Hasta ve engelli yolcular için uçak yolculuğu Hasta ya da engelli bir kişinin uçakla yolculuk etmesi için bazı şartlar gerekir. Bu şartlar havayolu firmalarına göre değişiklik gösterse de belli başlı şartlar pek çok firma için gereklidir. Bunların başında doktor raporu geliyor. Hastanın uçakla seyahat edebileceğine dair doktor raporunuz varsa sıkıntı yaşamazsınız, aksi taktirde uçağa binmek üzere iken havayolu yetkilileri sizin uçmanıza izin vermeyebilir ve sıkıntılı bir durumla karşılaşabilirsiniz.
Rapor şart
Eğer elinizde raporunuz varsa uçak bekleme süresine kadar havalimanın bakım hizmetlerinden faydalanabilirsiniz. Size sedye, bekle süresinde yatak istirahati gibi imkanlar sunulur. Uçağın içine kadar sedye kullanabilir revirde istirahat ederek uçak saatinizi bekleyebilirsiniz. Bunun için havaalanı doktoruna muraacat etmeniz gerekir. Hasta yolcu konusunda THY’nin uyguladığı yükümlülükleri aşağıda belirttim. Bu uygulamalar havayolundan havayoluna değişiklik gösterse de belli başlı hatlarıyla birbirine benzer.
• Hasta yolcularımız ancak "uçakla seyahatinde herhangi bir sakınca yoktur” ibaresinin yer aldığı bir doktor raporları varsa uçuşa kabul edilirler. Yolcularımızın kendi doktorlarından veya havalimanı doktorundan alabileceği bu raporun tarihi 10 günden eski olamaz. Raporun dili ise İngilizce veya Türkçe olmalıdır.
• Uçakta bakıma muhtaç durumdaki hasta yolcularımız ancak refakatçileri ile birlikte uçabilirler.
• Görme ve duyma engelli yolcularımız herhangi bir sağlık raporları olmadan tek başlarına seyahat edebilirler. Ancak hem görme hem de duyma engeli olan yolcularımızın bir refakatçi ile birlikte seyahat etmeleri gerekmektedir.
• Engelli yolcularımıza refakat eden rehber köpekler kabine ücretsiz olarak kabul edilirler. Rehber köpekler için rezervasyonunuzu kalkış saatine 48 saat kalana kadar yaptırmalısınız. Uçağa kafessiz olarak alınacak olan bu köpeklerin temiz ve ağızlıklı bir şekilde sahiplerinin ayaklarının dibinde oturması gerekmektedir. Uçağa kimler kabul edilmez?
• Uçuş sırasında elektrikli veya hava basınçlı aletleri kullanma zorunluluğu olan yolcular (Türk Hava Yolları tarafından temin edilen oksijen tüpü ve taşınabilir solunum cihazları hariç),
• Uçak kapısı henüz kapanmamışken astım krizi geçiren yolcular, • İlk 48 saatinin içindeki yeni doğmuş bebekler, • Bulaşıcı hastalığa sahip yolcular.