Ülkemizin ilk ve tek ada otelini bünyesinde barındıran Kalem Adası, atmosfer olarak Maldivler’i andırıyor. Yeşilin ve mavinin etkileyici ahengine sahne olan adada tropikal manzaraların tadını çıkarabilir, şifalı sularla cildinizi ve ruhunuzu yenileyebilir, botanik bahçeleri arasında uzun yürüyüşler yapabilirsiniz.

Dikili’deki Bademli Köyü içinde yer alan Kalem Adası’nı ziyaret edenler; Garip Adası ve Midilli Adası’na da kolayca ulaşım sağlayabiliyor. Hazırsanız denizinin rengiyle görenleri mest eden Kalem Adası’na dair gezi rehberimize hemen başlayalım.

Kalem Adası’nın tarihi ve özellikleri

kalem-adasi

Kalem Adası, sadece sakin doğasıyla değil aynı zaman da tarihiyle de ön plana çıkarılan bir destinasyon. Tarih boyunca pek çok deniz savaşına tanıklık eden Kalem Adası’nın geçmişi M.Ö. 1700’lü senelere dek uzanıyor. Sparta ve Atina’yı karşı karşıya getiren ve 300’e yakın geminin yer aldığı meşhur deniz savaşının bu bölgede gerçekleştiği biliniyor. Ayrıca o savaştan sonra pek çok savaş gemisinin sular altında kaldığı düşünülüyor.

Helenistik Dönem’in en popüler şehirleri arasında olan Aternus, Pergamon ve Pitane’nin adanın hemen çevresinde konumlanması, burayı daha da değerli kılıyor. Tarihçi ve araştırmacı Strabon, çalışmalarında Garip Adası ve Kalem Adası’na sıklıkla yer veriyor. Bu çalışmalarda bölgenin adı Arginnsai, yani bir başka deyişle “Işık Saçan” olarak geçiyor. Adanın en önemli özelliklerinden biri de ülkemizin ilk ada oteline ev sahipliği yapması. Ayrıca bölgedeki suyun şifalı olduğuna inanılması nedeniyle bölgedeki konaklama seçeneklerine özel bir ilgi söz konusu.

Kalem Adası’nda gezilecek yerler

pissa-plaji

SİT alanında yer aldığı için koruma altında olan Kalem Adası’nda gezilecek alanlar, görece sınırlı durumda. Ayrıca adanın belli bölgelerinin özel mülkiyete ait olması da bu seçenekleri iyice daraltıyor. Kalem Adası’nı ziyaret eden kişiler, genellikle buradaki şifalı sulardan yararlanmak istiyor.

Türkiye’nin ilk ada oteli, bu konudaki beklentilere yanıt vermeyi büyük ölçüde başarıyor. Devasa otelin varlığı, Kalem Adası’ndaki hareketliliğin en önemli nedenleri arasında bulunuyor. Ayrıca ada, romantik atmosferi nedeniyle balayı çiftleri tarafından da sıklıkla tercih ediliyor.

Kalem Adası’nın pek çok noktasında denize girebilirsiniz ancak genel olarak Hanımın Koyu (Kokar Ot Koyu) ve Pissa Plajı, keşfetmeye değer yerler arasında bir adım öne çıkıyor.

Kalem Adası’nda yapılacak aktiviteler

hayitli-plajı

Kalem Adası genel olarak su sporları ile özdeşleşmiş bir ada durumunda. Eğer su sporları konusunda acemi olduğunuzu düşünüyorsanız bunu hiç dert etmeyin. Çünkü adanın birçok alanında su sporları eğitimi alan gruplarla karşılaşmanız son derece olağan.

Genellikle otellerin kendi bünyesinde de bu tip hizmetler sunulabiliyor. Özellikle temel dalış eğitimi almak ya da deniz içerisinde yaşayan canlılara tanıklık etmek adına Kalem Adası oldukça ideal. Ayrıca bölgenin meşhur siyah yediveren üzümünden üretilen özel koruk suyunu tatmadan dönmemelisiniz.

Sahil çevrelerinde yer alan büyük botanik bahçelerini ve söz konusu alanlara yerleştirilen tarihi eserleri de ziyaret edebilirsiniz. Bu botanik bahçelerinde dev palmiye ağaçları ve zeytin ağaçları dışında yüzlerce farklı bitki türü mevcut.

Adanın mavi bayraklı plajlarında cilde iyi geldiği düşünülen şifalı suların tadını çıkarabilirsiniz. Son olarak teknelerle çevre koyların keşfedildiği günlük turlara dahil olabilirsiniz.

Yazar Notu: Dalış merakınız varsa Kalem Adası’nda su sporları eğitimi veren su sporları merkezi yer alıyor. Eğitime katılarak Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu onaylı dalış brövesi alabilirsiniz.

Kalem Adası nerede?

dikili-kalem-adasi

Kalem Adası, İzmir’in bir ilçesi olan Dikili’ye bağlı. Ada, tam olarak Bademli Köyü açıklarında konumlanıyor. Öte yandan Midilli Adası da Kalem Adası’na komşu durumunda. Bölgenin anakaraya uzaklığı yaklaşık olarak 450 metre civarında. Burada yer alan Garip Adası ise “Kalem Adası’nın kardeş adası” olarak tanımlanıyor.

Konum Linki

Kalem Adası’na nasıl gidilir?

kalem-adasi-na-nasil-gidilir

Kalem Adası’na ulaşım sadece Bademli Köyü üzerinden gerçekleşiyor. Bu nedenle adayı ziyaret etmek isteyen kişilerin İzmir’in Dikili ilçesi üzerinden farklı ulaşım opsiyonlarını değerlendirerek Bademli’ye gelmeleri gerekiyor.

Adaya ayak basmak adına köyden gün içerisinde hareket eden tekneleri değerlendirebilirsiniz. Ada oteli misafirleri ise Bademli’den özel olarak transfer ediliyor. Bademli Köyü ve Dikili merkezi arasında yaklaşık olarak 10 km’lik bir mesafe söz konusu.

Kalem Adası’nda nerede kalınır?

oliviera-resort-kalem-adasi

Kalem Adası ülkemizdeki lüks oteller arasında yer alan Oliviera Hotel’e ev sahipliği yapıyor. Oliviera Resort Kalem Adası ve Oliviera Private Island Hotel’in yer aldığı Kalem Adası’nda kalabilir, adada ayrıcalıklı bir tatil yapma imkanı bulabilirsiniz.

Dikili’ye gitmişken Dikili kamp alanları ile tatilinizi keyiflendirme ve farklı yerlerde denize girme imkanı bulabilirsiniz.

Otel


ipekincir
İpek İncir
363 Yazı
Marmara Üniversitesi Reklam bölümünde yüksek lisans yaptı. Eğitimini tamamlamak için bir süre Londra’ya gitti. Otomotiv, sağlık, turizm sektörü gibi birçok farklı alanda içerik üretti. Şimdi ise Enuygun ekibinin bir parçası olarak seyahat yazıları yazıyor.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN