• Anasayfa
  • Bilgi
  • Konut satışınız iptal olursa haklarınız neler?

Konut satışınız iptal olursa haklarınız neler?

nihanbayram

Gayrimenkul satışları artmaya başladıkça alıcı ve satıcıların kararsızlık oranında artış görüldü. Özelikle son aylarda dövizde yaşanan hareketlilik ve ev fiyatlarının sürekli yükselmesi nedeniyle evlerini satanlar son anda satıştan vazgeçti. Döviz kurlarının sakinleşmesinin ardından alıcılar da ev alma kararlarını erteleyip satışı iptal etti. Peki bu durumda kalanların hakları neler?

Zarar gören taraf tazminat davası açabilir

Dövizdeki artış sebebiyle evinin olması gerektiğinden ucuza satıldığını düşünen ev sahipleri satış işleminden vazgeçince ev almak için mevduat hesabını, altınlarını ya da dolarlarını bozduranlar zarar görmüş oldu. Bu durum karşısında ev satın almayı hayal edenler ne yapılabileceğine dair bir yol arıyorlar. Avukatlar tazminat davasının bir seçenek olduğunu belirtiyor. Alıcı ve satıcı henüz sözleşme imzalamış olmasa da sözleşme görüşmeleri esnasında dürüst olmak çok önemli. Eğer bir taraf, diğer tarafın kendisini zarara uğrattığını ispat edebilirse zararı için tazminat davası açabiliyor.

Kendi aranızda düzenlediğiniz sözleşmeler hukuki olarak geçerli değil

Satış iptalinde satış aşamasında olduğunuzu kanıtlamak için geçerli olan belge noterde düzenlenen gayrimenkul satış vaadi sözleşmeleridir. Kişiler arasında yapılan adi yazılı sözleşmeler ya da emlakçıların düzenlediği sözleşmelerin hukuki değeri bulunmuyor. Satış iptalinin olması durumunda aralarında sözleşme olan taraflardan zarar gören; doların bozdurulması durumunda yaşanan kur kaybı, uygun fiyata gayrimenkul alma şansını kaybetmesi, ödenmiş harç, evdeki tadilat ücreti gibi bedellerin geri ödenmesini talep edebilir. Satış iptali durumda emlakçılar için de bir soru işareti oluşturuyor çünkü emlakçılar satış işlemi tamamlandıktan sonra komisyon alabiliyorlar. Ancak satıcı işlemden vazgeçerse emlakçıya komisyon ödemek zorunda kalıyor.

Satıcı satışı iptal ederse kaporayı geri ödemek zorunda

Gayrimenkul satışlarında belirli bir miktarda kapora ödemesi yapılıyor. Ancak satış işleminden cayma durumu olduğunda kapora konusunda sıkıntı oluşabiliyor. Eğer sözleşmede alıcının cayması halinde kaporayı alamayacağını belirten bir madde bulunuyorsa kapora geri ödenmiyor. Ancak satıcı tarafından satışın iptal edilmesi durumunda kaporanın alıcıya iade edilmesi zorunlu. Kapora ödemelerinin kanıtlanabilmesi için banka yoluyla açıklama olarak belirtilerek yapılması gerekli.


nihanbayram
Nihan Bayram
413 Yazı
Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN