Adana’daki Magarsus Antik Kenti tarihe merak duyan herkesin ilgisini çekiyor. Tarih boyunca hem dini hem de liman kenti olma özelliğini taşımış Magarsus devasa antik tiyatrosu, Büyük İskender’in dua ettiği yer olma özelliği ile arkeoloji dünyasında önemli bir konumda.

Magarsus Antik Kenti’ne dair bilmen gereken bilgileri bu yazımızda senin için derledik. Keşfetmek için yola çıkmadan önce bu bilgiler sana rehberlik etsin.

İçindekiler

1-Adana’nın Karataş ilçesinde yer alır

megarsus

Magarsus M.Ö 7. yüzyılda kurulmuş bir kent. Adana’ya 49 km uzaklıkta yer alan Karataş ilçesinin yakınlarındaki Dört Direkli mevkiinde yer alır. Truva Savaşı’ndan sonra bölgeye gelen Kilikyalı Mopsos ile Yunanlı Amphilokhos tarafından kurulduğu bilinmektedir. Bizans, Roma ve Helenistik dönemlere ait belgelerde Mallos olarak adı geçen Magarsus Antik Kenti’nden günümüze ulaşan yapılar arasında Athena Magarsia Tapınağı, tiyatro, kent suru, Orta Çağ Kalesi, sarnıç, stadion ve hamamlar gelmiştir.

2-Adını tapınak rahibelerinden alır

megarsus

Dini açıdan önemli bir kent olan Magarsus aynı zamanda önemli bir liman kenti. Magarsus adının kentte yaşayan tapınak rahibelerine verilen Magarsiya adından geldiği söylenir. Etimolojik olarak Magarsus ismi ise Grekçeden gelmektedir.

3-Antik dönemdeki deniz manzaralı tek tiyatroya sahiptir

megarsus

30 metre genişliğinde, 150 metre uzunluğundaki antik tiyatro Magarsus’un önemli bölümleri arasında ilk sırada geliyor. Antik tiyatrosunun ihtişamıyla Adana’nın açık hava müzesi konumunda yer alan Magarsus Antik Kenti’nin 2.500 yıllık antik tiyatrosunun yaklaşık 3 bin kişilik olduğu ortaya çıkmıştır. Tiyatronun bir diğer önemli özelliği ise antik dönemde deniz manzaralı tek tiyatro olmasıdır.

4-Doğu Akdeniz’deki en önemli kehanet merkezlerinden biridir

megarsus

Dini bir merkez konumuna sahip Magarsus, Helenistik dönemde Doğu Akdeniz’deki en önemli kehanet merkezlerinden biri olarak kabul edilmiştir. Tapınaklarıyla nam salmış antik kent Büyük İskender’in dua ettiği Athena tapınağı ile de ün kazanmıştır. Tarih sayfalarında yer alan bilgiye göre Büyük İskender bölgeye gelmiş ve Ceyhan Nehri üzerine yaptırdığı köprüden geçerek Magarsus’a gelmiş. Ve ardından Magarsus Antik Kenti’ne yakın bir konumda yer alan Athena Magarsia Tapınağı’nı ziyaret etmiştir.

5-Kara Kilise ve Yanık Kilise olarak da bilinir

megarsus

Magarsus Antik Kenti farklı dönemlerde farklı isimler de almış. İnşasında kullanılan taşların siyahlığından ötürü Kara Kilise olarak adlandırılan Magarsus, bir savaş sonrası yandıktan sonra Yanık kilise olarak da adlandırılmış.

6- Gün batımında harika fotoğraflara imkan tanır

Magarsus Antik Kenti’nin denize yakın olması gün batımında harika manzaraları da beraberinde getiriyor. Antik kenti ziyaret etmek için en uygun zaman akşam üstü saatleri. Böylece deniz manzaralı bu harika antik tiyatroda unutulmaz kareler yakalamak mümkün oluyor.

Giriş ücreti

  • Ücretsiz

Ulaşım

Magarsus Antik Kenti’ne gitmek için öncelikle Adana’nın Karataş ilçesine gelmek gerekiyor. İlçe merkezinde yer alan Magarsus tabelasını takip ederek antik kente ulaşılabiliyor. Magarsus Antik Kenti’ne özel araç ya da taksi ile geliniyor.

Konum Linki

Araç Kiralama


ipekincir
İpek İncir
362 Yazı
Marmara Üniversitesi Reklam bölümünde yüksek lisans yaptı. Eğitimini tamamlamak için bir süre Londra’ya gitti. Otomotiv, sağlık, turizm sektörü gibi birçok farklı alanda içerik üretti. Şimdi ise Enuygun ekibinin bir parçası olarak seyahat yazıları yazıyor.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN