Interrail ile ilgili bilmeniz gereken 6 şey

setenaygokdag

Interrail her gencin en az bir kere “Bu sene yapacağım abi ya!” dediği, ucuzundan Avrupa görmenin bir yolu olarak kabul edilen, yapanların dillerinden düşüremediği bir gezgin etkinliği. Maalesef bu konuda kafamızdaki tüm soruların cevaplarını tek bir sitede bulmak çok zor oluyor. Bu yüzden sorulabilecek tüm soruları yanıtlamaya çalıştığım bir yazı yazdım. Umarım aklında soru işareti kalmadan buradan ayrılırsın :)

İçindekiler

Interrail nedir?

Avrupa Demir Yolları ve bazı ülkelerin deniz taşıma şirketleri ortaklığında uygulanan, her yaştaki gezginin daha uygun fiyata ulaşım sağlaması için satılan kombine bileti. Aslında bir bilet ismi olmasına rağmen bir gezme biçimi olarak da adlandırılıyor. Özellikle üniversitelilerin arasında, uygun fiyatla Avrupa’yı gezmeye imkan sağlamasıyla ün salarak epey yaygınlaştı. Bu yüzden “Sırt çantalı genç gezginlerin, trenle Avrupa’yı gezmesi”ne de interrail deniyor.

Interrail bileti herhangi bir tren saatine veya rotasına özgü değil. Bu yüzden önceden ya da son dakika alınmasının trenlerin ve feribotların doluluğuna etkisi bulunmaz. Bazı ülkelerin, bazı seferlerinde Interrail ile seyahat edecek kişi sayısı sınırlandırılabilir. Bu önceden bilinemediği için tren garına erken giderek kontrol etmekte fayda var.

Uçak Bileti

Interrail nasıl yapılır?

“Interrail yapmak” isimli kavram aslında sırt çantasıyla yurt dışında gezmek olarak düşünülse de gerçek interrail bu değil! Yetkili noktalardan veya online olarak alacağın, sana uygun Interrail Pass bileti ile önceden oluşturduğun veya yolda oluşturacağın rotayı takip ederek seyahat etmek “interrail yapmak” demek. Bu seyahatte yeni kültürler, diller ve insanlarla tanışmak, yeni lezzetler tatmak ve bilinmeyen bir şehrin sokaklarında kaybolmak mümkün.

Gelelim interrail için yapman gereken işler sıralamasına. Sistem sana dilediğin zaman, dilediğin kadar ve dilediğin yerleri gezip görme fırsatı sunduğu için bu plan tamamen sana kalmış ama genel hatlarına değinelim istedim.

Öncelikle bir pasaport alman şart. Yeşil veya bordo fark etmiyor, aldığın pasaportla TCDD ofislerinden birine veya aracı acentalara giderek biletini alabilirsin. Biletine pasaport numarası girildiği için yapman gereken ilk aşama pasaport çıkartmak olmalı.

Interrail biletleri 3 günlükten 90 günlüğe kadar, seyahat planına göre seçebileceğin çeşitlilikte. Sana en uygun bileti seçtikten sonra dilersen rotanı önceden belirleyip konaklama yeri seçimine geçebilirsin. Interrail Pass sana sadece ulaşım bileti sunar. Konaklamanı ayarlamak senin işin.

Vize alması gereken yolcuların önceden rota belirleyip konaklama yerlerine rezervasyon yaptırmaları vize işlemlerini kolaylaştırıyor. Eğer daha serbest bir tatil planın varsa sadece başlangıç noktasını belirleyerek hareket edebilirsin.

Gezgin Kadın

Interrail bileti ne kadar?

Yukarıda da belirttiğim gibi, Interrail bileti tek çeşit bir bilet değil. Kur değişimi, bilet fiyatlarını da etkiliyor. Bu yüzden almadan önce mutlaka güncel fiyatları TCDD sitesi üzerinden kontrol etmeni öneririm.

Temel olarak Global Pass ve Bir Ülke Pass biletleri bulunuyor. Global Pass biletleri;

1 Ay geçerlilik süresi içerisinde 3 günlük (Flexi),

1 Ay geçerlilik süresi içerisinde 5 günlük (Flexi),

1 Ay geçerlilik süresi içerisinde 7 günlük (Flexi),

2 Ay geçerlilik süresi içerisinde 10 günlük (Flexi),

2 Ay geçerlilik süresi içerisinde 25 günlük (Flexi),

15 gün sürekli geçerli,

22 gün sürekli geçerli,

1 ay sürekli geçerli,

2 ay sürekli geçerli,

3 ay sürekli geçerli olmak üzere 10 farklı şekilde ve

Interrail Bir Ülke Pass biletleri ise 1 aylık süre içerisinde 3, 4, 5, 6 ve 8 günlük olarak düzenleniyor.

Parantez içinde “flexi” yazan seçenekler daha az seyahat edecekler için ekonomik bir seçenek olarak sunuluyor. Bir Ülke Pass sistemindeyse seçilen bir ülke içindeki seyahatler kapsanıyor.

Bu sene Genç kategorisindeki 2. Mevkii biletleri 185 Euro’dan başlayan fiyatlarla satışta.

Kiminle gitmeliyim?

Bu sorunun cevabı da tamamen kişisel isteklerle oluşuyor. Eğlenceli arkadaş grubunla gitmeyi, maceracı bir ruhla tek başına gitmeyi ya da romantiklik yaparak sevgilinle gitmeyi de tercih edebilirsin. Bana göre buradaki tek kıstas ortak eğlence ve tatil anlayışına sahip olmakta.

Belirlediğin rotaya göre bir kısmını arkadaşlarınla bir kısmını tek başına geçirmen bile mümkün. Yolda sorunlar olsa da güvenebileceğin insanları seçmen yolculuğunu güzelleştirecek bir detay. Ayrıca sen gece hayatını sevmeyip şehrin sadece doğasını keşfetmek isterken şehir merkezinde tur atmayı ve akşamları partilere katılmayı isteyecek bir yol arkadaşı da yolculuğunuzu ikiniz için de zehredebilir.

Interrail Adam

Interrail rotamı nasıl belirleyeceğim?

Herkesin hayallerini süsleyen bir şehir vardır. O şehri rotana koyarak işe başlayabilirsin. Trenle aktarmalar yaparak gezebileceğin gibi bazı şehirler arasında feribot seferlerinde de Interrail Pass biletin geçerli. Rotanı oluştururken buna dikkat etmelisin.

Çok ülke görmek isteyeceğin gibi tek bir ülkeyi baştan sonra bitirmeyi de tercih edebilirsin. Örneğin sadece İtalya’yı gezmek isteyen birinin Global Flexi Pass almasına ihtiyacı yok. Bilet alırken ve rota belirlerken planlarını buna göre yapmalısın.

Yolculuğa Türkiye’den başlamak zorunda değilsin. Rotanın başlangıcına, senin için en uygun uçak bileti alarak yolculuk edebilir ve yola trenle devam edebilirsin.

Bütçe ve zaman durumunu gözeterek oluşturacağın rotada, bir şehri en az kaç günde keşfedebilirim gibi doğru sorular sormayı unutma!

Örnek rotalar

Balkan Rotası: En ekonomik rota olarak anılır. Sadece Balkan ülkelerinde gezmeyi planlıyorsan Balkan Flexipass almayı tercih etmen mantıklı olur. Bu bilet türü, Balkan ülkelerindeki demiryollarında seyahat etmen için üretilmiş.

Balkan rotasında Bulgaristan, Yunanistan, Kuzey Makedonya, Sırbistan, Karadağ, Hırvatistan ve Bosna-Hersek gibi ülkeler bulunuyor.

Kuzey Avrupa (İskandinav) Rotası: En pahalı ve en masalsı rota olarak bilinir. İskandinav ülkelerinin pahalılığı sebebiyle lüks olarak görülse de gezi süreni düşürüp en uygun konaklama ve yeme-içme imkanlarını ayarladığın sürece yapamaman için hiçbir sebep yok!

Kuzey Avrupa rotasında Norveç, İsveç, Danimarka, Finlandiya’yı keşfedebilirsin. İsveç’ten Finlandiya’ya geçerken Interrail biletinin geçerli olduğu feribotlardan birine binersen yolculuğun keyfini biraz da deniz de çıkarman mümkün.

Doğu Avrupa Rotası: Romantik bir tatil için tercih edilen bu rotayı kısa bulursan Güney Avrupa veya Balkanlar rotalarından birine ek olarak da takip edebilirsin. Yalnızca Doğu Avrupa’yı keşfetmek istersen başlangıç ülkesi yapabileceğin Prag bir uçak bileti uzaklığında.

Bu rotada Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Avusturya, Slovenya ve Polonya gibi ülkeleri görme şansın var.

Güney Avrupa Rotası: En çok tercih edilen rota Güney Avrupa’daki ülkelerden oluşuyor. Gezilesi o kadar çok şehir var ki tek rota isminden iki ayrı seçenek çıkarmak mümkün. Tarih, deniz ve eğlenceli gece hayatını bir araya getiren Güney Avrupa turuna dilersen İstanbul’dan başlayarak Yunanistan-İtalya-Güney Fransa-İspanya hattını takip edebilirsin. Veya Roma’ya uçakla giderek rotayı buradan başlatabilirsin. Bu durumda Kuzey Fransa, Portekiz gibi bölgeler için de zamanın ve paran kalır.

Travel Plan

Hep trenle seyahat etmek zorunda mıyım?

Hayır ve bunun iki sebebi var. Interrail bazı deniz ulaşımlarında da geçerli, Yunanistan-İtalya arasındaki feribot gibi. Bazı zamanlarda, biletini kullanarak farklı alternatifler tercih edebilirsin.

Ayrıca bilet hakkını kullanmamak, alternatif bir ulaşım seçeneğine sahip olmak gibi sebeplerden dolayı rota üzerinde uçakla, otobüsle, otostopla hatta yürüyerek de yolculuğuna devam etmen mümkün. Yine tamamen senin zevkine ve seçeneklerine kalan bir durum :)

Interrail konaklamamı karşılıyor mu?

Interrail Global Pass bir bilet çeşidi ve yalnızca ulaşımı karşılayabilir. Interrail ile seyahat edenlerin büyük bir kısmı çadır ve mat ile konaklamayı açık alanlarda yapabiliyor. Ayrıca şehir merkezinde konaklamak isteyenler, genelde Avrupalı gençlerin tercihi olan hostelleri ziyaret ederek oradaki ortak odalarda da kalabiliyor.

Konaklama da kişisel tercihlerden biri olduğu için isteğine bağlı olarak şehrin en pahalı otelinden deniz kenarında uyku tulumu ile uyumaya kadar geniş bir yelpazede seçeneklerin mevcut. Deniz kenarında uyumak o şehirde sıkıntı çıkarıyor mu, uyumadan önce sor derim.

Interrail ne kadar tutar?

Soruların çoğuna “kişisel tercih” dediğimin farkındayım ancak bir tatile ayırabileceğin miktar da kişisel olarak değişkenlik gösterir. Bir ay için 5000 TL limiti olan da var, günlük 10 Euro limit ile gezen de…

Peki ortalama ne kadar harcayacağını nasıl hesaplayacaksın? Harcama yapacağın kesin kalemlerle başlayalım. Pasaport, vize ücreti, interrail bileti, uçak/otobüs bileti, günlük yiyecek-içecek parası, müze ve ören yeri ücretleri, konaklama ücreti, günlük eğlence ücreti, tren rezervasyon ücreti (çoğu yerde yapmak zorunda değilsin ama bazı rotalarda zorunlu), şehir içi ulaşım bedeli. Bunlar için ayırabileceğin paraları tek tek yazarak harcama yapacağın miktarı görebilir, bütçeni kolayca yönetebilirsin.

Budapeşte Kadın Gezgin

Interrail yapmayı daha da ucuza getirebilir miyim?

Evet, bu mümkün. Lüks harcamaları sıfırlayarak bütçeni hafifletmeye başlayabilirsin. Bunun dışında yemek için çok para harcamak istemezsen yanında konserve taşıyabilir, gittiğin şehirlerdeki marketlerden sandviç yapmak için malzeme alarak bir bankta ucuz ama doyurucu yemeğinin tadını çıkarabilirsin.

Ziyaret ettiğin şehirlerde düzenlenen ücretsiz girişli partileri internetten veya turist bilgilendirme noktalarından öğrenmen mümkün. Ayrıca Avrupa’daki müzelerin neredeyse hepsinin ücretsiz veya indirimli giriş günü oluyor. Özellikle ziyaret etmek istediğin ve pahalı bulduğun müzeler için bugünleri takip edebilirsin.

Konaklama tarafından masraflarını kısmak istersen karma odalarda kalarak ortak tuvalet ve banyo kullanabileceğin hostellerin fiyatları pansiyon ve otellere göre çok uygun. Bunun dışında çantanda taşıyacağın çadır ve uyku tulumu ile ücretsiz alanlar veya uygun fiyatlı kamp alanlarında konaklamak mümkün.

Hangi ülkeleri kapsıyor?

Interrail 32 Avrupa ülkesinde geçerli. Bunlar;

Almanya,

Avusturya,

Belçika,

Bosna-Hersek,

Bulgaristan,

Çek Cumhuriyeti,

Danimarka,

Finlandiya,

Fransa,

Hırvatistan,

Hollanda,

İngiltere,

İrlanda Cumhuriyeti,

İspanya,

İsveç,

İsviçre,

İtalya,

Litvanya,

Karadağ,

Lüksemburg,

Macaristan,

Makedonya Cumhuriyeti,

Norveç,

Polonya,

Portekiz,

Romanya,

Sırbistan,

Sırp Cumhuriyeti,

Slovakya,

Slovenya,

Türkiye,

Yunanistan.

Bu ülkelerden Sırp Cumhuriyeti, Karadağ ve Bosna-Hersek Bir Ülke Pass uygulamasına izin vermemekte.

Interrail için vize almam gerekir mi?

Bordo pasaport da denilen Umuma Mahsus Pasaport sahibi yolcular, Türkiye’den vize isteyen tüm ülkelerden vize almak zorunda. Interrail yaparken de giriş ve çıkışta vize göstermen gerekir. Genellikle yolculuğa başlayacağın veya en çok konaklamayı yapacağın ülkeden vize almak daha kolay olur.

Bavulda Kıyafetler

Interrail kimin için uygun?

Interrail biletini her yaştan gezgin alabilir. Ancak 18-27 yaş arasına dahil olan genç kategorisi diğer iki kategoriye göre daha ucuz bilet fiyatlarına sahiptir. Yetişkinlikte de yapılmasının ayrı keyif verici olduğu söylense de bence interrail için en uygun zamanlar üniversite yılları.

Interrail’a giderken yanıma ne almam gerekir?

Yine kişiye göre değişen cevabı olan bir soru var karşımızda :) Interrail yaparken genellikle önerilen çanta, kamp çantası olarak da bilinen ortalama 50-60 litre büyüklüğündeki sırt çantalarıdır. Bu önerinin sebebi hem trenlerde çantanıza yer bulabilmenin kolaylığı hem de gezerken elinizde gezdirilecek bavulun zorluğuna engel olmak. Eğer gittiğimde yerde çantamı otelime bırakacak bir plan yaptım derseniz pek tabii tekerlekli valizle de gidebilirsiniz.

Çantanın içine koyulacaklar listesi için şu yazıya göz atarak fikir sahibi olabilirsin. Özellikle interrail yaparken yanında taşıman gerekenler ise; pasaport, interrail bileti, telefona indirilebilecek offline şehir haritaları ya da info noktasından alabileceğin broşürler.

Burano

Kişisel Interrail Deneyimim

Tüm dünya üzerinde en merak ettiğim yerler Güney Avrupa civarında olunca rotamı buna göre çizdim. İtalya-Güney Fransa-İspanya-Kuzey Fransa-Belçika-Hollanda rotasını takip ederek 1 ayda 24 şehir gezmiştim. Planlı yolculuk etmek bütçemi rahatlatacak ve ilk kez alacağım vize için işimi kolaylaştıracaktı. Bu yüzden yola çıkmadan önce kalacağım yerleri, ulaşımı ve gezmek istediğim noktaları detaylı bir şekilde planlayarak ayarladım. 

Her gittiğim ülkede o ülkeye özgü yiyeceklerden tattım ama çoğunlukla konserve, sandviç gibi yiyecekler tükettim. Yürümeyi sevdiğim ve bir şehri sokaklarında kaybolarak gezmenin tadını çıkarmak istediğim için çoğunlukla toplu taşıma bile kullanmadım. Trenleri gece saatlerine getirerek uyumak mümkün ancak geceleri dinlenmem gerektiğini düşünerek hep konaklama yeri ayarladım. Taraftarı olduğum Barcelona’nın maçını izledim, Venedik’te yağmur altında kayboldum, Paris’te nehir kıyısında piknik yaptım, tarihi nokta, müze ve sanat galerisi olarak bütçeme uydurabildiğim her yeri gezdim hatta bazısı için bütçemi aşıp yemekten ve yoldan kısmam gerekti…

Bu kadar ince planlamaya rağmen Nice’te Interrail bileti için uygun bir tren bulamayıp programımın bozulduğu, Hollanda’da hasta olduğum için gezemediğim yataktan çıkamadığım zamanlar da vardı. Kısacası ne kadar planlarsan planla, sorunlar çıkabilir. Önemli olan yolculuğun her anından keyif almak :)

 


setenaygokdag
Setenay Gökdağ
44 Yazı
Antalya doğumlu yazar, Marmara Üniversitesi Gazetecilik Bölümü’nden mezun oldu. Lise yıllarından itibaren medyanın çeşitli alanlarında metin yazarı ve editör olarak çalıştı. Okuma, yazma ve seyahat etme tutkularını tek amaç altında birleştirmek adına, Enuygun’da seyahat yazıları yazmaya başladı. Şu anda da Turist Rehberliği bölümünde eğitim alarak seyahat yazılarına farklı bir gözle bakmayı hedefliyor. Boş bulduğu her an yollara çıkmayı, otostop çekerek seyahat etmeyi ve kamp yapmayı çok seviyor.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN