• Anasayfa
  • Bilgi
  • Yurt dışından telefon getirmek: nasıl kaydettirilir?

Yurt dışından telefon getirmek: nasıl kaydettirilir?

osmankapusuz

Türkiye’de yaşayıp yurt dışından cihaz getirmek isteyen Türk vatandaşlarının telefonlarını Türkiye’de kullanabilmeleri için pasaporta kaydettirmeleri gerekiyor. Bu işlemlerin en başında da IMEI kayıt işlemi geliyor. Yurt dışından IMEI adresi bulunan bir cihaz getiren Türk vatandaşları telefonlarını pasaportlarına kaydettirdiklerinde kullanabiliyorlar. Eğer sen de böyle bir durumla karşı karşıyaysan IMEI kayıt ücreti ne kadar diye merak ediyor olabilirsin. Bu içeriğimizde yurt dışından telefon almak isteyenlerin bilmesi gerekenleri detaylarla anlattık. Keyifli okumalar.

İçindekiler

Yurt dışından getirilen telefon pasaporta nasıl kaydettirilir?

İlk olarak en çok sorulan soruya cevap vererek başlayalım. Eğer yakın zamanda yurt dışından bir telefon alacaksan cihazını Türkiye’ye giriş yaptıktan sonraki 120 gün içinde pasaportuna kaydettirmen gerekiyor. Bu noktada şu an 2.732 TL tutarında olan pasaport harç bedelinin ödenmesi yapılmalı. Bu bedeli E-devlet üzerinden, bulunduğun şehirdeki vergi dairelerinden, devlet bankalarından ve özel bankalardan yatırabilirsin. 

2022 IMEI kayıt ücreti nedir?

Son olarak 2022 yılında %33,63 zam ile IMEI ücreti 2.732 TL olarak belirlenmişti. Türkiye’deki yüksek vergiler nedeniyle yurt dışından telefon almak isteyenler için IMEI kayıt ücretleri ise her yıl artmaya devam ediyor. Yeniden Değerleme Oranı’nın açıklanmasıyla beraber 2023 yılı için IMEI kayıt ücreti 6.090 TL olarak açıklandı. Fakat burada önemli bir bilgi daha var. Cumhurbaşkanı, Vergi Usul Kanunu kapsamında artırma veya azaltma yetkisini kullanmazsa 2023 yılında vergi ve harçlar yüzde 122.93 oranında artacak. 

Uçak Bileti

Adım adım telefonunu pasaporta ekletme kılavuzu

yurt dışı telefon kayıt

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun yayınladığı IMEI Kayıt Kuralları Kılavuzu’na göre yurt dışından telefon alırken dikkat etmen gerekenler şöyle:

  • Kayıt yaptırmadan önce kayıt hakkın olup olmadığını öğrenmelisin.
  • Her 3 takvim yılında bir kez kişiler bir telefonu kayıt ettirebilir. Kayıt hakkı sorgulama sisteminde “Kayıt Yaptırabilirsin” ibaresi yer alıyorsa, yurt dışına çıkıp aldığın telefonun kaydını yaptırabilirsin.
  • Ayrıca yurt dışından getirilen cep telefonu, sadece pasaport kaydının yapıldığı vatandaşa ait bir telefon hattıyla kullanılabilir. Bunu da unutmamalısın.

IMEI ödemesi nasıl yapılır?

Ödemeyi kredi kartı ile İnternet Vergi Dairesi üstünden istediğin kartla yapabilirsin. Ödeme yaparken IMEI numarasını açıklamaya yazmayı unutma. Ödeme yaptıktan sonra banka uygulamasından taksit de yaptırabilirsin.

Yurt dışından getirilen telefon kimin üstüne kayıt yaptırılabilir?

Son 3 yılda başka bir telefon kaydettirmemiş ve yurt dışından gelişinin üstünden 365 gün geçmemiş kişilerin üzerine telefon kaydı yaptırılabilir. Ayrıca tekrar belirtmem gerekiyor ki telefonla kullanılacak hattın da o kişinin üstüne olması gerekiyor. Mevcut hattını o kişinin üstüne taşıyarak bu sorunu çözebilirsin.

Kaydedilmesi zorunlu cihazlar hangileri?

Yurt dışından alınan, IMEI numarası olan ve SIM Kart takılan tüm cihazlar Türkiye’ye girişlerde kaydettirilmeli. Buna hücresel bağlantı sunan tabletler de dahil.

IMEI kayıt işlemi nasıl yapılır?

Yurt dışından cihaz alıp, bu cihazı Türkiye’de kullanmak istiyorsan, cihazını kaydettirmen gerekiyor. Bundan dolayı birçok kişi de IMEI kayıt işlemi nasıl yapılır diye merak ediyor. Geçmiş yıllarda IMEI kayıt işlemi, kullanıcı için oldukça uğraştırıcı bir durumdu. Fakat günümüzde Türkiye’de IMEI kayıt işlemini yaptırmak fazlasıyla kolay ve havalimanında bu işlem ile uğraşmak istemeyen vatandaş için de birçok alternatif yöntem mevcut.

  • Devlet daireleri, günümüzde birçok işlemi E-Devlet üzerinden sunuyor. Bu işlemlerden birisi de IMEI kayıt işlemi.
  • E-Devlet şifrenle, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından sunulan IMEI kayıt seçeneğinden kolaylıkla faydalanabilirsin.
  • Bu noktada kurum, senden kayıt yapacağın cihazın IMEI adresini talep ediyor. Bunun yanı sıra senden ülkeye giriş yaptığın pasaport seri numarasını da istiyor.
  • Ayrıca burada önemli bir nokta mevcut. Kurum, senden ödemeyi başvurudan önce yapmanı talep ediyor.
  • Yani E-Devlet üzerinden ilk olarak telefon harcını ödemen gerekiyor.
  • Ayrıca devlet bankaları başta olmak üzere çeşitli bankalar ve internet bankacılığı üzerinden de telefon harcını ödemen mümkün.

IMEI nedir, ne işe yarar ve neden kaydedilmeli?

IMEI nedir, ne işe yarar?

Gelişen teknolojiyle birlikte teknoloji kullanıcılarının güvenliklerini kontrol etmek fazlasıyla zorlaştı. Bu sebeple hem cihazların hem de kullanıcıların güvenliğini sağlamak için çeşitli yöntemler geliştirildi. Bu yöntemlerin başında da IMEI adresi yer alıyor. Türkiye başta olmak üzere bazı ülkeler, yabancı IMEI adresine sahip cihazların ülkelerinde uzun bir süre kalmalarına izin vermiyor. Uzun bir süre ülkede kalmak isteyen kişilerin güvenlik açısından cihazlarının IMEI adreslerini bulundukları ülkenin sistemine kaydettirmeleri gerekiyor.

GSM şirketleri, cihazları tanımlamak için IMEI adresleri kullanmak durumunda. Bundan dolayı IMEI adresi engellenen cihazlar, engellendikleri ülkelerde GSM hizmetlerinden faydalanamıyor. Bu sayede IMEI adresleri, başta kaybolan cihazlar olmak üzere şebeke bağlantısı bulunan tüm cihazların güvenliğine fayda sağlıyor.

IMEI kaydı neden isteniyor?

Bazı ülkeler vatandaşlarına yurt dışından getirdikleri cihazlarını IMEI kaydı yapmadan kullanma imkanı sunuyor ama ülkemiz için bu durum söz konusu değil.

Ülkelerin IMEI adresleri hakkında belirledikleri prosedürler farklılık gösteriyor. Türkiye başta olmak üzere birçok ülke, ülkeye giriş yapan cihazları kontrol edebilmek ve güvenlik sağlamak adına IMEI kaydı yapılmasını talep ediyor.

Yurt dışından getirilen telefon pasaporta kaydedilmezse ne olur?

Türkiye başta olmak üzere bazı ülkeler, yurt dışından gelen kişilerin cihazlarını belirli bir süreliğine kaydettirmeden kullanmasına izin veriyor.

Türkiye’deki yönetmeliğe göre yurt dışından gelen cihazlar, 120 gün kayıtsız olarak kullanılabilir. Bu süreyi aşan cihazlar, daha sonrasında GSM operatörleri tarafından engelleniyor. Bundan dolayı bu cihazlar üzerinden şebeke ağını kullanmak artık ne yazık ki mümkün olmuyor.

Yurt dışından telefon almak daha mı ucuz?

Uygun fiyatlı bir telefon alırsan kaydettirmen için gereken parayla birlikte telefonuna neredeyse Türkiye’deki satış rakamına yakın bir ücreti vermek zorunda kalabilirsin, ancak daha pahalı bir telefon alırsan kazançlı çıkabilmen mümkün. Durumu bir örnek ile şöyle açıklayabilirim: 31 Ağustos 2022 itibarıyla Almanya’da 1.149 Euro civarında satılan iPhone 13 Pro 128 GB, Türkiye’de 29.999 TL’ye satılıyor. 1.149 Euro 21.040 TL’ye denk geldiği için aradaki fark 8.959 TL civarında. Bu durumda telefonu yurt dışından almak kayıt ücreti ödendiğinde bile daha avantajlı bir hale geliyor.


osmankapusuz
Osman Kapusuz
33 Yazı
İstanbul Kent Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü 3. sınıf öğrencisi olarak öğrenimine devam ediyor. Öğrencilik hayatında ilk olarak yabancı bir moda dergisinde stajyer editör olarak çalışmaya başladı. İlerleyen zamanlarda küresel bir marka danışmanlık şirketinde dijital strateji stajyeri olarak çalışma hayatına devam etti. Bu deneyiminin ardından daha büyük maceralara atılmak için Enuygun ekibine katıldı. Osman tenise, tiyatroya, seyahat etmeye, kitaplara ve sinemaya bayılıyor.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN