Dünyanın kültür ve ticaret merkezi olarak kabul edilen New York’ta bulunan üç büyük havalimanından en popüleri olan John F. Kennedy Havalimanı, şehirden 30 kilometre uzaklıktaki geniş bir arazide 1948 yılında inşa edildi. New York Uluslararası Havalimanı adıyla uçuşlara açılan havalimanının ismi, 1963 yılında suikast sonucu hayatını kaybeden Amerikan Başkanı John F. Kennedy’nin anısına değiştirildi. Yüze yakın havayolu firmasının uluslararası ve şehirlerarası uçuşlar düzenlediği havalimanındaki altı farklı terminal binası, yoğun yolcu yükünün karşılanması için son teknolojiyle ve mükemmel mimarisi ile hayranlık uyandırıyor.
JFK Havalimanı New York’un güney doğusunda yer alan Queens bölgesinde bulunuyor. Manhattan’a uzaklığı ise yaklaşık 20 km. Havalimanından şehrin birçok bölümüne ulaşabilmek için metro, tren, otobüs, taksi, araç kiralama yöntemi ya da havalimanı servislerini kullanabilirsiniz. Toplu taşıma araçlarının kalktığı istasyonlara havalimanındaki AirTrain trenlerine binerek kolayca ulaşabiliyorsunuz. Bu trenler aynı zamanda havalimanındaki terminaller, kiralık araç ünitesi, araç park yerleri ya da otel shuttle servislerine ulaşımınızı da 7/24 sağlıyor.
AirTrain trenleri havalimanı içerisinde ücretsiz servis veriyor ama şehrin metro, otobüs ve tren hattına ulaşmanızı sağlayacak ana istasyonlara gitmek isterseniz ücret ödemeniz gerekiyor. Ücreti diğer toplu taşıma araçlarında da geçerli olan Metrocard’lar ile ödeyebilirsiniz. Bu kartları havalimanında bulunan otomatik bilet makinalarından temin edebilirsiniz.
Havalimanından New York metrosuna ulaşmak için öncelikle AirTrain’e binmeniz gerekiyor. Yolculara açık olan her terminalde AirTrain istasyonu bulunduğu için indiğiniz terminalden bu trenlere rahatlıkla ulaşabiliyorsunuz. Metronun E, J ya da Z hattına binecekseniz Jamaica Station’a, A hattına binecekseniz Howard Beach Station’a giden AirTrain hattına binmeniz lazım.
Şehrin diğer metro hatlarına geçmeyi planlıyorsanız havalimanından binebileceğiniz A, E, J ve Z hatları ile kesişme noktalarını önceden belirleyebilirsiniz. Rotanızı internet üzerinden edineceğiniz Newyork Subway haritasını inceleyerek planlayabilirsiniz. Jamaica Station’dan New York metrosunun E hattına binerseniz Queens’in batı bölümüne, Manhattan merkeze ve Bronx’taki bazı bağlantı noktalarına ulaşabiliyorsunuz.
Manhattan Bölgesine yolculuk AirTrain yolculuğunuzla birlikte 50 ile 75 dakika arası sürüyor. Bu istasyondan geçen J ve Z hatlarıyla ise Queens’in kuzeyindeki, Brooklyn’in güneyindeki duraklara veya Manhattan bölgesine gidebiliyorsunuz. New York metrosunun Howard Beach Station’dan geçen A hattıyla ise Manhattan’ın aşağı kısımlarına gidebiliyorsunuz. Metroya binebilmek için havalimanından ya da metro istasyonlarından Metrocard satın almanız gerekiyor. Yüklediğiniz paraya göre kullanım sürenize göre (1 aylık, haftalık vs) ya da yolculuk sayınıza (10 yolculuk) göre alabileceğiniz çeşitli seçenekleriniz var. Şehirde kalış sürenize ya da iş/gezi programınıza göre size en uygun Metrocard seçeneklerini değerlendirebilirsiniz.
AirTrain ile Jamaica Station’a geldikten sonra LIRR ( Long Island Rail Road) trenlerini kullanarak Manhattan merkezdeki Penn Station’a gidebilirsiniz. Penn Station, Manhattan’ın ana duraklarından biridir ve Empire State Binası ile Herald Meydanı’na oldukça yakın merkezi bir konumdadır. JFK Uluslararası Havalimanı’ndan şehir merkezine ulaşmanın en hızlı yolu bu trenlerdir. AirTrain ile 10 dakikada Jamaica İstasyonu’na ulaştıktan sonra Jamaica İstasyonu’ndan Manhattan’a 35 dakika gibi bir sürede gidebilirsiniz. Bunun dışında yine Jamaica İstasyonu’ndan Brooklyn, Long Island ve Queens’in farklı noktalarına giden LIRR tren hatlarını kullanabilirsiniz. Tren bilet ücretlerini nakit olarak trende biraz daha pahalıya ödeyebilirsiniz. Önceden Metrocard almanız daha avantajlıdır. Havalimanından ya da istasyonlardan haftalık, aylık ya da 10 yolculuk için gibi değişik seçeneklerde ön ödemeli kartlardan satın almanızı tavsiye ederiz.
Otobüsler şehrin yerlileri haricinde toplu ulaşımda en son tercih olarak kullanılsa da JFK Havalimanı’ndan ayrılmak için otobüsleri de kullanabilirsiniz. Havalimanı terminallerinden AirTrain’e binerek geleceğiniz Jamaica İstasyonu’ndan New York City otobüslerine de ulaşabiliyorsunuz. Bu istasyondan geçen Q6, Q8, Q9, Q20, Q24, Q25, Q30, Q31, Q34, Q40, Q41, Q43, Q44, Q54, Q56, Q60 and Q65 otobüs seferleri ile şehrin farklı noktalarına gidebilirsiniz. AirTrain ile gideceğiniz Howard Beach İstasyonu’ndan da otobüse binebiliyorsunuz. Bu duraktan kalkan Q11 numaralı otobüs ile Queens merkeze kadar gidebilirsiniz. Ayrıca havalimanının 5. Terminaline yakın bir duraktan kalkan ve Queens’e giden Q10 ve Q3 otobüslerini kullanabilirsiniz. Q10 nolu otobüs güzergâhında New York metrosunun A,E ve F hatlarına bağlanabileceğiniz duraklarda inebilirsiniz.
Benzer şekilde Q3 numaralı otobüs hattı da 169. Cadde ve Hillside Ave. Duraklarında metronun F hattına bağlanıyor. Bu duraklardan metroya geçiş yapabilirsiniz. Yine aynı duraktan kalkan B15 numaralı otobüsler ise New York’un doğusuna giden bir güzergâha sahip. Otobüsler, metro ile birlikte havalimanından ayrılmak için en ucuz ulaşım aracıdır ama trafik içerisinde hareket ettiği için sizi gideceğiniz yere en uzun sürede ulaştırır. Üstelik fazla bagajınız varsa bu yolculuk biraz zahmetli olabilir.
JFK Havalimanı’nda bizdeki HAVAŞ’a benzer havaalanı servisleri de bulunuyor. Her terminal çıkışındaki otobüs duraklarından binebileceğiniz bu servislerin en yaygın kullanılanı NYCAirporter Servisleri. JFK Havalimanı’ndan Manhattan’daki Penn Station, Grand Central Terminal ve Port Authority Bus Terminal duraklarına kadar sizi yaklaşık 90 dakika içerisinde götürüyor. Bu süreler trafiğe göre farklılık gösterebilir. Ayrıca bu servisin Manhattan merkezindeki otellere servis imkânı da var. Eğer bu otobüslerden gidiş-dönüş bilet alarak faydalanırsanız yol üzerindeki Bryant Park’ta otel servislerine geçiş yapıp, otelinize kadar gidebiliyorsunuz. Otelinizin bulunduğu yeri sorgulayarak havalimanının bu servisi ile konaklayacağınız yere doğrudan da ulaşabilirsiniz. NYCAirporter servisleri gün içerisinde saat 05.00 ile 23.30 arasında çalışıyor.
Havalimanı terminallerinin çıkışında taksileri görebilirsiniz. Manhattan’da tek bir noktaya gidecekseniz sabit fiyat uygulaması var. Birden fazla kişi taksiye binip ücret paylaşımı yapacaksanız varılan ilk nokta için belirlenen bir sabit ücret alınıyor ardından diğer noktalara kadar taksimetre yeniden çalıştırılıyor. New York taksileri maksimum 4 kişi ile hareket edebiliyor. Gideceğiniz yer için sabit fiyat uygulaması yoksa çeşitli saat aralıklarında taksi ücretleri zamlı tarifeden işlem görüyor. Özellikle 16.00 ile 20.00 arası yoğun saatlerde. Ayrıca bagajlar için ilave ücret isteyebilirler. Taksiye binmeden önce bunları görüşmeniz gerekiyor.
Şehri yakından bilmeyenlerin gitmeden önce taksi fiyatlarına göz atmalarını tavsiye ederiz. Taksiler sizi tipik bir turist karşılama âdeti ile dolaştırarak da gideceğiniz yere götürebilirler. Bu konuda özellikle New York’ta bilinçli olmakta fayda var.
Araç kiralama firmalarının ofislerini terminallerin geliş salonlarında bulabilirsiniz. JFK havalimanında “Advantage”, “Budget”, “Hertz”, “Alamo”, “Dollar”, “National”, “Avis”, “Enterprise”, “Payless” ve “Thrifty” olmak üzere toplam 10 kiralama şirketinin ofisini bulabilirsiniz. Geziniz New York ile sınırlı ise araç kiralama çok gerekli değildir. Birçok yere yürüyerek gidebileceğiniz gibi şehrin metro sistemi trafiğe girmeden dolaşmanıza olanak sağlar ve New York’un hemen her bölgesini kapsar. Havalimanından şehre ulaşmak için de pek çok alternatifiniz var. Yine de araç kiralamayı düşünürseniz bunu şehir merkezinden de yapabilirsiniz. New York’un araç kiralamanın ve otopark ücretlerinin ucuz olmadığı bir yer olduğunu da hatırlatalım.
10 Haz 2019 Tarihinde Güncellenmiştir.New York’un neresinde olursanız olun metro sistemine bağlanarak havalimanı yakınında Jamaica ya da Howard Beach İstasyonlarına gelebilirsiniz. Bu istasyonlardan da AirTrain hattını kullanarak JFK Havalimanı’ndaki dilediğiniz terminale kadar gelebiliyorsunuz.
Aşağı Manhattan ya da Brooklyn’den JFK Havalimanı’na gelmek isterseniz metronun A hattına binip Howard Beach istasyonuna kadar gelebilirsiniz. Ardından AirTrain’e binerek istasyondan terminallere ulaşabilirsiniz. Bindiğiniz yere göre değiştiği için bu yolculuk yaklaşık 60-75 dakika sürüyor.
Manhattan merkezden havalimanına gelecekseniz bu kez metronun E hattını ya da Long Island Rail Road (LIRR) trenlerini kullanabilirsiniz. Her ikisinde de Jamaica İstasyonu’nda inip AirTrain’e binerek havalimanı terminallerine geçmeniz gerekiyor. LIRR en hızlı, metro ise en ucuz yöntem. Queens’in kuzeyinden ya da Brooklyn’in güneyinden gelecekler ise metronun J veya Z hattını kullanabilirler. Metro ve trenler her 5-10 dakikada bir hareket ediyor.
Havalimanı servisleri olan NYCAirporter otobüs servisleri de bir başka alternatif. Manhattan’daki Penn Station, Grand Central Terminal ve Port Authority Bus Terminal duraklarından binebileceğiniz bu servislerle ortalama 90 dakikada havalimanında oluyorsunuz. Bu servisi kullananların değişen trafik durumunu da hesaba katarak temkinli davranmalarında fayda var. Otobüsler duraklardan her 30 dakikada bir hareket ediyor.
New York’un uluslararası uçuşlarda en yoğun havalimanı olan JFK International Airport (1, 2, 4, 5, 6 ve 8 numaralı terminaller olmak üzere 6 yolcu terminali ile hizmet veriyor. 50 ülkeden 100’e yakın havayolu şirketinin iniş yaptığı bir yer olan bu büyük havalimanında terminaller arası geçiş AirTrain trenleri ile sağlanıyor. Terminalin çeşitli bölümlerinde toplam 15 bin araca hizmet verebilen araç park yerleri var. Uzun ya da kısa dönemli park etme imkânı bulunuyor.
Havalimanın hemen yakınında Crowne Plaza, Comfort Inn, Days Inn, Radisson ve Gardens Inn olmak üzere toplam 5 tane büyük otel bulunuyor. Bu otellerin shuttle hizmetlerinden faydalanmak için öncelikle AirTrain’lere binerek Federal Circle Station’a gitmeniz gerekiyor. Bu otellere buradan kalkan servislerle ulaşabiliyorsunuz. Havalimanının 6 yolcu terminalinde de yiyecek içecek gibi birşeyler atıştırmak isterseniz pek çok seçeneğiniz var. Dunkin’ Donuts, Mc Donalds, Euro Cafe, Starbucks, New York Hotdog, Eat&Go Istanbul, Wendy’s, Buffalo Aild Wings, Subway bunlardan sadece bazıları.
Alışveriş yapmak isterseniz bu konuda da seçenekler sınırsız. Duty Free mağazaları olarak International Shops Duty Free, DFS Duty Free, is Duty Free, Duty Free Americas gibi mağazalar var. Ayrıca L’Occataine, Pandora, Swatch, Hudson, Victoria Secret, M&M’a Store, Best Buy, Guess, Hermes, Mont Blanc, Bvlgari gibi pek çok markanın mağazasını bulabiliyorsunuz. British Airways, American Airlines, Delta Air Lines, Emirates, KLM, Air France gibi çeşitli havayollarının Lounge servisleri de tüm terminallere dağılmış bir şekilde bulunuyor.
Lounge hizmetinin en yoğun olduğu terminaller 1. Ve 4. Terminal. Havalimanında toplam 22 Lounge bulunuyor. Havalimanında internet ise ücretli veriliyor. Günlük ya da aylık sınırsız ya da saatlik kullanım ücreti ödeyerek bağlanabilirsiniz.
10 Haz 2019 Tarihinde Güncellenmiştir.Enuygun, John F. Kennedy Intl. Havalimanı varışlı uçuşlar için arama yaptığınızda iniş yapabileceğiniz havalimanlarına uçuşu olan tüm hava yollarının anlık verilerini direkt olarak çeker ve karşılaştırır. Böylece aradığınız tarih için tüm John F. Kennedy Intl. Havalimanı varışlı uçuşları bir arada görebilir ve en uygun uçak biletini tercih edebilirsiniz.
John F. Kennedy Intl. Havalimanı’na alternatif olarak Aracati Dragao Do Mar Regional Havalimanı’nı kullanabilirsiniz.
JetBlue, Air Serbia, Delta Air Lines, KLM Royal Dutch Airlines, John F. Kennedy Intl. Havalimanı'na uçuş düzenliyor.
Delta Air Lines, JetBlue San Diego şehirlerinden John F. Kennedy Intl. Havalimanı varışlı direkt uçuş düzenliyor.