksekliğinin 80 metreyi geçmemezi koşulu var. Firmalara göre değişse de örneğin İstanbul Fikirtepe için verilen taşınma ve kira bedellerine değinelim. Fikirtepe’de kentsel dönüşüm yapan bir firma 1.000 lira taşınma parası, daireler için 900 TL, dükkanlar içinse 1100 TL kira ödüyor.

Dilerseniz mütehahit firmasıyla anlaşarak evinizin metrekaresini büyütebilirsiniz. Bunun için de daha önce yazdığımız kentsel dönüşümde kredi oranları belli oldu yazımızdan fikir alabilirsiniz. Örneklerimizi İstanbul Fikirtepe üzerinden verdik. Yurdun çeşitli yerlerinde bu veriler farklılaşabilir. Bunun için resmi makamlara mutlaka danışmanızı tavsiye ederiz.


tugbahacibayramoglu
Tuğba Hacıbayramoğlu
1299 Yazı
Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik mezunu. Yine Marmara Üniversitesi’nde Radyo Televizyon Sinema bölümünde yüksek lisans yaptı.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN