Kalp hastalarının uçak yolculuğu öncesi ve esnasında yapması gerekenler

Uçak yolculuğu ve özellikle de uzun mesafeli uçuşlar metabolizmamızda birtakım değişikliklere neden oluyor. Biz etkisini pek hissetmiyoruz ancak artan basınç nedeniyle damarlarımız büzüşüyor, kan basıncımız yükseliyor, normalden daha çok sıvı kaybediyoruz. Özellikle kalp rahatsızlığı olanlar bu tip etkilere daha açık ve hassas oldukları için uçak yolculuğu yapmadan önce bazı hususlara dikkat etmeleri gerekiyor. Uçuş öncesi ve esnasında bu gerekli tedbirleri alanlar, riski asgari düzeye indirerek rahat bir yolculuk gerçekleştirebiliyor.

Uçuştan önce

- Kalp, kalp yetersizliği, yüksek tansiyon ve ritim bozukluğu gibi rahatsızlıkları olan yolcular, uçuştan önce doktorlarına danışıp hastalıklarının seyrine göre neler yapmaları gerektiğini öğrenmeliler.

- Uçak yolculuğu yapacak olan bir kalp hastasının 100 metreyi rahatça yürüyebilmesi veya 15 basamağı zorlanmadan çıkabilmesi gerekiyor.

-Kalp krizi geçirmiş olan kişiler, doktorları bir sakınca görmüyorsa iki hafta sonra uçağa binebilir. Ancak genelde doktorlar, acil veya gerekli değilse 2 ay geçmeden uçak yolculuğu yapılmasını önermiyor.

- Uçuştan önce doktor gözetiminde efor testi yaptırmak risk durumunu görmek açısından önem taşıyor. Doktor bu testin sonucuna göre hastaya uçuştan önce kan sulandırıcı iğne yapılmasını söyleyebiliyor.

- Kalp damarına stent takılmış olan hastalar, eğer herhangi bir komplikasyon yoksa operasyondan 2 hafta sonra uçabilir. Komplikasyonsuz bypass'ta ise bu süre 3 hafta.

- Kandaki oksijen oranı %92'nin altında olan kalp hastalarının uçuş sırasında ilave oksijen alması ve bunu uçuştan önce ilgili havayolu şirketine bildirmesi gerekiyor.

- Yüksek risk grubunda olan kalp hastaları doktorlarına danışıp uçuştan 2-3 saat önce kan sulandırıcı iğne yaptırabilir, böylece olası sağlık problemi riskini azaltabilirler. Genel olarak bilinenin aksine aspirinin, bu tür durumlarda herhangi bir koruyucu etkisi bulunmuyor.

- Uçuş günü vücudu ve özellikle de boynu-boğazı çok sıkmayan rahat kıyafetler giyilmesi tavsiye ediliyor.

- Kalp rahatsızlığı olan hastalar rahatsızlıklarını ve varsa, kalplerinde stent, pil/ICD cihazı olduğunu bildiren belge veya kartları yanlarında, görünür bir şekilde taşımalılar. Bu belgeler herhangi bir acil durumda sağlık ekiplerinin hastaya daha hızlı ve doğru müdahale etmesini sağlıyor.

- Kalp ve dilaltı ilacının üzeri etiketli bir şekilde ve kolay ulaşılabilecek bir yerde olmasına dikkat edilmeli.

- Kalbinde pil veya ICD adlı ritim düzenleyici takılı olan hastalar, manyetik alan nedeniyle cihazlarının etkilenmemesi için güvenlik kontrolü sırasında metal kapı dedektöründen geçmeyip elle arama yapılmasını talep edebilirler. Elle arama sırasında ise el dedektörünün pilin bulunduğu noktaya çok yakın tutulmamasına dikkat edilmeli.

- Eğer mümkünse yalnız değil, bir refakatçiyle seyahat edilmeli.

Uçuş esnasında

- Uçuş öncesinde ve sırasında bol sıvı tüketilmeli.

- Uçuş öncesinde ve sırasında alkol tüketmekten kaçınılmalı.

- Uçuş boyunca uzun süre oturur pozisyonda hareketsiz kalmak, bacaklardaki kan dolaşımının yavaşlamasına ve bu bölgede kan pıhtılaşmasına neden olabilir. Basıncın etkisiyle yaşanan sıvı kaybı ve oksijen azalması da bu eğilimi artırır. Yolculuk boyunca uçak içinde yürüyüş ve basit birtakım egzersizler yapmak bu tür rahatsızlıkları ortadan kaldırabilir.

- Ayağa kalkamayacak durumda olan veya kalkmayı istemeyen kalp hastaları, oturdukları yerde baldırlarını kasıp gevşetebilir, bacaklarını hareket ettirerek egzersiz yapabilirler.

- Uçuş esnasında terleme, bulantı veya kusma gibi rahatsızlıklar başgösterirse varsa refakatçiden yoksa kabin memurlarından yardım istenmelidir.

Merve Kılıç

Merve Kılıç

Turizm sektöründeki 10 yıllık kariyeri boyunca seyahat destek hizmetlerinin her alanında kazandığı uzmanlıkla, 2012 yılından beri Enuygun Kurumsal Seyahat Uzmanı olarak çalışıyor.

Hızlı Uçuş Ara