Konut kredisiyle ev satın alanlar ilk zamanlarda uzun vadeli borçlanmanın sıkıntısını yaşasa da birkaç yıl içinde “İyi ki krediyle ev satın almışım” demeye başlar. Çünkü kredi ödemeleri sabit kalır, ev fiyatları yükselir, maaşı artar ve küçük bir birikimle bile akıllı bir yatırım yapmış olur. İşte konut kredisi kullanarak ev satın almanın 5 avantajlı yönü:
Öncelikle kira yerine kira tutarı ya da kira tutarınızın biraz üzerinde taksit ödemeleri yaparak kendi evinizin borcunu ödeyebilirsiniz. Böylelikle 5 yıl, 10 yıl kirada oturan bir kimse barınmak için ev sahibine ödeme yaparken, konut kredisi kullanan kişi yakın bir ödeme ile hem barınma ihtiyacını karşılar hem de kendi evinin borcunu ödemiş olur. Üstelik kiranıza enflasyon oranında zam yapılırken, konut kredisi taksitleriniz sabit kalacaktır. Bu da ilk 3 yıldan sonra ekstra kontrol edilemeyen durum olmadıkça konut kredisi kullanan kişiyi oldukça rahatlatır.
Ev satın alacakların en büyük sıkıntısı toplu paradır. Pek çok kişi “Ayda 1.000 TL ya da 1.500 TL’yi rahatlıkla ödeyebilirim” der. Ancak kimseden de gidip 80.000 TL 100.000 TL borç isteyemez. İstese bile veren birini bulmakta zorlanır. İşte konut kredisi kullandığınızda banka size evin satış bedelini, ödeme gücünüze göre verecek ve karşılığında borcunuzu taksitlendirecektir. Pek tabi bu borcu uzun vadeye yayarken faiz ister. Hemen hatırlatalım doğru bir ev seçimi, faiz dahil ödenen parayı en geç 10 senede amorti eder.
Diyelim ki eş dost tanıdıktan borç alabiliyorsunuz ancak en yakınızın bile, size borcunuzu öyle 10 yıl, 15 yıl vadeli ödeme koşuluyla vermez. Herkes borcunu bir an önce geri almak isteyecektir. Bu durumda siz sıkışacak, ödeme yapmakta zorlanacaksınız. Üstelik borçlar genelde altın ve döviz üzerinden verilir. Bu her iki yatırım aracı da genelde sürekli artan bir çizelgeye sahiptir. Oysa ki konut kredisinde dilerseniz 20 yıl bile vadeli borçlanarak ödeme gücünüze göre taksitlendirebilirsiniz.
Konut kredisi kullanmanın en avantajlı yönü taksit ödemelerinizin kullandığınız vade boyunca sabit kalmasıdır. 10 yıl hatta 20 yıl vadeli bir kredi kullandığınızı düşünün. Aylık taksitiniz 1.300 TL ise 5 yıl sonra 8 yıl sonra da aynı kalacaktır. Oysa ki o sürede kirada otursanız kiranız artacak, maaşınıza zam yapılacaktır. Bu yüzden ilk birkaç yıldan sonra konut kredisi kullananlarda rahatlama başlar. Tabi bir de faizlerin düşmesi durumunda borcunuzu yeniden yapılandırabilirsiniz.
Özellikle büyükşehirlerde gayrimenkul fiyatları her geçen gün artış gösteriyor. İnşaat maliyetleri her yıl artıyor, metro, metrobüs, toplu ulaşım vs. gibi değerler bir bölgede fiyatları iyice arttırabiliyor. Bu yüzden ortalama satın aldığınız evin fiyatı, %5 %10 aralığında bile artsa, konut kredisi borcunuz bittiğinde evinizin fiyatı en az 2 katına çıkacaktır. Örneğin 100.000 TL’ye satın aldığınız bir evin fiyatının 10 yıl sonra 200.000 TL’ye çıkması içten bile değil. Hatta büyükşehirlerde 5 yıl sonra bile bu rakamlara ulaşabiliyor. Para biriktirmeye kalsanız ev fiyatları yükseldiği için bu farkı yakalamanız mümkün olamaz.