Girne tarihi dokusu, doğal güzellikleri ve canlı atmosferiyle ziyaretçilerini büyülemeye devam ediyor. Binlerce yıllık tarihî geçmişe sahip şehir, her köşesinde farklı bir hikâye barındırıyor. Girne Kalesi'nin görkemli manzarasından, Bellapais Manastırı'nın huzurlu atmosferine, Alagadi Plajının masmavi sularına kadar keşfedilecek çok yer bulunuyor. Şehir tarihi yapıları, doğal güzellikleri ve zengin kültürel mirası ile, hem tarih meraklılarını hem de doğaseverleri kendine çekiyor. Bu eşsiz güzellikteki şehri keşfe çıkmadan önce merak edilen soruları yanıtlayarak yazımıza başlıyoruz.
Girne kaç günde gezilir?
Girne’ye seyahat etmeyi düşünüyorsan en az 2 gününü ayırmanı öneriyoruz. Seyahatini bir gün daha uzatarak şehri rahat rahat gezebilirsin.
Girne’den ne alınır?
Seyahatin sırasında kilim, parfüm, makyaj malzemeleri, takı, kıyafet ve çanta alabilirsin.
Girne’de ne yenir?
Eşsiz lezzetlere sahip Girne’de; hellim böreği, Kıbrıs köftesi, molehiya, piruhi, pilavuna, kolakas, Girit usulü çullama ve kleftiko gibi tatları mutlaka denemelisin.
Girne’nin ikonu haline gelmiş ve limanın bitişiğinde yer alan Girne Kalesinin yapım tarihi tam olarak bilinmese de MS 7. yüzyılda Bizanslılar tarafından yapıldığına işaret ediyor. Akdeniz'e hakim bir tepe üzerinde yükselen kale, misafirlerini Kıbrıs’ın geçmişine yolculuğa çıkarıyor. Kalenin içinde bulunan müzede sergilenen batık gemi kalıntıları ve tarihî eserler, ziyaretçilere unutulmaz bir deneyim yaşatıyor. Sana unutulmaz bir görsel şölen sunacak olan Girne Kalesi, tarihî atmosferi, eşsiz manzarası ve zengin kültürel mirası ile, Girne’ye gelen her turistin mutlaka görmesi gereken yerlerden.
Girne Kalesi ipuçları
♡ Girne Kalesi’nin karşısındaki kayalıklarda oturmalı ve bu manzarayı izlemelisin. Ayrıca kalenin hemen arka tarafında çok güzel sokaklar ve restoranlar var. Ara sokakları keşfetmeden kale çevresinden ayrılma derim.
Tam 50 TL
Öğrenci 20 TL
Açık olduğu saatler
Pazar günleri kapalı
Diğer günler 08.00-17.00
Girne Dağlarının eteklerinde yer alan Bellapais Manastırı, kayalıkların kıyısında uçuruma meydan okuması ile dikkat çekiyor. Gotik mimarinin en güzel örneklerinden biri olan manastır, 13. yüzyılda inşa edilmiş olup yüzyıllar boyunca Kıbrıs'ın tarihinde önemli bir rol oynadığı biliniyor. Akdeniz’in nefes kesen manzaralarına şahit olacağın manastırın avlusunda gezerken kendini tam olarak tarihe ışınlanmış gibi hissedeceğine eminiz. Beşparmak Dağları'nın muhteşem manzarasına hakim bu tarihî yapıda benzersiz fotoğraflar yakalayabilir, Girne seyahatini ölümsüzleştirebilirsin.
Bellapais Manastırı ipuçları
♡ Burası özellikle gün batımı saatlerinde harika oluyor. Girne’yi tepeden gören bir çay bahçesi var, burada kesinlikle gün batımında çay molası vermelisin.
♡ Bellapais Manastırı’na giden yol biraz yokuşlu olsa da sana önerim burayı kesinlikle yürümen. Çünkü Girne’nin sivil mimari evlerine bu yolda tanıklık edeceksin.
Giriş 50 TL
Otopark 25 TL
Açık olduğu saatler
Haftanın her günü 08.00-18.00
Eski dönemlerde ticaretin ve denizciliğin merkezi olan liman, günümüzde de canlılığını korumaya devam ediyor. Girne Kalesinin gölgesine gizlenmiş olan liman, tarihî taş binaları, şirin kafeleri ve restoranlarıyla ziyaretçilere büyüleyici bir atmosfer sunuyor. Şehir merkezinin kalbinin attığı yer olarak kabul edilen liman gece hayatının da kalbi olarak biliniyor. Birbirinden farklı birçok mağazaya ev sahipliği yapan liman, özellikle gün batımlarında muhteşem manzaralara ev sahipliği yapıyor.
Girne Kalesi içinde yer alan Batık Gemi Müzesine gizli hazine dersek yanılmış olmayız. Müze, dünyanın en eski ve en iyi korunmuş ticaret gemilerinden birine ev sahipliği yapıyor. Yaklaşık 40 dakika süren bu gezi, ziyaretçilerine unutulmaz bir deneyim yaşatıyor.
Aziz Hilarion Kalesi, Beşparmak Dağları'nın zirvesinde kurulan en batıda yer alan kale olarak karşımıza çıkıyor. Kalenin kesin yapım tarihî bilinmemekle birlikte M.S. 11. Yüzyılda Bizanslılar tarafından gözetleme kulesi olarak yapıldığı düşünülüyor. Orta Çağ eserlerinin en güzel örneklerinden olan kale, sadece tarihî dokusuyla değil, aynı zamanda büyüleyici manzarasıyla da ziyaretçilerini büyülüyor. Efsanelere göre, Walt Disney'in bazı masallarına ilham kaynağı olan bu kale, masalsı atmosferiyle Girne seyahatin sırasında mutlaka görmen gereken yerlerden.
Giriş 50 TL
Açık olduğu saatler
Haftanın her günü 09.00-16.00
Barış ve Özgürlük Anıtı, Kıbrıs Barış Harekatı'nın hatırasını yaşatmak için inşa ediliyor. 20 Temmuz 1974'te hayatını kaybeden askerleri onurlandırmak ve bağımsızlık mücadelesini simgelemek amacıyla yapılıyor. Girne’nin manzarasına hakim bir tepede yer alan anıt, ziyaretçilerine hem tarihe bir yolculuk sunuyor hem de şehri yukarıdan seyretme fırsatı veriyor.
Barış ve Özgürlük Anıtı ipuçları
♡ Anıtın hemen alt kısmında Kıbrıs Barış Harekâtı’nın ilk gerçekleştiği yer olan Yavuz Çıkarma Plajı‘nı da göreceksin. Burada vaktinin birazını müze haline getirilen ‘Ç 1974’ çıkarma gemisine de ayırmalısın. (edited)
Sessizlik ve huzurun hakim olduğu, hiçbir yapılaşmanın olmadığı Alagadi Plajı, Caretta Caretta Kaplumbağalarının yumurtlama alanı oluşuyla ünlü. Koruma altında bulunan plajda herhangi bir işletme yer almıyor. Şezlong ve şemsiye kurmanın yasak olduğu plajın masmavi ve berrak sularında denizin keyfini çıkarabilir, plaj çevresinde bulunan restoranlarda birbirinden lezzetli balıkların tadına bakabilirsin.
Kıbrıs Barış Harekatı'nda hayatını kaybeden askerlerin anısına inşa edilen bu şehitlik, Girne seyahatin sırasında mutlaka görmen gereken yerlerden. Şehitliğe adım attığın andan itibaren farklı duygular hissedeceğin Karaoğlanoğlu Şehitliğine en az yarım saatini ayırmalısın.
Beşparmak Dağları'nın eteklerinde yer alan köy hem tarihî dokusu hem de doğal güzellikleriyle ziyaretçilerini kendine hayran bırakıyor. Köy, geleneksel Kıbrıs evleri, yerel halkın sıcaklığı ile seyahatini daha da keyifli hale getirecek. Yemyeşil doğası ile seni karşılayacak olan Karaman Köyü, bahar aylarında çiçeklerle donatılmış bahçeleri ve rengarenk manzarasıyla kartpostal güzelliğinde manzaralara ev sahipliği yapıyor.
1860 yılında kilise olarak inşa edilen yapıya 1885 yılında şehrin hemen hemen her noktasından görülebilen bir çan kulesi ekleniyor. Eski Eserler ve Müzeler tarafından düzenlemeler yapılarak müzeye dönüştürülen yapı 11 Haziran 1990 tarihinde ziyarete açılıyor. 3 katlı bir yapı olan İkon Müzesinde 17-19. Yüzyıllara ait ikonlar sergileniyor.
1956 yılında Pablo Pavilides tarafından inşa ettirilen köşk, eşsiz bir mimariye sahip. Köşkün içinden ve bahçesinden çevresindeki her yer gözlemlenebilirken, köşke dışarıdan bakıldığında ise fark edilmeyecek bir malzemeye sahip. Köşkün her bir odası nadir eşyalar ve değerli tablolarla döşenmiş olup, bahçesinde günah çıkarma yerleri, gizli geçit ve kasalar bulunuyor. Gizemli yapısı ve ihtişamı ile adından bahsettiren Mavi köşk, Türk Silahlı Kuvvetleri himayesinde yer alıyor. Ziyaretçiler askeri personel eşliğinde müzeyi görme fırsatı yakalıyor.
Antik dönemin mimarisini yansıtan amfitiyatro, binlerce yıl öncesine dayanan tarihiyle, geçmişin izlerini günümüze kadar taşıyor. Bu gösterişli yapı, sadece bir mimari şaheser değil aynı zamanda canlı bir sanat merkezi durumunda. Yaz aylarında düzenlenen konserler, tiyatro oyunları ve diğer kültürel etkinlikler ile tarihin atmosferinde misafirlerinin farklı deneyimler yaşamasını sağlıyor.
Sana bir sonraki rota önerimiz ise Kıbrıs. Kıbrıs'ta gezilecek yerler yazısına tıklayarak gezmen gereken yerler hakkında bilgi sahibi olabilirsin.