Büyüleyici Kapadokya’nın önemli bir bölümünü oluşturan Aksaray Ihlara Vadisi, Manastır Vadisi, Tuz Gölü, Hasan Dağı, Selime Katedrali ve Peribacaları gibi pek çok popüler destinasyona ev sahipliği yapıyor. 1989 senesinde Niğde’den ayrılarak il olan Aksaray, Kapadokya’nın etkisiyle her sene yüzbinlerce turisti misafir ediyor. İpek Yolu üzerinde yer alan bu kadim topraklarda son derece keyifli keşifler yapmak mümkün.

1. Ihlara Vadisi

ihlara-vadisi

Ihlara Vadisi’nin tarihi kaynaklarda ismi “Peristremma” şeklinde geçiyor. Burada hem etkileyici doğa manzaralarına hem de tarihi şapel ve kiliselere tanıklık etme şansı bulabilirsiniz. Bir anlamda Ihlara Vadisi için, “tarihin, kültürün ve doğanın kesiştiği yer” demek mümkün. Tam olarak Güzelyurt ilçesinde konumlanan bu ihtişamlı vadi, dünya çapında bir üne sahip.

İçinde geçmiş yıllarda yaşamın olduğu en eski kanyonlardan biri olan Ihlara Vadisi’nin derinliği yaklaşık olarak 150 metre. Ihlara Vadisi’nin ana yaşam kaynaklarından biri olan Melendiz Nehri de hemen bu bölgede yer alıyor. Kayaçların yontulması neticesinde oluşturulan kayalık mekânları ve freskli kiliseleri mutlaka yakından incelemelisiniz. Aksaray şehir merkezine 30 km uzaklıkta yer alan Ihlara Vadisi’ni verimli bir şekilde dolaşmak adına, en az yarım gününüzü ayırmalısınız. Nevşehir uçak bileti ile seyahat planınızı yapmaya başlayabilirsiniz.

Ihlara Vadisi giriş ücreti

  • Giriş bileti 330 TL

  • Müze Kart ile ücretsiz.

Ziyaret saatleri

  • Her gün 08.30-17.00 arası ziyarete açık.

Konum Linki

Yazar Notu: Giriş alanından sonra kiliselere ulaşmak adına epeyce bir yürüyüş yapmanız gerekebilir. Bu nedenle güneşin en tepede olduğu saatleri tercih etmemelisiniz.

2. Hasan Dağı

hasan-dagi

Şehir merkezine yakın olmasından dolayı turistik gezilerde sıklıkla yer verilen Hasan Dağı, pek çok noktadan rahatlıkla görülebiliyor. Özellikle de uzun doğa yürüyüşleri yapmak adına burayı değerlendirebilirsiniz. Trekking, paraşüt ya da dağcılık etkinlikleri için bir araya gelen toplulukları burada görmeniz olağan.

Toplam yüksekliği 3200 metrenin üzerinde olan Hasan Dağı’nı Kapadokya civarından bile selamlamak mümkün. Hasan Dağı, Helvadere kasabasına da oldukça yakın. Dağda keyifli bir doğa turu yapmak isteyenler genellikle önce Helvadere kasabasına uğruyor. Volkanik yapıya sahip olan bu büyük dağın son olarak 6 bin sene önce patladığı biliniyor.

Konum Linki

Yazar Notu: Hasan Dağı’na ulaşım sağlamak adına Helvadere minibüslerini değerlendirebilirsiniz.

3. Sultan Han

sultan-han

Yapımı 1229 senesinde gerçekleşen Sultan Han, konum olarak Konya yolu üzerinde yer alıyor. Tarihi hanın yapımında Alaaddin Keykubat’ın rolü oldukça fazla. Sultan Han’ın en çarpıcı özelliği, Anadolu coğrafyasındaki en büyük Selçuklu kervansarayı olması. Han genel itibarıyla Bizans mimarisinden yansımalar sunuyor. “Sultanhanı” kasabasında konumlanan bu turistik mekan, 4800 metrekarelik bir alanda ziyaretçilerini karşılıyor.

Her detayıyla hayranlık uyandıran Sultan Han’ın mimarı ise Şamlı Muhammed bin Havlan. Tarihi yapı görsel özellikleri ve mimari detayları ile daha çok Sivas’ta yer alan Gök Medrese’yi anımsatıyor.

Giriş ücreti

  • Ücretsiz

Konum Linki

4. Tuz Gölü

tuzgolu1

Bir anlamda “kuş cenneti” olarak görülen Tuz Gölü’ne uğramamak elbette olmaz. Göl ve çevresi, genel olarak kuşların hem kuluçka hem de barınma ihtiyaçlarına başarılı bir şekilde yanıt veriyor. Kuşların huzur veren uğultusu eşliğinde gölün tüm güzelliklerini detaylı dolaşabilirsiniz. Tuz gölü aynı zamanda pek çok yabani kuş türlerine de ev sahipliği yapıyor. Bu nedenle çıplak gözle görmenin pek de mümkün olamayacağı özel kuş türlerini de yakından gözlemleyebilirsiniz.

Göldeki tuz oranının yoğunluğundan kaynaklı olarak pek çok gölün aksine kış aylarında burası donmuyor. Turna, yaban kazı, flamingo başta olmak üzere sayısız kuş türünü bünyesinde barındıran göl, biyolojik çeşitliliği ile hayranlık uyandırıyor. Bu arada Tuz Gölü’nün, ülkemizdeki tuz ihtiyacının yaklaşık %40’lık bölümünü karşıladığını belirtelim.

Konum Linki

Yazar Notu: Bahar aylarında buraya gelmeniz durumunda, sevimli flamingo yavrularını yakından görebilirsiniz.

5. Selime Katedrali ve Peribacaları

selime-katedrali

Selime Katedrali ve Peribacaları, Güzelyurt ilçesinde konumlanıyor. Tam olarak “Selime” kasabasında yer alan turistik destinasyon, merkeze 30 km uzaklıkta. Ihlara Vadisi kapsamındaki Selime Katedrali ve peribacalarını yakından görmek adına vadinin sonuna dek gitmeniz gerekiyor. Ihlara Vadisi içerisinde 100’den fazla tarihi kilise ve katedral olmasına rağmen bunların sadece birkaç tanesi bugün hala ayakta. Bunlardan biri olan Selime Katedrali, ziyaretçilerini oldukça mistik bir ambiyansla karşılıyor. Bu katedral, aktif olduğu dönemlerde Selime’deki pazara gelen kervanların dinlenebilmesi ve ibadet edebilmeleri adına oldukça önemliymiş. Katedral ayrıca bu alandaki din adamlarının eğitimine de yıllar boyunca ev sahipliği yapmış. Kayalara oyulmuş durumdaki bu ayrıcalıklı yapı, Bizans sanatından tipik izler sunuyor.

Konum Linki

6. Saratlı Kırkgöz Yeraltı Şehri

saratli

Şehir merkezine yaklaşık olarak 22 km uzaklıkta olan Saratlı Kırkgöz Yeraltı Şehri, toplamda 7 ayrı kattan meydana geliyor. Bu Antik şehrin bugün itibarıyla 3 katı ziyarete açık durumda. Gezebileceğiniz 3 katta karşılaşabileceğiniz oda sayısı ise 40. Sene boyunca yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgi gösterdiği Saratlı Kırkgöz Yeraltı Şehri, tam anlamıyla gizemli bir labirenti andırıyor. İçerisinde yönlendirme tabelalarının olmaması, bu gizemi daha da pekiştiriyor. Bir senede ortalama 150 bin civarında turistin uğradığı Saratlı Kırkgöz Yeraltı Şehri, Gülağaç sınırları içerisinde konumlanıyor.

Saratlı Kırkgöz Yeraltı Şehri giriş ücreti

  • Giriş bileti 70 TL

  • Müze Kart ile ücretsiz.

Ziyaret saatleri

  • Her gün 08.30-17.00 arası ziyarete açık.

Konum Linki

7. Nora Antik Kenti

nora-antik-kenti

Aksaray’daki bir diğer Antik kent olan Nora, şehir merkezine yaklaşık olarak 28 km uzaklıkta. Hasan Dağı’nın güney tarafında konumlanan Nora Antik Kenti’nde gerçekleşen kazı çalışmaları, özellikle de Bizans dönemine dair çok değerli eserlerin ortaya çıkmasını sağladı. Önemli ölçüde tahrip olmasına rağmen akropol, kilise ve ufak kalenin orijinalliğini koruması, ziyaret için fazlasıyla değer. Ayrıca Nora Antik Kenti’nde şık freskler de bugüne dek ulaşmayı başarmış.

Hem Roma hem de Bizans dönemlerinde Nora Antik Kenti, bir askeri merkez olarak kullanılmış. Mokissos adıyla da anılan Nora’daki kiliselerin 6’ncı yüzyıldan kaldığı düşünülüyor. Bu arada yakın zaman önce bölgede yapılan kazı çalışmalarında 50’ye yakın Roma mezarı bulunmuştu. Nora’ya gitmek için Helvadere araçlarına binmeniz gerekiyor. Ya da bölgeyi konforlu dilediğiniz saatlerde gezmek için linke tıklayarak araç kiralama seçeneğini de değerlendirebilirsiniz.

Nora Antik Kenti giriş ücreti

  • Ücretsiz

Konum Linki

8. Aksaray Müzesi

aksaray-muzesi

Aksaray’daki müzecilik girişimleri bundan 50 yıl öncesine dayanıyor. İlk müze çalışmalarının ağırlıklı olarak Zinciriye Medresesi’nde yoğunlaştığı görülüyor. Bölgedeki kazılardan ortaya çıkan eserler uzunca bir süre Zinciriye Medresesi’nde ziyaretçilerle buluşsa da müze, yeni yerine taşınmış. Aksaray müzesinin bugünkü alanı yaklaşık 10 bin metrekarelik bir alanı kaplıyor. 3 katlı müze binasının mimarisinde hem bölgedeki peri bacalarından hem de Selçuklu geleneksel kümbetlerinden esinlenilmiş. Günümüzde Aksaray Müzesinde yaklaşık 15 bin civarında eser söz konusu. 2004 senesinden bu yana şehir merkezindeki bu yeni binasında hizmet veren Aksaray müzesi Konya caddesi üzerinde konumlanıyor.

Aksaray Müzesi giriş ücreti

  • Ücretsiz

Ziyaret saatleri

  • Her gün 09.00-16.30 arası ziyarete açık.

Konum Linki

9. Narlıgöl (Acıgöl)

narligol

Acıgöl ismiyle de bilinen Narlıgöl, Niğde ve Aksaray sınırında yer alıyor. Burası, özellikle sodyum bakımından müthiş bir zenginliğe sahip olmasından kaynaklı olarak ciddi bir popülerliğe sahip. Hem yerli hem de yabancı ziyaretçiler, şifa bulmak adına Narlıgöl’ün termal sularından yıl boyunca yararlanıyor. 65 derecelik bir sıcaklığa sahip olan Acıgöl’ün bilhassa romatizmal hastalıklar ile cilt rahatsızlıkların tedavi süreçlerini desteklediği düşünülüyor. Narlıgöl’e gelmek adına Aksaray şehir merkezinden kalkan Sofular dolmuşlarına binmeniz gerekiyor. Narlıgöl’ü özel kılan temel unsur, volkanik bir krater oluşumuna sahip olması. Ayrıca gölün kalp şeklini andırması da buraya apayrı bir romantizm katıyor.

Konum Linki

10. Aksaray Manastır Vadisi

aksaray-manastir-vadisi

Tam anlamı ile bir doğa harikası olarak tanımlanan Manastır Vadisi hem tarihsel dokusu hem de eşsiz tabiat güzelliği ile hayranlık uyandırıyor. Aksaray’ın turistik ilçesi Güzelyurt’a sadece 4 kilometre uzaklıkta olan bu vadi tarih ve doğa meraklılarının her daim ilgisini çekmeyi başarıyor. Vadi içerisinde bulunan çok sayıda kiliseyi keşfedebilir ya da uzun doğa yürüyüşleri gerçekleştirebilirsiniz.

Yaklaşık 5 kilometrelik bir alana sahip olan vadi, Hıristiyanlığın Anadolu coğrafyasına yayılmasında etkili olan merkezlerden biri durumunda. Özellikle Ortodoks mezhebine ait düşüncelerin bu alanda yoğunlaşması vadiyi daha da önemli kılıyor. Aksaray Manastır Vadisi içerisinde 50 civarında kilise ve manastır yer alıyor. Ziyarete açık durumda yer alan kiliseler arasında özellikle Kalburlu Kilise, Papazevi ve Büyük Kilise Camii’nin daha fazla ziyaretçi çektiğini belirtebiliriz.

Konum Linki

11. Zinciriye Medresesi

zinciriye-medresesi

Aksaray’dan bugüne ulaşabilen pek çok yapı gibi Zinciriye Medresesi de Selçuklu mimarisinin seçkin örneklerini yansıtıyor. Karamanoğlu kontrolünde olduğu 15’inci yüzyılda oluşturulan bu önemli kilise, uzun bir süre müze olarak da işlev görmüş. Zinciriye Medresesi, Osmanlı’nın son yıllarında hapishane olarak değerlendirilmiş. 1985 senesinden 2004 yılına dek müze olarak hizmet veren yapı, kemerli yapısı dışında büyük avlusuyla da dikkat çekiyor. Önemli bir restorasyon sürecinden geçen Zinciriye Medresesi, 8 ayrı kısımdan meydana geliyor. Karamanoğulları adı Yahşi Bey’in yaptırdığı tarihi medreseyi, pazar günleri dışında ücretsiz şekilde ziyaret edebilirsiniz.

Konum Linki

12. Kilise Camii (Aziz Gregorius Kilisesi)

aziz-gregorius-kilisesi

Bir diğer adı Aziz Gregorius Kilisesi olan “Kilise Camii” Güzelyurt bölgesinde yer alıyor. Erken Hristiyanlık Dönemi eserlerinden biri olan dini mekan, özellikle Ortodoks dünyası açısından özel bir öneme sahip. Yapımı 385 olan Kilise Camii, kapalı haç planına sahip. İmparator Theodosius tarafından yaptırılan Aziz Gregorius Kilisesi, 1835 senesindeki kapsamlı restorasyonla beraber ciddi bir değişime uğramış.

Güzelyurt bölgesinde bulunan Rumların mübadele neticesinde Yunanistan’a gitmelerinden kaynaklı olarak da kilise, camiye dönüştürülmüş. Bu dönüşümle beraber kilise, halk arasında Kilise Cami adını almaya başlamış. Avluda yer alan çan kulesinin restorasyon işlemlerinden sonra minareye çevrildiğini görebilirsiniz. Bu arada kiliseye ait orijinal freskler ise badanayla örtülmüş durumda. Bu durumun, freskleri korumak amacıyla yapıldığı söyleniyor.

Konum Linki

13. Acemhöyük

acemhoyuk

Bir dönemler Anadolu coğrafyasının maden üretim merkezi olarak ün salan Acemhöyük’ün adı, Hitit yazılarında Puruşhattum şeklinde geçiyor. Ülkemizin en geniş höyüklerinden biri olan Acemhöyük, ana alanı dışında Aşağı Şehir adı verilen bölümlerden meydana geliyor. Aksaray şehir merkezine yaklaşık olarak 20 km uzaklıkta olan Acemhöyük, Yeşilova Köyü sınırları içerisinde bulunuyor.

Geçmişi 4 bin yılı bulan bölgede gerçekleşen kapsamlı kazı çalışmaları, çok sayıda altının, heykelciğin, damgaların, süs eşyasının ve çanak çömleğin gün yüzüne çıkmasına neden olmuş. Bugün bölgedeki aktif çalışmalar Ankara Üniversitesi’nin kontrolünde devam ediyor.

Acemhöyük giriş ücreti

  • Ücretsiz

Konum Linki

14. Yılanlı Kilise

yilanli-kilise

Ihlara Vadisi içerisinde yer alan Yılanlı Kilise, bugüne dek ulaşan dini mekanlardan biri durumunda. Bu kıymetli kiliseyi ziyaret ettiğinizde özellikle ikonaların hala ilk günkü gibi sağlam olduğuna tanıklık edebilirsiniz. Yılanlı Kilise’nin üst kısımları, özel beşik tonozlarla örtülü. Ayrıca kuzey alanında yer alan duvarlarda da kesiş mezarları dikkat çekiyor. Kilise; batı bölümündeki duvarların üzerinde yer alan yılan tasvirlerinden kaynaklı olarak böyle bir isme sahip. Duvarda, 4 günahkar kadının farklı nedenlerle yılanlar tarafından ısırıldığı görülüyor. “Serbest Yunan Haçı” planına göre tasarlanan kilisenin 9’uncu yüzyılda inşa edildiği düşünülüyor.

Konum Linki

15. Belisırma Köyü

belisirma-koyu

Ihlara Vadisi’nin merkezinde konumlanan Belisırma Köyü, Ihlara Vadisi’ni keşfetmeye gelenler için ideal bir soluklanma yeri olarak görülüyor. Burada temiz havayı soluyarak suyun sesini huzurla dinleyerek yöresel lezzetleri tadarak keyifli bir gün geçirebilirsiniz. Belisırma köyündeki eski yerleşimlerin Rumlara ait olduğu biliniyor. Aynı zamanda Melendiz Çayı’na da komşu durumunda olan köy, zaman içerisinde dışarıya epey göç vermiş.

Köy içerisinde ziyarete açık durumda olan 7 tane kilise söz konusu. Birbirine yakın konumda oldukları için bu 7 kiliseyi de zorlanmadan keşfedebilirsiniz. Ziyaretçiler özellikle Direkli Kilise, Bezirhane Kilisesi ve Bahattin Samanlığı Kilisesi’ne biraz daha öncelik veriyor.

Konum Linki

16. Eğri Minare

egri-minare

En az adı kadar ilginç biri yapı olan Eğri Minare’nin biçimi, İtalya’daki Pisa Kulesi ile aynı. Fakat Eğri Minare’nin maalesef Pisa Kulesi gibi bir ünü bulunmuyor. Hemen şehir merkezinde konumlanan bu ilgi çekici yapı, Selçuklu Dönemi’nden bugüne ulaşan yapılardan biri durumunda. Tam olarak Nevşehir Caddesi’nde yer alan Eğri Minare, halk arasında Kızıl Minare adıyla da anılıyor. Böyle bir isimle anılmasının nedeni ise kırmızı tuğlaların oldukça baskın olması.

Bitiş tarihi 1236 olan Eğri Minare, Gıyaseddin Keyhüsrev’in isteği ile yapılmış. Yüksekliği 30 metreyi bulan minarenin toplamda 92 adet basamağı bulunuyor. Yapının bilinçli olarak mı yoksa yanlışlıkla mı eğik yapıldığı ise hala tartışılıyor. Eğri Minare önünde bir hatıra fotoğrafı çekme fırsatını kaçırmamalısınız.

Konum Linki

17. Çanlı Kilise

canli-kilise

Aksaray’ın en eski kiliselerinden biri olan Çanlı Kilise konum olarak Çeltek ve Akhisar köylerinin arasında yer alıyor. Tepe bir noktada bulunmasından dolayı etkileyici bir görünüme sahip olan tarihi kilise özellikle freskleri ile ön plana çıkıyor. Çanlı kilisenin belli bölümleri ne yazık ki tahrip olmuş durumda ancak yine de var olan kalıntıları net bir şekilde gözlemleyebilirsiniz. 11. yüzyıldan günümüze taşınan bu ihtişamlı yapı genel olarak Bizans mimari stilinden izler barındırıyor. Çanlı Kilise ve Aksaray şehir merkezi arasında yaklaşık 12 kilometrelik bir mesafe söz konusu. Kilise, konumu itibarıyla Hasan Dağı’nı en güzel açıyla gören yerlerden biri olarak kabul görüyor.

Konum Linki

18. Ağaçaltı Kilisesi

agacalti-kilisesi

Şehir merkezinin 25 kilometre uzağında yer alan Ağaçaltı Kilisesi Daniel Pantonassa Kilisesi adı ile de biliniyor. Aksaray şehir merkezinde yer alan merkez duraklardan Güzelyurt’a giden toplu ulaşım seçeneklerini değerlendirerek kiliseye gidebilirsiniz. Tarihi kilisenin en önemli özelliği, son derece güçlü yapıdaki kayaların içerisinde inşa edilmesi. Ihlara Vadisi bünyesinde bulunan bu turistik kilisenin asıl girişi ise toprağın altında yer alıyor.

Kilise, Ihlara Vadisi’nin hemen giriş noktasında konumlanıyor. Kilise duvarlarında yer alan resimlerin önemli bir kısmı günümüzde silinmiş durumda. Kalan resimler sayesinde Hristiyanlığa dair pek çok önemli tasvire tanıklık edebilirsiniz. Serbest hac formuna sahip olan Ağaçaltı Kilisesi’nin tam anlamı ile inşa edildiği tarih bilinmiyor fakat bu önemli yapının 10. yüzyıldan kaldığı düşünülüyor.

Konum Linki

19. Sümbüllü Kilise

sumbullu-kilise

Aksaray’da yer alan pek çok tarihi kilise gibi Sümbüllü Kilise de Ihlara Vadisi’nin içerisinde bulunuyor. İki katlı tarihi yapı, tek nefli ve dikdörtgen planlı tasarımı ile dikkat çekiyor. Büyük bir kaya kütlesine oyulan Sümbüllü Kilise’nin 11. yüzyıldan bugüne kaldığı düşünülüyor. Kilise içerisinde gözlemlenebilen freskolar, kilisenin aktif olduğu dönemde ne denli önemli olduğunu kanıtlıyor.

Kilise duvarlarında Meryem’in ölümü, Mikail ve Cebrail ile Aziz tasvirleri günümüze kadar tahrip olmadan gelebilmiş. Ayrıca “Fırında Üç İbrani Genci” olarak tanımlanan tasvirler de görülmeye değer. Şehir merkezine 35 kilometre uzaklıkta bulunan tarihi kilisenin aslında büyük bir manastıra ait olduğu tahmin ediliyor.

Konum Linki

20. Ulu Camii

aksaray

Aksaray’ın en önemli dini mekanlarından biri olan Ulu Camii, Rükneddin Mesud tarafından 1408 senesinde yapılmış. Rükneddin Mesud, tarihte çok önemli bir figür olan Kılıçaraslan’ın oğlu olarak biliniyor. Ulu Camii’nin orijinal kitabesi, günümüze dek ulaşabilmiş durumda. Bu kitabe alanında camiyi yapan mimarın “Mimar Firuz” olduğu bilgisi mevcut. Osmanlı kaynaklarında Ulu Camii’nin ismi zaman zaman ''Karamanoğlu Mehmed Bey Camii'' olarak da geçebiliyor.

Kare planlı tarihi caminin taşları, düzgün kesme formuna sahip. Caminin minberini özellikle yakından incelemenizi önerebiliriz. Bu minberde, Selçuklu Dönemi’nin meşhur ahşap işçiliğinden etkileyici bir örnekle karşılaşabilirsiniz. Bu arada tarihi caminin bugünkü minaresi, bundan yaklaşık 100 yıl kadar önce yapıya dahil edilmiş.

Konum Linki

21. Aşıklı Höyük

Gülağaç’ın Kızılkaya köyünde yer alan Aşıklı Höyük’ün 10 bin yıllık bir geçmişe sahip olduğu düşünülüyor. Buradaki çalışmalarda elde edilen eserler Aksaray Müzesi’nde sergileniyor. Höyük, Anadolu’da dikdörtgen forma sahip kerpiç mimarinin en eski örneklerinden biri olarak kabul ediliyor. Bu arada dünyadaki ilk beyin ameliyatının da bu bölgede gerçekleştirildiği biliniyor.

Ameliyat izlerinin somut şekilde gözlemlenebildiği kafatası da aynı şekilde şehrin en büyük müzesi olan Aksaray Müzesi’nde kendine yer buluyor. Yıllar boyunca yoğun çalışmaların gerçekleştirildiği Aşıklı Höyük, 2009 senesinden bu yana ziyaret edilebiliyor. Aşıklı Höyük’ü gezdikten sonra buraya oldukça yakın konumda olan Melendiz Nehri’ni de görebilirsiniz.

Aşıklı Höyük giriş ücreti

  • Ücretsiz

Ziyaret saatleri

  • Her gün 08.30-17.00 arası ziyarete açık.

Konum Linki

22. Paşa Hamamı

Şehrin hemen merkezinde bulunan Paşa Hamamı, yukarıda yer verdiğimiz Zinciriye Medresesi’ne oldukça yakın bir mesafede bulunuyor. Sultan II. Abdülhamid zamanında yaptırılan hamam, hala aktif bir şekilde hizmet vermeyi sürdürüyor. İki ayrı bölümü olan ve hem erkeklere hem de kadınlara hizmet verebilen Paşa Hamamı’nın mimarisinde düzgün kesme taşlardan yararlanılmış. Toplamda 6 kubbeye sahip olan tarihi hamamın inşasında Seraskeri Ortaköylü Hacı Ali Paşa’nın imzası söz konusu.

Konum Linki

23. Güzelyurt Gelveri Evleri

Güzelyurt ismine, “Aksaray’da gezilecek yerler” listelerinde sıkça rastlayabilirsiniz. Bu bölge turistik destinasyonları kadar kendine özgü mimarisi olan geleneksel evleriyle de meşhur. “Güzelyurt Gelveri Evleri” olarak adlandırılan bu evler, Aksaray şehir merkezine yaklaşık olarak 30 km uzaklıkta. Özellikle Kapadokya ziyareti nedeniyle Türkiye’ye gelen yabancı turistler, Aksaray’daki bu geleneksel evlere de özel bir ilgi gösteriyor.

Uzun seneler boyunca Güzelyurt Köyü’nde Rumların yaşadığı biliniyor. Maharetli ellerden çıkan bu evler, mübadele sonrasında da kullanılmaya devam edilmiş. Bu evlerin bazıları günümüzde butik otel olarak da hizmet veriyor. Güzelyurt evlerinin en önemli özelliklerinden biri, çatı kısımlarında kemer sistemlerine yer verilmesi. Bu arada her bir evin kapısında, yapım yılı bilgisi mevcut.

Konum Linki

24. Güvercin Kayası

Aksaray’ın en önemli tarihi destinasyonlarından biri olan Güvercin Kayası’nda yaklaşık 30 yıldan bu yana kazı çalışmaları devam ediyor. Bu büyük höyük alanı Mamasın Barajı’nın hemen yanında yer alıyor. Yapılan kazı çalışmaları neticesinde kale surlarından çeşitli hayvan fosillerine kadar pek çok kalıntının gün yüzüne çıkarıldığı biliniyor. Bu kazılar sayesinde Güvercin Kayası’nın köklerinin Kalkolitik döneme dek uzandığı kanıtlanmış. Çatalsu Köyü içerisinde bulunan bu etkileyici bölgedeki çalışmalar, İstanbul Üniversitesi öncülüğünde devam ediyor. Güvercin Kayası’nı dilediğiniz zaman ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz.

Konum Linki

Aksaray’dayken Kapadokya’da gezilecek yerler listesi de size lazım olacak. Linke tıklayarak yazımızı okuyabilirsiniz.

Uçak Bileti


ipekincir
İpek İncir
363 Yazı
Marmara Üniversitesi Reklam bölümünde yüksek lisans yaptı. Eğitimini tamamlamak için bir süre Londra’ya gitti. Otomotiv, sağlık, turizm sektörü gibi birçok farklı alanda içerik üretti. Şimdi ise Enuygun ekibinin bir parçası olarak seyahat yazıları yazıyor.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN