Malatya; etkileyici kültürel zenginliği, görülmeye değer doğal güzellikleri ve lezzetli yemekleriyle Türkiye'nin önemli turistik şehirlerden biri konumunda. Uzun tarihinde pek çok önemli medeniyete ev sahipliği yapan şehrin her köşesinde paha biçilmez tarihi eseri görmeniz mümkün.

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Arslantepe Höyüğü ve dar sokaklarda sıralanan tarihi konaklardan devasa kanyonlara ve tabiat harikası şelalelere kadar pek çok güzelliğe sahip olan Malatya’nın en güzel yerlerini sizler için sıraladık.

1. Arslantepe Höyüğü

arslantepe-hoyugu

2021 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilen ve Türkiye'nin en büyük höyüklerinden biri olan Arslantepe Höyüğü, hem tarih hem de arkeoloji meraklılarının mutlaka görmesi gereken bir tarihi hazine. Melid olarak da bilinen ve Malatya'ya yaklaşık 7 kilometre uzaklıkta bulunan höyük, Malatya Ovası’na hakim 30 metre yükseklikteki bir tepe üzerinde 4 hektarlık bir alanı kapsıyor.

Açık hava müzesi olarak her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret edilen Arslantepe Höyüğü’nde Geç Kalkolitik ve Demir Çağı’ndan Hitit, Roma ve Bizans dönemine kadar uzanan pek çok etkileyici yapı bulunuyor. Çarpıcı kaya mezar alanları ve yerleşim yerleri arasında unutulmaz bir tarih gezisi yapabileceğiniz Arslantepe Höyüğü hakkında rehberlerden de ilginç bilgiler alabilirsiniz. Bölgede yapılan kazılarda elde edilen paha biçilmez eserleri ise Malatya Müzesi’nde yakından görebilirsiniz.

Konum Linki

2. Beşkonaklar

beskonaklar

Malatya'nın klasik mimari özelliklerini görebileceğiniz, 1900'lü yılların başında yan yana inşa edilen 5 tane etkileyici konak, Saray Mahallesinde Beşkonaklar Caddesi üzerinde her köşede çarpıcı manzaralar sunuyor. Açık hava müzesine andıran otantik sokakta taş, ahşap ve kerpiç malzemelerle inşa edilen konaklar, el yapımı taş oymalarıyla da ziyaretçilerini büyülüyor. Günümüzde bazıları restore edilerek müze haline getirilen konakların odalarında antikalar ve dönem mobilyaları arasında tarihte keyifli bir yolculuğa çıkabilirsiniz. Malatya’nın simgelerinden biri haline gelen Beşkonaklar, hem mimari hem de fotoğrafçılık meraklılarının ilk uğraması gereken yerler arasında.

Konum Linki

3. Orduzu

orduzu

Malatya'nın merkezi Battalgazi ilçesine bağlı küçük bir belde olan Orduzu, hem Arslantepe Höyüğü gibi tarihi hazineler hem de Turgut Özal Tabiat Parkı gibi doğal güzelliklere ev sahipliği yaptığı için sıkça ziyaret ediliyor. Malatya'nın ünlü kayısı festivallerinin de düzenlendiği belde, yemyeşil doğal güzellikleri ile yaz aylarının da sevilen kaçış noktalarından biri. Arslantepe Höyüğü’nde binlerce yıllık yapıları yakından görebileceğiniz gezinizde Turgut Özal Tabiat Parkı’nın yürüyüş parkurları, göletler ve piknik alanlarında da güzel zaman geçirebilirsiniz. El yapımı yöresel ürünler alabileceğiniz Orduzu çarşılarına mutlaka uğramanızı önerdiğimiz beldede Malatya’ya özgü yerel lezzetleri tatmayı da unutmayın.

Konum Linki

4. Malatya Şire Pazarı

Türkiye'nin en önemli kayısı üreticisi olan Malatya, aynı zamanda ülkenin en büyük kuru kayısı üreticisi konumunda. Dünyanın en büyük kuru kayısı pazarlarından biri olan ve 19. yüzyıldan beri kurulan Şire Pazarı ise şehri gezen yerli ve yabancı turistlerin en çok ziyaret edilen yerler arasında. Şehir merkezinde güzel bir konumda yer alan ve kuru kayısı, incir, üzüm, badem, ceviz, fıstık gibi kuru meyve ve kuruyemişlerin satıldığı 2000’e yakın tezgahın bulunduğu Şire Pazarı, Malatya’yı gezerken tatil alışveriş yapmak için ilk uğramanız yerler arasında.

Şire Pazarı Ziyaret Saatleri

  • Haftanın her günü saat 08:00 ile 18:00 arasında ziyarete açık.

Yazar Notu: Şire Pazarı’nı gezip alışveriş yaptıktan sonra çevredeki restoranlara uğrayarak geleneksel Malatya yemeklerini tatmayı unutmayın.

Konum Linki

5. Malatya Hürriyet Parkı

malatya-hurriyet-parki

Malatya'nın en büyük parklarından biri de Yunus Emre Caddesi üzerinde güzel bir konumda yer alan Hürriyet Parkı. 20 dönümlük geniş bir yeşil alana sahip olan park; ağaçlarla çevrili yürüyüş yolları, geceleri ışıklandırılan fıskiyelerin bulunduğu göleti ve çocuk oyun parklarıyla hem yerli halk hem de turistler tarafından çok ilgi görüyor. Şehrin kalabalığından bir süre uzaklaşabileceğiniz ve spor yapabileceğiniz Hürriyet Parkı’nda huzurlu atmosferde çayınızı yudumlayarak gezinizin yorgunluğunu da atabilirsiniz. Malatya Hürriyet Parkı, açıldığı 1930’lu yıllardan beri şehrin en sevilen rekreasyon alanı olarak hizmet vermeye devam ediyor.

Konum Linki

6. Malatya Kültür Evi

malatya-kultur-evi

19. yüzyılda inşa edilen tarihi bir konağın restore edilmesiyle hizmete başlayan Malatya Kültür Evi, şehrin etkileyici kültürel geçmişini anlamak isteyenlerin ilk uğraması gereken yerlerden biri. 1980 yılında Malatya Belediyesi tarafından alınarak 2010 ile 2015 yılları arasında restore edilen Malatya Kültür Evi, İnönü Mahallesi’nde yürüyerek ulaşılabilen güzel bir konumda yer alıyor. Malatya'nın kültürel ve tarihi mirasını yansıtan yüzlerce çapıcı esere ev sahipliği yapan müzede geleneksel el sanatları, yöresel kıyafetler, tarihi eserler ve fotoğraflar arasında Malatya tarihinde unutulmaz bir yolculuk yapabilirsiniz. Hem kültür hem sanat tutkunlarının keyifle gezebileceği Malatya Kültür Evi’nin etkileyici mimarisini de incelemeyi unutmayın.

Malatya Kültür Evi 2023 giriş ücretleri

  • Ücretsiz.

Malatya Kültür Evi Ziyaret Saatleri

  • Pazartesi günleri hariç haftanın her günü saat 09:00 ile 17:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Konum Linki

7. Malatya Tohma Kanyonu

malatya-tohma-kanyonu

Tohma Çayı'nın oluşturduğu 2 kilometre uzunluğunda ve 100 metre genişliğinde bir vadide uzanan Tohma Kanyonu, Malatya'nın Darende ilçesinde yer alıyor. Önemli bir doğa sporları merkezi haline gelen görkemli kanyon; sarp kayalıklar arasındaki birçok küçük şelale, gölet ve mağaraya ev sahipliği yapıyor. İyi düzenlenmiş yürüyüş parkurları, sessiz piknik alanları ve organik ürünlerle kahvaltılar yapabileceğiniz kır bahçeleri gibi olanaklar bulabileceğiniz Tohma Kanyonu’nun hırçın derelerinde rafting yaparak da unutulmaz anlar yaşayabilirsiniz. Yüzlerce metrelik seyir alanlarından muhteşem tabiat fotoğrafları çekebileceğiniz Tohma Kanyonu, kamp yapmak için de Malatya’da gidebileceğiniz en özel noktalar arasında.

Yazar Notu: Sarp ve kaygan kayalarla çevrili olan Tohma Kanyonu’nda yürüyüşlere çıkmayı planlıyorsanız, yanınıza mutlaka kaymayan ayakkabılar, yeterli miktarda su, güneş kremi ve böcek ilacı gibi ihtiyacınız olabilecek şeyleri almanızı öneririz.

Konum Linki

8. Malatya Kudret Havuzu

malatya-kudret-havuzu

Tohma Kanyonu içerisinde yer alan benzersiz bir yüzme havuzu olan Kudret Havuzu, hem doğa tutkunları hem de şifa arayanların Malatya’da ilk uğradığı yerler arasında. Tohma Çayı'ndan ayrılarak kayalıklardan çıkan termal sular ile beslenen Kudret Havuzu; 0,5 metre, 1 metre ve 1,5 metre olarak iç farklı derinlikte inşa edilmiştir. Yılın her mevsimi 22 derece sıcaklıktaki şifalı sularıyla ünlü olan havuzun sularının başta cilt hastalıkları olmak üzere romatizma ve kas ağrıları gibi birçok rahatsızlığa iyi geldiği biliniyor. Sarp kanyon duvarları arasında unutulmaz bir yüzme deneyimi yaşayabileceğiniz ve şifalı sularda dinlenebileceğiniz Kudret Havuzu’na Malatya gezinizde mutlaka uğramanızı öneririz.

Konum Linki

9. Malatya Levent Vadisi

malatya-levent-vadisi

Malatya'nın Akçadağ ilçesinde bulunan ve 28 kilometre uzunluk ile 200 metre derinliğinde bir doğa harikası olan Levent Vadisi, yaklaşık 65 milyon yıl önce jeolojik deformasyonlar sonucu oluşmuş keşfedilmeye değer bir yer. Vadi her köşesinde karşınıza çıkacak etkileyici jeolojik oluşumlar, tarihi ve kültürel zenginlikleri ile sadece Malatya’nın değil, Türkiye'nin de önemli doğa miraslarından biri olarak kabul ediliyor. Doğa yürüyüşleri, kamp, bisiklet, kaya tırmanışı gibi doğa sporları için ideal bir yer olan Levent Vadisi; kaya oluşumları, mağaralar, şelaleler, dereler ve ormanlar arasında unutulmaz zamanlar geçirme fırsatı sunuyor.

Levent Vadisi'nin en önemli turistik merkezlerinden biri ise 104 metre yükseklikte ve zemininin bir bölümü cam olan seyir terası. Her yıl binlerce kişinin ziyaret ettiği seyir terasından, vadinin muhteşem panoramik manzarasını seyrederek harika fotoğraflar çekebilirsiniz. Neolitik Çağ'da Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine kadar uzanan yapıları inceleme şansı bulabileceğiniz Levent Vadisi, zengin endemik bitki ve vahşi hayvan çeşitliliğiyle de görülmeye değer yerler arasında.

Yazar Notu: Sarp kayalarla sarılı vadide bölgeyi bilen deneyimli rehberlerle doğa yürüyüşlerine çıkmanızı öneririz..

Konum Linki

10. Karakaya Barajı Gölü

karakaya-baraji-golu

Türkiye'nin en büyük ikinci baraj gölü olan ve Malatya merkezine yaklaşık 2 saat uzaklıktaki Diyarbakır’ın Çüngüş ilçesi sınırlarında yer alan Karakaya Barajı Gölü, günübirlik gezilerin sevilen adreslerinden biri. Fırat Nehri üzerinde Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında 1976-1987 yılları arasında inşa edilen baraj gölü, çevresindeki doğal güzellikleriyle çok sevilen bir rekreasyon alanı haline gelmiş durumda. Göl çevresinde irili ufaklı birçok ada bulunuyor ve gölde yaz aylarında balıkçılık ve su sporları gibi aktiviteler düzenleniyor. Hem huzurlu ortamda piknik yapmak hem de temiz havada yürüyüşler yapmak için Malatya gezinizde Karakaya Barajı Gölü’ne de uğrayabilirsiniz.

Yazar Notu:Baraj gölünde yüzecek acemi yüzücülerin ve çocuklu ailelerin akıntılara karşı çok dikkatli olmasını öneririz.

Konum Linki

11. Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı

silahtar-mustafa-pasa-kervansarayi

4. Murat'ın silahtarı Bosnalı Mustafa Kemal Paşa tarafından yaptırılan etkileyici Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı, Malatya'da görebileceğiniz başka bir önemli tarihi yapı. 1637 yılında merkezi Battalgazi ilçesinde Alacakapı Mahallesi’nde inşa edilen tarihi yapı, klasik Osmanlı kervansarayı tarzında dikdörtgen planlı ve açık havlulu olarak tasarlanmış. Geniş çiçekli bahçeler arasında görülmeye değer bir manzara sunan ve 2010 yılında aslında uygun olarak 3 yılda restore edilen Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı’nda dükkanlar, mescit, havuz ve avlu gibi bölümleri gezerek tarihi atmosferin tadını çıkarabilirsiniz.

Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı Ziyaret Saatleri

  • Haftanın her günü saat 09:00 ile 17:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Konum Linki

12. Malatya Ulu Camii

malatya-ulu-camii

Battalgazi Ulu Camii olarak da bilinen ve merkezi Battalgazi ilçesinde şehir surları içinde görülmeye değer bir manzara sunan Malatya Ulu Camii, Selçuklu Sultanı I. Alaaddin Keykubat döneminde 1224 yılında inşa edilmiş bir mimari şaheser. Anadolu Selçuklu cami mimarisinin en güzel örneklerinden biri kabul edilen cami, döneminin ünlü mimarları tarafından tasarlanmış. 4 eyvanlı ve dikdörtgen planı olarak inşa edilen Malatya Ulu Camii, iç bölümlerindeki patlıcan moru çini mozaikleri, geometrik yıldızlar ve el yapımı süslemeleriyle tarih tutkunlarının yanı sıra sanat meraklılarının da ilgisini çekiyor. Camiyi gezerken Büyük Selçuklu mimari özelliklerini de yakından görme şansı bulacaksınız.

Malatya Ulu Camii Ziyaret Saatleri

  • Namaz saatleri dışında turistik amaçlı ziyaret edilebilir.

Konum Linki

13. Malatya Arkeoloji Müzesi

malatya-arkeoloji-muzesi

Binlerce yıllık uzun bir tarihe sahip olan ve pek çok önemli medeniyete ev sahipliği yapan Malatya’nın çevresinde yapılan arkeolojik kazılarda elde edilen binlerce eserleri, Malatya Arkeoloji Müzesi'nde yakından görebiliyorsunuz. Neolitik, Kalkolitik, Tunç Çağı, Hitit, Asur, Urartu, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait paha biçilmez eserlerle dolu olan müzenin kronolojik olarak sıralanmış sergilerini gezerken şehrin tarihi hakkında ilginç bilgiler alabilirsiniz.

Antik kılıçlardan el yapımı çömleklere, taş kabartmalardan sikkeler ve heykellere kadar pek çok eseri yakından görebileceğiniz Malatya Arkeoloji Müzesi'nin bahçesinde ise etkileyici lahit, heykel ve taş eserleri inceleme şansı bulabilirsiniz. Osmanlı dönemine kadar uzanan sikke koleksiyonunun da özellikle çok ilgi gördüğü müze, Malatya merkezinde Kernek Meydanı'na kısa bir yürüyüş mesafesinde yer alıyor. Malatya Arkeoloji Müzesi’ni ziyaret ederek hem Malatya'nın kültürü hem de bölgenin uzun tarihi hakkında etkileyici bilgilere ulaşabilirsiniz.

Malatya Arkeoloji Müzesi 2023 giriş ücretleri

  • Kişi başı 40 TL. Müzekart ile ücretsiz.

Malatya Arkeoloji Müzesi Ziyaret Saatleri

  • Haftanın her günü saat 08:00 ile 16:45 arasında ziyarete açık.

Konum Linki

14. Beşkonaklar Etnografya Müzesi

beskonaklar-etnografya-muzesi

Malatya'nın zengin kültürel yapısını anlamak için Saray Mahallesi’nde Beşkonaklar Caddesi üzerinde sıralanan büyüleyici tarihi konakların restore edilmesi ile hizmete başlamış olan Beşkonakları Etnografya Müzesi’ne de uğramalısınız. Yan yana beş tane konaktan ismini alan ve Malatya’nın en çok ziyaret edilen yerlerinden biri olan etnografya müzesinde dönem mobilyalarıyla dekore edilmiş konak odalarında binlerce yıllık Malatya kültürünü yansıtan el yapımı ürünlerden antikalara kadar yüzlerce objeyi yakından inceleyebilirsiniz. Hem tarih ve kültür hem de sanat tutkunlarının keyifle gezebileceği Beşkonakları Etnografya Müzesi’ni uğrayarak tarihte keyifli bir yolculuğa çıkabilirsiniz.

Beşkonaklar Etnografya Müzesi 2023 giriş ücretleri

  • Ücretsiz.

Beşkonaklar Etnografya Müzesi Ziyaret Saatleri

  • Pazartesi günleri hariç haftanın her günü saat 08:00 ile 16:45 arasında ziyarete açık.

Konum Linki

15. Malatya Atatürk Evi

malatya-ataturk-evi

Malatya'yı gezenlerin ilk uğradığı yerlerden biri de Mustafa Kemal Atatürk'ün Malatya'ya ilk ziyaretinde bir gece konakladığı klasik mimarili taş konağın restore edilerek 1981 yılında açılması ile hizmete başlayan Malatya Atatürk Evi. Atatürk’ün kişisel eşyalarının yanı sıra antikalar, resimler ve tarihi belgelerle zengin bir koleksiyona sahip olan müze, 19. yüzyıl klasik kesme taş mimarisiyle de çok ilgi görüyor. Atatürk kitaplığı ve cumhuriyet dönemi fotoğraflarını da inceleme şansı bulabileceğiniz Malatya Atatürk Evi, Yunus Emre Caddesi’nde Hürriyet Parkı’nın hemen karşısında güzel bir konumda yer alıyor.

Malatya Atatürk Evi 2023 giriş ücretleri

  • Ücretsiz.

Malatya Atatürk Evi Ziyaret Saatleri

  • Pazartesi günleri hariç haftanın her günü saat 08:00 ile 16:45 arasında ziyarete açık.

Konum Linki

16. Nemrut Dağı

nemrut-dagi

Malatya’ya yaklaşık 2 saat uzaklıktaki Adıyaman ilinin Kahta ilçesinde bulunan yaklaşık 2150 metre yüksekliğindeki Nemrut Dağı, 1987'de UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilen ve mutlaka keşfedilmesi gereken yerler arasında. 1988 yılında Nemrut Dağı Milli Parkı ile korumaya altına alınan dağ, Kommagene Kralı Antiochos Theos tarafından M.Ö. 62 yıllarında yaptırılan devasa heykeller, tapınaklar, sunaklar ve anıtlar için de dünyanın her yerinden binlerce insanı çekiyor.

Nemrut Dağı'ndaki heykeller, çoğunlukla doğu ve batı teraslarına yayılmış durumda. Doğu terası, kutsal bir merkez olarak kabul edilmiş ve bu nedenle en önemli heykel ve mimari yapılar buraya yerleştirilmiş. Günümüze kadar çok iyi korunan dev heykeller, kireçtaşı bloklarından yapılmış ve 8-10 metre yükseklikteler. Nemrut Dağı heykelleri arasında Antiochos ve tanrılarının yanı sıra, aslan ile kartal heykelleri de özellikle çok ilgi görüyor. Helenistik dönemden ülkemizde kalan en görkemli kalıntılar arasında gösterilen Nemrut Dağı’nı hem kendi başınıza hem de rehberli tarih ve kültür turlarıyla gezebilir, özellikle gün batımlarında muhteşem fotoğraflar çekebilirsiniz.

Konum Linki

17. Turgut Özal Tabiat Parkı

turgut-ozal-tabiat-parki

Malatya'nın merkezindeki Battalgazi ilçesi sınırları içinde yer alan ve 2009 yılından beri hizmet veren Turgut Özal Tabiat Parkı, 403 dekar büyüklüğüyle şehrin en büyük yeşil alanı konumunda. Şehir merkezine sadece 3 kilometre uzaklıkta bulunan park, doğal güzellikleri ve etkinlik alanlarıyla her gün yüzlerce insanı kendine çekiyor. Pınarbaşı Göleti, orman ekosistemi ve çarpıcı kaya oluşumları arasında unutulmaz doğa gezileri yapabileceğiniz Turgut Özal Tabiat Parkı’nda çam, meşe, çınar, gürgen, kavak gibi ağaç türleri arasında tertemiz havada yenilenebilirsiniz.

Binlerce yılda doğal yollarla oluşmuş kaya oluşumlarından dolayı fotoğrafçıların da Malatya’da en çok ziyaret ettiği yerlerden olan Turgut Özal Tabiat Parkı’nda piknik alanları, gezinti yolları, kahvaltı yapabileceğiniz kır lokantası, çocuk oyun alanları ve muhteşem tabiat fotoğrafları çekebileceğiniz seyir terasları gibi olanaklar bulabilirsiniz. Mangal yaparak da güzel bir gün geçirebileceğiniz parkta sıcak yaz günlerinde ise Pınarbaşı Göleti'nde yüzebilir veya sandal gezilerine çıkabilirsiniz.

Konum Linki

18. Malatya Kalesi

malatya-kalesi

Malatya merkezine sadece 11 kilometre uzaklıkta, merkezi Battalgazi ilçesi sınırlarında yer alan Malatya Kalesi, M.S. 79 yıllarına uzanan tarihiyle görülmeye değer bir eser. Roma hükümdarı Titus zamanında yapımı başlatılan uzun yıllar boyunca yapımı devam ederek Bizans İmparatorluğu döneminde tamamlanabilen kaleye Osmanlı döneminde de çeşitli eklemeler ve geliştirmeler yapılmış. 11 sur kapısı ve 75 burcu ile etkileyici bir manzaraya sahip olan Malatya Kalesi’ni hem kendi başınız hem de bölgedeki diğer tarihi yapılarla birlikte rehberli turlarla gezebilir; iç kale bölümlerini inceledikten sonra kale surlarından panoramik fotoğraflar çekebilirsiniz.

Konum Linki

19. Malatya Fotoğraf Makineleri Müzesi

malatya-fotograf-makineleri-muzesi

Türkiye'nin üçüncü, Asya ve Avrupa'nın en büyük fotoğraf makinesi müzesi olan Malatya Fotoğraf Makineleri Müzesi, 2017 yılından beri binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor. 1876 yılından günümüze uzanan 2000’den fazla fotoğraf makinesi ve 3000'den fazla aksesuarın sergilendiği müzede fotoğraf makineleri 44 farklı kategoride sınıflanıyor. Altın varaklı fotoğraf makinelerinden savaşlarda kullanıldığı tahmin edilen casus makinelere kadar 60 farklı ülkeden getirilen çok sayıda ilginç fotoğraf makinesini yakından görme şansı bulabileceğiniz Malatya Fotoğraf Makineleri Müzesi, hem nostalji hem de fotoğrafçılık meraklılarının ilk uğraması gereken yerlerden.

Malatya Fotoğraf Makineleri Müzesi 2023 giriş ücretleri

  • Ücretsiz.

Malatya Fotoğraf Makineleri Müzesi Ziyaret Saatleri

  • Hafta içi her günü saat08:00 ile 17:30 arasında ziyarete açık.

Konum Linki

20. Malatya İnönü Müzesi

malatya-inonu-muzesi

Malatya'da gezebileceğiniz başka bir önemli müze de Türkiye’nin 2. cumhurbaşkanı ve eski başbakanlarımızdan olan İsmet İnönü anısına düzenlenen Malatya İnönü Müzesi. İnönü Üniversitesi Rektörlük binası giriş katında yer alan müzede İsmet İnönü'ye ait özel eşyalar, fotoğraflar ve belgelerden oluşan geniş koleksiyon sergileniyor. Müze sergilerinde İsmet İnönü'nün çocukluk ve gençlik yılları, eğitim hayatı, siyasi kariyeri ve kişisel hayatı hakkında birçok bilgiye ulaşabilirsiniz. İnönü Vakfı tarafından açılan Malatya İnönü Müzesi, güzel sergileriyle sizi tarihte unutulmaz bir yolculuğa çıkaracak.

Malatya İnönü Müzesi 2023 giriş ücretleri

  • Ücretsiz.

Malatya İnönü Müzesi Ziyaret Saatleri

  • Hafta içi her günü saat08:00 ile 17:30 arasında ziyarete açık.

Konum Linki

21. Malatya Polat Sulu Mağara

malatya-polat-sulu-magara

2260 metre yükseklikteki Devrent Dağı'nın eteklerinde yer alan Polat Sulu Mağara, doğa yürüyüşü ve mağaracılık turlarının değişmez adresleri arasında. 20 metre uzunluğunda dar ve alçak bir girişi olan mağara, sarkıt ve dikitlerin süslediği 20 metre çapında ve 5 metre derinliğindeki havuzuyla da görülmeye değer bir manzaraya sahip. İçerisinde küçük şelaleler ve göletlerin de bulunduğu mağaranın oluşumu ise karstik suların kayaları aşındırması ile gerçekleşmiş. Rehberlerle iç bölümlerini gezme şansı bulabileceğiniz Polat Sulu Mağara’nın çevresi de el değmemiş güzellikleriyle çok sevilen bir yürüyüş rotası konumunda.

Konum Linki

22. Malatya Beydağı Tabiat Parkı

malatya-beydagi-tabiat-parki

Malatya'nın Battalgazi ilçesinde yer alan ve 2011 yılında tescil edilen Beydağı Tabiat Parkı, 73 hektar büyüklüğünde bir yeşil alanı kapsıyor. Şehir merkezine yaklaşık 2,5 kilometre uzaklıkta bulunan park, doğal güzellikleri ve etkinlik alanlarıyla her doğa tutkununun mutlaka uğraması gereken yerler arasında. Yemyeşil doğal güzellikler arasında uzanan yürüyüş parkurları, harika tabiat fotoğrafları çekebileceğiniz seyir alanları, çocuk oyun parkları ve piknik alanlarıyla çok ilgi gören Beydağı Tabiat Parkı, kamp yapmak için de Malatya’da en çok tercih edilen yerlerin başında geliyor. Kır bahçelerinde dinlendirici hafta sonu kahvaltıları yapabileceğiniz tabiat parkında şehrin kalabalığı ve gürültüsünden uzakta dinlenebilir; çocuklarınızla piknik yaparak güzel bir gün geçirebilirsiniz.

Yazar Notu: Çam ormanlarıyla çevrili tabiat parkında yaz aylarında ateş yakmanın yasak olduğunu unutmayın.

Konum Linki

23. Arapgir Kozluk Çayı Kanyonu

arapgir-kozluk-cayi-kanyonu

Malatya'nın Arapgir ilçesinde yer alan ve şehir merkezine yaklaşık 1,5 saat uzaklıkta bulunan Arapgir Kozluk Çayı Kanyonu, her köşesinde karşınıza çıkacak muhteşem manzaralarıyla keşfedilmeye değer yerler arasında. Kozluk Çayı üzerindeki Çiğnir Köprüsü'nden başlayarak Eski Kozluk Köprüsü’ne kadar 17 kilometre boyunca uzanan kanyon, yüzlerce metrelik sarp kayalıkların arasından uzanan vadisiyle trekking ve fotoğraf safarilerinin de değişmez adreslerinden biri konumunda. 50 metre yükseklikteki doğal seyir alanlarından muhteşem fotoğraflar çekebileceğiniz kanyon; dağcılık, kaya tırmanma ve kampçılık yapmak için de ideal bir adres.

Kozluk Çayı çevresinde piknik yapabileceğiniz, balık bolluğuna sahip sularda balık tutabileceğiniz ve küçük sandallarla gezilere çıkabileceğiniz Arapgir Kozluk Çayı Kanyonu, zengin kuş çeşitliliğiyle kartpostal güzelliğinde doğa fotoğrafları çekmek isteyenlerin de mutlaka uğramasını önerdiğimiz yerler arasında.

Konum Linki

24. Malatya Günpınar Şelalesi ve Kanyonu

malatya-gunpinar-selalesi-ve-kanyonu

Malatya'nın doğal ve tarihi güzellikleriyle ünlü Darende ilçesinde bulunan bir tabiat harikası olan Malatya Günpınar Şelalesi ve Kanyonu, Tohma Çayı'nın bir kolu olan Şuhul Deresi üzerinde yer alıyor. 100 metre yükseklikten dökülen bembeyaz suları ve şelalenin oluşturduğu 20 metre derinliğindeki havuzuyla harika fotoğraflar çekme fırsatı sunan Günpınar Şelale, her mevsim ayrı bir güzelliğini size sunacak. Yaz aylarında yemyeşil ağaçlar arasından dökülen şelale sularında serinleyebileceğiniz şelalesinde kış aylarında ise buz tutan suların büyüleyici fotoğraflarını çekebilirsiniz.

Günpınar Şelalesi'nin bulunduğu 2 kilometre uzunluğunda ve 100 metre genişliğindeki vadi, sarp kayalıklarla çevrili ve Malatya’da düzenlenen trekking turlarının sevilen adreslerinden biri haline gelmiş durumda. Günpınar Kanyonu; birçok küçük şelale, mini gölet ve mağaraya ev sahipliği de yapıyor. Yürüyüş parkurları, piknik alanları ve kır bahçeleriyle keyifli bir doğa gezisi sunan Malatya Günpınar Şelalesi ve Kanyonu, hem fotoğrafçılık hem de doğa tutkununun mutlaka keşfetmesi gereken yerler arasında.

Konum Linki

25. Malatya Sultansuyu Harası

malatya-sultansuyu-harasi

Malatya'nın Akçadağ ilçesinde yer alan ve 1865 yılında Sultansuyu Çiftlikatu Hümayun adıyla kurulan hara, Türkiye'nin en büyük ve görülmeye değer tabiat cennetlerinden biri. 27.000 dönüm geniş bir araziye sahip olan Sultansuyu Harası’nda günümüzde de safkan Arap atlarının yanı sıra Esmer ve Simental ırkı sığır yetiştiriciliği yapılıyor.

Türkiye’nin safkan Arap atı yetiştiriciliği konusunda en önemli merkezlerinden biri olan ve her yıl at yarışlarının düzenlendiği Sultansuyu Harası, aynı zamanda yöre çiftçisine tarım ve hayvancılık alanında destek de sağlıyor. Çocuklarınızla da keyifli bir gezi yaparak birbirinden güzel fotoğraflar çekebileceğiniz Sultansuyu Harası, şehrin kalabalığından bir süre uzaklaşmak için ideal bir adres.

Konum Linki

26. Malatya Gündüzbey

malatya-gunduzbey

Malatya'nın Yeşilyurt ilçesine bağlı bir belde olan ve şehir merkezine sadece 10 kilometre uzaklıkta bulunan Gündüzbey, özellikle yaz aylarında serinliği, yemyeşil doğal güzelliği ve bol oksijenli temiz havası ile hem turistler hem de Malatya halkı tarafından çok ziyaret ediliyor. Tarihi ve kültürel zenginliğiyle de dikkat çeken Gündüzbey beldesinde Roma döneminden günümüze kalan bir köprü, hamam ve kilise kalıntılarını yakından görme şansı bulacaksınız. Ormanlık alanları, akarsuları ve irili ufaklı şelalelerini keşfedebileceğiniz Gündüzbey’de küçük lokantalara uğrayarak geleneksel Malatya yemekleri tadabilir, küçük çarşılarda yöresel ürünler alabilir; doğa gezileri ve piknik yaparak güzel bir gün geçirebilirsiniz.

Konum Linki

27. Malatya Kernek Şelalesi

 malatya-kernek-selalesi

Merkezi Battalgazi ilçesinde bulunan Kernek Parkı içerisinde yer alan Kernek Şelalesi, 1974 yılında başlatılan bir projeyle oluşturuldu. 40 metre yükseklikte ve 50 metre genişliğindeki güzel şelale, Kernek Parkı'nın en çok ziyaret edilen yeri haline gelmiş durumda. Çevresindeki piknik alanları, çocuk oyun parkları ve yürüyüş parkurlarıyla hafta sonu gezilerinin değişmez adreslerinden biri haline gelen Kernek Şelalesi’nde geceleri özel olarak aydınlatılan çarpıcı şelale manzaraları karşısında çayınızı yudumlayarak yorgunluğunuzu atabilir veya seyir alanlarından yılın her mevsimi harika fotoğraflar çekebilirsiniz. Hem toplu taşıma araçları hem de taksilerle Kernek Parkı ve Kernek Şelalesi’ne kısa sürede ulaşmanız mümkün.

Konum Linki

28. Abdurrahman Erzincani Külliyesi

abdurrahman-erzincani-kulliyesi

Şehrin en çok ziyaret edilen ilçelerinden Darende’ye bulunan ve inanç turlarının değişmez adreslerinden biri olan Abdurrahman Erzincani Külliyesi, Yıldırım Bayezid döneminin önemli isimlerinden Abdurrahman Erzincani adına inşa edilmiş. İslam’ın beş temel şartını esas alacan şekilde beşgen planı olarak tasarlanan külliyenin minaresi de çarpıcı mimarisiyle dikkat çekiyor. İç bölümleri piramit taşlarla kaplanan ve kesme taşlarla inşa edilen Abdurrahman Erzincani Külliyesi, hem inanç turlarla hem de dini bayramlarda yüzlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor.

Konum Linki

29. Malatya Radyo Gramofon Müzesi

malatya-radyo-gramofon-muzesi

2018 yılında Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından hizmete açılan başka bir ilginç müze de nostalji meraklıların çok ilgisini çeken Radyo Gramofon Müzesi. 1890'lı yıllardan günümüze kadar uzanan, farklı dönemlerde üretilmiş yüzlerce radyo ve gramofona ev sahipliği yapan zengin bir koleksiyona sahip müzede dünyanın birçok ülkesinden getirilmiş radyo ve gramofonları da inceleme şansı bulacaksınız. Ahşap radyolar, tüplü radyolar, taş plaklar ve pikaplara pek çok objeyi inceleyebileceğiniz Malatya Radyo Gramofon Müzesi’nde ilk Türk radyosu olan İstanbul Telsiz Evi'nin bir replikası da yakından görebilirsiniz.

Malatya Radyo Gramofon Müzesi 2023 giriş ücretleri

  • Ücretsiz.

Malatya Radyo Gramofon Müzesi Ziyaret Saatleri

  • Pazartesi günleri hariç haftanın her günü saat 09:00 ile 17:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Konum Link

30. Malatya Bakırcılar Çarşısı

malatya-bakircilar-carsisi

Malatya'nın en eski ve en önemli çarşılarından biri de şehir merkezinde Dabakhane Mahallesi’nde yer alan Bakırcılar Çarşısı. Günümüzde yenilenme çalışmalarından dolayı kapalı olan çarşı, yenilendikten sonra tekrar hizmet vermeye başlayacak. İlk olarak 17. yüzyılda kurulmaya başlayan ve bakır mutfak eşyaları, bakır kaplar, çeşitli bakır objeler, bakır aksesuarlar ve bakır hediyelik eşyalar satılan çarşı, Malatya'nın yüzlerce yıllık bakırcılık geleneğini yakından tanıma fırsatını size sunacak. Depremden etkilenmesinden dolayı yenilenme kararı alınan Malatya Bakırcılar Çarşısı, kısa süre sonra modern tasarımıyla tekrar yerli ve yabancı turistlere hizmet vermeye devam edecek.

Konum Linki

31. Malatya Oyuncak Müzesi

malatya-oyuncak-muzesi

Şehri gezen nostalji meraklıları ve çocuklu ailelerin ilk uğraması gereken müzelerden biri de 2021 yılında Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan Malatya Oyuncak Müzesi. 1920'li yıllardan günümüze kadar uzanan farklı dönemlerden yüzlerce ilginç oyuncağa ev sahipliği yapan müzede Türkiye'nin yanı sıra dünyanın farklı ülkelerinden gelen oyuncakları da yakından görme şansı bulacaksınız. El yapımı ahşap oyuncaklardan metal oyuncaklara, bez bebeklerden plastik oyuncaklara kadar yüzlerce birbirinden güzel oyuncaklar arasında keyifli bir gün geçirebileceğiniz Malatya Oyuncak Müzesi’nde hem çocuklar hem de yetişkinler eğlenceli zaman geçirebilirler.

Malatya Oyuncak Müzesi 2023 giriş ücretleri

  • Ücretsiz.

Malatya Oyuncak Müzesi Ziyaret Saatleri

  • Pazartesi günleri hariç haftanın her günü saat 08:00 ile 17:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Konum Link

32. Malatya Kernek Meydanı

malatya-kernek-meydani

Malatya merkezinde Turgut Özal Bulvarı'nın üzerinde yer alan Kernek Meydanı, şehrin önemli gezi ve buluşma noktalarından biri. 5 metre yükseklikten dökülen bembeyaz sularıyla meydana çarpıcı bir güzellik katan Kernek Şelalesi’yle de çok ilgi gören meydan, aynı zamanda Malatya Arkeoloji Müzesi, Malatya Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı ve Malatya Kültür Evi gibi birçok turistik noktaya da yakın konumda olmasıyla dikkat çekiyor. Süs havuzları, ahşap köprüler, çay bahçeleri ve yürüyüş yollarıyla Malatya’nın sevilen rekreasyon alanlarından biri olan Kernek Meydanı’nda yıl boyunca düzenlenen etkinlikler, festivaller, kültürel ve sanatsal etkinliklere katılarak da güzel zaman geçirebilirsiniz.

Konum Link

33. Orduzu Pınarbaşı Mesire Alanı

orduzu-pinarbasi-mesire-alani

Malatya merkezine sadece 10 kilometre uzaklıktaki turistik Orduzu beldesinde yer alan ve 150 hektarlık geniş bir yeşil alanı kapsayan Orduzu Pınarbaşı Mesire Alanı da hem piknik yapmak hem de hafta sonu sporu yapmak için sıkça ziyaret ediliyor. Yemyeşil ormanlık alanlar, gürül gürül akan çaylar ve büyüleyici şelaleleriyle Malatya'nın en güzel mesire alanlarından biri olarak gösterilen Orduzu Pınarbaşı’nda gölgelikli piknik alanları, çocuk oyun alanları, yürüyüş yolları, kahvaltılar yapabileceğiniz kafeler ve kır bahçeleri gibi birçok imkanı bir arada bulabilirsiniz. Özellikle sıcak yaz aylarında bile serin kalan tertemiz havası ve Orduzu Çınar Şelalesi gibi tabiat harikalarıyla çok ilgi gören mesire alanına hem toplu taşıma araçları hem de taksilerle 15-20 dakika içinde rahatça geçebilirsiniz.

Konum Linki

34. Malatya Kernek Parkı

malatya-kernek-parki

Malatya gezinizde mutlaka keşfetmeniz gereken yerlerden biri de şehrin önemli parklarından biri olan Malatya Kernek Parkı. 25 dönümlük geniş bir yeşil alana sahip park; Kernek Şelalesi, Malatya Müzesi, Kernek Camii gibi önemli tarihi ve kültürel mekanlara ev sahipliği yaptığı için de her yıl binlerce insanı kendine çekiyor. Kernek Şelalesi'nin güzel manzaraları eşliğinde çayınızı yudumlayabileceğiniz; yürüyüş parkurları ve koşu yollarında spor yapabileceğiniz Kernel Parkı’nda binlerce yıllık tarihi hazinelerin sergilendiği Malatya Müzesi’ni de mutlaka gezmenizi öneririz.

1986 yılında hizmete açıldığından beri çok ilgi gören Malatya Kernek Parkı’nda yöresel lezzetler tadabileceğiniz restoranlardan çocuk oyunlarına kadar zengin olanaklarla güzel bir gün geçirebilirsiniz. Özellikle hafta sonları ve akşamları çok hareketli olan park, aynı zamanda şehrin önemli buluşma noktalarından da biri konumunda.

Konum Linki

 

35. Malatya Taşhoran Kültür ve Sanat Merkezi

malatya-tashoran-kultur-ve-sanat-merkezi

Malatya’nın merkezi Yeşilyurt ilçesinde bulunan Taşhoran Kültür ve Sanat Merkezi Merkez, 1878 yılında inşa edilen bir Ermeni kilisesi olan Taşhoran Kilisesi'nin restore edilmesiyle hizmete başladı. 1878 yılında Rum ustalar tarafından inşa edilen ve yapımı 1893 yılına kadar kilise, 1905 yılında deprem nedeniyle hasar görmüş ve onarılmış.

2000 yılında Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından kamulaştırılan ve 2010 yılında restorasyon çalışmaları başlatılarak 2021 yılında hizmete açılan Taşhoran Kültür ve Sanat Merkezi, kültür ve sanat tutkunlarının şehirde en çok uğradığı yerler arasında. Yıl boyu kültürel etkinlikler, sergiler ve eğitimlere ev sahipliği yapan sanat merkezinde kütüphane, sergi salonu, atölyeler, donanımlı toplantı salonları da bulunuyor.

Konum Linki

36. Malatya Beyler Deresi Seyir Terası

malatya-beyler-deresi-seyir-terasi

Şehrin sevilen rekreasyon alanlarından biri olan Beyler Deresi Şehir Parkı'nın içinde yer alan Beyler Deresi Seyir Terası, 2022 yılında Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından inşa edildi. 120 metre uzunluğunda ve 30 metre genişliğindeki seyir terası, yaklaşık 3 bin metrekarelik bir alanı kapsıyor. Beyler Deresi'nin etkileyici doğal güzelliklerini seyredebilmek için sıkça ziyaret edilen terastan Beyler Deresi'nin çevresindeki yeşil alanların ve çevredeki dağların da panoramik fotoğraflarını çekebilirsiniz. Seyir terası çevresinde ise piknik alanları, spor sahaları, çocuk oyun parkları, yürüyüş parkurları ve kır bahçeleri gibi birçok olanak bulabilirsiniz.

Konum Linki

37. Elemendik Göleti

elemendik-goleti

Malatya merkezine yaklaşık 18 kilometre uzaklıkta bulunan ve 1990 yılında hizmete açılan Elemendik Göleti, 100 hektarlık yeşil alanıyla şehrin en popüler mesire alanlarından biri konumunda. Özellikle sıcak yaz günlerinde serinlemek isteyen yüzlerce kişinin ziyaret ettiği gölet; çarpıcı doğa manzaraları eşliğinde hizmet veren kır bahçeleri, restoranları, piknik alanları ve yürüyüş yollarıyla çok ilgi görüyor. Olta balıkçılığı yapabileceğiniz ve küçük sandallarla gezilere çıkabileceğiniz Elemendik Göleti’nin serin sularına yaz aylarında kendinizi bırakarak doyasıya yüzebilirsiniz. Masmavi gölet manzaraları eşliğinde yöresel lezzetler ve taze göl balıkları tatmak için de uğramanızı önerdiğimiz gölete Duruldu minibüsleri, özel aracınız veya taksilerle 30 dakika içinde kolayca gidebilirsiniz.

Yazar Notu: Gölette yüzmeyi planlayan acemi yüzücüler ve çocuklu ailelerin çok dikkatli olması gerekiyor.

Konum Linki

Araç Kiralama

38. Malatya Girmana Kanyonu

malatya-girmana-kanyonu

Malatya'ya 1 saat uzaklıktaki Hekimhan ilçesinde bulunan ve 35 milyon yıllık bir geçmişe sahip olduğu düşünülen Girmana Kanyonu da her doğa ve fotoğrafçılık tutkununun mutlaka görmesi gereken yerler arasında. 6 kilometre uzunluğa ve yaklaşık 500 metre derinliğe sahip olan Girmana Kanyon; görkemli sarp kayalıklar, buz gibi akan Kuru Çayı ve yemyeşil ormanlarıyla Malatya'nın en önemli tabiat güzellikleri arasında yer alıyor.

Yılın her mevsimi doğa yürüyüşü, kampçılık, fotoğrafçılık ve yaz aylarında rafting gibi aktivitelerle unutulmaz zamanlar geçirebileceğiniz Girmana Kanyonu, Malatya’nın doğa sporu merkezlerinden biri haline gelmiş durumda. Kaya teraslarından muhteşem fotoğraflar çekebileceğiniz kanyonun buz gibi derelerinde yüzebilir veya olta balıkçılığı yaparak da dinlenebilirsiniz.

Konum Linki

 

39. Malatya Battalgazi Roma Surları

malatya-battalgazi-roma-surlari

Eski Malatya'yı çevreleyen bir yay şeklinde inşa edilen tarihi Roma surları, yaklaşık 5 kilometre uzunluğuyla çok ilgi görüyor. Roma İmparatorluğu döneminde M.S. 2. yüzyılda inşa edilen surlar, şehri saldırılardan korumak amacıyla inşa edilmiş. 3 metre yüksekliğinde ve 2 metre kalınlığındaki tarihi surlar, kesme taştan yapılmış ve 95 burç ile 11 kapıya sahip. 15. yüzyılda Malatya'nın Osmanlılar tarafından fethi sırasında büyük zarar gören ve 19. yüzyılda kısmen onarılan Malatya Roma surları, 2013 yılında da aslına uygun olarak restore edildi. Restore çalışmaları sırasında iç ve dış cephesi yenilenen surların bazı bölümleri de ziyarete açıldı. Her yıl yüzlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği surlarda Roma dönemine uzanan keyifli bir yolculuk yapabilir ve muhteşem fotoğraflar çekebilirsiniz.

Konum Linki

40. Malatya Tarihi Meydan Köprüsü

malatya-tarihi-meydan-koprusu

Malatya’nın Arapgir ilçesinde yer alan tarihi bir köprü olan Meydan Köprüsü, günümüzde hala Osman Paşa Mahallesi ile Serge Mahallesi arasında yaya ve araç yolu geçişini sağlıyor. 18. yüzyılda kesme taşlarla inşa edilen ve doğu batı doğrultusunda uzanan köprü, iki kemerli olarak tasarlanmış. Temeli doğal kaya olan bir duvarla birbirine bağlanan etkileyici köprü, ilginç mimarisiyle hala çok ilgi görüyor. 100 metre uzunluğunda ve 5 metre genişliğindeki Meydan Köprüsü’nü Arapgir ilçesinin diğer tarihi hazineleriyle birlikte yakından görebilirsiniz.

Konum Linki

41. Malatya Fahri Kayahan Saat Kulesi

malatya-fahri-kayahan-saat-kulesi

Malatya merkezinde Fahri Kayahan Bulvarı ile İsmet Paşa Caddesi’nin kesiştiği kavşakta yer alan Fahri Kayahan Saat Kulesi, 2013 yılında Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırıldı. 17 metre yüksekliğindeki kulenin gövdesi, özel döküm fibro mermer ve işlenmiş çelik saclardan yapılmış ve tepesinde altın yaldızlı bir saat bulunuyor. Kısa sürede Malatya'nın en önemli simgelerinden biri haline gelen Fahri Kayahan Saat Kulesi, şehrin modern mimari eserlerinden biri olarak görülmeye değer.

Konum Linki

 

42. Melik Sunullah Camii

melik-sunullah-camii

Pek çok tarihi camiye ev sahipliği yapan Malatya'da tarih, inanç ve kültür turlarıyla ziyaret edebileceğiniz başka bir önemli cami de 13. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen Melek Sunullah Camii. Halk arasında Vaiz Ocağı ve Vaiz Türbesi olarak da bilinen tarihi cami, çevresindeki türbelerden dolayı da özellikle dini bayramlarda yüzlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor. Huzurlu atmosferi, el oyması taş işçilikleri ve klasik tasarımıyla yüzlerce yıldır hizmet vermeye devam eden Melek Sunullah Camii, Battalgazi Caddesi üzerinde şehir merkezine kısa bir yürüyüş mesafesinde hizmet veriyor.

Melik Sunullah Camii Ziyaret Saatleri

  • Namaz saatleri dışında turistik amaçlı ziyaret edilebilir.

Konum Linki

43. Somoncu Baba Türbesi

somoncu-baba-turbesi

Tarihi hazineleri ile Malatya’nın en çok ziyaret edilen ilçelerinden biri olan Darende’de düzenlenen kültür ve inanç turlarının değişmez adreslerinden biri de Somoncu Baba Türbesi. Somuncu Baba Camii’ne yürüyüş mesafesinde bulunan ve hayatının son yıllarını Darende'de geçiren Somuncu Baba adına inşa edilen etkileyici türbenin tarihi 1600'lü yıllara kadar uzanıyor. Hemen yanındaki etkileyici Somoncu Baba Camii’ni de gezmeye şansı bulabileceğiniz alanda Somuncu Baba Çilehanesi ve Somoncu Baba Külliyesi’nin çarpıcı el yapımı süslemelerini de yakından incelemenizi öneririz. Somoncu Baba Türbesi, özellikle dini bayramlarda binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor.

Konum Linki

44. Hötüm Dede Türbesi

hotum-dede-turbesi

Malatya merkezinde Meydanbaşı Mahallesi’ndeki Halfetih Camii'nin hemen yanında yer alan Hötüm Dede Türbesi, 13. yüzyılda inşa edilen şehrin en eski yapılarından biri konumunda. Türbe, Battalgazi'nin soyundan geldiği rivayet edilen Nezir Gazi yatırı için her yıl yüzlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor. Dikdörtgen planlı olarak tasarlanan türbenin dış cephesi ise kesme taşlarla inşa edilmiş. Halk arasında yürüme yaşı geçtiği halde yürümeyen küçük çocukların Hötüm Dede Türbesi’ne buraya getirildiğinde iyileşeceğine inanılıyor ve türbe bu nedenle de sıkça ziyaret ediliyor.

Konum Linki

45. Malatya Taşhoran Kilisesi

malatya-tashoran-kilisesi

Malatya’nın merkezi Yeşilyurt ilçesinde bulunan Taşhoran Kilisesi, 18. yüzyılın ikinci yarısında Ermeniler ve Süryaniler tarafından inşa edilmiş görülmeye değer bir mimari eser. 1335 m2 alan üzerinde kesme taşlarla inşa edilen tarihi kilisenin 2013 yılında başlayan restore çalışmaları 2021 yılında tamamlandı. Dikdörtgen planlı bir yapı olan Malatya Taşhoran Kilisesi’nin içi, ahşap tavanlı ve iki sıra halinde sıralanmış sütunlarla destekleniyor. Kilisenin doğu cephesinde ise apsis, hazine odası ve papaz odası bulunuyor. Malatya'nın önemli kültürel ve dini miraslarından biri olarak kabul edilen Taşhoran Kilisesi, şehri gezen yabancı turistlerin de sıkça uğradığı yerler arasında.

Konum Linki

46. Malatya Yeşilyurt Tarihi Konakları

malatya-yesilyurt-tarihi-konaklari

Malatya’nın Yeşilyurt ilçesinde bulunan ve 19. yüzyıldan günümüze kadar çarpıcı sivil mimari örnekleri olan Yeşilyurt konakları da şehrin tarihi ve kültürel mirasının önemli bir parçası olarak yakından görülmeye değer. Adıyaman Caddesi üzerinde yer alan konaklar, genellikle iki katlı ve ahşap karkaslı olarak tasarlanmış. Tarihi konaklar, sivri kemerli pencereleri ve süslü balkonlarıyla da harika fotoğraflar çekme fırsatı sunuyor.

19. yüzyılda Yeşilyurt'un önemli aileleri tarafından inşa ettirilen bu güzel konaklar, yapıldığı dönemde şehrin önemli bir sosyal ve kültürel merkezi haline gelmişti. 2013 yılında Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilen ve restore çalışmaları sırasında bir takım değişiklikler yapılan konaklar, modern bir yaşam tarzına uygun hale getirilirken aynı zamanda geleneksel mimari özellikleri de korumayı başarmış. Günümüzde turizm ve kültürel etkinlikler için kullanılan Yeşilyurt konaklarını gezerek tarihte keyifli bir yolculuk yapabilirsiniz.

Konum Linki

47. Malatya Kayısı Heykeli

Malatya'nın en bilinen simgelerinden biri olan kayısı meyvesini tasvir etmek için şehir merkezinde 2011 yılında yaptırılan Malatya Kayısı Heykeli’nin de fotoğraflarını çekmeyi unutmayın. Malatya'nın kayısı üretiminde Türkiye'nin lider ili olması nedeniyle yapılan ve 10 metre yükseklik ve 7 metre genişliğe sahip olan heykel, aynı zamanda şehrin tanıtımına katkıda bulunmak amacı taşıyor. Her köşesinde kayısı ürünleri bulabileceğiniz Malatya’da Buhara Bulvarı üzerinde yer alan simgesel Kayısı Heykeli’ni de yakından görmenizi öneririz.

Konum Linki

48. Malatya Kanal Boyu Caddesi

Keyifli bir gezi yapmak için uğrayabileceğiniz Malatya Kanal Boyu Caddesi, merkezi Battalgazi ilçesinde merkezi bir konumda yer alıyor. Cadde, Şeyh Edebali Caddesi'nden başlayarak Battalgazi Belediyesi'ne kadar uzanıyor. Şehrin en işlek ve hareketli caddelerinden biri olan Malatya Kanal Boyu Caddesi boyunca kahvenizi yudumlayarak dinlenebileceğiniz kafeler, dünya mutfaklarından lezzetler sunan restoranlar, dondurmacılar, tatlıcılar, mağazalar ve hediyelik eşya dükkanları sıralanıyor. Şehrin en popüler buluşma noktalarından da biri olan Kanal Boyu Caddesi'nde özellikle akşamları keyifli gezilere çıkarak hem alışveriş yapabilir hem de yöresel lezzetler tadabilirsiniz.

Konum Linki

49. Kanlı Kümbet

Malatya merkezinde hem kendi başınıza hem de tarih, kültür ve inanç turlarıyla gezebileceğiniz başka bir özel tarihi hazine de Battalgazi ilçesinde bulunan Kanlı Kümbet. Meydanbaşı Mahallesi’ndeki eski mezarlığın içerisinde yer alan ve 12. yüzyılda inşa edilen kümbet, kare bir plan üzerine tasarlanmış bir anıt mezar. İki kısımdan oluşan Kanlı Kümbet, kesme taşlardan klasik kümbet mimarisiyle inşa edilmiş. İçerisinde kime ait olduğu bilinmeyen bir kişinin mezarı bulunan kümbetin isminin Kanlı Kümbet olarak anılmasının nedeni ise idamların bu kümbette gerçekleştirildiğine dair bir efsaneden kaynaklanıyor.

Konum Linki

50. Malatya Paşaköşkü Camii

Ataköy Mahallesi İsmet Paşa Caddesi üzerinde yer alan Malatya Paşaköşkü Camii, 1960 yılında inşa edilen şehrin önemli camilerinden biri konumunda. Tek şerefeli bir minareye sahip olan caminin minaresinin alt bölümleri kesme taştan, üst bölümü ise tuğladan yapılmış. Kiremit kaplı bir çatıya olan dikdörtgen planlı Malatya Paşaköşkü Camii’nin iç mekanı, ahşap tavanlı ve iki sıra halinde sıralanmış sütunlarla destekleniyor. Caminin duvarlarında ise Kur'an-ı Kerim'den ayetler ve çeşitli süslemeleri inceleyebilirsiniz. Malatya'nın etkileyici dini yapılarından biri olan cami, özellikle dini bayramlarda yüzlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor.

Konum Linki

51. Malatya Taşhan

Hekimhan ilçesinde gezebileceğiniz önemli bir tarihi eser ise Taşhan Kervansarayı. Hekimhan ilçesindeki ilçe merkezinde, Battalgazi Caddesi üzerinde yer alan çarpıcı kervansaray, 1218 yılında Selçuklu Sultanı I. İzzettin Keykavus döneminde inşa edilmiş. Dikdörtgen planlı olarak tasarlanan kervansarayda kare bir avlu etrafında sıralanan odalar, avlunun arka tarafında dikdörtgen şeklinde üç bölüme ayrılan kapalı bir hol kısmı bulunuyor.

Klasik Selçuklu mimarisine uygun olarak kesme taşlarla yapılan ve dış cephesi sivri kemerli pencerelerle süslenmiş olan yapı, ahşap tavanı ve iki sıralı sütunlarıyla da dikkat çekiyor. Hem mimari hem de tarih tutkunlarının ilgisini çekecek bir yapı olan Taşhan Kervansarayı’nın içinde de hizmet veren hediyelik eşya satılan dükkanlar, kafe ve restoranlar hizmet veriyor.

Konum Linki

52. Karakaş Konağı

Pek çok etkileyici tarihi konağa ev sahipliği yapan Malatya'da mutlaka yakından görmeniz gereken en güzel konaklardan biri de 1875 ile 1880 yılları arasında inşa edilen Karakaş Konağı. Dikdörtgen planlı olarak iki katlı inşa edilen ve kırma çatı ile örtülen çarpıcı konak; eyvanlı odaları, kışlık yazlık bölümleri, cumbalı balkonları ve çiçeklerle süslü avlusuyla görülmeye değer bir manzaraya sahip. Taşınmaz kültür varlığı olarak 1989 yılında koruma altına alınan etkileyici Karakaş Konağı, Malatya şehir merkezinde Niyazi Mısri Caddesi üzerinde kısa bir yürüyüş ulaşabileceğiniz güzel bir konumda yer alıyor.

Konum Linki

53. Yusuf Ziya Paşa Camii

Malatya'da düzenlenen tarih, kültür ve inanç turları ile sıkça ziyaret edilen etkileyici yapılardan biri de Yusuf Ziya Paşa Külliyesi’nin içerisinde yer alan ve külliyenin önemli bir parçası olan Yusuf Ziya Paşa Camii. 1792 yılında döneme uygun olarak kesme taşlarla inşa edilen tarihi yapı, çevresindeki önemli türbeler için de bayramlarda sıkça ziyaret ediliyor. Malatya merkezinde Mücelli Caddesi üzerinde yer alan Yusuf Ziya Paşa Camii’yi külliyeyle birlikte keyifle gezebilirsiniz. Merkezi konumdaki camiye hem toplu taşıma araçları hem de kısa bir yürüyüşle kolayca ulaşmak mümkün.

Yusuf Ziya Paşa Camii Ziyaret Saatleri

  • Namaz saatleri dışında turistik amaçlı ziyaret edilebilir.

Konum Linki

54. Malatya Sanat Sokağı

Malatya merkezinde mutlaka uğramanız gereken yerlerden biri de bir ucu Sümer Park'a diğer ucu ise İnönü Caddesi'ne kadar uzanan Malatya Sanat Sokağı. 2016 yılında Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından hizmete açılan turistik sokağın amacı ise Malatya'nın kültür ve sanat hayatına katkıda bulunmak. Sokak boyunca Malatya Fotoğraf Makinası Müzesi, Malatya Oyuncak Müzesi, Malatya Kültür Evi gibi çok ziyaret edilen yerlerin yanı sıra şık kafeler, yöresel lezzetler tadabileceğiniz restoranlar ve hediyelik eşya satan dükkanlar sıralanıyor. Hem yerli hem de yabancı turistlerin şehri gezerken ilk uğradığı yerlerden biri olan Malatya Sanat Sokağı’nda hem müzeleri gezebilir hem de kafe ve restoranlarda keyifli bir mola vererek gezinizin yorgunluğunu atabilirsiniz.

Konum Linki

55. Malatya İsmet İnönü Heykeli

Malatya Valiliği önündeki geniş meydanda yer alan İsmet İnönü Heykeli, yapıldığı 1947 yılından beri şehrin simgelerinden biri haline gelmiş durumda. Nejat Sirel ve Hakkı Atamulu’nun yaptığı heykel, 7 metre yüksekliğinde ve 3 metre genişliğinde tasarlanmış. İsmet İnönü, bir eli cebinde, diğer elini ise havaya kaldırmış bir şekilde tasvir edildiği heykelin dört cephesinde de Kurtuluş Savaşı'na katılan bir Mehmetçik, elinde disk tutan bir sporcu, elinde kitap ve meşale olan öğrenci, çiftçi ve işçi figürleri bulunuyor. Malatya'nın önemli tarihi ve kültürel miraslarından biri olarak kabul edilen İsmet İnönü Heykeli’ni şehri gezerken yakından görebilirsiniz.

Konum Linki

56. Malatya Mısır Çarşısı

Malatya merkezinde Yeni Camii'nin hemen karşısında yer alan tarihi bir kapalı çarşı olan Mısır Çarşısı; yöresel ürünler, bakliyat, baharat, sebze ve meyve satan dükkanlarıyla şehirde ticaretin kalbinin attığı yerlerden biri. 19. yüzyılda inşa edilen, yaklaşık 100 metre uzunluğunda ve 50 metre genişliğindeki tarihi çarşı, 2018 yılında restore edilerek iç ve dış cephesi yenilendi. Yeni dükkanlar da eklenerek Malatya'nın önemli bir turistik merkezi haline gelen Mısır Çarşısı’na uğrayarak otantik atmosferde keyifli bir gezi yapabilir ve Malatya'nın ünlü kayısısı, kuru üzümü, kuru kayısı ekşisi, pestil, köme, cevizli sucuk, tatlı, şerbet gibi yöresel ürünlerini alarak harika bir tatil alışverişi yapabilirsiniz.

Malatya Mısır Çarşısı Ziyaret Saatleri

  • Pazar günleri hariç haftanın her günü saat 08:00 ile 20:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Konum Linki

57. Malatya Şerbet Çeşmesi

19. yüzyılda kesme taşlarla inşa edilen Malatya Şerbet Çeşmesi, Battalgazi ilçesindeki Yeni Camii'nin karşısında Cumhuriyet Caddesi üzerinde yer alan bir tarihi hazine. İki musluğu olan ve musluklardan birinden su, diğerinden ise ramazan ayında şerbet aktığı için Şerbet Çeşmesi ismini alan tarihi çeşme, bu ilginç özelliğiyle de çok sık ziyaret ediliyor. Malatya'nın geleneksel şerbetlerinden biri olan üzüm şerbetini tatma şansı bulabileceğiniz çeşmeye uğradıktan sonra bölgedeki diğer tarihi yapıları da keşfe çıkabilirsiniz.

Konum Linki

58. Malatya Sümer Parkı

Malatya, birbirinden güzel pek çok şehir parkına ev sahipliği yapıyor, bunlardan biri de 2014 yılında açılan Sümer Parkı. 20 dönümlük yeşil alana sahip park, Sümerbank iplik fabrikası lojmanlarının yıkılmasıyla oluşturuldu. Yürüyüş parkurları, çocuk oyun alanları, bisiklet yolları, çardaklar ve çayınızı yudumlayarak gezinizin yorgunluğunu atabileceğiniz çay bahçelerinin bulunduğu Malatya Sümer Parkı, hafta sonları piknik yapmak isteyen aileler tarafından çok ziyaret ediliyor. İlkbahar ve yaz aylarında rengarenk çiçek bahçeleriyle harika fotoğraflar çekme fırsatı sunan Sümer Parkı, İnönü Caddesi üzerinde şehir merkezinden kısa bir yürüyüşle ulaşabileceğiniz güzel bir konumda yer alıyor.

Sümer Parkı Ziyaret Saatleri

  • Haftanın her günü saat 08:00 ile 23:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Konum Linki

59. Yenice Tümülüs Parkı

Malatya'nın birçok tarihi hazinesine ev sahipliği yapan Darende ilçesinde bulunan ve 2013 yılında hizmete açılan Yenice Tümülüs Parkı, hem doğa hem de tarih ve kültür meraklılarının keşfetmesi gereken yerler arasında. M.Ö. 4. yüzyıla tarihlenen 30 metre yüksekliğinde ve 100 metre çapında bir tümülüsün bulunmasından ismini alan park; huzurlu piknik alanları, çocuk oyun alanları, yürüyüş yolları ve kafeler gibi geniş olanaklara sahip. Keyifli bir hafta sonu gezisi yapabileceğiniz ve tertemiz havada yenilenebileceğiniz Yenice Tümülüs Parkı’nın ünlü tümülüsünü ise Malatya Müzesi’nden yakında görebilirsiniz.

Konum Linki

60. Malatya Esnaflar Çarşısı

Depremde hasar gördükten sonra yenilenen başka bir tarihi Malatya Çarşısı da 16. yüzyıldan beri hizmet veren Malatya Esnaflar Çarşısı. Eskiden 500 dükkanın hizmet verdiği ve yenilendikten sonra 200’den fazla dükkanın hizmet vereceği çarşıda şehre özgü el yapımı hediyelik eşyalar, Malatya’nın simgesi haline gelen kuru kayısılar, kuruyemişler, baharat, giyim, ayakkabı, takı, kozmetik ve diğer ürünleri satın alabilirsiniz.

Konum Linki

61. Orduzu Çınar Şelalesi

Malatya'nın sevilen gezi alanlarından olan Orduzu beldesinde çarpıcı manzaralar eşliğinde hem yürüyüş hem piknik yapmak için Orduzu Çınar Şelalesi’ne de uğrayabilirsiniz. 20 metre yüksekliğinde ve 10 metre genişliğindeki Orduzu Çınar Şelalesi’nin çevresinde uzanan mesire alanı, özellikle sıcak yaz günlerinin en sevilen gezi alanları arasında yer alıyor. Keyifli hafta sonu kahvaltıları yapabileceğiniz kır bahçeleri, çocuk oyun parkları, mangal yapabileceğiniz piknik alanları ve harika şelale fotoğrafları çekebileceğiniz seyir alanları gibi olanaklar da bulabileceğiniz Orduzu Çınar Şelalesi’ne hem araç kiralama hizmeti alarak hem de toplu taşıma araçlarıyla kolayca ulaşabilirsiniz.

Konum Linki

62. Malatya Medeniyet Ağacı

Malatya Valiliği’nin hemen önündeki parkta bulunan devasa bir çınar ağacının kurumasından sonra üzerine Malatya’nın ünlü tarihi isimlerinin yüz figürleri oyulmasıyla tasarlanan Malatya Medeniyet Ağacı, şehrin simgelerinden biri haline gelmiş durumda. Heykeltıraş Hüseyin Aydemir tarafından yapılan eserde Abdulvahap Gazi, Hasan Basri, Emir Ömer, Danişment Gazi, Sadreddin Konevi, Mevlana, Niyazi Mısri, İsmet İnönü ve Turgut Özal gibi birçok önemli ismin yüzü asırlık çınar ağacı üzerine oyulmuş. Şehri gezerken uğrayabileceğiniz ve yakından görebileceğiniz Malatya Medeniyet Ağacı, çarpıcı tasarımıyla görülmeye değer.

Konum Linki

63. İspendere İçmeler

Malatya'nın hem sağlık hem de doğa turizmi için sıkça ziyaret edilen yerlerinden biri olan ve merkezi Battalgazi ilçesinde yer alan İspendere İçmeler, şifalı kaynak sularıyla şehrin en önemli turistik merkezlerinden biri konumunda. Malatya merkezine 20 kilometre uzaklıkta yer alan İspendere İçmeler, Roma döneminden beri şifa arayan insanlar tarafından ziyaret ediliyor.

Yaklaşık 42 derece sıcaklıktaki demir, kalsiyum, magnezyum ve sodyum gibi mineraller bakımından zengin kaynak sularının kas ve eklem rahatsızlıkları dahil pek çok hastalığa iyi geldiği de biliniyor. İçmelerde şifalı suyun yanı sıra, çeşitli eğlence ve rekreasyon imkanları da bulunuyor. Organik ürünlerle kahvaltılar yapabileceğiniz kır bahçesi, kafe, piknik alanı ve çocuk parkı gibi olanaklarla güzel zaman geçirebileceğiniz İspendere İçmeler’e Malatya Otogarı’nda her saat bulabileceğiniz İspendere Köyü minibüsleriyle rahatça ulaşabilirsiniz.

Konum Linki

Otobüs Bileti

64. Malatya Doğanşehir Kalesi

Malatya'nın görülmeye değer tarihi hazinelerinden biri de Doğanşehir ilçe merkezine yaklaşık 11 kilometre uzaklıktaki Sürgü Köyü’nde yer alan Doğanşehir Kalesi. Tarihi Hitit dönemine kadar uzanan kale, bölgede hüküm sürmüş birçok medeniyet tarafından savunma amaçlı kullanılmış. 150 metre yüksekliğindeki bir tepenin üzerinde yer alan Doğanşehir Kalesi, 500 metre uzunluğunda ve 200 metre genişliğinde tasarlanmış. Kalın duvarları ve burçlarıyla dikkat çeken kalenin duvarları, 5 metre kalınlığında ve 20 metre yüksekliğinde, burçlar ise yaklaşık 10 metre yüksekliğinde. Malatya'nın tarihi ve kültürel zenginliklerini tanıma fırsatı sunan kaleyi hem doğa ve tarih yürüyüşleriyle hem de kendi başınıza keşfe çıkabilirsiniz.

Konum Linki

65. Malatya Sarıçiçek Yaylası

Arapgir, Arguvan, Divriği ve Kemaliye ilçelerinin kesişim noktasında bulunan Sarıçiçek Yaylası, Türkiye'nin en büyük yaylalarından biri olarak her yıl binlerce insan tarafından ziyaret ediliyor. Deniz seviyesinden 1500 ila 1700 metre yükseklikte yer alan dağlarla çevrili yayla, Kozluk Çayı ve Kayaarası adı verilen derin vadilere de ev sahipliği yapıyor. Meşe, söğüt, kavak, çınar ve meyve ağaçları arasında keyifli geziler yapabileceğiniz yaylanın orman alanları ise kamp yapmak için ideal. Endemik bitki türleri açısından da çok zengin olan Sarıçiçek Yaylası, 200’den fazla endemik bitki türüyle de dikkat çekiyor.

Tarihi İpek Yolu rotası üzerinde yer alan ve her köşesinde antik kalıntılar da bulunan Sarıçiçek Yaylası; doğa yürüyüşü, kampçılık, piknik, fotoğrafçılık gibi çeşitli aktiviteler yapmak için Malatya’nın en özel noktalarından biri. Yaz aylarında rehberli yayla turlarıyla gezebileceğiniz yaylanın çarpıcı güzelliklerini kendi başınıza da keşfe çıkabilirsiniz.

Konum Linki

66. Malatya Turgut Özal Müzesi

Malatyalı devlet adamı ve 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal anısına İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi'nin giriş katında ziyarete açılan Malatya Turgut Özal Müzesi’ne de uğrayabilirsiniz. Sergi alanlarında Turgut Özal'a ait fotoğraflar, belgeler ve özel eşyaları görebileceğiniz müzede Turgut Özal'ın gençlik yılları, eğitim hayatı, siyasi kariyeri veya kişisel hayatı hakkında ilginç bilgiler alabilirsiniz. 2000 yılında açılan müzede Turgut Özal'ın ailesi tarafından bağışlanan eserleri de görme şansı bulacaksınız.

Malatya Turgut Özal Müzesi 2023 giriş ücretleri

  • Ücretsiz.

Malatya Turgut Özal Müzesi Ziyaret Saatleri

  • Hafta içi her günü saat 08:00 ile 17:00 arasında ziyarete açık.

Konum Linki

67. Yusuf Ziya Paşa Bedesteni

Malatya'nın Darende ilçesinde yer alan ve Malatya’dan düzenlenen tarih ve kültür turlarının değişmez adreslerinden biri haline gelen Yusuf Ziya Paşa Bedesteni, Osmanlı döneminden günümüze kalan bir mimari harika. Klasik Osmanlı kapalı çarşı mimarisine uygun olarak kesme ve moloz taşlarla inşa edilen görkemli yapı, 2005 yılında da aslına uygun olarak restore edildi. Önemli ticaret ve kervan yolları rotasında bulunan Yusuf Ziya Paşa Bedesteni’ne ilçe merkezinde kısa bir yürüyüşle kolayca ulaşabilir; çarpıcı tasarımıyla günümüzde de çok ziyaret edilen bedestenin taş odaları arasında harika fotoğraflar çekebilirsiniz.

Konum Linki

68. Malatya Hasançelebi Ilıca Mesire Alanı

Malatya’nın Hasançelebi beldesine sadece 3 kilometre uzaklıkta bulunan Hasançelebi Ilıca Mesire Alanı, 10.000 m2 yeşil alanı ve şifalı kaynak sularıyla çok popüler doğaya kaçış noktaları arasında. İçerisinde 1000 m2 büyüklüğünde bir yapay göl de bulunan mesire alanı, gölün çevresinde sıralanan piknik alanları, yürüyüş yolları, kır bahçeleri ve çocuk oyun alanlarıyla çok ilgi görüyor.

Özellikle yaz aylarında piknik yapmak ve huzurlu atmosferde dinlenmek için ailelerin sıkça uğradığı Hasançelebi Ilıca Mesire Alanı’nda mangal yapabilir, iyi düzenlenmiş yürüyüş parkurlarında gezilere çıkabilir veya seyir alanlarından muhteşem tabiat fotoğrafları çekebilirsiniz. Organik ürünlerle hazırlanan kahvaltılar tadabileceğiniz kır bahçeleri ve çocuk oyun alanlarında da güzel zaman geçirebileceğiniz gezinizde şifalı kaynak sularının karıştığı gölet sularında keyifle yüzebilir ve cilt rahatsızlığı gibi sorunlarınız için şifa bulabilirsiniz.

Konum Linki

69. Malatya Mişmiş Park Fuar Alanı

Malatya'nın tabiat güzellikleriyle ünlü Orduzu beldesinde yer alan bir fuar ve park alanı olan Mişmiş Park, 2009 yılında Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından hizmete açıldı. 9000 m2 kapalı ve 100.000 m2 açık alana sahip olan fuar alanının kapalı alanında çeşitli etkinlikler için kullanılan konferans salonu, sergi salonları ve ofis alanları bulunuyor. Açık bölümlerde ise fuar alanları, piknik alanları, spor alanları, çocuk oyun alanları ve kafeterya hizmet veriyor.

Mişmiş Park Fuar Alanı, özellikle yaz aylarında hem geniş alanları hem de etkinlikleriyle çok popüler bir gezi alanı. Hafta sonları piknik alanları, spor alanları ve çocuk oyun alanlarıyla aileleri kendine çeken fuar alanında yıl boyunca düzenlenen fuarlara katılarak da güzel zaman geçirebilirsiniz.

Konum Linki

70. Malatya Sürgü Takaz Mesire Alanı

Malatya'nın Doğanşehir ilçe merkezine 14 kilometre uzaklıktaki Sürgü Beldesi sınırları içerisinde yer alan Sürgü Takaz Mesire Alanı, yaz aylarında sevilen doğaya kaçış noktalarından biri. Soğuksu Çayı kıyısındaki çam ormanları arasında uzanan mesire alanı; tertemiz havası, doğal güzellikleri ve alabalık tesisleriyle yüzlerce insanı kendine çekiyor. Çocuklarınızla piknik yapmak, keyifli yürüyüşlere çıkmak, mangal yapmak veya tesislerde taze alabalıklar tatmak için uğrayabileceğiniz Sürgü Takaz Mesire Alanı’nda çocuk oyun alanları, kafeler ve kır bahçeleri gibi olanaklar da bulmanız mümkün. 200.000 metrekarelik bir alana sahip olan ve içerisinde 100'den fazla alabalık havuzu bulunan mesire alanı, Malatya gezinizin yorgunluğunu atmak için ideal bir adres.

Konum Linki

71. Polat Beypınarı

Malatya'nın Doğanşehir ilçesinde bulunan doğal bir su kaynağı olan Polat Beypınarı, 200 metre yükseklikteki bir dağın eteklerinden çıkan, soğuk ve berrak sularıyla insanları kendine çekiyor. Gür çam ormanları arasından geçerek Soğuksu Çayı'na karışan sularıyla her köşesinde harika manzaralar sunan Polat Beypınarı, bölgede yaşayanlar tarafından içme suyu olarak da kullanılıyor. Kaynak suyu çevresinde piknik yapmak, yürüyüşe çıkmak ve bölgedeki alabalık tesislerine uğramak isteyen yüzlerce kişiyi misafir eden Polat Beypınarı’nın 7.0 PH değerine sahip, sıcaklığı 20 derece olan şifalı sularını tadabilir ve tertemiz havada doğanın içinde güzel zaman geçirebilirsiniz.

Konum Linki

72. Gelincik Tepesi

Malatya'nın en çok ziyaret edilen turistik beldesi Orduzu’da hem tarih hem de kültür meraklarını kendine çeken başka bir önemli yer de Arslantepe Höyüğü’ne sadece 2 kilometre uzaklıktaki Gelincik Tepesi. Erozyonla ortaya çıkmış devasa kaya bloklarının yanı sıra halka şeklindeki megalitik anıtlarıyla dünyanın her köşesinden arkeoloji ve tarihi meraklarının ilgisini çeken Gelincik Tepesi’nde ilk yerleşimlerin Neolitik Çağ’da başladığı düşünülüyor.

Güvenli konumuyla pek çok dönemde yerleşim ve savunma amaçlı kullanılan bölgede yapılan arkeolojik kazılarda elde edilen paha biçilmez tarihi eserleri ise Malatya Müzesi’nin zengin koleksiyonların da görebilirsiniz. Arslantepe Höyüğü’nün tarihi hazineleriyle birlikte gezebileceğiniz Gelincik Tepesi’nde panoramik fotoğraflar çekmeyi de unutmayın.

Konum Linki

73. Sivas Yama Dağı

Malatya’ya yaklaşık 2 saat uzaklıkta, Sivas'ın Kangal, Divriği ve Hekimhan ilçeleri arasında uzanan Yama Dağı, 85 kilometreyi bulan uzunluğu ve 2732 metre yüksekliğiyle doğa sporları sevenler için adeta bir cennet. Özellikle Ozan Gediği Tepesi'nden sunduğu büyüleyici panoramik manzaralarla ülkenin her yerinden fotoğrafçıları da kendine çeken Yama Dağı, volkanik kökenli bir dağ olmasından dolayı her köşesinde volkanik kayaçlar, lav ve tüf tabakaları ile çarpıcı manzaralara sahip. Yama Dağı, aynı zamanda endemik bitki türleri açısından da çok zengin ve dağda 100'den fazla endemik bitki türü bulunuyor.

Hem çarpıcı kaya oluşumları hem de tertemiz havası ve el değmemiş doğal güzellikleriyle keyifli bir gezi deneyimi sunan Yama Dağı; yemyeşil ormanları, yaylaları, gölleri ve akarsularıyla da ziyaretçilerini büyülüyor. Özellikle yaz ve bahar aylarında doğa yürüyüşü, kampçılık, piknik, fotoğrafçılık, dağcılık ve kış sporları gibi çeşitli aktiviteler yapmak için ideal bir adres olan Yama Dağı’nda tertemiz havada kamp da yapabilirsiniz.

Konum Linki

74. Tarihi Malatya Konakları

Malatya gezinizde pek çok yerde karşınıza çıkarak tarihi konakları da mutlaka incelemelisiniz. Çoğu 19. yüzyılda şehrin zengin ve üst sınıf aileleri tarafından yaptırılan konaklar; genellikle iki katlı, kalın duvarlı ve birbirine uyumlu küçük pencerelere sahip. Dış cephelerinde ana yapı malzemesi olarak taş, kerpiç ve ahşap kullanılan Malatya konaklarının temeli ise kesme taştan yerden bir metre yükseklikte tasarlanmış. İç mekanları genellikle geniş ve ferah olan konaklarda alt katta kiler, mutfak, oturma odası ve hamam; üst katlarda ise yatak odaları ve misafir odaları bulunuyor. Malatya’nın tarihi ve kültürel dokusunun önemli bir parçası olan, bazıları günümüzde müze olarak hizmet veren konakların nostaljik odalarında harika fotoğraflar çekebilirsiniz.

Konum Linki


ipekincir
İpek İncir
362 Yazı
Marmara Üniversitesi Reklam bölümünde yüksek lisans yaptı. Eğitimini tamamlamak için bir süre Londra’ya gitti. Otomotiv, sağlık, turizm sektörü gibi birçok farklı alanda içerik üretti. Şimdi ise Enuygun ekibinin bir parçası olarak seyahat yazıları yazıyor.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN