Ege’nin gizli mücevherlerinden biri olan Uşak, tarihî ve doğal güzellikleriyle keşfedilmeyi bekleyen bir şehir. Antik Dönem kalıntılarından Osmanlı Dönemi eserlerine, muhteşem doğal güzelliklerden kültürel etkinliklere kadar bu şehirde seni etkisi altına alacak birçok yer ve hikaye bulunuyor. Hadi birlikte Uşak’ta gezilecek yerleri keşfedelim.
Uşak’ın neyi meşhur?
Uşak’a geldiğinde meşhur Uşak halısını, Eşme kilimlerini ve deri ürünlerini incelebilir ve satın alabilirsin.
Uşak’ta ne yenir?
Uşak tarhanası mutlaka denemen gereken lezzetlerden. Ayrıca yumurta sızdırması, ciğerli bulgur, döndürme, keşkek, alacatene lezzetlerini de tatmanı öneririz.
Uşak’a ne zaman gidilir?
Uşak’ta kış ayları soğuk geçiyor. Bu nedenle özellikle doğal güzelliklerini keyifli bir şekilde ziyaret etmek için mayıs - ekim aylarını tercih etmelisin.
Uşak’ta gezilmesi gereken ilk yer Ulubey Kanyonu. 77 kilometre uzunluğa sahip dünyanın en uzun ikinci kanyonu olan Ulubey Kanyonu, sadece yerli ziyaretçilerin değil aynı zamanda yabancı turistlerin de dikkatini çeken bir yer. Bu muhteşem doğal güzelliği tepeden görebileceğin bir cam teras da bulunuyor. Heybeli görüntüsü karşısında büyülendikten sonra ayrıca kanyon bünyesindeki çok sayıda tarihî kalıntı ve mis gibi kokan lavanta bahçelerini ziyaret edebilirsin.
Kanyon ziyaretin boyunca harika fotoğraflar çekebilir, doğa yürüyüşlerine katılabilir, tırmanış ve trekking etkinliklerini deneyimleyebilirsin. Bunun yanında kanyon manzaraları restoran ve kafelerde vakit geçirebilirsin.
20 TL
Üç katlı ve modern bir mimariye sahip olan müzede 2.000’den fazla eser bulunuyor. Her kat ayrı bir temaya sahip koleksiyonlara ev sahipliği ediyor. Birinci katta Uşak topraklarında çıkarılan eserler, ikinci katta paranın tarihi ile ilgili eserler ve üçüncü katta da Lidya Uygarlığı ile Karun Hazineleri’ne ait koleksiyonlar yer alıyor. Müzenin diğer adı da Karun Hazineleri Müzesi. Uşak’a geldiysen müze bünyesinde yer alan kıymetli eserleri incelemeyi unutma.
60 TL
MüzeKart ile ücretsiz
Açık olduğu saatler
Pazartesi hariç her gün 09.00-17.00
Uşak merkezinde yer alan Burmalı Camii, 19. yüzyıldan günümüze kadar ayakta kalmayı başarmış önemli tarihî yapılardan biri. Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde adı geçen cami, Batı kültüründen ilham alınarak inşa ediliyor. Geleneksel İslam mimarisinden ayrılan bu özgün tasarım, camiyi benzersiz kılıyor. Caminin tarihle iç içe geçmiş modern dokusu ziyaretçilerini etkiliyor. Uşak’ın özgün değerlerinden biri olan Burmalı Camii’yi görmeden dönmemelisin.
Uşak, tarihî camileri ile ünlü bir şehir. Ulu Camii ise bu tarih dolu atmosferin vazgeçilmez parçalarından biri olarak öne çıkıyor. Germiyan Beyi II. Yakub döneminde Kavşidoğlu Mehmed tarafından yaptırıldığı bilinen bu cami, şehrin en eski ibadet yerlerinden biri. Uşak'ın tarihi derinliklerine ışık tutan Ulu Camii, mimari zarafeti ve tarihî önemi ile ziyaretçilerini etkiliyor.
Uşak Kent Tarihi Müzesi şehrin kültürünü ve folklorünü yakından tanımak isteyenler için mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerin başında geliyor. Uşak’ın coğrafyası, tarihi, turizm olanakları, doğal güzellikleri, değerleri ve yemeklerinin detaylı bir şekilde anlatıldığı müzede çok kıymetli eserler ve sergiler yer alıyor. Ülkemizde sokakları aydınlatmak amacıyla ilk elektrik Kent Tarihi Müzesi binasında üretilmiş. O nedenle müzede bu olayla ilgili bir bölüm de bulunuyor. Şeker fabrikalarından yöresel kilimlere kadar Uşak’ta meşhur olan ne varsa bu müzede görebilirsin.
Ücretsiz
Açık olduğu saatler
Pazartesi hariç her gün 08.30-17.00
Uşak'ın merkezinde yer alan tarihî evler, şehrin karakteristik güzelliğini yansıtıyor. Uşak'ın dört farklı mahallesine dağılmış ve klasik otantik Osmanlı mimarisini gururlu taşıyan bu evler iki katlı müstakil yapılar olarak tasarlanmış. Şehrin geçmişine bir pencere açan ve günümüzde Kültür ve Turizm Bakanlığı himayesinde korunan bu ikonik yapıları ziyaret ederek tarihî ve kültürel bir yolculuğa çıkabilirsin.
Uşak’ın simgesi haline gelen Uşak halıları hakkında bilmen gereken her şey Halı Kilim Müzesi’nde bulabilirsin. Bu geleneksel el sanatlarının zengin dünyasını keşfetmek isteyenler için vazgeçilmez bir durak olan Halı Kilim Müzesi’nde en eski ve değerli Uşak halıları ile ödül almış kilimler sergileniyor. Bu eserler, Uşak'ın halı dokuma geleneğinin güzelliğini ve ustalığını yansıtıyor. Müzeyi ziyaret ederek, bu sanatsal mirası daha yakından inceleme fırsatı bulabilirsin.
Ücretsiz
Açık olduğu saatler
Her gün 09.15-17.15
Kurtuluş Savaşı Dönemi’nin ruhunu yansıtan tarihî tren garı nostalji sevenlerin ve güzel otantik kareler yakalamak isteyenlerin adresi. 1890’lı yıllarda Fransızlar tarafından yapılan ve tarihî dokusunu günümüze kadar koruyan önemli garlar arasında yer alıyor. Türkiye’de çalışır vaziyetteki sayılı buharlı trenlerin üçünün burada olması nostaljik fotoğraflar çekme fırsatı sunuyor.
Mustafa Kemal Atatürk’ün Uşak’ta konakladığı ev bugün etnografya müzesi olarak hizmet veriyor. Uşak’ta Kaftancızadeler olarak bilinen şehrin ileri gelen ailelerinden birine ait olan konak tarihî öneme sahip. Kurtuluş Savaşı’nın nihai adımlarının atıldığı karargâh olarak bilinen bu müze iki kattan oluşuyor. İlk katta halı ve kilim başta olmak üzere Uşak’a özel yöresel eşyalar bulunuyor. İkinci kat ise tamamen Atatürk’e ayrılmış ve ona ait eşyalar sergileniyor.
Ücretsiz
Açık olduğu saatler
08.30-17.30
Sülümenli Köyü’nde konumlana antik kentte bugün halen kazı çalışmaları devam etse de ziyarete açılan kentin MÖ 3-4. yüzyıllar arasında inşa edildiği tahmin ediliyor. Ulubey’de konumlanan kentin Büyük İskender ve askerleri tarafından kurulduğu varsayılıyor. Kent içinde kale, tapınaklar, tiyatro, stadyum ve kaya mezarlarına ait kalıntılar yer alıyor. Helenistik Dönemi’nden izler taşıyan Blandaus Antik Kenti’nde yürüyüş yapabilir, güzel fotoğraflar çekebilirsin.
Ücretsiz
Uşak'ın ünlü Bedesteni, ilginç bir detayla dikkat çekiyor. Mimarının bir İtalyan olduğunu biliyor muydun? Bu taş örme yapının iki katlı olduğu ve yaklaşık kırk yıl önce sarraflar çarşısı olarak hizmet vermeye başlıyor. Uşak, tarihî boyunca tekstil ve el sanatlarıyla ünlü olmuş bir şehir olduğu için, Bedesten bu geleneksel zanaatların sergilendiği ve ticaretin yapıldığı önemli bir merkez olarak öne çıkıyor. Bedesten tarihî ve ticari önemiyle Uşak'ın unutulmaz simgelerinden biri. Ziyaretçilere hem alışveriş yapma hem de tarihî bir atmosferde dolaşma fırsatı tanıyor. Bu tarihi bedesten, Uşak'ın zengin kültürel geçmişini keşfetmek isteyenler için harika bir deneyim sunuyor.
Uşak’ta hem tarihî hem doğal güzelliğin bir arada yer aldığı bir yer arıyorsan Clandras Köprüsü tam sana göre. Doğa tutkunlarının en sevdiği yerlerden biri olan köprü Banaz Çayı üzerinde yer alıyor. Frigyalılar Dönemi’nde inşa edilen köprü ziyaretçilerini etkiliyor. Clandras Köprüsü çevresinden doğa yürüyüşleri yapabilir, kafa dinleyebilir veya piknik düzenleyebilirsin. Yeşilin ve mavinin birleştiği bu huzurlu yeri görmeden gitmemelisin.
30 TL
Kayaağil köyü sınırlarında yer alan tarihî kent oldukça eski bir yerleşim yeri. Kayalıklara oyulan evlerin eşsiz bir doğanın kalbinde sıralandığı bu kenti yakından görmek benzersiz bir deneyim yaşatıyor. Termal su kaynakları bulunan kentte doğa yürüyüşleri yapabilir, muhteşem fotoğraflar çekebilirsin. Herhangi bir tesis hizmet vermediğinden giriş ücreti ve ziyaret saatleri bulunmuyor.
Uşak merkezinde yer alan bu camii, 19. yüzyıldan günümüze kadar ayakta kalmayı başarmış önemli bir tarihî yapılardan biri. Batı kültürünün mimarisinden ilham alınarak inşa edilen Çakaloz Camii geleneksel İslam mimarisinden ayrılan bu özgün tasarım olarak öne çıkıyor.
Cimcim Çeşmesi, Uşak'ın en eski çeşmelerinden biri ve geçmişi 1896 yılına kadar uzanıyor. Restorasyon çalışmaları nedeniyle orijinal konumu değişmiş olsa da, şehrin tarihine ışık tutan önemli bir yapı olarak biliniyor. Çeşmenin dikkat çeken estetik detayları ve suyun serinletici melodisi burayı keşfetmek için mükemmel bir yer yapıyor.
Uşak’ın doğal güzelliklerinden olan Göğem Göleti huzur bulacağın bir yer. Doğanın içinde güzel bir gün geçirmek istersen Göğem Göleti ağaçların ve gölün sessizliğinde muhteşem bir atmosfer sunuyor. Göl kenarında yürüyüş yapabilir veya mesire alanında sevdiklerinle piknik yapabilirsin.
Uşak’ın İstiklal Caddesi diyebileceğimiz İsmet Paşa Caddesi kentin en işlek ve kalabalık caddesi. Özellikle hafta sonunu ya da tatillerini değerlendirip sosyalleşmek isteyen Uşaklıların ilk uğradığı yerlerden. Alışveriş yapmak, şehrin sosyal yaşamında yer almak ve lezzetli Uşak yemeklerinden tatmak istiyorsan doğru adrestesin. İsmet Paşa Caddesi merkezi konumu ile Uşak’ta gideceğin tarihî yerlere oldukça yakın.
Uşak’ı gezdikten sonra Ege Bölgesi’nin diğer güzelliklerini keşfetmek istersen Ege’de gezilecek yerler yazımıza da göz atmayı unutma!