• Anasayfa
  • Bilgi
  • İçinizi kitap okuma aşkıyla dolduracak kütüphaneler

İçinizi kitap okuma aşkıyla dolduracak kütüphaneler

nihanbayram

Kütüphaneler, kitap okumayı seven gezginlerin gittikleri şehirlerde mutlaka gezi planlarına eklediği yerler arasında yer alıyor. Dünya genelinde bazı önemli ve büyük kütüphaneler var ki kitap okumayı pek sevmeyenler bile gidip bu kütüphaneleri gezince kitap okumak istiyor. İşte dünyanın en güzel kütüphaneleri.

İçindekiler

İskenderiye Kütüphanesi, İskenderiye

İskenderiye Kütüphanesi M.Ö. 300’lü yıllarda kurulmuş dünyanın en önemli ve en büyük arşiviydi. Bu kütüphanede bulunan eserler insanlık tarihine ışık tutacak belgelerdi ve dünya için önem arz eden buluşların neredeyse hepsine bu kütüphane şahit olmuştu. Ancak ne yazık ki kültür sanat ve bilim yuvası olan bu kütüphane yakıldı.

2002 yılında aynı yere Yeni İskenderiye Kütüphanesi inşa edildi. Tabii gönül isterdi ki İskenderiye Kütüphanesi’ndeki tüm kitaplar, belgeler, el yazmaları bu yeni kütüphanede korunmaya devam etsin ama maalesef yangında hiçbiri kurtarılamamıştı.

Yeni İskenderiye Kütüphanesi

Uçak Bileti

Kongre Kütüphanesi, Washington

Dünyanın en büyük ve en önemli kütüphanesi, Washington’da bulunan Kongre Kütüphanesi. 1800’lü yıllarda kurulan kütüphane 1814 yılında savaş esnasında arşivinin büyük çoğunluğunu kaybetti. Çok kısa bir sürede yeniden oluşturulan koleksiyon şu an yaklaşık olarak 162 milyon belge, kitap, dergi, harita ve kayıttan oluşuyor.

Kütüphane dünyanın dört bir yanından tüm ziyaretçilere açık ve her yıl binlerce turist ağırlıyor. Dünyanın en büyük kütüphanesi bir seyahat planını hak ediyor bence.

Kongre Kütüphanesi

Britanya Kütüphanesi, Londra

Dünyanın en büyük ikinci kütüphanesi de Londra’da bulunuyor. Britanya Kütüphanesi, dünyanın farklı yerlerinden birçok farklı dilde yaklaşık olarak 150 milyon belge, kitap, dergi ve kayda ev sahipliği yapıyor. British Museum’un bir parçası olan kütüphanenin önünde Sir Isaac Newton’un bir heykeli bulunuyor.

Kütüphaneyi ziyaret edip vakit geçirmek isteyen herkes için giriş ücretsiz. Herhangi bir kütüphane kimliğine ihtiyaç duymadan ziyaret edebiliyorsun ama araştırma yapmak istersen üye olman gerekiyor.

Britanya Kütüphanesi

Trinity Üniversitesi Kütüphanesi, Dublin

İrlanda’nın en büyük koleksiyonuna sahip Trinity Üniversitesi Kütüphanesi’nin göz alıcı bir mimarisi var. Kütüphanenin Long Room adı verilen kısmına adım atar atmaz kitap tutkusuyla yanıp tutuşuyor insan. Bu odanın tavanı 14 metre yükseklikte ve hem sağ hem sol tarafta 4 katlı odacıklarda kitaplar bulunuyor.

Oscar Wilde, Jonathan Swift, Samuel Beckett gibi ünlü isimler Trinity Üniversitesi’nde okuduğu için bu kütüphanede onların da izlerine rastlamak mümkün.

Trinity Üniversitesi Kütüphanesi

Klementinum Kütüphanesi, Prag

Çek Cumhuriyeti’nin milli kütüphanesi olarak kabul edilen Klementinum Kütüphanesi aynı zamanda Avrupa’nın en büyük ve en eskilerinden biri. Kütüphane barok mimarisiyle her göreni kendine hayran bırakıyor. Fotoğraflarına bakınca bile sanki sadece bir filmde görebileceğimiz bir yermiş gibi hissettiriyor.

Kütüphane’nin güzelliği Jorge Louis Borges’in kitabına da konu olmuş ve kitap sayesinde daha da popüler hale gelmiş. Klementinum Kütüphanesi’ne giriş ücretini ödedikten sonra rahatça girebilirsin. Hatta kütüphaneyi daha detaylı tanımak için turlara katılabilirsin.

Klementinum Kütüphanesi

Admont Manastırı Kütüphanesi, Admont

Dünyada bulunan manastır kütüphanelerinin en büyüğü olan Admont Manastırı Kütüphanesi’nin insanın içini aydınlatan bir görüntüsü var. Çalışma alanları bulunmadığı için kütüphane olduğundan geniş ve aydınlık gözüküyor. Tabii çok sayıda pencere olması ve ağırlıklı olarak açık renkler kullanılması da kütüphaneye ferahlık katıyor.

Rokoko tarzı mimari anlayışa göre inşa edilen kütüphanenin arşivi de mimarisi kadar etkileyici. Çok sayıda kitap bulunduğu için her bölümü daha iyi tanımak adına rehber eşliğinde turlar düzenleniyor.

Admont Manastırı Kütüphanesi

Bu yazıyı okurken büyük ihtimalle iki aşamadan geçtin. İlk aşamada “Hemen bir kitap alıp okumalıyım” diye düşündün. Sonra “Bu kütüphaneleri kesinlikle görmeliyim” deyip uçak bileti almak istedin. Önce uçak biletini al, sonra da bu kütüphaneleri gezmenin hayaliyle kitabını okumaya başla.


nihanbayram
Nihan Bayram
416 Yazı
Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN