• Anasayfa
  • Bilgi
  • Yerli pasaportun seri üretiminde son aşamaya gelindi

Yerli pasaportun seri üretiminde son aşamaya gelindi

busraguzeller

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nde düzenlediği basın toplantısında yerli üretim e-Pasaport’un tanıtımını yaptı.

Tanıtım esnasında 2018’den beri kullanılan yeni nesil çipli pasaportlar hakkında bilgilerden de bahseden Soylu, bu pasaportların Avrupa’daki bir firmadan temin edildiğini ve firmanın stoklarının talepleri karşılama konusunda yetersiz kaldığını belirtti. Dünyada çip tedarik krizinin baş gösterdiğini ve daha önceki pasaportlarda bu konuda herhangi bir sıkıntı yaşanmaması için çaba gösterildiğini ekleyen Soylu, bu kriz yüzünden Avrupa ülkelerinin büyük bir kısmının eski pasaportlara geri döndüğünü söyledi.

Konuşmasının devamında yerli e-Pasaport ile ilgili detaylara da yer veren Soylu, konuyla ilgili tasarım çalışmalarının ve pilot üretimin başarıyla tamamlandığını ve ağustos ayı itibarıyla kendi pasaportumuzu üretmeye başlayacağımızı müjdeledi ve yerli pasaportun özelliklerinden de bahsetti. Açıklamaya göre yerli pasaportların özellikleri şöyle olacak:

-Yerli e-Pasaport TÜBİTAK AKİS işletim sistemli temassız çipe ve birçok yeni güvenlik öğesine sahip olacak.

-E-Pasaportlarda Turkey yerine Türkiye yazılacak.

-Pasaportun her sayfasında ülkemizin farklı şehirlerinin tarihi, manevi ve kültürel değerlerini yansıtan görseller olacak.

-Pasaportta farklı şehirlerimize özgü bitki görselleri yer alacak.

-Yeni e-Pasaportlarla birlikte daha önce 5 yıl olan yeşil pasaport geçerlilik süresi 10 yıla çıkacak.

-Pasaportların orta sayfasında Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi'nin fotoğrafı yer alacak.

Soylu sonrasında Macaristan ile pasaport basımı konusunda bir anlaşma imzalanacağını söyleyerek detaylardan bahsetti ve “Burada pasaport basma merkezlerinde herhangi bir sıkıntı olduğunda ya da onların merkezlerinde bir sıkıntı olduğunda, biz onların pasaportunu basabileceğiz, onlar da bizim pasaportumuzu basabilme kabiliyetine sahip olacak. Macaristan ile uzun zamandan beri çalışıyoruz." dedi.

Halihazırda pasaportu olan vatandaşlarla ilgili de konuşan Soylu, süresi biten vatandaşların pasaportlarında yenilenme sağlanacağını, yeni e-Pasaport çıkarmak isteyenlerin ağustos itibarıyla bu pasaporta sahip olabileceğini ve bu süreçte tercih edenler için diğer pasaportlardaki stoğun da kullanılacağını söyledi. Yeni uygulama ile ülkemizde artık pasaport sıkıntısı yaşanmayacak.

Yeni sürücü belgesi ve e-Mavi Kart da tanıtıldı

Pasaportlarla birlikte ehliyetlerin de yenileneceğini aktaran Soylu; "Yeni e-Sürücü belgesi de temassız çip kullanıldığı için teknolojik yönden geliştirilmiştir ve belgenin güvenlik seviyesi en üst düzeye çıkarılmıştır” dedi.  Konuşmasında yeni sürücü belgelerinde de Turkey yerine Türkiye yazacağını ve güvenlik açısından tek fotoğraf yerine çift fotoğraf kullanılacağını belirten Soylu son olarak çeşitli nedenlerle vatandaşlıktan çıkan kişilere ve üçüncü dereceye kadar yakınlarına verilen kağıt malzeme ile yapılan Mavi Kartların temassız çipe sahip, yüksek güvenlikli e-Mavi Kartlara dönüştürüleceğini de ekledi.


busraguzeller
Büşra Güzeller
125 Yazı
İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nden mezun olan yazar, yazı yazma tutkusunu oldukça erken keşfetti. Ortaokul yıllarından beri farklı türlerde yazılar kaleme aldı ve üniversiteden mezun olduktan sonra ajanslarda metin yazarı ve içerik editörü olarak rol aldı. Uzun süre çalıştığı bir ajansta seyahat alanında yazmaktan çok keyif aldığını keşfetti ve en keyif aldığı alanda daha çok üretmek için Enuygun ekibine katıldı. Büşra yazı yazmayı, köpeğiyle vakit geçirmeyi, okumayı ve yol filmlerini izlemeyi çok seviyor.
Popüler Yazılar
Dünyanın EN kalabalık ülkeleri
Nihan Bayram
Nihan Bayram
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E9956194
Dünyanın EN zengin 25 ülkesi
Nihan Bayram
Nihan Bayram
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E9949019
Türkiye’de gezilecek EN meşhur 75 yer
Nihan Bayram
Nihan Bayram
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E9945100
Türkiye’nin huzur dolu 18 sakin şehri
Nihan Bayram
Nihan Bayram
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E9943113
Popüler Seyahat Yazıları
Uzman Yazarlar