Genelde konut alımlarıyla ilgili yazılar yazıyorum ancak yakın çevremin kira artışından yakınmasını dinleyince bu konuyu da dile getirmek istedim. Şu sıralar İstanbul, İzmir, Adana gibi büyük şehirlerde kiraya çıkmak isteyenlerin dertleri büyük. Herkes evlerdeki fiyat artışından yakınıyor. Hatta aynı apartmanda 3 yıllık bir kiracı 1.000 TL kiraya otururken, yeni kiraya verilecek ev için 2.000 TL yani tam 2 katı isteyen ev sahipleri var. Peki kiralar neden bu kadar arttı?

İçindekiler

Kentsel dönüşüm kiradaki arz talep dengesini değiştirdi

İstanbul gibi büyük şehirlerde kira artışının en önemli sebebi kentsel dönüşüm. Normalde yeni evlenen ya da iş için okumak için vs. gelenler, hali hazırdaki evlere yerleşiyor ve kiralık ev daha kolay bulunuyordu. Şimdilerde kentsel dönüşüm için evleri yıkılanlar, kira yardımı da aldıkları için hemen ev arayışına giriyor. Bunlara bir de yeni evlenecekler, evden ayrılanlar, iş için ya da eğitim için şehir değiştirenler eklenince, arz talep dengesizliği ortaya çıkıyor. Örneğin İstanbul'un bazı semtlerinde fiyatlar o kadar çok yükseldi ki. Emlakçılar Odası'na göre İstanbul Gaziosmanpaşa, Beşiktaş, Kadıköy gibi semtlerde kiralık evlerin fiyatları %100'ün üzerine çıktı. Hatta İstanbul'da 700 TL'nin altında bir kiraya ev bulmak hayal. Örneğin bir kiracı 2 sene önce 700 TL'ye tuttuğu ev için enflasyon artışıyla birlikte şimdilerde 850 TL bir ödeme yaparken, bir alt dairesi boşalınca o ev, 1.600 TL ya da 1.800 TL'ye kiraya verilebiliyor.

Lüks semtlerde kiralar 4.000 TL'den başlıyor

İstanbul'da Levent, Gayrettepe, Florya, Bağdat Caddesi gibi semtlerde 4.000 TL'nin altında ev bulmak zor. Hatta yeni ve sıfır evlerde kiralar daha da yükseliyor. Beylikdüzü, Kurtköy, Tuzla gibi şehrin daha uzak semtlerinde de 3+1 evlerin fiyatları 1.500 TL'nin üzerinde. İstanbul'da ayrıca öğrencilerin ve eşinden ayrılan ya da ayrı eve çıkanların talebi nedeniyle de 1+1 evlere de ilgi büyük. 1+1 site içi dairelerin fiyatları da en az 1.000 TL'yi buluyor.

 

Kira artışı enflasyonu geçemez ama

Borçlar Kanunu'na göre kira artış oranı bir önceki kira yılında Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) artış oranını geçmeyecek şekilde belirleniyor. Yani kira artışları yasayla belirlenmiş. Ancak yeni ev tutmak isteyenler arz talep dengesinden dolayı çok yüksek fiyatlarla karşılaşıyor. Kentsel dönüşüm sebebiyle İstanbul gibi şehirlerde kira artışlarının 3-5 yıl daha böyle gitmesi bekleniyor. Örneğin yeni evlenecekseniz ya da ayrı eve çıkacaksanız kira yerine satın alma opsiyonunu bir kere daha düşünün derim. Konut kredisi ödeme oranlarının gösteren butonumuz üzerine kullanmak istediğiniz kredi tutarı ve vadesini girerek hesaplamalara bakabilir, dilerseniz başvuruda da bulunabilirsiniz.


tugbahacibayramoglu
Tuğba Hacıbayramoğlu
1174 Yazı
Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik mezunu. Yine Marmara Üniversitesi’nde Radyo Televizyon Sinema bölümünde yüksek lisans yaptı.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN