Çeşme ve Seferihisar ile beraber İzmir’in turizm incisi olan Urla kolay ulaşımı, tertemiz ve sakin koyları, sanatın kendini adım adım hissettirdiği sokakları ve şık restoranlarıyla ziyaretçilerine büyük bir keyif sunuyor.

Sevdiklerinizle birlikte büyük keyif alacağınız Urla tatilinizde meşhur şarapların üretildiği üzüm bağlarını keşfe çıkabilir, son dönemlerin popüler restoranlarında güzel yemekler yiyebilir, Alaçatı’nın birbirinden renkli sokaklarında fotoğraf çekinebilir veya günübirlik Sakız Adasına geçebilirsiniz. Urla’ya gitmek için İzmir uçak bileti araştırmalarınıza başladıysanız hadi gelin keşif noktalarına doğru yola çıkalım.

1. Urla İskelesi

urla

Urla İskelesi’nin en önemli özelliği, Antik Klazomenai Kenti gibi önemli bir alanda bulunması. Bu bilgi, yerli ve yabancı ziyaretçilerin iskeleye ilgi göstermesinde oldukça etkili bir unsur. Pek çok sahil bölgesinde olduğu gibi Urla’da da iskele alanı, merkez olarak kabul ediliyor. İzmir Körfezini, etkileyici bir manzara ile izleme şansı bulacağınız bölgede ağırlıklı olarak balık restoranları ve kafeler mevcut. Urla İskelesi’nin olduğu alana en yakın plajlar Kum plajı ve Gelinkaya plajı. Bölgede pazar günleri, organik ürünlerin ağırlıkta olduğu bir pazar kuruluyor. Urla’nın en sembolik lezzetlerinden biri olan pembe domatese burada rastlayabilirsiniz.

İzmir’den Urla İskeleye toplu ulaşımla gidecekseniz, Üçkuyular’dan 984 numaralı otobüse binmelisiniz

Konum Linki

2. Çeşmealtı

cesmealti

Urla’nın en sevilen semtlerinden biri olan Çeşmealtı, merkeze yaklaşık olarak 5 km uzaklıkta. Yaz döneminde Çeşmealtı içerisinde sayısız mekan seçeneği ile karşılaşabilirsiniz. Yazlık evlerin ağırlıkta olduğu bölgede şirin bir yat limanı bulunuyor. Güvendik Tepesi, Çeşmealtında mutlaka görmeniz gereken yerlerin başında geliyor.

Tepeye çıktığınız zaman Urla’yı geniş bir açıdan izleyebilirsiniz. Çeşmealtı’na İzmir Üçkuyular’dan kalkan dolmuşlarla ya da halk otobüsleri ile ulaşım sağlamak mümkün. Buradaki evlerin mimarisi ve dış duvarlarında yer alan renkli çiçekleri bölgeye apayrı bir hava kazandırıyor. Yolluca plajı ve Mavi plaj için tercihinizi Çeşmealtı’ndan yana kullanabilirsiniz.

Konum Linki

Yazar Notu: Çeşmealtı’na geldiğinizde buranın meşhur lezzetlerinden biri olan tarçınlı lokmaya şans verin.

3. Limantepe

limantepe

Urla’da gezi listenize dahil edebileceğiniz yerlerden biri de Limantepe. 80’lerin hemen başlarında keşfedilen bölge, Urla’da tarihi bir yolculuğa çıkmanızı sağlıyor. Limantepe’nin keşfedilme sürecinde Prof. Ekrem Akurga’nın oldukça büyük bir emeği bulunuyor. Aktif olduğu dönemlerde ticari ilişkilerin sağlanması açısından yoğun şekilde kullanılan Limantepe, 6 bin yıllık bir tarihe sahip. Buradaki kazı çalışmaları hala devam ediyor. İlçe merkezine 3 km uzaklıkta olan Limantepe, Ege Denizi’nin en eski limanları arasında.

Konum Linki

4. Urla Bağ Yolu

urla

Urla, bilindiği üzere “Ege’nin Toscana’sı” olarak ifade ediliyor. Bunun en önemli gerekçesi, bölgenin son yıllarda gastro turizm açısından bir merkeze dönüşmesi. Özellikle de şarap ve bağcılık üretimi, bunda çok ciddi bir etken. Kuşçular isimli bölgede şarap tadım atölyeleri konusunda zengin bir seçenek havuzu söz konusu. Bunlardan biri olan Urla Bağ Yolu, şarap tutkunları için vazgeçilmez bir rota. Bu yol üzerinde farklı şarap üreticilerinin hem mahzenlerini hem de bağlarını gezme şansı bulabilirsiniz. Bölgeyi ziyaret ettiğiniz zamanı, eylül ayı içindeki Bağbozumu Şenlikleri’ne denk getirebilirsiniz.

Konum Linki

Yazar Notu: Urla Bağbozumu Festivali her yıl ağustos ayının son haftası yapılıyor. Tatilinizi bu haftaya denk getirmenizi öneririz.

5. Malgaca Pazarı (Arasta)

malgaca-pazari-arasta

Arasta olarak da tanınan Malgaca Pazarı, atmosfer olarak Mısır Çarşısı’nı anımsatıyor. Günümüzde inatla yaşatılmaya çalışılan bu tarihi pazar; kahve dükkânları, kafeteryalar, aktarlar ve organik ürünler satan tezgahlardan oluşuyor. Urla’nın bilinen en eski ticaret merkezleri arasında olan Malgaca Pazarı, konum olarak Urla Sanat Sokağı’na oldukça yakın. Nitekim Urla Sanat Sokağına gelenler, mutlaka burayı da ziyaret ediyor.

Malgaca Pazarındaki dükkânların ciddi bir kısmı babadan oğula geçmiş, köklü yerlerden meydana geliyor. Bu arada Urla’nın ünlü lezzetlerinden biri olan katmerin tadına bakmak için de Malgaca Pazarı oldukça doğru bir adres. Çünkü meşhur Lale Katmercisi de tam olarak bu alanda konumlanıyor.

Konum Linki

Yazar Notu: Pazarın olduğu alan trafiğe tamamen kapalı. O çevrede de ciddi bir park sorunu ile karşılaşabilirsiniz.

6. Bademler Köyü

bademler-koyu

Türkmen kökenli Aleviler tarafından kurulan Bademler Köyü, Urla’nın en sembolik yerlerinden biri olarak dikkat çekiyor. Köyün turistik bir değer kazanmasında elbette meşhur tiyatrosu önemli bir etkiye sahip. Urla merkezine 10 km uzaklıkta olan Bademler, ülkemizde köy tiyatrosunun ilk olarak kurulduğu yer olarak geçiyor.

Bademler Köy Tiyatrosu, yaklaşık 80 senedir aktif bir şekilde oyunlarını sergiliyor. Üstelik tüm oyuncular ve sahne arkası ekip, doğrudan köy halkından oluşuyor. Belgesellere konu olan bu durum, Bademler’e olan ilgiyi katlıyor. Oldukça temiz bir köy olan Bademler, ayrıca çocuk müzesi, beyaz renkli evleri ve kütüphanesi ile ön plana çıkıyor.

Konum Linki

7. Barbaros Köyü

bademler-koyu

Her ne kadar Bademler Köyü kadar ünlü olmasa da Urla’nın görmeye değer köylerinden biri olan Barbaros Köyü, konum olarak Balıklıova-Germiyan arasında bulunuyor. Köy içerisinde birkaç kahvaltı mekanı söz konusu. Barbaros’u öne çıkaran asıl özelliği Korkuluk Festivaline ev sahipliği yapması. Bu ilginç festival her sene ağustos ayı içerisinde düzenleniyor. Köyün en meşhur lezzetinin katmer reçeli olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca karabaş otu çiçeği reçeli de damak zevkinize hitap edebilir. Köy, Urla ilçe merkezine yaklaşık olarak 20 km uzaklıkta.

Konum Linki

8. Özbek Köyü

ozbek-koyu

Urla’nın popüler destinasyonlarından biri olan Özbek Köyü’nün tarihi, Çaka Bey’e dek uzanıyor. Özellikle taş evlerinden ve kadın muhtarından dolayı ilgi uyandıran köyü sene boyunca ziyaret etmek mümkün. Taş evler incelendiğinde mimari anlamda Rumların maharetlerine hayran olmamak imkansız.

Taş evler ile beraber köyü taş köprüsünü, koylarını ve elbette limanını ziyaret edebilirsiniz. Denize girmek adına “Eğriliman” ismi verilen bölgeye yönelmenizi önerebiliriz. Mavi panjurlu evlerin ağırlıkta olduğu bu sakin ve huzur verici köyde yakından görmeye değer bir anıt ağacın olduğunu da hatırlatalım.

Konum Linki

9. Balıklıova Köyü

balikliova

Karaburun Yarımadası’nın hemen başında yer alan Balıklıova, aynı zamanda Gülbahçe’ye de oldukça yakın. Urla’da görülmeye değer Rum köylerinden biri olan Balıklıova Köyü, genel olarak sakin atmosferiyle biliniyor. Köyün uzun zamandır hizmet veren fırını ise oldukça meşhur. Balıklıova’nın pek çok noktasında kendinize özel yürüyüş rotaları oluşturabilirsiniz. Ayrıca taze deniz mahsullerinin yer aldığı restoranları de denemelisiniz.

Köy içerisinde bölgeye özgü marmelatlar, kurabiyeler ya da turşular, tezgâhlara renklilik katıyor. Bir başka popüler destinasyon olan Manal Koyu da bu köyün sınırları içerisinde konumlanıyor. Balıklıova’ya Urla merkezden ulaşmanız için yaklaşık 30 kilometrelik mesafeyi aşmanız gerekiyor.

Konum Linki

10. Köstem Zeytinyağı Müzesi

kostem-zeytinyagi-muzesi

Zeytinle ilgili bir müzenin Urla’da açılması sizce tesadüf mü? 6 bin senedir sofralarımıza bereket ve zenginlik katan zeytinin yetiştiği en verimli topraklardan biri de Urla. Burayı gezdiğiniz zaman dilimi içerisinde başınızı nereye çevirirseniz bir zeytin ağacına rastlıyorsunuz. Hal böyle olunca Urla’nın zeytinle olan bu bağı, harika bir müze ile taçlandırılmış.

Köstem Zeytinyağı Müzesi’nde zeytinin özellikle de Anadolu coğrafyasındaki yolculuğuna yakından bakma şansı bulabilirsiniz. Müzenin bir de hediye dükkanı ve kafeteryası bulunuyor. Müze içerisinde 1/1 ölçekle sunulan farklı zeytinyağı lezzetleri için tadım yapabilirsiniz. Köstem Zeytinyağı Müzesi, toplamda 20 bin metrekarelik bir alanı kaplıyor.

Giriş ücreti

  • 55 TL

Açık olduğu saatler

  • 10.00-18.00

Konum Linki

11. Altınköy Plajı

altinkoy-plaji

Urla’da gezilecek yerlerden söz edilir de plajlar konusuna girilmez mi? Urla içerisinde size önerebileceğimiz ilk plaj Altınköy plajı. Masmavi deniziyle görenleri büyüleyen bu harika plaj, özellikle de kamp meraklılarının uğrak mekânı. Ayrıca koy içerisinde şemsiye/şezlong kiralayacağınız bir işletme de söz konusu. Tesiste aynı zamanda yeme içme ihtiyaçlarınıza da yanıt bulabilirsiniz. Bu arada bölgenin ismini altın rengi kumlarından aldığını belirtelim.

Şehir merkezine 60 km uzaklıkta olan plaja gitmek için 734 ya da 984 gibi halk otobüslerinden yararlanabilirsiniz.

Konum Linki

12. Demircili Koyu

demircili-koyu

Demircili Koyu, sakin atmosferi ve berrak denizi ile biliniyor. Koy, Urla ilçe merkezine bir nebze uzak ola da görmeye fazlasıyla değer. Genellikle kalabalıktan uzak, huzurlu bir ortamda tatil yapmak isteyenlerin yöneldiği Demircili Koyu, ufak bir yarımada içerisinde konumlanıyor. Urla’nın güney kısmında yer alan koy, genel olarak dalgalı bir denize sahip. İlçe merkezi ile koy arasında 15 km civarında biri koy yer alıyor.

Plajda; tuvalet, soyunma kabini ve duş alanları mevcut. Bu arada koyun bağlı olduğu Demircili Köyü, özellikle doğa sporlarına elverişli yapısıyla biliniyor. Koyda bir süre yüzdükten sonra dilerseniz ATV, yürüyüş, dağ bisikleti, kaya tırmanışı ya da paintball gibi aktivitelere yönelebilirsiniz. Ayrıca köyde Airai Antik Kenti’nin kalıntılarına da rastlanabiliyor.

Konum Linki

13. Karantina Adası

karantina-adasi

Karantina Adası’nın oldukça hüzünlü bir geçmişi bulunuyor. Burası 1950’li yıllara dek bulaşıcı hastalıklara yakalanan kişileri izole etmek adına kullanılmış. Bilindiği üzere özellikle de 18’inci yüzyılın içerisinde tüm dünyada korkunç bir veba ve kolera salgını söz konusuydu. Gemiyle bölgeye gelen kişiler ve gemi mürettebatı bu anlamda ciddi bir risk oluşturuyordu. Gemilerin hastalık taşıyıp taşımadığı bilinemediği için bu kişiler belli bir süre adada bekletilmiş. Ada içinde yer alan binaların Osmanlılar tarafından Fransızlara yaptırıldığı biliniyor. Fakat bu evlerin içine girip ziyaret etmek şu an için mümkün değil.

Konum Linki

14. Klazomenai Antik Kenti

klazomenai-antik-kenti

6 bin yıllık bir geçmişe sahip olan Klazomenia Antik Kenti, İyonyalıların mirasını taşıyor. O dönemlerde 12 İyon kentinin 7’si İzmir sınırları içerisindeydi. Bu kentlerden biri olan Klazomenia Antik Kenti, aynı zamanda verimli zeytinyağı üretimiyle de meşhur. Kent esasen İskele Caddesinin arka bölümünden Karantina Adasına kadar olan bölümü kaplıyor. Bugün hala aktif olarak kazı çalışmaları devam ediyor. Pek çok kaynakta, dünyadaki ilk zeytinyağı üretiminin burası olduğu iddia ediliyor. Bugün itibarıyla Antik tiyatrodan ve tapınaklardan çeşitli kalıntılar söz konusu.

Giriş ücreti

  • Ücretsiz

Açık olduğu saatler

  • 08.30-17.30

Konum Linki

15. Arkas Sanat Urla

arkas-sanat-merkezi

Urla’nın sanat müzelerinden biri olan Arkas Sanat Urla, 3 bin kitaplık bir koleksiyona sahip. Ayrıca önemli bir kısmı 19 ve 20. yüzyıldan kalma eserler olmak kaydıyla 2000’e yakın tablo ve Roma imparatorlarına ait büstler müzede kendine yer buluyor.

Müzeyi gezdiğinizde silah koleksiyonlarına, duvar halılarına ve zırhlara yakından tanıklık edebiliyorsunuz. Bu arada müzeye ev sahipliği yapan etkileyici binanın daha önce bir mimarlık yarışmasında ödül aldığını belirtelim. Müze koleksiyonlarında cam objeler, mermer replikalar, halılar ve heykeller ağırlıkta. Farklı dönemlere ait çalışmaları yansıtan müzede zaman zaman özel sunumlar ve etkinlikler de söz konusu. Birbirinden özel destinasyonları Keşfedebileceğiniz Urla’da aynı zamanda kendini tarihe yolculuk yapmış gibi hissedeceğiniz birbirinden güzel butik oteller bulunuyor. Size en uygun oteli seçmek için Urla otelleri linkine tıklayarak yerinizi ayırabilirsiniz.

Konum Linki

16. Gelinkaya

gelinkaya

Urla’nın en sevilen halk plajlarından biri olan Gelinkaya, konum olarak İskeleye oldukça yakın. Sunduğu olanaklara rağmen bunaltıcı bir kalabalığa sahip olmaması, burayı daha da özel kılıyor. Gelinkaya’nın ayrıca son derece ilginç de bir hikayesi bulunuyor. Efsaneye göre bir zamanlar Urla’da aynı mahallede bulunan iki genç birbirine aşık olur. Aileler ise gençlerin evlenmelerine karşı çıkar. Görüşmeleri de yasaklanan genç aşıklar kaçma kararı alırlar. Aileler, kaçan gençlerin arkasından beddualar eder. Rivayete göre her ikisi de bu bedduaların ardından sahilde büyük bir kayaya dönüşür.

Bu doğal kayanın damga vurduğu deniz genel olarak sıcak ve sığ. Geçmiş dönemde bu bölgede yan yana birkaç işletme bulunuyordu ve müşteriler doğrudan bu kafelerin içerisinden denize giriyordu. Urla Belediyesi yakın zaman önce bu işletmelerin sayısını düşürdü. Tuvalet ve duş yerlerinin de olduğu işletmede fiyatlar şu an için oldukça uygun. Ayrıca plajdaki şemsiyelerden de ücretsiz olarak yararlanabilirsiniz.

Konum Linki

Yazar Notu: Denizin belli bölümleri taşlık olduğu için yanınıza deniz ayakkabınızı almanızı öneriyoruz.

17. Urla pazarı

urla-pazar

Cuma günleri kurulan Urla pazarı Ege’ye özgü lezzetleri bulabileceğiniz tam bir lokal deneyim yeri. Özellikle Urla enginarını mevsiminde yemek ve almak için halk pazarına mutlaka gidin deriz. Halk pazarının yanı sıra Urla’da cuma, cumartesi ve pazar el işi yapımların yer aldığı pazarı gezme imkanı da bulabilirsiniz.

Konum Linki

Yazar Notu: Urla enginarının ünü dünya çapında. Öyle ki bu lezzet için Urla’da festival de düzenleniyor. Urla Enginar Festivali, her yıl nisan ayının son haftasında yapılıyor.

18. Urla Sanat Sokağı

Urla’nın sanatsal kültürünü ve dokusunu en iyi yansıtan yerlerin başında kesinlikle Urla Sanat Sokağı geliyor. Özellikle Urla’dan dönüşte sevdikleriniz için ilginç hediyeler arıyorsanız, tam olarak doğru adrestesiniz. İlçenin merkezinde yer alan bu orijinal sokak, adının hakkını veren bir estetiğe sahip. Her noktası ışıl ışıl olan Urla Sanat Sokağında antikacılara, el yapımı ürünlerin sergilendiği şirin dükkânlara, hediyelik eşyaların satıldığı tezgahlara tanıklık edebilirsiniz.

Burada aynı zamanda çok sayıda kafe ve restoran seçeneği de var. Sokağın sonunda Urla Devlet Tiyatrosu’nun olması da cabası. Sokak, ayrıca Malgaca pazarını da bünyesinde barındırıyor. Heykel, seramik, müzik, ebru, ahşap oyma başta olmak üzere pek çok disipline ait yaratıcı çalışma burada ziyaretçilerini bekliyor.

Konum Linki

Yazar Notu: Sokak dondurmacıları ile meşhur. Karadutlu ve naneli dondurmanın tadına bakmanızı öneriyoruz.

19. Necati Cumalı Anı ve Kültür Evi

Necati Cumalı için Urla’nın ne denli özel bir yer olduğunu özellikle edebiyat severlerin iyi bildiğini düşünüyoruz. Nitekim büyük ustanın en önemli eserlerinden bir olan Susuz Yaz’ın sinema uyarlaması da bizzat Urla içerisinde, Bademler Köyü’nde çekildi. Necati Cumalı’nın çocukluk ve gençlik yıllarına tanıklık eden baba evi, bugün harika bir müzeye dönüşmüş durumda.

2 katlı ev, belediye tarafından 2001 senesinde restore ediliyor. Müze içerisinde Necati Cumalı’nın yazı taslaklarını, mektuplarını, yayımlanmış kitaplarını, fotoğraflarını ve satranç takımlarını inceleyebilirsiniz. Bir bölümü kütüphane olarak ayrılan müze, Sanat Sokağının hemen bitiminde yer alıyor.

Giriş ücreti

  • Ücretsiz

Açık olduğu saatler

  • 09.00-17.00

Konum Linki

20. Gülbahçe

Urla içerisinde yer alan Gülbahçe Köyü, Tarihi Ilıcası ile meşhur. Zamanında bu bölgenin Roma hamamı olarak değerlendirildiği biliniyor. İlçe merkezine 15 km uzaklıkta olan Gülbahçe Ilıcası’nın tarihi, Helenistik Döneme kadar uzanıyor. Günümüzde ılıcanın su sıcaklığı 17 derece civarında. Çoğunlukla romatizmal rahatsızlıklar ya da cilt problemlerine karşı şifalanmak isteyenler, ılıcayı ziyaret ediyor.

Ilıcanın hemen etrafında 5 bin yıllık tarihi olan höyüğün olması, bölgenin ne kadar uzun zamandır kullanıldığını gösteriyor. Bu arada Gülbahçe’ye geldiğiniz zaman son zamanların popüler etkinliği olan kitesurf ile ilgilenebilirsiniz. Konumunun uygunluğundan dolayı Gülbahçe, ülkemizin en ideal kitesurf bölgelerinden biri olarak kabul ediliyor. Sadece bu bölgede bile 5 ayrı kitesurf okulu bulunuyor.

Konum Linki

Urla’ya kadar gelmişken bize sorarsanız Alaçatı’yı da görmenlisiniz. Alaçatı’da gezilecek yerler için yazımıza tıklayarak planınızı yapabilirsiniz.

Uçak Bileti


ipekincir
İpek İncir
365 Yazı
Marmara Üniversitesi Reklam bölümünde yüksek lisans yaptı. Eğitimini tamamlamak için bir süre Londra’ya gitti. Otomotiv, sağlık, turizm sektörü gibi birçok farklı alanda içerik üretti. Şimdi ise Enuygun ekibinin bir parçası olarak seyahat yazıları yazıyor.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN