Musa, Kel ve Saman Dağı ile çevrelenen, Asi Nehri’nin Akdeniz ile kucaklaştığı Samandağ, ilk kez onu görenlerde büyük bir şaşkınlık yaratıyor. Uzun kumsalı, büyük bir koya benzeyen görüntüsü, denizin yeşille birleştiği harika manzaraları ile Samandağ, Hatay’ın en güzel ilçelerinden biri olarak öne çıkıyor. Tarihi eskilere dayanan ve ülkemizin en değerli kültür varlıklarına ev sahipliği yapan Samandağ’da gezilecek yerleri birlikte keşfedelim.
Not: Bu yazımızı Samandağ’ın depremden önce sahip olduğu kültürel değerlerinin varlığını hatırlatmak ve yaşatmak, yenilenme sürecinden sonra yeniden keşfetmek üzere yola çıkmak için hazırladık.
Titus tüneli, beşikli mağara, kral mezarları gibi ülkemizde görülebilecek oldukça değerli doğal ve tarihi güzelliklere ev sahipliği yapan Çevlik Örenyeri, M.Ö. 310 da Seleukosların kurduğu antik bir liman kenti. Seleucia Pieria antik kenti olarak arkeoloji alanına adını yazdıran antik kent, Samandağ merkezden 6 kilometre uzaklıktaki Çevlik yöresinde yer alıyor. M.Ö. 300 yılında Büyük İskender’in komutanlarından Seleucos Nicator tarafından başkent olarak kurulan kentin adı İncil’de de ‘Selefkiye’ olarak geçiyor. Çevlik Örenyeri ve içinde yer alan oluşumların dağdan sel sularının gelme ihtimaline karşı yaptırıldığı düşünülüyor.
Giriş ücreti
70 TL
Müze Kart geçerli.
Ziyaret saati
08.30-17.00 saatleri arasında açık. (Gişe kapanış saati 16.30)
İnsan eliyle oyularak yapılan en eski tünel olma özelliği ile türünün tek örneği olarak gösterebileceğimiz Titus Tüneli için herkesin söylediği gibi bir mühendislik harikası demek yanlış olmaz. Çevlik Örenyeri’nde bulunan Titus Tüneli’nin inşasına M.Ö. 69 tarihinde Roma İmparatoru Vespasianus döneminde başlanıyor. İmparator Vespasianus’un oğlu Titus tarafından ise M.S. 81 tarihinde inşası tamamlanıyor. Titus tünelinin yaptırılma amacı dağlardan gelecek sel sularının yönünü değiştirmek ve şehri olası sel baskınlarından korumak. Kusursuz bir hesaplama ile bugün dahi ayakta kalmayı başarmış Titus tüneli, 130 metre kapalı alana sahip. Tünelin geri kalan kısmı açık alandan oluşuyor. 1.380 metre uzunluğunda, 7 metre yüksekliğinde ve 6 metre genişliğinde olan tünelin geneli ise dağ içine oyulmuş vaziyette.
Giriş ücreti
Ücretsiz
Titus tünelinin hemen yanında yer alan Beşikli mağara, kaya mezarları arasında en genişi olma özelliğine sahip. Tavanında istiridye ve sarmaşık şeklinde süslemelerin yer aldığı mağarada ayrıca 12 mezar bulunuyor. Beşikli mağara da kayaların oyulmasıyla inşa edilmiş yapılar arasında. Kaya mezarları ise Roma Dönemi’nde nekropol olarak anılması ile ortaya çıkıyor.
Kapısuyu Mahallesi’nde bulunan Dor mabedinin Hatay’ın en güzel manzaralarından birine ev sahipliği yaptığını belirtelim. Tamamen beyaz mermer kullanılarak yapılmış Dor mabedinin günümüze ulaşan kısmında sütun ve mermer parçaları ile başlıklar bulunuyor. Dor mabedinin yapıldığı tarih kaynaklara göre M.Ö. 300 olarak belirtiliyor. Yapılan kazı çalışmalarında burada bulunan İsis-Afrodit heykelciğinin bulunması ile birlikte genel bir kanı mabedin onlar için yapıldığı yönünde gelişiyor.
Samandağ gezinize dahil etmenizi önereceğimiz Hz. Hızır makamının Hz. Hızır ile Hz. Musa’nın buluştuğu yer olduğuna inanılıyor. İnanışa göre Hz. Hızır ile Hz. Musa buradan denize açılmış, Hz. Hızır’a ilk kez burada Hıdır denmiştir. Hem Müslüman hem de Hıristiyanların kutsal kabul ettikleri yerlerden biri olan Hz. Hızır makamı bolluğu ve bereketi temsil ediyor.
Samandağ’ın en farklı noktalarından biri de Hıdırbey oluyor. Samandağ’da bir köy olan Hıdırbey’in köy meydanını gezilecek yerler listenize almanızı öneririz. Hıdırbey Köy meydanında efsanelere konu olmuş asırlık bir çınar ağacı yer alıyor. Musa ağacı olarak bilinen bu ağacın Hz. Musa’nın toprağa asasını dikmesi ve diktiği asasının ölümsüzlük suyu ile yeşermesiyle büyüdüğüne inanılıyor. 3 bin yılı aşkın kadim bir ağaç olan Musa ağacı ab-ı hayat inanışın günümüzdeki yegane temsilcisidir. Koruma altına alınan ağaç 6 Şubat depremlerinde zarar görmedi.
14 kilometre uzunluğu ile dünyanın en uzun kumsallarından biri olan Çevlik sahili, doğası ve havası ile nefes aldıran duraklardan biri. Samandağ’da gezilecek yerlerin bir çoğunun yer aldığı Çevlik’in sahilini de es geçmemek için burada yürüyüş yapabilir, dalgaların sesini dinleyebilir, restoranlarında mola verebilirsiniz.
Denize girmek, sahil havası almak için uğrayabileceğiniz Samandağ plajı, Çevlik’te konumlanıyor. Şemsiye, şezlong kiralama imkanlarının bulunduğu Samandağ plajının denizinin dalgalı olduğunu belirtelim.
Antakya ile Samandağ yolu üzerinde, Değirmenbaşı Beldesi’nden gidilerek ulaşılan St. Simon Manastırı 479 metre yükseklikteki bir tepede kurulu. Kayaya oyularak yapılmış St. Simon Manastırı
adını St. Simone adında kendini din ilmine adayan birinden alıyor. Aldığı din eğitimlerinin ardından buraya yerleştiği düşünülen St. Simon ufak yaşına rağmen birçok hastaya şifa dağıtmaya başlayınca bölge birçok insanın uğrak noktası olmaya başlıyor. 45 yıl burada yaşadığı belirtilen manastırda ayrıca
St. Simon’un bir sütunu da bulunuyor. İnanç turizminde önemli bir yeri bulunan St. Simon manastırının St. Simon tarafından kurulan Stilitler tarikatına ev sahipliği yapmış olması da bir diğer önemli özelliği olarak gösteriliyor. Tarikat üyeleri burada inzivaya çekildiği için ‘Terk-i Dünya Tarikatı' olarak da anılıyor.
Osmanlı döneminden kalma bir köprü olan Batıayaz Köprüsü, Samandağ’ın yeşillikler içerisindeki deresine hakim bir konumda. Fotoğraf çekmek, piknik yapmak, temiz hava almak isteyenlerin ziyaret ettiği Batıayaz Köprüsü görünüm olarak Karadeniz köprüleri ile benzerlik gösteriyor.
Asi Nehri üzerinde yer alan, merkeze uzak bir konumda bulunan Yeşilyazı Asma köprü, Halfeti de yer alan ve ‘Halfeti gerdanı’ olarak adlandırılan asma köprünün Samandağ’daki benzeri. ‘Asi gerdanı’ olarak da adlandırılan Yeşilyazı Asma köprü üzerinde yürüme imkanı bulabilirsiniz.
Türkiye’deki tek Ermeni köyü olan Vakıflı Köyü Samandağ’a 5 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Tüm nüfusunun Ermenilerin oluşturduğu Vakıflı Köyü, Musa Dağı eteklerine kurulu. 6 Şubat depremlerinde bazı yapıları hasar alan Vakıflı Köyü’nde her ağustos ayının ikinci pazar günü Meryem Ana Yortusu kutlanıyor. Vakıflı Köyü’nde ayrıca Ermeni Katolik kilisesi yer alıyor.
Kapısuyu Köyü’nde yer alan ve sarp bir yamaca kurulu olanAşık-Maşuk esasen bir kehanet ocağı. 30 basamaklı merdiveni çıkıp da buraya ulaştığınızda köyde yaşayan halkın anlatacağı efsanelere ve rivayetlere kulak verebilirsiniz.
Samandağ’ın bir mahallesi olan Meydan, deniz manzarası ve yüzme imkanıyla tercih edilen yerlerden biri. Burada yer alan Meydan Tatil Köyü de denize girmek isteyenlere olanaklar sağlıyor. Samandağ’ın en güzel denizine sahip olan bölge olması da burayı popüler kılıyor.
Çiçekli merdivenleri ve taş mimarisi ile Samandağ’da görülecek yerlerden biri olan Batıayaz Ermeni Kilisesi yarım kalmış bir yapı. Dini ibadetler için aktif olarak kullanılamıyor olsa da bu yapıyı görmek, fotoğraflamak isterseniz rotanıza dahil edebilirsiniz.
Eğer Samandağ’da manzara izlemek isterseniz bir durağınız da Şahlan Kaya olmalı. Kıyı şeridi boyunca devam eden ve Şahlan Kaya olarak adlandırılan bölgede harika manzara izleme noktaları bulunuyor. Volkanik plajlara, koylara hakim Şahlan Kaya balık tutma ve piknik yapma imkanı da sunuyor.
Samandağ’ın doğal güzellikler arasında yer alan Kayra Deresi siyah oluşumlara sahip olması ile farklılaşıyor. Doğa severlerin ve kamp yapmak isteyenlerin bölgede tercih ettikleri bir yer olan Kayra Deresi, trekking için de tercih ediliyor.