Osmanlı padişahlarının defnedildiği camiler

ipekincir

Osmanlı padişahlarının defnedildiği camiler hem tarihi hem de dini ziyaretler için her yıl birçok ziyaretçiyi ağırlıyor. Mimarisi, tarihi ve kültürel öğeleri ile bu camilerde padişahların türbeleri de yer alıyor. İstanbul ve Bursa’da yer alan bu camileri ziyaret etmek istersen bu yazıya göz atmanı öneririz. 

1. Fatih Sultan Mehmed - Fatih Camii (İstanbul)

fatih sultan mehmet havadan görünümü

Fatih ilçesinde bulunan ve bulunduğu yere adını veren Fatih Camii, İstanbul’un fethini gerçekleştirerek dünya tarihine adını yazdıran Fatih Sultan Mehmed tarafından yaptırılıyor. Fatih Camii, İstanbul’un yedi tepesinden birinde konumlanıyor. Külliyesi ile cami ve sosyal yaşam alanı olarak yapılan Fatih Camii, İstanbul’un fethinden sonra Osmanlı Türk mimarisinin ilk örneği olması ile de önem taşıyor.

Fatih Sultan Mehmed’in “Memleket camileri içinde bu mâbed, vücûda nisbetle bir baş gibidir” dediği Fatih Camii ve Külliyesi medrese, dârüşşifa, tabhâne, imaret, kervansaray, hamam, sıbyan mektebi, kütüphane, muvakkithane ve türbelerden meydana geliyor. Caminin yapımına 1462 yılında başlanmış ve 1469 yılında tamamlanmış, mimarları arasında ise Atik Sinan (Sinânüddin Yusuf bin Abdullah) ve Mehmed Tahir Ağa bulunuyor. 

Fatih Sultan Mehmed’in defnedildiği yer olan Fatih Camii’nde eşi Gülbahar Valide Hatun'un ve Gazi Osman Paşa'nın da türbeleri bulunuyor. Ayrıca Halil İnalcık, Ahmed Mithat Efendi, Akif Paşa gibi isimlerin de defnedildiği yer olma özelliğini taşıyor. İstanbul’daki en büyük cami avlusuna sahip olduğu için günümüzde önemli isimlerin cenaze törenleri de burada yapılıyor. 

Konum Linki

Yazar Notu: Her çarşamba caminin arkasında Fatih pazarı kuruluyor. Ziyaretini bugüne getirirsen kalabalık olabilir. Yine de tarihi ve lokal bir gün için o günü de tercih edebilirsin.

2. Kanûnî Sultan Süleyman - Süleymaniye Camii (İstanbul)

Süleymaniye Camii, İstanbul'un Üçüncü Tepesi'nde bulunan bir Osmanlı imparatorluk camisidir.

Bir Mimar Sinan eseri olan Süleymaniye Camii, klasik Osmanlı mimarisinin en önemli örnekleri arasında yer alır. Mimar Sinan’ın kalfalık eserim dediği Süleymaniye Camii, Kanûnî Sultan Süleyman'ın emriyle 1551-1558 yıllarında yapılıyor. İskenderiye, Baalbek, İstanbul’daki Kıztaşı ve Saray-ı Amire'den getirilen ve dört halifeyi temsil eden dört büyük granit bulunan Süleymaniye Camii aynı zamanda dört minareye ve on şerefeye sahip. Harem ve cami minareleri olarak adlandırılan bu minareler İstanbul’un fethiyle Kanûnî’nin 4. padişahı, on şerefe ise Osmanlı İmparatorluğu'nun 10. padişahı olduğunu betimler.

Kanûnî Sultan Süleyman’ın türbesi kendisi için ayrılan bölümde yer alıyor. İç bahçede yer alan türbenin bulunduğu yerde ayrıca Mihrimah Sultan, II. Süleyman, II. Ahmet, Saliha Dilaşüp, Valide Sultan, Asiye Sultan, Rabia Sultan da yer alıyor. Aynı bahçenin diğer kısmında ise Hürrem Sultan’ın kabri bulunuyor.

İstanbul’un yedi tepesinden birinde konumlanan Süleymaniye Camii’nin avlusundan harika bir İstanbul manzarası izleyebilir, Tarihi Yarımada’yı ve Haliç’i panoramik olarak gözlemleyebilirsin.

Konum Linki

Yazar Notu: Mihrabın üstünde yer alan renkli pencerelere mutlaka bakmalısın. Çünkü Mimar Sinan, camlarından güneş ışığı giren bu pencereleri Cebrail’in kanatlarına benzetir.

3. Yavuz Sultan Selim - Yavuz Selim Camii (İstanbul)

Osmanlı padişahı Yavuz Sultan Selim için İstanbul Fatih'te inşa edilen cami. Cami İstanbul'un yedi tepesinden birinde yer almaktadır.

Yavuz Sultan Selim tarafından yaptırılan, Kanûnî Sultan Süleyman tarafından babası Yavuz Sultan Selim adına eklemelerle günümüz görünümüne ulaşan cami de İstanbul’un yedi tepesinde, Haliç’e en yakın konumda yer alıyor. Türbe, çarşı kapısı ve kırkmerdiven olmak üzere üç kapısı bulunan Yavuz Selim Camii’nin mermer minberi ile oymacılık, nakış ve çinicilik sanatlarıyla süslü kapıları ve duvarları görülmeye değer. 

Caminin hemen yanında ise Yavuz Sultan Selim’in türbesi yer alıyor. Yavuz Sultan Selim’in kızı Hatice Sultan ve eşi Ayşe Hafsa Sultan ile Sultan Abdülmecid’in de türbeleri burada bulunuyor.

Konum Linki

Yazar Notu: İstanbul’un en güzel manzaralı camilerinden biri olan Yavuz Selim Camii, panoramik Haliç manzarasına ev sahipliği yapıyor.

4. II. Selim, III Murad, III Mehmed ve I. Mustafa - Ayasofya Camii (İstanbul)

Ayasofya, İstanbul'un ünlü tarihi binasıdır. Artık dünya harikası bir müze

Hürrem Sultan ile Kanûnî Sultan Süleyman'ın oğlu olan ve Sultan Süleyman’dan sonra tahta geçen II. Selim, II. Selim ile Nurbanu Sultan'dan olan en büyük oğlu olan III Murad, psikolojik hastalıkları nedeniyle tarihte ‘Deli Mustafa’ olarak bilinen 1. Mustafa ve Sultan Süleyman’dan 30 yıl sonra sefere çıkarak sancağa giden son padişah olan III Mehmed’in türbeleri Ayasofya Camii’nde yer alıyor. 

İstanbul’un kültürel mirasları arasında başı çeken Ayasofya Camii, İstanbul’un Tarihi Yarımada’sı olan Sultanahmet Meydanı’nda bulunuyor. Temelleri Bizans İmparatoru I. Justinianus tarafından atılan, İsidoros ve Anthemios’un 532’de inşasına başladığı Ayasofya, renkli yekpare mermerlerle kaplı duvarları ve Marmara Adası’ndan getirilen beyaz mermerleri ile kadim kentin ikonik bir simgesi. Mimarlık tarihini değiştiren, dini ve tarihi bir merkez niteliğinde olan Ayasofya bugün tüm görkemiyle ziyaretçilerini ağırlıyor.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Camii kısmı ücretsiz.

  • Yabancı ziyaretçiler için üst kat 25 Euro, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için 850 TL 

Açık olduğu saatler

  • Cami kısmı her zaman açık olup, üst kısım 19.00’a kadar ziyaret edilebilir.

Yazar Notu: Ayasofya’dan ayrılırken Sunu Mozaiği’ne bakmadan geçmemen için Güzel Kapı’nın üstüne devasa bir ayna bulunuyor.

5. I. Ahmed,  II. Osman ve IV. Murad - Sultanahmet Camii (İstanbul)

Sultanahmet Camii (İstanbul)

Sultanahmet Camii, Sultan I. Ahmet tarafından 17. yüzyılda yaptırılıyor. Sancağa gitmeden tahta çıkan ilk Osmanlı padişahı olan I.Ahmed, Kösem Sultan ile I. Ahmed’in oğlu olan IV. Murad ve Osmanlı şehzadeleri arasında kültürüyle öne çıkan II. Osman’ın türbeleri İstanbul’un en ünlü camileri arasında yer alan Sultanahmet Camii’nde bulunuyor.

Ayasofya Camii ile yan yana duran, İznik çinileri ile kaplı olduğu için mavi cami olarak da bilinen Sultanahmet Camii’nin yapımında Mimar Sinan'ın öğrencisi olan Mimar Sedefkâr Mehmed Ağa’nın imzası bulunuyor. Külliyesi ile birlikte İstanbul’daki en büyük yapı komplekslerinden olan Sultanahmet Camii, Türkiye'nin ilk altı minareli ilk camisi olma özelliğini taşıyor.

Konum Linki

Yazar Notu: Sultanahmet Camii namaz saatlerinden 20 dakika önce ve sonra kapanıyor. Ziyaret ederken bu süreye dikkat etmeni öneririz.

6. II. Murad - Muradiye Külliyesi (Bursa)

UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne dahil edilen  İki minareli bir cami

1425-1426 yıllarında Sultan II. Murad'ın Bursa'da yaptırdığı külliye 2014 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne dahil edildi. İki minareli bir cami olan Muradiye Camii ahşap müezzin mahfili ile rokoko üslubundaki mihrabı ile erken dönem medresesi ile görülmeye değer bir yapı. Günümüzde medrese kısmı Kur'an ve El Yazmaları Eserleri Müzesi olarak kullanılıyor, külliye içinde ise Osmanlı Devleti’nin 6. padişahı olan II. Murad'ın türbesi yer alıyor.

Konum Linki 

Açık olduğu saatler

  • 09.00-17.30.

Yazar Notu: Bursa’nın ünlü camisi Yeşil Cami’nde kullanılan zümrüt yeşili çinileri Muradiye Camii’sinde mutlaka yakından incelemelisin.

7. II. Bayezid - Bayezid Camii (İstanbul)

İstanbul, Türkiye'deki Bayezid II Camii'nin avlusunun ortasındaki abdest çeşmesinin manzarası.

Beyazıt Meydanı’nda yer alan Bayezid Camii, Fatih Külliyesi'nden sonraki ikinci büyük külliyeye sahip cami olma özelliğini taşıyor. Osmanlı klasik dönem mimarisinin erken dönem örneği olan Bayezid Camii’nin İstanbul’da orijinalliğini koruyan en eski Osmanlı padişahlarınca ya da padişah eşlerince yaptırılan büyük ve görkemli cami anlamına gelen selatin camii olduğu belirtiliyor. II. Bayezid’in türbesi de cami haziresinde yer alıyor.

Konum Linki

İstanbul’da gezilecek yerler için tüm listeye linkteki yazıdan ulaşabilirsin.


ipekincir
İpek İncir
362 Yazı
Marmara Üniversitesi Reklam bölümünde yüksek lisans yaptı. Eğitimini tamamlamak için bir süre Londra’ya gitti. Otomotiv, sağlık, turizm sektörü gibi birçok farklı alanda içerik üretti. Şimdi ise Enuygun ekibinin bir parçası olarak seyahat yazıları yazıyor.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN