İstanbul’un en kalabalık ilçelerinin başında gelen Ümraniye’ye ilk yerleşenler tarihi kaynaklara göre çam ağacını da kutsal kabul eden Frigyalılar olmuş. Bölgeyi de o zamanlar çam ağaçlarıyla donattıkları rivayet edilir. Bölgenin ilk adının da ‘Yalnız Selvi’ olduğu söylenir. Bu adı aldığı dönemde birkaç mezar, etrafında birkaç selvi ağacı ve orman arasında birkaç adet ev bulunurmuş. Ümraniye’ye ilk yerleşenler Balkan Savaşı sonrası göçmenler olmuş. Bu yüzden bir süre ‘Muhacirköy’ olarak adlandırılmış. 1960 yılına kadar köy olan Ümraniye, sanayi bölgesi kurulmaya başladıktan sonra kentleşmiş ve adı ‘topluluklarda mutluluk ve refah anlamı taşıyan’ ‘Ümran’ kelimesinden “Ümraniye” olmuş.

Bölge tarihi hakkında kısa bir bilgiden sonra, günümüzde Ümraniye’de gezilecek yerlere gelin birlikte göz atalım.

1. Hekimbaşı Av Köşkü

hekimbasi-av-kosku

Ümraniye’de Hekimbaşı Çiftlik Caddesi ve Okul caddesi arasında yer alan köşk ‘’Abdülaziz’in Av Köşkü’ olarak da bilinir. Köşk, Hekimbaşı Küçük Hayrullah Efendi tarafından 1800’lü yıllarda mimar Sarkis Balyan’a yaptırılmış. Rönesans üslubunda yapılan köşk, 20 metre yüksekliğindeki merdiven kulesiyle dikkat çekiyor. Restorasyonu tamamlandıktan sonra 2021 yılında kapılarını ziyaretçilerine açmış. Ferah, yeşil bir bahçesi bulunuyor.

Bazı dönemler ziyarete kapalı olan köşkün içinin ziyarete açık olup olmadığını gideceğiniz zaman teyit etmeniz gerekiyor.

Konum Linki

Yazar Notu: Av Köşk’ünü gezdikten sonra bahçesinde yer alan sosyal tesislerde yemeğinizi yiyebilir ya da kahvenizi yudumlayabilirsiniz.

2. Ümraniye Alışveriş Merkezleri

umraniye-alisveris-merkezleri

Ümraniye’nin kalabalık olduğundan yazının önceki bölümlerinde de bahsetmiştik. Bu kalabalık nüfusun artan ihtiyaçlarını karşılamak için Ümraniye’ye yapılan alışveriş merkezi sayısında da artış meydana geldi. Alışveriş yapmanın dışında çeşitli aktiviteler için de bu merkezleri tercih edebilirsiniz. Yemek yemek, bir şeyler içmek, sinema ve tiyatroya gitmek, konsere gitmek gibi çeşitli etkinliklerin de sunulduğu Ümraniye’deki alışveriş merkezleri Buyaka AVM, Canpark AVM, IKEA AVM, Metrogarden AVM, Meydan AVM, Akyaka Park AVM, Asyapark AVM ve Vega AVM.

Buyaka AVM Konum Linki

3. Dudullu Tepesi

dudullu-tepesi

Dudullu Tepesi İstanbul’un en yüksek yerlerinden biri. Bu sebeple manzara izlemek, İstanbul’a üstten bir bakış atmak ve sevdiklerinizle harika fotoğraf kareleri yakalamak için kesinlikle gidilmeye değer. ‘Dudullu Tepesi’ halk arasında ‘Aşıklar Tepesi’ ismiyle de anılıyor. İçinde gölet ve sosyal tesis de bulunuyor. Hafta sonları ve akşamları yoğun talep gördüğünü de hatırlatmadan geçmeyelim. Piknik yapmak için de tercih ediliyor. İstanbul’u bir de bu tepeden görmeyi kesinlikle ihmal etmeyin.

Giriş Ücreti

  • Ücretsiz.

Ziyaret Saatleri

24 saat ziyarete açık.

Konum Linki

4. Ümraniye Çarşısı

umraniye-carsisi

Ümraniye nüfus olarak Anadolu yakasının en kalabalık ikinci ilçesi. Çarşısı da bununla doğru orantılı olarak büyük ve kalabalık. Aradığınız hemen hemen her şeyi Ümraniye’nin çarşı merkezinde bulabilirsiniz. Mağazalar, butikler, oteller, restoranlar ve daha pek çok işletmenin olduğu merkezi işlerinizi halletmek ve alışveriş yapmak için tercih edebilirsiniz. Hafta sonları kalabalık olan Ümraniye çarşıyı hafta içi tercih etmeniz size daha rahat bir hareket imkânı sağlar.

Konum Linki

5. Ihlamurkuyu Ormanı

ihlamurkuyu-ormani

Tam bir oksijen deposu olan Ihlamurkuyu Ormanı, doğa severlerin uğrak noktalarından biri. İçinde bulunan muhteşem ağaçların huzuru arasında dingin bir gün geçirebilirsiniz. Yürüyüş parkurlarında rotanızı belirleyip, bol oksijen içinde sporunuzu yapabilirsiniz. Ziyaretçilere ayrılmış piknik alanlarında aileniz ve sevdiklerinizle keyifli vakit geçirebilirsiniz. Sadece doğa içinde bir şeyler yemek ya da içmek isterseniz de ‘Çırçır Ormanı’ olarak da bilinen Ihlamurkuyu Ormanı’nda ticari tesisler de mevcut.

Giriş Ücreti

  • Ücretsiz.

Ziyaret Saatleri

24 saat ziyarete açık.

Konum Linki

6. Ümraniye Millet Bahçesi

umraniye-millet-bahcesi

Ümraniye’nin gözde dinlenme mekanlarından birisi de ‘Ümraniye Millet Bahçesi’. İstanbul’un her bölgesinden ziyaretçisi olan bu yer 330.000 metrekarelik bir alandan oluşuyor ve yüzlerce misafiri ağırlayacak kapasitede. Aileniz ve arkadaşlarınızla keyifli vakit geçirmek için birden çok alternatif sunuyor. Ümraniye Millet Bahçesi’nde yürüyüş parkurları, bisiklet yolları, piknik alanları ve kapsamlı otopark bulunuyor. Sporseverler için voleybol ve basketbol sahaları da unutulmamış. Alanda bulunan işletmelerden ‘Macera Köyü’ adlı işletmede her yaşa uygun ve çeşitli zorluk derecelerinde parkur aktivitelerini deneyimleyebilirsiniz. Adeta bir kompleks gibi olan Ümraniye Millet Bahçesi içerisinde; Ümraniye Gençlik Atölyeleri, 10 adet oyun alanı, seyir kulesi, refleksoloji parkı, mini golf sahası, etkinlik alanları, seyir terasları, doğal şelale, geçiş köprüleri, kafe ve restoranlar, büfe, meyve bahçesi, ağaç sergisi, kuş evi, bisiklet istasyonu, kuş gözlem ünitesi, et satış ünitesi, mescit, tuvalet ve mermer çeşme bulunuyor.Mangal severler için doğalgazlı doğaya zarar vermeyen mangal alternatifi de var.

Giriş Ücreti

  • Ücretsiz.

Ziyaret Saatleri

Her gün 07.00-23.00 saatleri arasında ziyarete açık.

Konum Linki

Yazar Notu: Tesisin içinde yorulmadan gezmek istiyorsanız burada bulunan elektrikli araçları ücret karşılığında kullanabilirsiniz.

Otel

7. Şile Yolu Ormanı

sile-yolu-ormani

İstanbul’un en büyük ormanlarından biri olan Şile Yolu Ormanı, Ihlamurkuyu Ormanı ile karşılıklı konumdadır. Temiz havada yürüyüş, spor ve piknik için tercih edebileceğiniz bu ormanın çıkışında organik meyve ve sebze alışverişi yapabileceğiniz satıcılar bulunuyor. Hem doğa hem köy havası almak isterseniz Şile Yolu Ormanı’nı ziyaret edebilirsiniz. Çok fazla bilinmese de Ümraniye, doğa ve yeşillik bakımından birçok alternative sahip.

Giriş Ücreti

  • Ücretsiz.

Ziyaret Saatleri

24 saat ziyarete açık.

Konum Linki

Yazar Notu: Biraz virajlı bir yolu var. Araç sürerken dikkatli olmanız gerekiyor.
 

8. Ümraniye Tantavi Sosyal Tesisleri

umraniye-tantavi-sosyal-tesisleri

Geniş bir alana yayılmış iki katlı bir tesis olan Tantavi Sosyal Tesisleri, açık teras ve seyirlik alanıyla ilgi çekiyor. İçerisinde bulunan restoran ve kafelerde lezzetli yemekler yiyebilirsiniz. Toplantı ve organizasyonlara ev sahipliği yapıyor. Çocuk oyun alanları da mevcut.

Giriş ücreti

  • Ücretsiz. (İçerde yeme-içme ücretli)

Ziyaret saatleri

Her gün 08.00-00.00 saatleri arasında ziyarete açık.

Konum Linki

Yazar Notu: Hafta sonları 10:00-13:00 saatleri arasında açık büfe kahvaltı hizmeti bulunuyor. Yoğunluktan dolayı açık büfe kahvaltı için rezervasyon yaptırmanız gerekiyor.

9.Trabzon Park

Hem doğayla iç içe olmak hem de şehirden çok uzaklaşmak istemiyorsanız ‘Trabzon Park’ sizler için harika bir alternatif olacak. Ormanın içinde, şehrin gürültüsünden uzak doğayla baş başa bir deneyime imkân vermesinin yanı sıra içinde çeşitli organizasyonlara ev sahipliği yapılabilecek etkinlik alanları da sunuluyor. Parkın içinde bulunan Trabzon evleri, bölgenin geleneksel mimarisini yansıtıyor. İçinde bulunan kafe ve restoranlarda farklı lezzetler tadabilir, doğa içinde yürüyüş yapabilir ya da düzenlenmiş olan piknik alanlarında sevdiklerinizle güzel vakit geçirebilirsiniz. Trabzon Park sizi şehrin stres ve gürültüsünden uzaklaştıracak harika bir mesire ve park alanıdır.

Giriş Ücreti

  • Ücretsiz.

Ziyaret Saatleri

Her gün 08.00-22.00 saatleri arasında ziyarete açık.

Konum Linki

10. Cevherağa Camii ve Cevherağa Mektebi

Alemdağ Caddesi üzerinden girişi bulunan ve sokağa da adını veren ‘Cevherağa Cami’ Cevherağa Cami Sokak’ta yer alır. II. Abdülhamid Han döneminde mektepleriyle birlikte inşa edilen Cevherağa Cami 1897 yılında Cevher Ağa tarafından sultanın emri ve desteğiyle yaptırılmış. Küçük avlusunun iki yanında bulunan taş binalar, erkek ve kız mektebi olarak inşa edilmiş. 1962 yılında kalabalıklaşan ve büyüyen Ümraniye’ye yeterli gelmeyen cami mektep hizasına kadar büyütülmüş. Halk arasında ‘Ümraniye Cami’ olarak da bilinir.

Konum Linki

Ayrıca İstanbul'da gezilecek yerleri keşfetmek için bu yazıya tıkla.


ipekincir
İpek İncir
386 Yazı
Marmara Üniversitesi Reklam bölümünde yüksek lisans yaptı. Eğitimini tamamlamak için bir süre Londra’ya gitti. Otomotiv, sağlık, turizm sektörü gibi birçok farklı alanda içerik üretti. Şimdi ise Enuygun ekibinin bir parçası olarak seyahat yazıları yazıyor.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN