• Anasayfa
  • Bilgi
  • Netflix'in yeni Osmanlı dizisinde görebileceğimiz yapılar

Netflix'in yeni Osmanlı dizisinde görebileceğimiz yapılar

nihanbayram

İzlemeye doyamadığımız dizilere imza atan Netflix, Hakan: Muhafız’la Türk dizisi çekmeye başladı biliyorsun. Muhafız, Türkiye’de olduğu kadar yurtdışında da büyük bir izleyici kitlesine ulaştı ve çok sevildi. Netflix de potansiyelin farkına varınca ikinci bir Türk dizisi için çalışmalara başladı. Osmanlı Devleti’nin Yükselme Dönemi ve Fatih Sultan Mehmet’i konu alacak dizinin adı Ottoman Rising olacak.

İstanbul’un Fethi’ne odaklanacak dizide Fatih’in İstanbul’un fethine karar verdiği saraydan İstanbul’a girdiği kapıya kadar birçok tarihi yeri göreceğiz gibi duruyor. Büyük bir görsel şölen olacak diye düşünüyorum. O yüzden de dizide kullanılabilecek yapıları dizi başlamadan önce gezmeye karar verdim. Sen de diziye hazırlık yapıp bu tarihi yapıları görmek istersen diye listesini yaptım.

İçindekiler

Edirne Sarayı

Ottoman Rising’de hikâye, eğer kronolojik bir sırayla ilerlerse, Osmanlı’nın İstanbul’dan önceki başkenti ve aynı zamanda II. Mehmet’in doğum yeri olan Edirne’de başlayacak. Osmanlı’nın Topkapı Sarayı’ndan sonra en büyük sarayı olan Edirne Sarayı’nı da görmeliyiz çünkü Fatih Sultan Mehmet’in bu sarayda çok emeği var. Ancak ne yazık ki sarayın çok az bir kısmı günümüzde ayakta. Büyük ihtimalle sarayın tarih kitaplarındaki tasvirleri ve arşivlerdeki kayıtlarına uygun olarak bir set kurulacak.

Fatih Sultan Mehmet’in 1452 yılında yaptırdığı Cihannuma Kasrı’ndan bahsetmeden de olmaz. Tarihi kayıtlarda 7 katlı olarak bahsediliyor ve en üst katta sekizgen bir oda bulunduğu söyleniyor. Rivayetlere göre, Fatih Sultan Mehmet İstanbul’u nasıl fethedeceğine burada karar vermiş. Eğer dizi Fatih’in seferden önceki düşüncelerine ve planlarına da yer verecekse Cihannuma Kasrı’nı da dizide görebiliriz.

Harita

Uçak Bileti

Rumeli Hisarı

II. Mehmet, İstanbul’u fethetmeden önce boğazın kuzeyinden gelen saldırıları önlemek istemiş ve Anadolu Hisarı’nın tam karşısına, boğazın en dar ve akıntılı kısmına Rumeli Hisarı’nı inşa ettirmiş. Hisarın inşası çok kısa bir sürede tamamlanmış ve II. Mehmet deniz kısmının inşasında bizzat kendisi bulunmuş. Dizide Sultan’ı Rumeli Hisarı’nın inşaatında görür müyüz, onu pek bilemiyorum.

Dizi 6 bölüm süreceği için bu detaylar anlatılmayabilir ama bence Fatih’in çok yönlü bir padişah olduğunu ve ondan önceki hiçbir Osmanlı hükümdarının alamadığı İstanbul’u almak için nasıl çabaladığını anlatmak adına küçük bir sahne izleyebiliriz bu inşaattan. Tabii inşaatı görmesek bile Rumeli Hisarı’nı görürüz diye düşünüyorum.

Osmanlı askeri

Topkapı

Konstantinopolis kuşatmasının son günlerinde Osmanlı ordusunun büyük bir kısmı o zamanlar St. Romanos adıyla anılan kapının önündeydiler. Sultan II. Mehmet de askerleriyle birlikte bu kapıdaydı. 53 gün süren kuşatma sonunda şehir fethedilip Osmanlı sancağı dikildikten sonra II. Mehmet, daha sonra Topkapı olarak adlandırılacak olan St. Romanos kapısından Konstantinopolis’e girdi.

Düşün ki kendisinden önce gelen her padişahın denediği ama başarılı olamadığı fethi gerçekleştirmişti II. Mehmet. Yani bu kapıdan ilk adımını atarken İstanbul’u fetheden ilk Osmanlı hükümdarı olarak şehre girdi. O yüzden Ottoman Rising, Fatih’in İstanbul’a ilk girişini görkemli bir şekilde göstermeli.

Top

Ayasofya

Rivayetlere göre, Fatih küçük yaşlarda Konstantinopolis’e gelip o zamanlar Hagia Sophia Kilisesi adıyla bilinen Ayasofya’yı görmüş ve yapının büyüleyici etkisinden çıkamamıştı. O yüzden de İstanbul’u aldığında ilk işi Hagia Sophia Kilisesi’ne gitmek oldu. Kilisedeki mozaikleri ve değerli mermerleri hayranlık içerisinde inceledi. İstanbul’un yeni hükümdarı olarak kilisenin camiye çevrilmesini ve adının da Ayasofya olmasını emretti. Hagia Sophia Kilisesi kısa bir süre içerisinde Ayasofya Camii’ne dönüştürüldü ve camideki ilk Cuma namazı Fatih Sultan Mehmet’in katılımıyla kılındı.

Osmanlı Devleti’nde fethedilen şehirlerdeki kiliselerin camiye dönüştürülmesi bir gelenekti. Bu yüzden Ayasofya’nın bu değişimine dizide yer verilebilir diye düşünüyorum. Belki kilise halini net olarak görmeyiz ama Osmanlı Devleti’nin politikalarını anlamak adına Fatih’in emrini ve camiye dönüşmesini görebiliriz.

Ayasofya

Eyüp Sultan Camii

Fatih Sultan Mehmet’in hocası Akşemseddin, İstanbul fethedildikten sonra en büyük sahabelerden biri olan Eyüp Sultan’ın mezarını buldurdu. Fatih Sultan Mehmet de bu mezarın bulunduğu yerde bir türbe ve camii yapılması emretti. Böylece, Eyüp Sultan Camii İstanbul’un fethinden sonra inşa edilen ilk cami oldu.

Tabii bu caminin o zamanki haliyle günümüzdeki hali arasında farklar bulunuyor. Dizide bu camiyi görürsek tarihi kaynaklarda tasvir edilen eski halini göreceğiz büyük ihtimalle. Özellikle bu caminin inşa edilmesine değinirler mi bilinmez ama kuşbakışı İstanbul görüntülerinde yer verilebilir.

Eyüp Sultan Camii

Topkapı Sarayı

Fatih Sultan Mehmet, İstanbul’u Osmanlı yönetimi altına aldıktan sonra şanına yakışır bir saray yaptırdı. Öyle ki Topkapı Sarayı, yaklaşık olarak 380 yıl boyunca Osmanlı Devleti’nin idare merkezi ve hükümdarların evi olarak kullanıldı. Aynı zamanda Osmanlı Devleti’nin eğitim ve sanat merkezi olarak da çok önemli bir yere sahipti.

Ottoman Rising İstanbul’un fethini anlatacak ama fetihten sonra Fatih’in İstanbul’da neler yaptığına ve Osmanlı Devleti’nin Yükselme Dönemi’nde nasıl yönetildiğine de değinecekler gibi gözüküyor. Bu sahnelerde de Topkapı Sarayı’nı görebiliriz. Belki dış görünümü çok fazla görmeyiz ama devletin idari işleriyle ilgili sahneler izlersek sarayın içini görmemiz gerekir.

Topkapı Sarayı

Tabii bunların hepsi benim dizinin senaryosuyla ve gidişatıyla ilgili tahminlerime dayanıyor. Ne olursa olsun bu yazıda bahsettiğim tarihi yapılar Ottoman Rising’in bir yerlerinde gözümüze ilişecek orası kesin. Diziyi büyük bir heyecanla bekliyorum. Heyecanımı bastırmak için de bir hafta sonumu ayırıyorum bu yapıları gezmeye. Sen de böyle bir gezi yapmak istersen tek yapman gereken uçak biletini buradan almak.


nihanbayram
Nihan Bayram
413 Yazı
Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN