Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) ülke genelinde tasarruf etme oranının %18’den %12’lere doğru düştüğü raporunu okuyunca aklıma ‘Tasarruf etmeyi biliyor muyuz’ sorusu geldi. İstatistikler bu konuda gerileme içerisinde olduğumuzu söylüyor. Konuyla ilgili bazı sorular belirledim. Bu sorulara vereceğiniz yanıtlar aslında sizin de tasarruflu bir insan olup olmadığınızı ortaya koyacaktır.

 

İçindekiler

1-Odadan çıkarken ışıkları kapatıyor musunuz?

Oturduğunuz odadan çıkarken ışıkları kapatan, odadaki televizyon, radyo vs cihazları kapatan bir insansanız bu konuda iyi bir nota sahipsiniz. Aslında bu alışkanlık aynı zamanda ülkemiz ve gelecek kuşaklar için de iyi bir kazanç olacaktır.

2-Maaşınızdan bir miktar kenara para koyuyor musunuz?

Maaşınız ya da kazancınızdan aylık ya da belli zaman dilimlerinde birikim adına bir kenara para koyuyor musunuz? Bu soruya yanıtınız evet ise zaten daha ilk maddeden tasarruflu insan sıfatını hak ediyorsunuz.

3-Yatırım yapıyor ya da planlıyor musunuz?

Sizin ya da çocuklarınızın geleceği için birikimlerinizle yatırım yapıyorsanız ya da en azından yapma planları yapıyorsanız size artı puan. Bu bir ev, araba, arsa vs olabilir. Şöyle düşünün küçük bir ev küçük bir arsa, hatta araba alarak bile bu işe başlayabilirsiniz. Önce bir araba satın alıp, bir süre sonra arabayı satarak ev peşinatı yapabilirsiniz. Ya da ilerleyen yıllarda değer kazanacak yerlere yatırımlar yapmak için araştırma yapıyorsanız yine doğru yoldasınız.

4-Doğalgaz ve suyu tasarruflu kullanıyor musunuz?

Sadece elektrik değil, doğalgaz ve suyu da tasarruflu kullanıyor musunuz? Bu soruya da yanıtınız evet ise bir kez daha tebrikler. Böylece aylık faturalarınızla toplamda 150-200 TL kadar bir kazanç sağlayacaksınız. Bu da yılda 2.000 TL’ye yakın bir rakam yapar.

5-Kumbaranız var mı?

Kumbara çocuk oyuncağı gibi görünmesin. Bozuk paralardan bile birikim yaparak örneğin tatiliniz bedavaya getirebilirsiniz. Cebinizdeki 3-5 TL bozuk paraları kumbaraya atsanız, ayda 150-200 TL gibi birikim yapar bu da yılda 1.500 ya da 2.000 TL tutar ki ailece bu parayla tatil yapabilirsiniz.

6-İndirimleri takip ediyor musunuz?

Sezonun son indiriminde çocuklarınıza ve kendinize bir beden büyük önümüzdeki yıl giyebilecekleri kıyafetleri alıyor musunuz? Örneğin sezon sonu indiriminden çocuğunuza bir mont, bot, kazak, pantolon ve eşofman takımı aldığınızı düşünelim. Sezon sonu olduğu için tüm bu ürünlere sezon başına göre %50 hatta %70 indirimli alabilirsiniz. Bu da 500 TL tutacak bir alışverişi yaklaşık 150-200 TL’ye yapmanız anlamına gelir. Üstelik bir yıl önceden böyle bir alışveriş yaptığınız için alışveriş için yeni sezon indirimini bekleyebilirsiniz.

7-Kampanyalardan faydalanıyor musunuz?

İhtiyacınız olan bir ürünü satın almak için indirim kampanyalarından faydalanıyorsanız güzel bir seçim. Tabi kampanya var diye ihtiyacınız olmayan bir şeyi almaktan söz etmiyorum. Örneğin buzdolabınızın değişmeye ihtiyacı var bunun için kampanyayı bekleyebilirsiniz. Ya da her yıl örneğin Kadınlar Günü’nde kozmetik ürünlerinde genelde %50 indirim olur. Bir yıllık kozmetik ihtiyacınızı giderebilirsiniz. Böylece 3-5 gün sonra iki katına alacağınız bir ürünü ucuza getirebilirsiniz. Yine marketler belli günlerde deterjan ve benzeri ürünlerde de çok güzel kampanyalar yapıyor. Yılın belli dönemleri kampanyalar oluyor. Yılbaşı, Sevgililer Günü, 23 Nisan 19 Mayıs vs. Bu dönemleri de kaçırmayın ya da ihtiyaçlarınızı bu günlere saklayın.


tugbahacibayramoglu
Tuğba Hacıbayramoğlu
1299 Yazı
Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik mezunu. Yine Marmara Üniversitesi’nde Radyo Televizyon Sinema bölümünde yüksek lisans yaptı.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN