• Anasayfa
  • Bilgi
  • Türkiye’de her dört haneden biri kirada oturuyor

Türkiye’de her dört haneden biri kirada oturuyor

betulsungurlu

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Türkiye’de yaklaşık 5 milyon evde kiracılar yaşıyor. Kendi evinde oturan 13 milyon hane halkını da anmadan geçmeyelim tabi!

Ev sahiplerinin çoğunlukta olduğu ülkemizde 1 milyon 500 bin hane ise ev sahibi olmadığı halde kira ödemiyor. Bu rakama lojmanda oturan 300 bin hane ise dâhil değil! Hal böyle olunca “Türkiye’de yaklaşık olarak 7 milyon hane kendi evine sahip olmanın hayali ile yaşıyor” diyebiliriz rahatlıkla… Siz de bu grup içerisinde yer alıyorsanız düşen konut kredisi faizlerine https://www.enuygun.com/kredi/konut/ göz atmadan geçmeyin.

Her dört kiralanan evden biri İstanbul’da

Tahmin edebileceğiniz gibi 1,2 milyon kiracı hane ile İstanbul, kiracıların en yoğun yaşadığı ilimiz. Türkiye genelinde her dört kiralanan evden biri İstanbul’da bulunuyor.

İstanbul’u, Ankara ve İzmir takip ediyor. Ankara’da 450 bin evde kiracılar otururken, İzmir’de bu rakam 320 bin olarak çıkıyor karşımıza. Böylece üç büyük ilde kiralanan ev sayısı Türkiye genelinin yüzde 40’ına ulaşıyor.

Konutların yarısı 20 yaşın üzerinde

Nüfusun önemli bir kısmı ise eski binalarda ikamet ediyor. Bina inşa yılına göre 10 yıl ve daha genç binalarda yaşayan hane halkı oranı toplamın sadece yüzde 22’sini oluşturuyor. 11-20 yaş arası binalarda oturanların oranı ise yüzde 25!

Sonuç olarak Türkiye’de içinde ikamet edilen evlerin yarısından fazlası 20 yaşın üzerinde bulunuyor.

4,5 milyon konut 33 yaşın üzerinde

1980 yılı öncesinde inşa edilen yani yaşı 33 üzerinde olan binalarda yaşayan hane halkının oranı yüzde 25’e yaklaşıyor. Hesaplamalarımıza göre yaklaşık 4,5 milyon konut 33 yaşın üzerinde bulunuyor ve ilk sırada değiştirilecek ya da yenilenecek ev kategorisinde yer alıyor.

Yılda 2,2 milyon kişi göç ediyor

TUIK verilerine göre bir yıl önce ikamet ettiği ilden farklı bir ile göç edenlerin sayısı 2,2 milyona ulaşıyor. Bu kişilerin yüzde 40’ı aile fertlerinden birine bağımlı olarak, yüzde 23’ü eğitim için, yüzde 12’i ise iş aradığı ya da bulduğu için şehir değiştiriyor. Geriye kalanları ise yüzde 13 ile tayin nedeniyle göçler, yüzde 7,5 ile evlilik ya da boşanma nedeniyle göçler ve yüzde 1’i ile de sağlık nedeniyle göçler oluşturuyor.


betulsungurlu
Betül Sungurlu
129 Yazı
ODTÜ Havacılık Mühendisliği ve Boğaziçi Üniversitesi Executive MBA mezunu. Ar-ge, banka, yatırım ve danışmanlık şirketlerinde 10 yıldan fazla çalıştı.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN