Bankacılıkta sıklıkla kullanılan terimlerden mevduat bir bankaya faiz karşılığında yatırılan para, döviz ya da değerli madenlere verilen genel isim. Eğer bir mevduat hesabı açarsanız yatırmak istediğiniz parayı, dövizi ya da değerli madeni belirlediğiniz bir sürenin sonunda ya da süre belirlemediyseniz dilediğiniz anda hesabınızdan çekmeniz mümkün. Yani mevduat hesabı açarken dilerseniz yatırım aracınızı bir süre koşuluyla hesabınıza yatırabilirsiniz dilerseniz de herhangi bir süre belirlemeden bu hesaptan oluşturabilirsiniz.

Mevduat hesabıyla ilgili merak edilen çok fazla konu var. Dilerseniz içeriğimizde bu soruları sırasıyla cevaplayalım.

İçindekiler

Mevduat hesabı çeşitleri

Mevduat hesapları kullanıcılarına göre farklılaşan hesaplar. Bu yüzden de farklı özelliklerde mevduat hesabı çeşitleri var. Kişilerin kendileri için açmış oldukları mevduat hesapları tasarruf mevduatı ismiyle anılırken iş yerlerinin açtıkları hesaplarsa ticari mevduat ismine sahip oluyor.

Bir bankanın başka bir bankada açtığı hesabın ismi bankalar mevduatı olurken resmi kurumların hesapları ise resmi mevduat hesabı ismiyle adlandırılıyor.

Bu özellikteki hesapların ismi mevduat bankalarında açılıp açılmadığına göre de değişiklik gösteriyor. Mevduat bankalarındansa katılım bankalarında açılan yatırım hesapları özel cari hesap ismiyle adlandırılıyor.

Mevduat hesapları yaygın olarak vadeli ve vadesiz mevduat hesapları olarak ikiye ayrılıyor.

Vadeli mevduat hesabı nedir?

Yatırılacak yatırım aracının belirlenen süre sonunda faiz getirisi sayesinde değer kazandığı mevduat hesabı çeşidine vadeli mevduat hesabı deniyor. Bu hesap türünde yatırım aracı 1 ay, 3 ay, 6 ay ya da 12 ay periyotlarından biri seçilerek yatırılıyor ve seçilen sürenin uzunluğuna göre değer kazanıyor. Tabii yatırılan meblağ ne kadar büyükse süre sonunda yatırım aracı bu büyüklükle doğru orantılı olarak artış gösteriyor.

Vadeli mevduat hesabı nasıl açılır?

Hangi bankanın sizin beklentilerinizi karşılayacağına karar verdikten sonra sıra vadeli mevduat hesabınızı açmakta. Halihazırda müşterisi olmadığınız bir banka ile çalışmaya karar verdiyseniz vadeli mevduat hesabınızı oluşturabilmek için bankanın şubelerinden birine gitmeniz gerekiyor. Bankanın müşterisi olup hesabınızı açtırdıktan sonra vadeli mevduat hesabınızı açabilirsiniz.

Çalıştığınız bir bankadan mevduat hesabı açmaya karar verdiyseniz işleminizi mobil uygulama, telefon bankacılığı ya da internet bankacılığı seçeneklerinden herhangi biriyle yapabilirsiniz.

Bu arada aklınızda bulunsun bazı bankalar yeni müşterilerine özel yüksek hoş geldin faizi kampanyası yaparken bazı bankalarsa mobil uygulamayı ya da internet bankacılığını kullanan müşterilerine özel bir faiz oranı belirliyor. Belirlenen sürecin sonunda en çok kârı elde edebilmek için bu bilgileri bilmenizde fayda var.

Vadeli mevduat çeşitleri hakkında bilgiler

Vadeli mevduat hesapları kendi içinde 5’e ayrılır. Farklı ihtiyaçlara yönelik bu hesapların her birinin farklı dinamikleri var.

Birikim hesabı: Vade süresinin 1 gün kabul edildiği yani paranızın günlük değer kazandığı vadeli mevduat hesapları birikim hesabı adıyla biliniyor. Daha uzun süreli mevduat hesaplarına kıyasla faiz oranı düşük olan birikim hesabının en büyük artısı paranızı ihtiyaç duyduğunuz an geri çekebilecek olmanız. Yatırımınızın her gün değer kazanmasını ve ondan nakde sıkıştığınız ilk anda yararlanmayı arzu ederseniz birikim hesabı açabilirsiniz.

E-vadeli hesap: İnternet bankacılığı ya da mobil uygulama üzerinden açılan mevduat hesapları e-vadeli hesap ismiyle biliniyor. Bazı bankalar mobil uygulamayı kullanan müşterilerine ayrıcalık sağlamak için e-vadeli hesap açan kişilere daha yüksek faiz oranı vermekte.

Ara dönem ödemeli mevduat hesabı: Vadenin 12 ay olarak belirlendiği ara dönem ödemeli mevduat hesabı müşteriye bankanın belirli aralıklarla faiz ödemesi yaptığı bir hesap çeşidi.

Çeyiz hesabı: Vadesi uzun olan çeyiz hesabı devlet tarafından desteklenen bir hesap çeşidi. Bu hesaptan paranızı çekebilmeniz için bazı şartları sağlamanız gerekiyor. Bu şartları sağlarsanız evlenirken ana para, faiz getirisi ve devlet desteği sizin oluyor.

Hoş geldin vadeli hesap: Bankaların yeni müşterilerine sunduğu özel bir hesap türü olan hoş geldin vadeli hesapta faiz oranları daha yüksek. İlk kez çalışacağınız bir bankada hesap açtırmaya karar verdiyseniz bu hesabı seçip, size özel faizlerden yararlanabilirsiniz.

Vadeli hesaptan para çekilir mi?

Vadeli hesapla ilgili en merak edilen noktalardan biri de henüz vade dolmamışken bu hesaptan para çekilip çekilmeyeceği oluyor. Aslında vade gelmemişken vadeli hesabınızdan paranızı çekmeniz mümkün fakat böyle bir durumda yalnızca ana parayı çekebilirsiniz. Yani faiz kazancınız olmaz. Tabii bu durum günlük faiz işlenen birikim hesaplarında geçerli değil. Eğer birikim için mevduat hesabı açtıysanız paranızı dilediğiniz an çekebilirsiniz.

Vadeli hesap vergi kesintisi oranları

Vadeli hesaplarla ilgili bilinmesi gereken bir diğer önemli nokta da bu hesaplara yansıyan faizden stopaj kesintisi olduğu. Elde edilen faiz için ödenen bir tür vergi olarak tanımlamanın mümkün olduğu bu stopaj vadenin uzunluğuna göre olur ve oranı belli aralıklarla değişiklik gösterir. Genelde %10 ve %15 oranları arasında bir stopaj ödemenin gerektiği söylenebilir.

Vadesiz mevduat hesabı nedir?

Müşterilerin bankalarda karşılıksız ve süresiz olarak açtığı hesaplar vadesiz mevduat hesabı olarak isimlendiriliyor. Aslında tüketicinin parasını depolaması için ya da maaşlarının yatırılması için kullanılan vadesiz mevduat hesapları sayesinde hesap sahipleri başka kişilere para transferi yapabilir, faturalarını ödeyebilir ya da online alışveriş yapabilir. Vadesiz mevduat hesaplarında bulunan paralarınızı dilediğiniz her an çekebilirsiniz. Dilerseniz vadeli mevduat hesabı açtığınızda vadesiz hesabınızdaki paranızı yeni hesabınıza yatırabilirsiniz.

Vadesiz mevduat hesabı açtığınız bankada maaş müşterisi olursanız ücretsiz para transferi, aidatsız kart ya da artı para gibi ayrıcalıklardan yararlanabileceğiniz de aklınızda bulunsun.

Vadesiz mevduat hesabı nasıl açılır?

Vadesiz mevduat hesabı açmanız için çalışmak istediğiniz bankaya gitmeniz yeterli. Yanınızda nüfus cüzdanınız, adres ve telefon bilgileriniz olmalı, ayrıca bankacının doldurmanızı istediği belgeleri doldurmalısınız. Sonrasında da hesap açma sözleşmesini imzalamalısınız. İşte vadesiz mevduat hesabının açılması bu kısa işlemlerden ibaret. 18 yaşını doldurmuş herkes kendisine vadesiz mevduat hesabı açtırabilir.

Vadesiz hesaplarda hesap işletim ücreti

Vadesiz hesap açtırmak ücretsiz olsa da bankalar belirledikleri kurallar çerçevesinde hesabınızdan belli aralıklarda “hesap işletim ücreti” keser.

Bazı bankaların hesap işletim ücretleri ve periyotları:

Garanti BBVA 6 ayda bir 52,5 TL, toplamda 105 TL,

Halkbank ayda bir 6,5 TL, toplamda 78 TL,

QNB Finansbank 3 ayda bir 38,25 TL, toplamda 153 TL,

Vakıfbank ayda bir 8 TL, toplamda 96 TL,

ING Bank ayda bir 11,80 TL, toplamda 141,60 TL kesmekte.

Bu ücretler hesabınızda para olduğu takdirde hesabınızdan tahsil edilmekte.

Not: Ücretler 2021 yılına aittir.


busraguzeller
Büşra Güzeller
177 Yazı
İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nden mezun oldu. Kariyeri boyunca farklı ajanslarda metin yazarı olarak çalıştı. Darcy adlı köpeğiyle vakit geçirmeyi, yeni yerler keşfetmeyi ve gurme rotaların izini sürmeyi seven yazar Enuygun'un sevilen seyahat içeriklerini üretiyor.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN