Havayollarının hamile yolcu kabul prosedürleri

Hamilesiniz ve uçakla seyahat etmek istiyorsunuz. Biletinizi aldınız, valiziniz hazır. Peki havayolu şirketlerinin hamile yolculara ilişkin prosedürleri olduğunu ve bunlara uymazsanız uçuşa kabul edilmeyeceğinizi biliyor musunuz? Üstelik sorunlu bir hamilelik yaşıyorsanız bu kurallara dikkat etmek, siz ve bebeğinizin sağlığı açısından da oldukça önemli. Uçuş günü tatsız bir sürprizle karşılaşmamak, uçağın kapısından dönmemek için havayolu şirketlerinin uyguladığı bu prosedürleri bilmenizde fayda var. İşte o prosedürler ve uçuştan önce hazırlamanız gereken belgeler:

- Hamile yolcu kabul prosedürleri havayolundan havayoluna değişiklik gösteriyor. Bu nedenle öncelikle, hangisiyle seyahat edecekseniz o şirketin prosedürlerine bakmanızı öneriyoruz.

- Eğer özel bir sağlık sorununuz yoksa genelde hiçbir havayolu şirketi, hamileliğin 28. haftasına (7. ayına) kadar anne adaylarından herhangi bir rapor talep etmiyor. THY, AnadoluJet ve Onurair hamile yolcularını, 28. haftanın başından 35. haftanın sonuna kadar, doktorlarından alacakları “uçakla seyahatinde herhangi bir sakınca yoktur” ibareli raporla uçuşa kabul ediyor. Pegasus ve Borajet'te ise uygulama farklı; bu şirketler, 28. haftanın bitiminden 36. haftanın sonuna dek rapor istiyor. SunExpress ise 35. haftanın bitimine yani doğuma 4 hafta kalana dek anne adaylarından herhangi bir belge talep etmiyor.

- Hiçbir havayolu şirketi 36. hafta ve sonrasında, doktor raporu olsa dahi uçuşa hamile yolcu kabul etmiyor.

- Doktor raporunun uçuş tarihinden en fazla 7 gün önce alınmış olması gerekiyor. Ayrıca raporun üzerinde; onaylayan doktorun adı-soyadı, diploma numarası, ıslak imza ve kaşesinin olması çok önemli. Raporda "tek bir bebeğe hamiledir" ibaresinin geçiyor olmasına da dikkat edin. Zira birden çok bebeğe hamile olanlar için uçuşa kabul prosedürleri farklı. Raporun dili ise yalnızca İngilizce veya Türkçe olabilir.

- İki veya daha fazla bebek bekleyen anne adayları THY ve AnadoluJet'te 28. haftanın başından 31. haftanın sonuna kadar, “uçakla seyahatinde herhangi bir sakınca yoktur” ibaresini içeren doktor raporuyla seyahat edebiliyor. Pegasus, Borajet ve Onurair'de ise, 28. haftanın sonundan 32. haftanın sonuna dek doktor raporuyla uçuş yapmak mümkün. 32 hafta ve sonrasında ise doktor raporu olsa dahi hiçbir havayolu şirketi hamile yolcuyu uçuşa kabul etmiyor.

Merve Kılıç

Merve Kılıç

Turizm sektöründeki 10 yıllık kariyeri boyunca seyahat destek hizmetlerinin her alanında kazandığı uzmanlıkla, 2012 yılından beri Enuygun Kurumsal Seyahat Uzmanı olarak çalışıyor.

Hızlı Uçuş Ara