• Anasayfa
  • Bilgi
  • Hayvan dostlarımızla uçak yolculuğu nasıl yapılır?

Hayvan dostlarımızla uçak yolculuğu nasıl yapılır?

senguldurucu

En yakın dostunuzla uçak yolculuğu yapacaksınız ama prosedürleri bilmiyorsunuz. Üstelik havayolu şirketinin onu uçağa kabul edeceği bile meçhul. Bu nasıl bir dostmuş ki dediğinizi duyar gibiyim. Evcil hayvanlarımızdan söz ediyorum. Bizi en çok anlayan; bizimle üzülüp bizimle sevinen can dostlarımızdan. Yakın zamanda birlikte bir uçak yolculuğu yapacaksınız ve neler yapmanız gerektiği konusunda bir fikriniz yok. Endişelenmeyin. Adım adım yapmanız gereken her şey bu yazıda!


- Bu yazıda elbette işinize yarayacak pek çok şeyi bir arada bulacaksınız. Ancak ne olursa olsun hiçbir yeri referans almayın. Hatta kullanacağınız havayolu şirketinin kendi sitesini bile. Çünkü uçakta evcil hayvan taşımaya ilişkin prosedürler günden güne değişiyor, sitedeki bilgi bile güncel olmayabiliyor. Bu nedenle uçuştan önce mutlaka ilgili şirketi arayıp neler yapmanız gerektiğini öğrenin.
- Evcil hayvan taşıma prosedürlerinin havayolundan havayoluna farklılık gösterdiğini unutmayın.
- Evcil hayvanlar yalnızca yolcu eşliğinde uçağa kabul ediliyor.
- İlgili havayaolu dışında eğer yurtdışına çıkıyorsanız gideceğiniz ülkenin evcil havyan kabul prosedürleriyle ilgili bilgi alın. Çünkü eğer varacağınız ülkenin giriş ve transit kabul şartlarına uymuyorsanız buradaki uçuşa da kabul edilmiyorsunuz.
- Avrupa Birliği üyesi olmadığımız için üye ülkelere seyahat ederken petinizin inaktif kuduz aşısını yaptırmanız gerekiyor. Aşıdan 30 gün sonra antikor titrasyon ölçümü de yaptırmanız zorunlu. Bu nedenle aşıyı son haftalara bırakmamaya dikkat edin. Sonuçları mutlaka tarihleriyle birlikte, dostunuzun aşı karnesine işletin.
- Aşılar haricinde petinizi uçuştan önce mutlaka bir veteriner kontrolünden geçirin ve tavsiyelerini dikkate alın.
- Yazılı kurallar ne derse desin havayolu şirketleri sakıncalı bir durum gördükleri takdirde petinizi uçağa almama yetkisine sahip. Bu nedenle dostunuzun kokmamasına, görünüş veya davranışlarında insanları rahatsız edecek bir şey olmamasına dikkat edin.

Uçak Bileti

Uçakda evcil hayvan için koltuk
- Bazı ülkeler yurtdışından hiçbir şartla canlı hayvan kabul etmiyor. Bu nedenle uçuş gününden önce gideceğiniz ülkenin konsolosluğuna mutlaka danışın.
- Hamile hayvanlar uçuşa kabul edilmiyor.
- Şayet ağırlığı, kutusu/kafesiyle birlikte 8 kg'ı aşıyorsa veya taşıma kabının boyutları 23x40x55 cm'den büyükse dostunuz kargo departmanında seyahat edecek demektir. Bu durumda taşıyıcı kutusunun üzerine her ihtimale karşı üzerinde ad-soyad, adres ve telefon numaranızın yanı sıra petinizin cinsi, adedi ve adının bulunduğu bir etiket yapıştırmayı ihmal etmeyin. Bu etiketin olmadığı kafesler uçuşa kabul edilmiyor.
- Bilgilerinizin bulunduğu etiketin dışında, görevlilerin taşıma esnasında dikkatli olması için kafesin üstüne "it is alive" yazılı bir etiket yapıştırmayı da ihmal etmeyin.
- Türkiye'deki uçuşlarda hem kargo hem de yolcu kabininde yalnızca kedi, köpek ve küçük ötücü kuşlar (saka, muhabbet kuşu, kanarya) taşınabiliyor.
- Pitbull terrier, Amerikan pitbull terrier, bull terrier, Amerikan staffordshire terrier, Japanese tosa, dogo argentino, fila brasileiro, rottweiller, Staffordshire bull terrier neopolitan mastiff, Spanish mastiff, dogue de Bordeux, Roman fighting dog, Bandog tosa inu, mastiff, Tibetan mastiff, doberman, pincher doberman, American bulldog, caucasian owtscharka, mastino Napolitana gibi tehlike arz eden köpekler kargo bölümünde de olsa uçuşlara kesinlikle kabul edilmiyor.
- Emziren anneler ile 8 haftadan küçük veya anne sütünden kesilmemiş yavru kedi/köpekler uçuşa kabul edilmiyor. 8 haftadan büyük, 12 haftadan küçük kediler ise veteriner onayı olmadan taşınamıyor. Kargo bölümünde ise aynı kafes içinde bir anneden doğmuş, 8-24 haftalık, en fazla üç hayvan taşınabiliyor.
- Yer seçimini önceden yaptıysanız koltuk aralığının geniş olması için acil çıkış noktasındaki koltuklardan birini seçin. Yok yapmadıysanız check-in bankosunda özel durumunuzu belirtin ve mümkünse size, kabinde rahat bir koltuğun verilmesini isteyin.
- Bulunduğunuz uçuşta kedi, köpek veya kuşa alerjisi olan ve bunu sağlık raporu ile beyan eden bir yolcu varsa evcil hayvanınız, ölçüleri uygun olsa dahi kabinde seyahat edemiyor.
- Bir uçuşta her bir yolcu için yalnızca iki kafes kabul ediliyor ve sadece bir tanesi kabine alınıyor.
- Uçuştan en geç 6 saat önce ilgili havayolu şirketine rezervasyon yapmanız ve onaylatmanız gerekiyor. Kabinin de kargo bölümünün de kontenjanı var. Bu nedenle rezervasyonu son güne bırakmamak iyi olur.
- KKTC varışlı uçuşların özel prosedürleri var. Bu destinasyona uçacaksanız önceden mutlaka bilgi alın.
- Uçuş öncesi için son bir bilgi: Petiniz uçuş esnasında veya sonrasında rahatsızlanırsa havayolu şirketi hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmiyor.
- Petinize ait pasaport (AB ülkesine seyahat ediyorsanız), sağlık sertifikası ve aşı karnesini uçuş sırasında mutlaka yanınızda bulundurun.
- Bagaj hakkınız olsa bile evcil hayvanınız ayrı bir ücrete tabi. Petiniz kafesiyle birlikte tartılıyor ve ücret belirleniyor. Bu ek ücret havayolundan havayoluna değişiklik gösteriyor.
- Dostunuz eğer bagaj bölümünde seyahat edecekse check-in sırasında havayolu görevlisine teslim ediyor, inişte de yine görevliden teslim alıyorsunuz. 

Evcil Hayvan


Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN