İstanbul’un en ünlü ve canlı semtlerinden biri olan Taksim tarihi ve kültürel zenginlikleri, modern dokusu, alışveriş imkanları, restoranları, gece hayatıyla yerli ve yabancı ziyaretçilerine farklı bir deneyim sunuyor. Taksim’de gezip görmek için pek çok alternatif bulunuyor. 

Adını eski dönemlerde halkın su ihtiyacını karşılamak için suyun burada bulunan büyük depolarından İstanbul’un semt ve mahallelerine taksim edilmesinden alan Taksim, bugün İstanbul’un nabzının attığı yer olarak konumlanıyor. Yenilenen yüzü, kültür-sanat aktiviteleri, her daim yaşayan atmosferi ile Taksim’in en popüler yerlerini listeledik. 

Hazırsanız, Taksim’de keşfedilmeyi bekleyen onlarca tarihi ve kültürel güzelliği, meydanları, sokakları ve görkemli yapıları keşfetmek için adımımızı atalım.

İçindekiler

1-Taksim Meydanı

taksim meydani

Sadece Taksim’in değil, İstanbul’un da kalbi olarak nitelendirebileceğimiz Taksim Meydanı, İstanbul’un en ünlü ve yoğun meydanlarından biri. Popüler buluşma noktası olan Taksim Meydanı Cumhuriyet Anıtı, Gezi Parkı, Atatürk Kültür Merkezi, Aya Triada Kilisesi, Hüseyin Ağa Camii, İstiklal Caddesi, Taksim Camii gibi değerli yapıların konumlandığı büyük ve hareketli bir meydan.

Konum Linki

2- Taksim Cumhuriyet Anıtı

cumhuriyet-aniti

Taksim Meydanı’na adımınızı attığınız anda sizi meydanın ortasında, 1928 yılında İtalya’da yapılan Cumhuriyet Anıtı karşılar. Cumhuriyet Anıtı’nın üzerinde Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere Kurtuluş Savaşı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasında önemli katkıları olan isimlerin heykelleri yer alır.

Konum Linki

3-Taksim Gezi Parkı

Taksim Meydanı’nda genişçe bir alan kaplayan Gezi Parkı gölgesinde dinleneceğiniz uzun ağaçları, çimlerinde uzanıp gökyüzünü seyredeceğiniz geniş yeşil alanlara sahip. 16.yüzyılda Kanuni Sultan Süleyman döneminde Ermenilere ait mezar yeri olarak verilmiş ancak daha sonra yeniden Türk hükümetine geçmiştir. Bölgede bulunan ama yıkılan Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi ve mezar taşları Gezi Parkı’nın merdivenlerinin inşasında kullanılmış.

Konum Linki

4- Aya Triada Rum Ortodoks Kilisesi

Aya Triada Rum Ortodoks Kilisesi, Taksim Meydanı’nda Sıraselviler Caddesi ve İstiklal Caddesi’nin kesişiminde bulunan İstanbul’daki en büyük Rum Ortodoks kiliselerinden biri. Rum cemaati tarafından aktif olarak kullanılmaya devam etmekte.. Kilisenin bulunduğu yerde eski Rum Ortodoks mezarlığı ve küçük ahşap bir kilise bulunmaktaydı ancak Rum Ortodoks cemaatinin ihtiyacını karşılayamadığı için kilise ve mezarlık yıkılarak yerine görkemli Aya Triada Rum Ortodoks Kilisesi inşa edilmiş. Aya Triada Rum Ortodoks Kilisesi’nin temelleri Sultan Abdülaziz döneminde 13 Ağustos 1876 yılında atılmış.

Açık olduğu saatler: Pazar günler 09:13:00 arasında, diğer günler 09:00-18:00 saatleri arasında ziyarete açık.

Konum Linki

5- Hüseyin Ağa Camii (Ağa Camii)

Taksim Meydanı’nda İstiklal Caddesi üzerinde bulunan Hüseyin Ağa Camii, 1597 yılında Galatasaray ağası Şeyhül Harem Hüseyin Ağa tarafından yaptırılmış İstanbul’un en eski camilerinden biri. Caminin avlusunda Mimar Sinan’ın eseri olan bir şadırvan bulunuyor. Bu şadırvan Kasımpaşa Sinan Paşa Camii’den bu camiye nakledilmiş. Şu andaki görüntüsüne ulaşana kadar birçok restorasyon geçirmiş.

Konum Linki

6-İstanbul Atatürk Kültür Merkezi (AKM)

akm

Günümüzde sadece İstanbul’a değil Türkiye genelinde sanata hizmet eden İstanbul Atatürk Kültür Merkezi, ilk olarak 1936-1937 yıllarında opera binası olarak planlandı. Geçirdiği yapısal değişimler ve restorasyonla 29 Ekim 2021 yılında küllerinden doğarak kapılarını sanatseverlere büyük bir sanat merkezi olarak açtı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı olan AKM, son model teknoloji ile tasarlanmış 2040 kişilik Opera Salonu, 781 kişilik Tiyatro Salonu, 410 metrekarelik AKM Galeri ve AKM Çok Amaçlı Salonu ile sanatseverleri ağırlıyor.

Konum Linki

Yazar Notu: Atatürk Kültür Merkezi’nde opera, tiyatro ya da konser etkinliklerinden birine gitmenizi öneririz. Terasta yer alan restoranda ise şahane İstanbul manzarasına karşı yemek yemeyi unutmayın.

7- Taksim Camii

Yapımına 2017 yılında başlanıp 2021 yılında ibadete açılan Taksim Camii, Taksim Meydanı’nda bulunan 2482 metrekarelik büyük bir alana sahip. Bodrum ve zemin katlarında salon, sergi salonu, kütüphane ve aşevi bulunan Taksim Camii 3 katlı olarak inşa edilmiş. Ayrıca 163 araçlık bir otoparkı da var.

Konum Linki

8- İstiklal Caddesi

Taksim Meydanı'ndan Tünel’e kadar uzanan İstiklal Caddesi, İstanbul'un en ünlü alışveriş ve eğlence merkezlerinden biri. Taksim Meydanı’ndan başlayarak yürüyebileceğiniz bu yaya caddesinde tarih boyunca birçok ünlü şair, sanatçı, yazarın ayak izleri bulunmakta. İstiklal Caddesi’ni süsleyen tarihi kırmızı Nostaljik Tramvay da bu caddenin simgeleşmiş değerlerinden biri. İstiklal Caddesi boyunca yürüyerek tarihi yapıları, kitapçıları, pasajları, alışveriş dükkanlarını, kafeleri, restoranları, antika dükkanları, tiyatro salonları ile Taksim semtinin enerjisini hissedebilirsiniz. 

Konum Linki

9- Fransız Sokağı (Cezayir Sokağı)

Taksim'in ara sokaklarından biri olan Fransız Sokağı, adını civarda yaşayan Fransız soylularından almış. Burası, hoş restoranları, butik kafeleri ve canlı gece hayatıyla ünlü. Özellikle akşamüstü ziyaret ederek hoş bir atmosfere tanıklık edebilirsiniz. 

Konum Linki

10- Cihangir ve Çukurcuma

Taksim’de bulunan Cihangir ve Çukurcuma semtleri, bohem tarzı ile dikkat çekiyor. Dar sokakları, antika dükkanları, sanat galerileri ve şık kafe-restoranlarıyla, kültür ve sanatseverlerin sıkça ziyaret ettiği yerlerdir. Burada yürüyüş yaparken, alışılmadık tasarım ürünlerine rastlamak ve alternatif kültüre tanık olmak mümkün. Taksim Meydanı’na yürüme mesafesinde yer alan Cihangir ve Çukurcuma semtleri, sanatsal ve bohem  atmosferle ünlü. Burada farklı kültürlerin bir araya geldiği kafeler, sanat galerileri ve butik mağazalar konumlanıyor.

Konum Linki

Yazar Notu: Harika bir İstanbul manzarasına sahip Cihangir Camii dini ibaretler ve biraz mola verebileceğiniz en özel yerlerden. Cihangir Parkı’nın yanında yer alan camiyi mutlaka ziyaret edin. Hemen yakınındaki Firuzağa Camii de Cihangir’in tarihi yapılarından.

11- Galatasaray Lisesi

 

Türkiye'nin en eski ve saygın okullarından biri olan Galatasaray Lisesi, İstiklal Caddesi’nin tam ortasında yer alıyor. Tevfik Fikret, Abdi İpekçi, Barış Manço, Cemal Reşit Rey, Ferhan Şensoy, Haldun Dormen, Okan Bayülgen, Haldun Taner gibi nice ismin okuduğu Galatasaray Lisesi’nin iç kısmını gezmek mümkün olmayabilir ama yapının ihtişamı dışardan da olsa görülmeye değer.

Konum Linki

12- Saint Antoine Katolik Kilisesi

Türkiye’deki en büyük Katolik kilisesi. 1725 yılında St. Anthony of Padua Kilisesi olarak inşa edilmiş ancak 1912 yılında bu kilise yıkılarak yerine St. Antoine Kilisesi binaları yapılmış. Taksim İstiklal Caddesi üzerinde yürürken bu ihtişamlı güzel binalar herkesin dikkatini çekiyor. Saint Antoine Katolik Kilisesi İtalyan Mimar Giulio Mongeri tarafından Neogotik bir tarzla yapılmış.

Açık olduğu saatler: Hafta içi ve cumartesi günleri 08:00-19:30 saatleri arasında; pazar günleri 10:00-19:30 saatleri arasında ziyarete açık.

Konum Linki

13- Tarihi Mısır Apartmanı

Mimarisi ve tarihi ile Taksim’in simgelerinden biri olan Saint Antoine Katolik Kilisesi’nin komşusu olan Mısır Apartmanı 1910 yılında inşa edilmiş. İstanbul’un ilk betonarme yapılarından biri olan Mısır Apartmanı Mısırlı Abbas Halim Paşa tarafından kışlık konak olarak kullanılmak üzere Ermeni bir mimar olan Hoyşep Aznavuryan’a yaptırılmış. Tarihi boyunca birçok romanda, filmde adı geçen Mısır Apartmanı, Mehmet Akif Ersoy Hatıra Evi ve sanat galerilerine ev sahipliği yapıyor.

Tarihi Mısır Apartmanı giriş ücreti: Ücretsiz

Açık olduğu saatler: Her gün 09:00-18:30 saatleri arasında ziyarete açık.

Konum Linki

14- Santa Maria Draperis Kilisesi (Meryem Ana Draperis Latin Katolik Kilisesi)

İstiklal Caddesi’nde yürürken demir parmaklıklı bir kapıdan aşağı doğru inen merdivenler sizi mimarisi ile büyüleyecek çiçeklerle çevrili Santa Maria Draperis Latin Katolik Kilisesi’ne götürecek. Santa Maria Draperis Kilisesi’nin tarihi izleri 1200’lü yıllara kadar uzanır ancak tarihte yaşanan savaşlar, yangınlar nedeniyle bugünkü yerine 1678 yılında hayırseverlerin bağışlarıyla rahipler tarafından alınan arsada inşaat edilir. Kilise, 5 yangın geçirmiş olmasına rağmen kilisesin en eski eseri Meryem ikonası yangınlardan kurtulabilmiş. Şu anki haline 1874 yılında Ludovico Seefelder isminde Avusturyalı mimarın baştan aşağı yenilemesiyle kavuşmuş. Hem tarihsel hem de sanatsal yönüyle Santa Maria Draperis Kilisesi Taksim’de mutlaka gezmeniz gereken yerlerden biri.

Açık olduğu saatler: Her gün 08:00-12:00 ve 15:00-19:00 saatleri arasında ziyarete açık.

Konum Linki

15- Galata Kulesi

Taksim’de gezilecek yerlerin olmazsa olmazı tabii ki silüeti ile hem İstanbul Boğazı’nı hem de Haliç’i süsleyen efsanevi Galata Kulesi’dir. Tarih boyunca farklı amaçlar için hizmet etmiş. 528 yılında Bizans İmparatoru Anastasius tarafından Fener Kulesi olarak inşa edilmiş. 1204 yılında IV. Haçlı Seferleri sırasında zarar görmüş. Cenevizliler 1348 yılında İsa Kulesi adıyla mevcut yapıya ek olarak yeniden yapılmış. İstanbul’un fethinden sonra savaş esirlerinin tutulduğu bir zindan olarak kullanılmış. Sultan III.Murat zamanında rasathane olarak kullanılmış. İstanbul’da sık sık çıkan yangınlar nedeniyle 1717’den itibaren Galata Kulesi, yangın gözetleme noktası olarak kullanılmış. Yıllar içinde birçok yangın ve badire atlatan Galata Kulesi 1967 yılından beridir bugünkü konumumda turistik amaçlı kullanılmaya başlanmış. 

Taksim semtine yürüme noktasında yer alan Galata Kulesi, İstanbul'un en ikonik simgelerinden biridir. Bu tarihi kule, muhteşem manzarası ile ünlüdür. Haliç'i ve Boğaz’ı izlemek için Galata Kulesi'ne gündüz veya akşam çıkabilirsiniz.

Galata Kulesi 2023 giriş ücreti:

•  Müze Kart geçerli.

•  Giriş ücreti 350 TL

Açık olduğu saatler: Her gün 08:30-23:00 saatleri arasında ziyarete açık.

Yazar Notu: Müze Kart’ınız yoksa burada kart çıkartmak mümkün değil. Bu yüzden Müze Kart noktalarından kartınızı alıp gelmenizi öneririz.

16- Serdar-ı Ekrem Caddesi

 

Galata Kulesi’ne çıkan Serdar-ı Ekrem Sokağı İstanbul’un en eski ve güzel binalarının olduğu sokaklardan biri. Adını Milli Mücadele komutanı olan Serdar-ı Ekrem’den alıyor. Bu sokakta bulunan kafelerin caddeye taşan masalarında oturun ve kahvenizi yudumlarken etrafınızdaki binaların güzelliklerini seyredin. 

Konum Linki

17- Kırım Kilisesi- Anglikan Kilisesi

Kırım Kilisesi, Serdar-ı Ekrem Sokağı’nın mimari yapısına hayran bırakan kültürel değeri yüksek tarihi yapılarından biri. Eskiden Rum Mezarlığı’nın bulunduğu yerde yapılmış. Sultan Abdümecit’in İngilizlere bağışladığı arazı üzerinde Kırım Savaşı anısına yapılmış. Cemaati azaldığı için 1970’lerde kapatılmış ancak Sri Lankalı sığınmacıların talebiyle restore edilerek 1991 yılında yeniden ibadete açılmış. 

Açık olduğu saatler: Her gün 09.00-18.00 saatleri arasında ziyarete açık.

Konum Linki

18- Taksim-Karaköy Füniküler

Taksim Tünel ve Karaköy arasında gidip gelen füniküler dünyanın en eski üç yeraltı ulaşım sistemlerinden biri. Siz de bu nostaljik trene binerek Taksim’den Karaköy’e geçip Karaköy’ün güzelliklerini keşif rotanıza eklemeyi ihmal etmeyin. 

Konum Linki

Yazar Notu: Taksim-Karaköy füniküler hattında İstanbul Kart geçerli. Taksim Tünel’den bindiğiniz füniküler sizi Karaköy Tramvay Durağı’nda bırakacak.

19- Botter Apartmanı (Casa Botter Sanat ve Tasarım Merkezi)

Botter Apartmanı şimdilerde İstiklal Caddesi’nde Tünel’e doğru yürürken dönüp hayran hayran baktığımız bir yapı. Eskiden de dış cephesindeki zengin motiflerle hemen yanlarındaki binalardan ayırt edilebilirdi. Botter Apartmanı’nın mimarı İtalyan Raimondo D’Aronco’dur. Bina 1900 yılında, II.Abdülhamit’in terzisi ve aynı zamanda modacı olan Jean Botter’ın hem işyeri hem de ailesi ile beraber yaşayacağı evi olarak inşa edilmiş. Türkiye’deki ilk moda evi Botter Moda Evi olarak bilinir. 1960 yılında bir banka şubesi olarak kullanılmış ancak daha sonra uzunca bir süre kullanılamaz halde kalmış. İBB Miras ekiplerince aslına uygun olarak büyük bir restorasyondan geçirilen Botter Apartmanı’nın kapıları 15 Mayıs 2023 tarihinde Casa Botter Sanat ve Tasarım Merkezi olarak yeniden açıldı. Yapının içerisinde ücretsiz olarak gezebileceğiniz sanat galerileri ve çalışma alanları mevcut.

Botter Apartmanı 2023 giriş ücreti: Ücretsiz.

Açık olduğu saatler: Pazartesi günleri kapalı. Diğer günler 10:00-19:00 saatleri arasında ziyarete açık.

Konum Linki

20- Tarihi Pera Palace Hotel

Yapımına 1892 yılında başlanan 1895 yılında açılış balosuyla misafirlerini ağırlamaya başlayan Tarihi Pera Palace Hotel, günümüzde de tarihi atmosferinde konuklarını ağırlamaya devam ediyor. Dünyaca ünlü Paris-İstanbul seferlerini yapan Orient Express’in misafirlerini ağırlamak amacıyla kurulan lüks standartlara sahip bir hotel olarak inşa edilen Pera Palace, geçmişin izlerini günümüze taşıyor. Tarihi Pera Palace Hotel 130 yıllık tarihinde birçok önemli ismi ağırlamış. Bu isimler arasında Agatha Christie, Alfred Hitchcock, Kraliçe II. Elizabeth, Greta Garbo, Zsa Zsa Gabor, Şah Rıza Pehlevi ve nice oyuncu, yönetmen, siyasetçi ve yazar bulunuyor. 

Ülke tarihinde yeri apayrı olan büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ü 101 numaralı odada sık sık ağırlayan Pera Palace Hotel bu odayı Atatürk Müze Odası olarak dileyen herkesin ziyaret etmesine de imkan tanıyor. Bu özel oda, Atatürk’ün doğumunun 100. Yılında Atatürk Müze Oda olarak sevenlerine kapılarını açtı. Burada Atatürk’ün özel eşyaları, kitapları, dönemin gazeteleri, dergileri ve Atatürk’e gönderilen hediyeler sergileniyor.

Atatürk Müze Odası açık olduğu saatler: Her gün 10.00-11.00 ve 15.00-16.00 saatleri arasında ziyarete açık.

Konum Linki

Yazar Notu: Pera Palace ziyaretinizde mutlaka Patisserie de Pera’nın tatlılarını ve kruvasanlarını denemelisiniz. Ayrıca haftanın her günü saat 15.00-18.00 arasında Kubbeli Salon’da piyano eşliğinde gerçekleşen çay saatini deneyimlemelisiniz.

Otel

21- Pera Müzesi

Taksim Meydanı’na yakın yerde bulunan Pera Müzesi, sanatseverlerin mutlaka ziyaret etmesi gereken bir müze. Osmanlı Bankası'nın eski binasında bulunan müzede, geçmişten günümüze uzanan çeşitli sanat eserleri sergileniyor. Hem kalıcı koleksiyonları hem de geçici sergileri ile zengin bir deneyim sunan Pera Müzesi, modern sanat eserlerine ev sahipliği yapıyor.

Pera Müzesi 2023 giriş ücreti:

•‘Genç Çarşamba’ günleri öğrenciler için Pera Müze ziyareti ve Pera Film gösterimleri ücretsiz.

•‘Uzun Cuma’ günleri 18:00-22:00 arası Pera Müze ziyareti ücretsiz.

•Tam bilet 80 TL

•İndirimli bilet 40 TL

•Grup bileti: 60 TL (toplu 10 bilet ve üstü)

Açık olduğu saatler: Pazartesi günleri kapalı. Salı-Cumartesi arası 10:00-19:00; pazar günleri 12:00-18:00 saatleri arasında ziyarete açık.

Konum Linki

Yazar Notu: Pera Müzesi cuma günleri saat 18.00'dan sonra ücretsiz ziyaret ediliyor.

22- Asmalı Mescit Sokakları

Taksim denilince akla ilk gelen şeylerden biri olan eğlence ve gece hayatını tüm renkleriyle bulabileceğiniz adres Asmalı Mescit sokakları diyebiliriz. Keyifli arkadaş sohbetlerinin sabaha kadar sürdüğü masalar, canlı müzikle gülüp oynamanın bitmediği mekanlar arıyorsanız Taksim Asmalı Mescit’teki mekanlara mutlaka göz atın. 

Konum Linki

Yazar Notu: Asmalı Mescit’i gezerken birçok restoran keşfedebilirsiniz. Fakat buradayken yemeden dönmemeniz gereken iki lezzet önerisi yapmak isteriz; Sabırtaşı Restoran’da içli köfte ve Ozzie's Restoran’da kokoreç.

23- Tarihi Frej Apartmanı 

İstiklal Caddesi’nin sonuna yürüyün Şişhane’ye ulaştığımızda büyüleyici mimari yapıya sahip olan Frej Apartmanı’na ‘merhaba!’ deyin. Bu yapı 1905-1906 yılları arasında İstanbul’un zengin ailelerinden olan Lübnan kökenli Hanna Frej tarafından yaptırılmıştır. Kendileri gibi İstanbul’un en zengin ve sosyetik ailelerinden biri olan Glavani ailesi ile çocuklarını evlendirdikten sonra bu binayı yaptırdıkları biliniyor. Günümüzde özel bir üniversitesinin sanat ve sosyal bilimler fakültesi binası olarak kullanılıyor.

Konum Linki

24- Tarihi Doğan Apartmanı

Serdar-ı Ekrem sokağından bahsetmişken İstanbul’un ilk beton apartmanlarından biri olan Doğan Apartmanı’ndan bahsetmemek olmaz. Bu yapı hem yüksekliği hem de eniyle sokağın çoğunu kaplamış olan İtalyan mimarisine hayran bırakıyor. 1892-1894 yılları arasında mimar Raymondo d’Aronco tarafından yapılmış. Doğan Apartmanı, 1980’li yıllarda Muhsin Bey, Rumuz Goncagül, Bugünün Saraylısı, Eşkıya gibi onlarca film  ve reklamda mekan olarak kullanıldı. MFÖ’nün ‘Deli Deli Kulakları Küpelî’ videosu da burada çekilmişti. 

Konum Linki

25- İstiklal Caddesi’ndeki Tarihi Pasajlar

İstiklal Caddesi’nin hatıralarının saklandığı tarihi pasajları İstanbul’un zengin geçmişini ve kültürel mirasını yansıtan önemli mekanlar arasında yer alıyor. Keyifli bir yürüyüş yaparak bu pasajları ziyaret edebilir, bu pasajlarda bulunan kafe ve restoranlarda sevdiklerinizle keyifli sofralarda buluşabilir, alışveriş dükkanlarında ilgi çekici ürünler bulabilirsiniz. 

Çiçek Pasajı, Atlas Pasajı, Suriye Pasajı, Hazzopulo Pasajı, Avrupa Pasajı, Aznavur Pasajı, Halep Pasajı, Tarihi Pasaj-Elhamra İstiklal Caddesi üzerinde bulunan ünlü tarihi pasajlardan birkaçı..


bengisugunaydin
Bengisu Günaydın
144 Yazı
Boğaziçi Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. Eğitim için İngiltere'ye giderek yeni keşiflere yelken açtı. Edebiyat ve seyahati birleştirdiği kariyeri boyunca pek çok roman çevirisi yaptı ve seyahat yazıları üretti. Şimdi ise Enuygun ekibinde seyahat yazıları yazarak deneyimlerini paylaşıyor.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN