İstanbul’da yürüyüş yapılacak yerler

ipekincir

Türkiye’nin en hareketli şehirlerinden biri olan İstanbul’da doğayla iç içe ya da deniz havasını içine çekerek yürüyüş yapma fikri kulağına nasıl geliyor? Eğer bu fikri beğendiysen doğru listedesin. İstanbul’da birbirinden keyifli yürüyüş parkurları bulunuyor. İster sabah sporu, istersen de hafta sonu aktivitesi için tercih edebileceğin İstanbul’daki yürüyüş parkurları için okumaya başla! Senin için bu parkurların konumlarını da tek tek linkledik. Yapman gereken tek şey seçim yapıp yürüyüşe çıkmak. Şimdiden iyi yürüyüşler!

1. Belgrad Ormanı - Sarıyer

Belgrad ormanı

İstanbul’da yürüyüş yapmak denildiğinde akla ilk gelen yer Belgrad Ormanı oluyor. Yaklaşık 5500 hektar bir alana yayılan orman, İstanbulluların şehirden kaçıp nefes almaya geldiği yer aslında. Çok geniş olan Belgrad Ormanı, farklı uzunluklara sahip yürüyüş ve koşu parkurlarına sahip. Bahçeköy adıyla bilinen ana kapıdan ormana giriş yaptığında yolun ikiye ayrıldığını göreceksin. Sağ taraf Bizans ve Osmanlı dönemlerinde şehre su sağlayan tarihi su bentlerinin olduğu bölge, sol taraf ise Neşet Suyu Yürüyüş Yolu’na uzanıyor.

Ormanın özellikle sporcular tarafından en çok tercih edilen parkuru ise Neşet Suyu Koşu ve Yürüyüş Parkuru. 6200 metre uzunlukta olan parkur, Fıratpen sponsorluğunda iyileştirildiği için Fıratpen Koşu Parkuru adıyla da biliniyor. Su ihtiyacını karşılamak için parkur boyunca her iki tarafta da Sağlık Çeşmesi adı verilen çeşmeler bulunuyor. Bu çeşmelerden akan su doğal kaynak suyu olduğu için tadı çok güzel. Yanına boş bir şişe alırsan çeşmelerden doldurup rahat edebilirsin. 

Hacıosman Metro durağına gelerek 42HM otobüsüne binebilirsin. Bahçeköy durağında inip 100 metre yürüdükten sonra doğadasın. Ormana ulaşım için 42T, 42R, 42M ya da 153 numaralı otobüsleri kullanabilirsin.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Yaya ve bisiklet ücretsiz
  • Araç otopark 65 TL
  • Motosiklet otopark 32.50 TL.

Yazar Notu: Bu uzun parkuru tamamladığında dinlenmek istersen yolun sonunda bulunan Üçgen Ev adlı kafeye gidebilirsin. Tabii parkur sana çok uzun gelirse ve sadece bir kısmını yürümek istersen piknik çantanı da yanına almanı öneririm. Ormanın içindeki mesire alanlarında piknik yapabilirsin.

2. Emirgan Korusu - Sarıyer

Emirgan korusu

İstanbul’un en sembolik noktalarından olan Emirgan Korusu, özellikle Nisan ayında düzenlenen Lale Festivali ile şehrin en keyifli yürüyüş parkurlarından biri oluyor. Emirgan ve İstinye semtleri arasında konumlanmış olan Emirgan Korusu’nun geçmişi 17. yüzyıla kadar dayanıyor. Dönemin Osmanlı padişahı 4. Murat’ın İranlı Emir Güne Han’a hediye ettiği bu alan tarih boyunca birçok kez el değiştirmiş. Korunun içine 19. yüzyılda Sarı Köşk, Pembe Köşk ve Beyaz Köşk olmak üzere 3 farklı köşk yaptırılmış.

Günümüzde bu köşkler, koruyu ziyaret edenlere kahvaltı ve yemek servisi yapıyorlar. BELTUR tarafından işletildiği için köşklerden herhangi birinde uygun fiyatlara güzel bir Pazar kahvaltısı yapabilirsin. Korunun içinde piknik alanları da bulunuyor. Kahvaltılıklarını yanında getirip bu alanları da kullanabilirsin. İstersen güne yürüyüşle başlayıp kahvaltı ile devam et, istersen de kahvaltını yaptıktan sonra yürüyüş yap. Tercih senin.  

Emirgan Korusu’na toplu taşıma ile gideceksen birçok noktadan otobüse binebilirsin. Kabataş’tan 25E, 40T ve 22RE; Mecidiyeköy’den 29Ş, Taksim’den 40 ve 42T; Zincirlikuyu’dan ise 40B numaralı otobüslere binebilirsin. Emirgan durağında indikten sonra kısa bir mesafeyi yürüyerek parka ulaşabilirsin. Anadolu Yakası’ndan geleceksen Kadıköy ya da Üsküdar’dan vapura binip Beşiktaş’tan Ortaköy’e giden otobüsleri kullanabilirsin.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Yaya ücretsiz
  • Araç otopark 90 TL
  • Motosiklet otopark 45 TL.

Yazar Notu: Eğer daha önce buraya nisan ayında hiç gitmediysen, İstanbul’da mutlaka yapılacaklar listene “Nisan ayında Emirgan Korusu’na git” maddesini eklemeni öneririm.

3. Maçka Parkı - Beşiktaş

maçka parkı

İstanbul’un en merkezi noktasında yürüyüş yapmaya ne dersin? Beşiktaş ve Taksim arasında konumlanan Maçka Parkı, İstanbul’un en eski parklarından biri. Havalar ısınmaya başlayınca İstanbullular yürüyüş için merkezi konumdaki bu parkı tercih ediyorlar.

Ceviz, kızılağaç, meşe ve akasya gibi birçok ağacın yetiştiği parkta şehirden uzaklaşmadan doğayla iç içe olabilirsin. Parkın yürüyüş parkurunun yanında spor aletleri bulunan bir alanı, çocuklar için oyun parkı, kafe ve restoranları da var. Ayrıca Maçka Parkı’nda bir de teleferik bulunuyor. Taksim ile Maçka arasında ulaşım kolaylığı sunan teleferik ile parkın yemyeşil manzarasına yukarıdan bakabilirsin. 6 kişilik kapasiteye sahip olan teleferik ile yolculuk yaklaşık olarak 4 dakika sürüyor.

Merkezi bir konumda olduğu için toplu taşımayla Maçka Parkı’na ulaşım oldukça kolay. Beşiktaş’tan ve Mecidiyeköy’den 30A numaralı otobüse binerek Vişnezade durağına gelebilirsin. Bu durakta indikten sonra 5 dakikalık bir yürüyüşle parka ulaşabilirsin. Gayrettepe ve Eminönü’nden geleceksen 26B’ye binebilirsin. Metroyu kullanacaksan Osmanbey durağında inip Harbiye istikametinden denize doğru 10 dakikalık yürürsen parktasın. Kabataş Füniküler durağından da yaklaşık 700 metre kadar yürüyerek parka gelebilirsin.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Ücretsiz
  • Katlı otopark tam gün 200 TL

Yazar Notu: Cemal Reşit Rey Konser Salonu, Lütfi Kırdar Kongre Merkezi, Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu, Küçükçiftlik Park gibi İstanbul’un keyifli aktivitelerine ev sahipliği yapan yerlere de yakın olduğu için parkta vakit geçirdikten sonra kendine uygun bir aktiviteye de katılabilirsin.

4. Caddebostan Sahili - Kadıköy

caddebostan sahili

İstanbul Anadolu Yakası’nda yürüyüş parkuru demek, Caddebostan Sahili demek. Bu yakadaki diğer yürüyüş parkurları çok keyifli olsa da akla ilk olarak Caddebostan geliyor. Fenerbahçe Ordu Evi’nden başlayıp Bostancı İskelesi’ne kadar uzanan Caddebostan merkezi konumuyla çok sayıda kişinin farklı aktiviteler için tercih ettiği bir yer.

Özellikle hafta sonları çimlere oturmak için gelen İstanbullular ve turistlerle dolup taşan sahilde yürüyüş ya da koşuya çıkacaksan sabah 06.00 ile 09.00 arasını tercih etmeni öneririm. Bu saatler arasında genelde senin gibi koşuya ya da yürüyüşe çıkanların olduğunu göreceksin. Adalar manzarasıyla yürüyüşünü yaptıktan sonra sahilde bulunan büfelerde kahvaltı yapabilirsin ya da sahilin hemen yanı başındaki Bağdat Caddesi boyunca uzanan kafeleri tercih edebilirsin.

Caddebostan Sahili’ne ulaşmak için Kadıköy’den Bostancı Sahil yönüne giden sarı dolmuşlara binebilirsin. Kadıköy’den Bostancı, Maltepe, Kartal ya da Pendik yönüne sahil yolundan giden 16, 16D, 222 ve 4 gibi otobüslerle de sahile kolayca ulaşabilirsin.

Konum Linki

5. Polonezköy Tabiat Parkı - Beykoz

Polonezköy

Anadolu Yakası’nda yaşayıp şehirden kısa bir süreliğine olsa da kaçmak isteyenlerin ilk durağı olan Polonezköy Tabiat Parkı, kuş sesleri içerisinde yemyeşil bir hafta sonu vadediyor. Farklı ağaç ve kuş türlerine ev sahipliği yapan Polonezköy, özellikle yazın boğucu sıcaklarından kaçabileceğin serin bir nokta. Kahvaltı mekanları ve piknik alanları ile çok meşhur olduğu için hafta sonları çok kalabalık olabiliyor.

Polonezköy’deki yürüyüş parkuru toplam 5 kilometre boyunca uzanıyor. Parkurun girişi otoparktan başladığı için eğer Polonezköy’e aracınla gelirsen iner inmez yürüyüşe başlayabilirsin. Toprak zemine sahip parkuru çevresindeki ağaçlar gölge bir ortam yarattığı için sıcaklardan etkilenmeden yürüyorsun. Parkurun bazı noktalarının biraz yokuşlu ve eğimli olduğunu da belirteyim. Ancak bu seni korkutmasın, aşırı derece yorulacağın kadar zorlayıcı bir parkur değil.

Beykoz’da bulunan Polonezköy’e Avrupa Yakası’ndan gitmek istiyorsan önce Üsküdar’a gelmelisin. Üsküdar’dan Beykoz’a ulaşım sağlayan otobüslerle Tepeüstü durağına ulaşıp bu duraktan hafta sonları kalkan Polonezköy otobüslerine binebilirsin. Toplu taşıma ile bir diğer ulaşım yolu ise Polonezköy’e 5 kilometre uzaklıktaki Cumhuriyet Köyü’ne ulaşım sağlayan otobüslere binmek.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Yaya ücretsiz
  • Otopark 100 TL

6. Moda Sahili - Kadıköy

moda sahili

İstanbul’un en keyifli semtlerinden biri olan Moda, sahiliyle hem yürüyüş severler için hem de deniz kenarında vakit geçirmeyi sevenler için ideal bir adres. Özellikle hafta sonları İstanbul’un birçok farklı semtinden gelenleri ağırlayan Moda sahili birçok arkadaş grubunun da buluşma noktası.

Sahilde yürüyüş ya da koşu yapmak isteyenlerin kullanacağı yol, belediyenin son düzenlemeleriyle genişledi. Böylece yürüyüş yaparken çok daha rahat ediyorsun. Parkurda bisiklet yolu, yürüyüş yolundan ayrıldığı için bisikletiyle sahili gezmeye çıkanlarla uyum içinde spor yapmak daha da kolay oluyor. Yürüyüşünü tamamladıktan sonra Moda Caddesi’ndeki Dondurmacı Ali Usta’dan dondurma yemeyi de ihmal etme. Burası öyle meşhur ki önünde upuzun sıralar görebilirsin.

Kadıköy İskelesi’nden Moda sahile yaklaşık 10 dakika yürüyerek ulaşabilirsin. Yürümek istemezsen ya da Bahariye’ye yakınsan tarihi tramvaya binerek Moda’ya gidebilirsin. 14B, 15ÇK, E-58, 34AS, 19S numaralı otobüsler de Moda sahile direkt olarak gitmese de oldukça yakınından geçiyor.

Konum Linki

7. Bebek Sahili - Beşiktaş

Bebek sahili

Anadolu Yakası’nda Moda ve Caddebostan sahilleri varsa Avrupa Yakası’nda da Bebek sahili var. Arnavutköy’den başlayıp Rumeli Hisarı’na kadar uzanan sahil, boğaz manzarasının en güzel olduğu noktalardan. Bu manzaraya bir de tarihi yalılar, boğaza nazır kafeler ve restoranlar eklenince Bebek, turistlerin de uğrak noktalarından biri haline geliyor.

Bebek Sahili, sabahları köpeklerini gezdirenler ve yürüyüşe çıkanlarla doluyor. Özellikle hafta sonları sabahın erken saatlerinde deniz havasını içine çekerek spor yapmak isteyenlerle kalabalıklaşıyor. Sahil boyunca yürüdükten sonra Bebek Parkı’nda oturup vakit geçirebilirsin ya da kahvaltı için kendine güzel bir mekan seçebilirsin.

Başlangıç noktası Beşiktaş olup sahilden Sarıyer’e giden otobüslerin birçoğu Bebek yakınlarından geçiyor. 22, 25E, 40T ve 42T numaralı otobüslere binerek Bebek’e gelebilirsin. Taksim’den gelmek için 40T, Kağıthane’den ise 48T otobüslerine binebilirsin. Rumeli Hisarı’na gelip yürüyüşüne buradan da başlayabilirsin.

Konum Linki

8. Yıldız Parkı - Beşiktaş

Yıldız parkı

Ortaköy’den Beşiktaş’a kadar uzanan Yıldız Parkı, İstanbul’un en huzur dolu yürüyüş noktalarından biri. 46 hektarlık alanı kaplayan Yıldız Korusu, Osmanlı döneminde sadece hanedanın kullanımına açık olan bir bahçeymiş. Sultan Abdülaziz, park içerisindeki Çadır Köşkü ve Malta Köşkü’nü inşa ettirmiş. Günümüzde bu iki köşk, İstanbul Belediyesi tarafından işletiliyor ve oldukça uygun fiyatlara kahvaltı ve yemek servisi yapılıyor.

Yıldız Parkı çok geniş bir alana yayıldığı ve ağaçlarla çevrili olduğu için yürüyüş parkuru oldukça keyifli. İstanbul’daki diğer yürüyüş parkurlarından farklı olarak burası biraz yokuşlu. Bu nedenle eğer kendini biraz daha zorlayabileceğin bir yürüyüşe çıkmak istersen mutlaka buraya gelmelisin.

Yıldız Parkı’nın iki farklı giriş kapısı bulunuyor. Çırağan Caddesi üzerinden Çırağan Sarayı’nın tam karşısından ya da Palanga Caddesi’nden parka girebilirsin. Beşiktaş’tan 10 dakika yürüyerek Çırağan Caddesi’nde kapıya kolayca ulaşabilirsin. Toplu taşıma kullanmak istersen Beşiktaş’tan kalkıp Ortaköy’e giden otobüslere binip Çırağan durağında inebilirsin. DT1, U2, 22B, 16B ve 132Z numaralı otobüsler Yıldız Parkı yakınlarından geçiyorlar.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Ücretsiz

9. Aydos Ormanı - Kartal

Aydos ormanı

İstanbul’un stresinden uzaklaşıp oksijene doymak istiyorsan Aydos Ormanı tam sana göre. Geniş bir alanı olduğu için kalabalık olsa bile hissetmeyeceğin bir yer burası. Her mevsimi de bir başka güzel. İstanbul’un en yüksek noktası olan Aydos Tepesi de burada bulunuyor. Ormanın içinde bir de Aydos Gölü bulunuyor. Ormana giriş yaptıktan sonra 5 kilometre yürüyüp göle ulaşabiliyorsun. İşte sonu göle çıkan bu 5 kilometrelik yol,  İstanbul’daki en keyifli yürüyüş parkurlarından biri. 5 kilometre boyunca doğayla iç içe bir yürüyüşten sonra göl kenarındaki restoran ve kafelerde kahvaltı yapmak ya da yorgunluk kahvesi içmek paha biçilemez oluyor.

Aydos Ormanı’na gitmek için Kadıköy’e gelip 21U numaralı otobüse binebilirsin. Bu otobüs çok sık sefer düzenliyor ve yolculuk yaklaşık 45 dakika sürüyor. Çamlık durağında inip kolayca ormana ulaşabilirsin. Bostancı’dan geleceksen 17S numaralı otobüsle ulaşım oldukça kolay. Kartal’dan ormana ulaşım sağlayan minibüs seferleri düzenleniyor. Direkt olarak bu minibüslere binebileceğin gibi Kartal Köprüsü’nden 132C, 131ÇK, 131V numaralı otobüsleri de kullanabilirsin.

Konum Linki

10. Balat Sahili - Fatih

Balat sahili

Sosyal medyada rengarenk evlerin fotoğraflarıyla popüler hale gelen Balat, kozmopolit yapısıyla İstanbul’un diğer semtlerinden ayrışıyor. 1950’li yıllara kadar Yahudilere ve Rumlara ev sahipliği yapan Balat’ın her köşesinden tarih fışkırıyor. Balat sokakları renkli evlerle, sinagog ve kiliselerle çok farklı bir atmosfere davet ediyor. Sadece tarihi ve kültürel bir gezi değil, yürüyüş meraklıları için de harika bir destinasyon. Balat Sahili, Atatürk Köprüsü ve Haliç Köprüsü arasında konumlanan keyifli bir yürüyüş parkuruna sahip. Parkur 3 kilometre boyunca uzanıyor. Kısa bir parkur oluşuyla kendini çok yormak istemeyenler için ideal. Hem böylece semtin atmosferini de keşfetmeye vakit kalıyor.

Balat sahile ulaşmak için Atatürk Köprüsü’ne gelmen gerekiyor. Bunun en kolay yolu ise Yenikapı – Hacıosman metrosunu kullanmak. Haliç durağında inip yürümeye başlayabilirsin.

Konum Linki

Kampanyalar

11. Kennedy Caddesi - Bakırköy

Kennedy caddesi

Kennedy Caddesi aslında Sirkeci’den Bakırköy’e uzanan sahil yolunun adı. Avrupa Yakası’ndaki en meşhur caddelerden biri olan caddenin yürüyüş parkuru da çok kalabalık olabiliyor. Parkur, Sirkeci’deki tren yoluna paralel ilerliyor ve birçok parkın içinden geçiyor. Yaklaşık 13 kilometre olan parkur boyunca dinlenebileceğin banklar ve çay bahçeleri de mevcut. Tabii yürüyüş konusunda antrenmanlıysan parkurun tamamını temponu düşürmeden de yürüyebilirsin. Orası sana kalmış. Yürüyüş parkurunda bisiklet yolu da özel olarak ayrılmış. Eğer bisikletinle sahil turuna çıkmak istersen de burayı tercih edebilirsin.

Kennedy Caddesi uzun bir cadde olduğu için ulaşım için pek çok farklı yol var. Marmaray ile Sirkeci durağına gelip caddenin başından başlayabileceğin gibi Yenikapı’da inip caddenin herhangi bir noktasından da yürüyüş yapabilirsin. Zeytinburnu’na ulaşım sağlayan İETT otobüsleriyle de caddeye ulaşabilirsin. Yürümeye Bakırköy’den başlamak istersen İstanbul’un pek çok farklı noktasından semte otobüs seferleri düzenleniyor.

Konum Linki

12. Üsküdar Sahili - Üsküdar

Üsküdar sahili

İstanbul’un en popüler semtlerinden biri olan Üsküdar, gezilecek yerlerinin yanında sahiliyle de meşhur. Özellikle hafta sonları ve resmi tatil dönemlerinde Üsküdar Sahili hem İstanbullularla hem de turistlerle dolup taşıyor. Kız Kulesi fotoğraflarının ilk adresi olan Üsküdar Sahili, Harem’e kadar uzanıyor. Kız Kulesi manzarasına karşı sabah yürüyüşü yapmak için ideal olan Üsküdar Sahili boyunca yürüyüş sonrası yorgunluğunu atabileceğin birçok kafe ve restoran da bulunuyor. Sahil yolu Harem’e kadar uzanıyor olsa da biraz daha uzun yürümek istersen Beykoz tarafına doğru ilerleyebilirsin ya da Fethi Paşa Korusu’na giderek yürüyüşe devam edebilirsin.

Üsküdar merkezi bir semt olduğu için sahile ulaşmak oldukça kolay. Vapur ya da motor seferleriyle Avrupa Yakası’ndan keyifli bir yolculukla Üsküdar’a gelebilirsin. Marmaray’ı kullanarak Üsküdar durağında da inebilirsin. Ayrıca İstanbul’un farklı noktalarından Üsküdar’a ulaşabileceğin otobüs seferleri de bulunuyor.

Konum Linki

13. Validebağ Korusu - Üsküdar

Validebağ korusu

Anadolu Yakası’nın en büyük yeşil alanları arasında ikinci sırada bulunan Validebağ Korusu, 354 bin metrekarelik bir alana yayılıyor. Adile Sultan Korusu adıyla da bilinen koru, yemyeşil ağaçları ve kuş sesleriyle İstanbul’da olduğunu unutacağın bir yer adeta. Aynı zamanda Hababam Sınıfı filmlerinin çekildiği Adile Sultan Kasrı’nı ve filmin müzesini de buraya gelmişken gezebilirsin. Validebağ Korusu’nun yürüyüş parkuru tamamen doğal. Belediye tarafından belirli bir parkur yapılmamış. Ziyaretçilerin yürüyüş yaptığı rota kendi haline bırakılmış. Yani buradaki yürüyüşün tamamen doğanın kucağında olacak.

Validebağ Korusu’na ulaşmak için Kadıköy’den Üsküdar’a gelen 14C numaralı otobüse binebilirsin. Validebağ durağında inip koruya ulaşabilirsin. Marmaray ya da vapur ile Üsküdar’a gelirsen Üsküdar’dan kalkan 12C ile Validebağ durağına gidebilirsin. Harem’den yolculuk yapacaksan 6 numaralı otobüsü kullanabilirsin.

Konum Linki

14. Avcıkoru Tabiat Parkı - Şile

Anadolu Yakası’nda gidebileceğin bir tabiat parkı ararsan Avcıkoru Tabiat Parkı’nı tercih edebilirsin. Geniş bir alana yayılan parkta piknik alanı, çocuk parkı ve bir de gölet bulunuyor. Burası İstanbul’da kamp yapmak isteyenler tarafından da sıklıkla tercih ediliyor. Parkın içerisinde konumlanan yürüyüş patikaları sayesinde keyifli bir trekking deneyimi yaşayabilirsin. Patikaları takip etmeden özgün bir rota seçerek de yürüyebilirsin.

Toplu taşıma ile Avcıkoru Tabiat Parkı’na gelmek için önce yaklaşık 26 kilometre uzaklıktaki Şile merkeze gelmelisin. Merkezden taksiyle ya da servislerle parka ulaşabilirsin.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Mangal amaçlı giriş 110 TL
  • Otopark 65 TL
  • Restoranda yiyecekler için ücretsiz

İpucu: Bu rota için araç kiralamak iyi bir fikir! Ekonomik, lüks, aile boyu araçları günlük, haftalık, aylık veya uzun dönem kiralayabilirsin. ENUYGUN’un avantajlı araç kiralama seçenekleri için tıkla!

Yürüyüş parkurları içeriği sona erdi. İstanbul'un en iyi piknik yerleri yazımızı okuyarak şehri keşfe devam edebilirsin. 


ipekincir
İpek İncir
641 Yazı
Marmara Üniversitesi Reklam bölümünde yüksek lisans yaptı. Eğitimini tamamlamak için bir süre Londra’ya gitti. Otomotiv, sağlık, turizm sektörü gibi birçok farklı alanda içerik üretti. Şimdi ise Enuygun ekibinin bir parçası olarak seyahat yazıları yazıyor.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN