Uçak yolculuğu çoğumuz için keyifli ve heyecan verici bir deneyim. Ancak tüm hayatınızı etkileyen diyabet gibi kronik bir rahatsızlığınız varsa uçmadan önce mutlaka birtakım önlemler almanız gerekiyor. Bu önlemler uçuşunuzu daha konforlu hale getireceği gibi olası riskli durumlarda hayat kurtarıcı da olabiliyor. Özellikle uzun, aktarmalı ve okyanus ötesi uçuşlarda bunlara dikkat etmek daha da hayati bir boyut kazanıyor. Siz de diyabet hastasıysanız, yola çıkmadan önce bunlara dikkat ederek daha rahat bir yolculuk geçirebilirsiniz:
- Uçuştan önce mutlaka doktorunuza danışın ve uçuş süresince yanınızda bulundurmanız gereken ilaçlar hakkında bilgi alın. Doktorunuzdan şeker hastası olduğunuza dair İngilizce/Türkçe yazılmış bir raporun yanı sıra insülinin uygulama sistemine dair reçeteyi ve taşıdığınız diğer ilaçları niçin kullandığınızı açıklayan belgeyi almayı da ihmal etmeyin. Hatta varsa diyabetli olduğunuzu gösteren kimlik ve takip kartınızı da yanınıza alın. Özellikle uluslararası uçuşlarda güvenlik nedeniyle bu belgeleri görmek isteyeceklerdir.
- Özellikle okyanus ötesi uzun uçuş yapacaksanız doktorunuzdan, alacağınız insülin dozunu ve sıklığını mutlaka öğrenin. Çünkü örneğin Türkiye'den ABD'ye yani batıya giderken 24 saatten daha uzun bir gün, Japonya'ya yani doğuya doğru giderken daha kısa bir gün yaşanır. Bu nedenle batıya giderken insülin dozu artırılırken doğuya giderken azaltılır. Uçuştan önce bu dozları bilmeniz hayati açıdan büyük önem taşıyor.
- Doktorunuzun tavsiyeleri doğrultusunda çantanızı hazırlayın. Uçuş iptali, rötar, kaçırma gibi aksiliklere karşı yanınıza ihtiyacınızdan daha fazla insülin ve test stribi alın. İnsülin kalemi, kan şekeri ölçme aleti, idrar inceleme gereçleri gibi yardımcı aletleri de mutlaka yanınızda bulundurun. Bu malzemeleri kabin veya el bagajınızda yani yanınızda taşıyın. Böylece hem gerekirse seyahat sırasında kullanabilir, hem de valizinizin kaybolması gibi bir olayda zor durumda kalmazsınız.
- Uçak içi basınç değişimleri, kaleminizin içindeki insülin kartuşunda hava kabarcığı oluşmasına neden olabilir. Bunu önlemek için enjeksiyondan hemen sonra kalemdeki iğne ucunu çıkartın. İnsülin, ışıktan uzak, 2 ila 8 derecede saklanmalı. Dolayısıyla donma tehlikesine karşı yedek insülinlerinizi bağaja vermeyin. Oda sıcaklığında (25 derece) bekleme süresinin ise 24 saati geçmemesine dikkat edin. Uçak içi sıcaklık 25 derecenin üzerinde olabilir. Bu nedenle her ihtimale karşı yanınızda buz kartuşu bulundurmanızı öneririz.
- Uçuştan en az 48 saat önce durumunuzu havayolu şirketinin yetkililerine bildirin. Yurt dışı uçuşlarda diyabetik menü istediğinizi de belirtin ki sizin için önceden hazırlık yapılsın.
- Uçuş süresince normalden daha az hareket edeceğiniz için şeker seviyeniz normalin üstüne çıkabilir. Bu nedenle yolculuk boyunca mümkün olduğunca çok hareket etmeye çalışın.
- Her ihtimale karşı yanınızda diyetinize uygun hazırlanmış bir sandviç, glikoz tableti ve glukagon iğnesi bulundurun.
- Kabindeki kuru hava, şeker hastalarının hemen hepsinin yaşadığı sık susama, ağız kuruluğu gibi durumların daha da artmasına yol açabilir. Bu nedenle uçuş öncesi ve süresince bol sıvı tüketin.
- Yolculuğunuz boyunca her öğünden önce kan şekerinizi ölçmeyi ihmal etmeyin.
- Eğer yalnız seyahat ediyorsanız acil müdahale gerektiren durumların oluşabileceğini göz önünde bulundurarak her ihtimale karşı kabin görevlilerine diyabetik olduğunuzu bildirin. Hatta üzerinde doktorunuzun ad-soyadının, cep numarasının ve e-posta adresinin olduğu bir notu kabin görevlilerine verip uçuş sonuna dek saklamalarını isteyin.
- Uçuş boyunca iğnelerinizi kendiniz yapacaksınız. Kabin ekiplerinin size hiçbir durumda iğne vurmak, ilaç vermek gibi bir yetkileri ve sorumlulukları yok. Bu bilgiyle hareket edin. Yolculuk sırasında yanınızda bulunması gerekenler:
- Ayrı bir çantada (yanınızda olacak şekilde) fazladan insülin
- Fazladan ikinci bir insülin kalemi veya insülin enjektörleri
- Kan şekeri ölçüm cihazı ve stripleri
- İdrarda keton ölçümü için stripler
- Şeker hastası olduğunuzu gösteren bir kimlik
- Glukoz tabletleri, diyabetik meyve suyu, sandviç
- Buz kalıpları
- Doktorunuzun ad-soyad, telefon ve e-postası