İyonlar tarafından yaklaşık 3 bin yıl kadar önce kurulan Sakız Adası farklı medeniyetlerden devraldığı kültürel mirası bugüne kadar taşımış durumda. Homeros’un doğduğu yer olan Sakız (Chios) Adası’nda sizleri labirenti andıran dapdar sokaklar, dokusunu yitirmeyen köyler ve mavi bayraklı plajların beklediğini söyleyebiliriz. Adaya gitmek adına Çeşme’den düzenli olarak kalkan feribotları değerlendirebilirsiniz.

Yunan kültürüne adalar üzerinden tanıklık etmek isteyenler için Sakız Adası’nda gezilecek yerlere doğru gidelim.

1. Sakız Adası Kalesi

sakiz-adasi-kalesi

Adanın tam olarak merkezinde bulunmasından dolayı Sakız Adası Kalesi, en çok ziyaret edilen yerlerin başında geliyor. Feribotla adaya geldiğinizde tarihi yapı, tüm ihtişamıyla sizi karşılıyor. “Chios Kalesi” olarak da bilinen bu tarihi kalenin orijinal hali, 9’uncu yüzyılda Bizanslılarca inşa edilmiş. 1694 yılında Cenevizliler, büyük ölçüde kalenin bugünkü halini oluşturmuş. Merkezin hemen güney tarafında konumlanan kalenin ana giriş kapısı “Porta Maggiore” olarak biliniyor. Kalenin duvarları kara ve deniz duvarları şeklinde ikiye ayrılmış durumda. Kapılar dışında savunma burçlarının önemli bir kısmı bugüne dek sağlam bir şekilde gelmeyi başarmış. 1912’ye dek Osmanlı egemenliğinde kalan Sakız Adası Kalesi, aktif olarak kullanıldığı dönemlerde adanın siyasi/askeri merkezi olmuş.

Konum Linki

Yazar Notu: 9 kuleye sahip kale, aynı zamanda küçük bir müzeye ve Agios Georgios Tapınağı’na ev sahipliği yapıyor.

2. Pyrgi

pyrgi

Sakız Adası’nda gezmeye değer bir diğer destinasyon olan Pyrgi, merkeze 24 km uzaklıkta bulunuyor. Orta Çağ’da kurulan bu özel bölge, aynı zamanda adanın en büyük yerleşim alanı durumunda. O dönemlerde korsan saldırılarına karşı çok daha güvenli olan iç bölümlere yerleşme düşüncesi, Pyrgi’nin kurulmasında etkili oluyor. 11’inci yüzyıldan günümüze uzanan Pyrgi, “Boyalı Köy” ismiyle de tanınıyor. Hemen hemen tüm köy evlerinde kazıma stili sanatsal süslemeler dikkat çekiyor. Özellikle yaz aylarında çok sayıda ziyaretçi çeken bu şirin köyün her bir noktasında Giritli ressam Antonios Domestichos’un duvar resimlerine ve süslemelerine tanıklık edebilirsiniz. Bu arada Taxiarchis Kilisesi, Koimisis Theotokou Kilisesi ve Agios Georgios Manastırı, köy içinde ziyaret edebileceğiniz diğer tarihi mekânlar arasında bulunuyor.

Konum Linki

Yazar Notu: 1881’deki depremde zarar görmeyennadir yerlerden biri Pyrgi olduğu için pek çok tarihi mekân bugüne dek korunabilmiş.

3. Vroulidia Plajı

vroulidia-plaji

Mavra Volia plajının hemen yanında olan Vroulidia plajı, adanın en sakin kumsalları arasında yer alıyor. Altın rengi kumları ve berrak denizi ile dikkat çeken Vroulidia plajına aracınızla doğrudan ulaşım sağlayamazsınız. Bu nedenle tepe bölgesinde uygun bir yere aracınızı bırakıp merdivenlerle aşağıya inmeniz gerekiyor. Adadaki diğer plajlara kıyasla daha soğuk ve taşlık olması, pek çok kişinin burayı tercih etmemesine neden olabiliyor. Fakat eğer soğuk ve berrak denizlerden hoşlanıyorsanız rotanızı hiç düşünmeden Vroulidia’ya doğru çevirebilirsiniz. Adanın güney ucunda yer alan Vroulidia plajının sahili yaklaşık olarak 100 metre civarında. Etrafında beyaz renkli ve iri kayalıkların bulunması, buraya özel bir atmosfer katıyor.

Konum Linki

Yazar Notu: Sahil içerisinde herhangi bir tesis söz konusu değil, bu nedenle aracınızı bıraktığınız tepeden önemli ihtiyaçlarınızı almalısınız.

4. Nea Moni Manastırı

nea-moni-manastiri

Adada UNESCO Dünya Mirası listesinde kendine yer bulmayı başarmış bir yere tanıklık etmek isterseniz, Nea Moni Manastırı’nı mutlaka gezi listenize dahil etmelisiniz. 1055 yılından bugüne taşınan tarihi manastır, şehir merkezine yaklaşık 15 km uzaklıkta. Provateio Oros Dağı’nda konumlanmasından dolayı özel bir ilgi uyandıran Nea Moni Manastırı, 1800’lü yılların ilk çeyreğine dek çok sayıda kesişe ev sahipliği yapmayı başarmış. Aktif olarak hizmet verdiği dönemlerde oldukça güçlü bir yapıda olan manastırda bugün itibarıyla sadece 3 kesiş yer alıyor. Manastır toplamda 17 bin metrekarelik bir alanı kaplıyor. Fresklerin süslenmiş olan kilise kısmı, ziyaretçilerin en çok ilgisini çeken alanların başında geliyor.

Nea Moni Manastırı giriş ücreti

  • Mart-Ekim arası 4 Euro

  • Aralık-Şubat arası 2 Euro

Ziyaret saatleri

Salı günleri dışında 08.30-13.00 arası ziyarete açık.

Konum Linki

Yazar Notu: Manastırda Aziz Luke’un anısını yaşatan çok özel bir şapel ve yemek salonu bulunuyor.

5.Mesta Köyü

mesta-koyu

Adanın en güzel köylerinden biri olarak önce çıkan Mesta, esasen tipik bir Orta Çağ köyü. Tıpkı Pyrgi bölgesinde olduğu gibi Mesta’nın kuruluşunda da korsan saldırılarından kaçma isteğinin etkisi büyük. Cenevizliler tarafından oluşturulan köy, genel olarak bir kale formunda. Köye girişte toplamda 4 ayrı kapı bulunuyor. Tüm evlerin birbirine bitişik olarak tasarlandığı beşgen yapı, köyü ziyaret edenlerin çoğunlukla ilgisini çeken ilk detay oluyor. Bu arada Mesta’da sokakların oldukça dar ve labirent formunda olduğunu da anımsatalım. Aslında köy içerisinde mimari açıdan tanık olacağınız tüm detaylar, tümüyle korunmaya odaklı. Kale-köy biçiminde olan Mesta’da çok sayıda kilise ve gözetleme kulesi bulunuyor. Bu kiliseler içinde özellikle Taksiyarhis Kilisesi’ni ziyaret etmenizi önerebiliriz.

Konum Linki

Yazar Notu: Yöresel lezzetlerle buluşmak isterseniz, köyün 4 km ilerisinde yer alan liman bölgesindeki tavernaları ve restoranları değerlendirebilirsiniz.

6. Karfas Plajı

karfas-plaj

Adanın sembol plajlarından biri olan Karfas plajı, geniş sahil yapısıyla dikkat çekiyor. Adanın doğu kesiminde konumlanan mavi bayraklı plaj, turkuaz rengi denizi ve ince beyaz kumlarıyla tatilcilerin gözdesi olmayı sürdürüyor. Adadaki diğer plajlara kıyasla suyun burada daha sıcak olması, çocuklu ailelerin de Karfas plajına yönelmesine neden oluyor. Bu arada bölge, çeşitli su aktiviteleri için de referans olarak gösteriliyor. Özellikle tüplü dalış, kano ve plaj voleybolu, tatilciler için rutin aktiviteler arasında. Ada merkezine 7 km uzaklıkta bulunan Karfas plajı, özellikle günübirlik ziyaretler için sıklıkla tercih edilen bir plaj olduğu için yaz döneminde oldukça kalabalık olabiliyor.

Konum Linki

Yazar Notu: Karfas plajının yer aldığı alanda çok sayıda gece kulübü olduğu için plaj çevresinin geç saatlere dek canlı olduğunu belirtelim.

7. Volissos Köyü

volissos-koyu

Adanın yaklaşık olarak 40 km civarında kuzeyinde yer alan Volissos Köyü, 500 kişilik bir nüfusa sahip. Kuzey bölümünün en büyük köyü olarak bilinen Volissos, aynı zamanda büyük şair Homeros’un da doğduğu köy. Köyün tepe alanında Belisarios’un Bizans döneminde inşa ettiği kalenin izlerine rastlamak mümkün. Tarihi kalenin ışıklı bir tünelle sahile bağlanması, burayı daha da ayrıcalıklı kılıyor. Öte yandan kalenin bulunduğu alanda bir sarnıç ve küçük bir kiliseye rastlamanız da mümkün. Köy sokaklarını gezmeye başladığınızda ise taş evlerin tavernaların ve yel değirmenlerinin güzelliği karşısında büyülenebilirsiniz. Köyün ziyaret edilmesinde, Gonia, Limnia, Managros gibi sevilen plajlara sahip olması önemli bir etken. Bu arada sakız şarabı geleneğinin burada hala devam ettiğini söylemek gerekiyor.

Konum Linki

Yazar Notu: Her sene ağustos ayının ortasında burada yer alan kiliseler için özel ayin ve kutlamalar yapılıyor.

8. Armolia Köyü

armolia-koyu

Sakız Adası’nın yaklaşık 19 km güney bölümünde konumlanan Armolia, genel olarak çömlek ve seramik üretimiyle ön planda. Bu nedenle köy içerisinde yer alan hediyelik eşya dükkanlarında da bu üretime yönelik ürünlerle karşılaşmanız olası. Köye geldiğiniz zaman Vretos Manastırı ve Apolihnon Kalesi gibi iki tarihi mekânı ziyaret edebilirsiniz. 1140 yılından bugüne gelen kalenin arkasında Venedikli Nikolao Banka Justinani’nin imzası bulunuyor. Armolia Köyü, ışıklandırmasından ve manzarasından kaynaklı olarak akşam saatlerinde özel bir atmosfer sunuyor.

Konum Linki

Yazar Notu: Armolia ve Pirgi hattında yer alan dar patikalı yolu takip etmeniz durumunda, arkeolojik koruma alanına kolayca ulaşmanız mümkün.

9. Anavatos Köyü

anavatos-koyu

Merkezin 15 km batısında bulunan Anavatos Köyü, oldukça yüksek bir vadinin tepe noktasına inşa edilmiş durumda. Köyde gezeceğinizi sırada çok keskin uçurumlarla karşılaşma ihtimaliniz oldukça yüksek. Köy, deniz seviyesinin 500 metre kadar yukarısından yer alıyor. Yolun engebeli yapısından dolayı ulaşım diğer yerlere göre daha zor diyebiliriz. Merkez üzerinden köye ulaşmak, yaklaşık 45 dakikalık bir zaman alıyor. Anavatos Köyü’nün en güzel özelliklerinden biri, burada yer alan evlerin tamamının taş evlerden meydana gelmesi.

Konum Linki

Yazar Notu: Yunan Bağımsızlık Savaşı ve yıkıcı depremlerden sonra yerel halkın tamamen köyü terk ettiği düşünülüyor.

10. Mavra Volia Plajı

mavra-volia-plaji

Mavra Volia plajı, görünüm itibarıyla adanın en orijinal plajı olarak kabul görüyor. Siyah kumlarından dolayı burayı “Volkan plajı” olarak da biliniyor. Sahilinin taşlık yapıda olması ise plajın tek olumsuz yanı. Yukarıdan merdivenlerle inmeniz gereken plaj, özellikle ağustos ayında en kalabalık dönemini geçiriyor. Eğer genel olarak ince kumlu plajlardan hoşlanıyorsanız, buraya sevmeme ihtimaliniz güçlü. Fakat yine de volkanik taş kalıntılarının üzerine uzanmak, sizin için ilginç bir deneyim olabilir. Bu arada plajın arka kısmında geniş gölgelik alanlar mevcut. Dolayısıyla burada olduğunuz sürede şemsiyeye pek de ihtiyaç duymayabilirsiniz. Bu ilginç plaj, Emporios Limanı’na oldukça yakın bir mesafede bulunuyor.

Konum Linki

Yazar Notu: Mavra Volia plajına ulaşmak adına Emporios yolunu takip edebilirsiniz.

11. Komi Plajı

komi-plaji

Komi plajı, çevresinde yer alan tesislerin ve tavernaların çokluğundan dolayı önemli bir popülerliğe sahip. Şemsiye, duş ya da şezlong konusunda da hizmet veren Komi plajı, adanın en kalabalık plajları arasında. Bu arada plaj içerisinde özel bir beach club da mevcut. Deniz tercihinizi eğlenceli ve hareketli bir noktadan yana kullanmak istiyorsanız Komi plajı sizin için oldukça ideal. Yoğun bir bitki örtüsünün çevrelediği plajda çocuklar için özel oyun alanları bulunuyor. Derin yerleri sevenler, bir nebze hayal kırıklığı yaşayabilirler ancak sığ yapısından dolayı çocuklu aileler için buranın öncelikli bir

Konum Linki

Yazar Notu: Adanın güneydoğu kısmında konumlanan Komi plajı ile Kalamoti Köyü arasında 4 kilometrelik bir mesafe söz konusu.

12. Bizans Müzesi

Geldik listemizin son maddesine! Bu madde daha çok tarihe ve kültürel mekânlara ilgi duyan gezginleri ilgilendiriyor. Adanın merkez bölgesinde yer almasından dolayı çok sayıda ziyaretçi çeken Bizans Müzesi, 1980 senesinden bugüne kadar aktif şekilde hizmet veriyor. Müzeye ev sahipliği yapan tarihi binanın 19’uncu yüzyıldan kalma olduğu biliniyor. Bizans Müzesi’nde avlu bölümü ziyarete açılmış olan bir Osmanlı camisi de mevcut. Caminin avlu bölümünde çok sayıda Musevi ve Müslüman mezarı yer alıyor. Ayrıca Rönesans ve Bizans dönemlerinden kalan çok sayıda tablo, müze içinde sergileniyor.

Bizans Müzesi giriş ücreti

  • 2 Euro

Ziyaret saatleri

Salı günleri dışında 08.30-16.00 arası ziyarete açık.

Konum Linki

Yazar Notu: Michael Chomatzas’ın 1734 senesinde yaptığı, üç kızın uyumasına yer verdiği meşhur tablosu burada sergileniyor.

Otel


ipekincir
İpek İncir
379 Yazı
Marmara Üniversitesi Reklam bölümünde yüksek lisans yaptı. Eğitimini tamamlamak için bir süre Londra’ya gitti. Otomotiv, sağlık, turizm sektörü gibi birçok farklı alanda içerik üretti. Şimdi ise Enuygun ekibinin bir parçası olarak seyahat yazıları yazıyor.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN