Dünyanın EN ilginç yılbaşı gelenekleri

elifcokan

Dünya üzerinde çok farklı yılbaşı gelenekleri var. Ateş toplarından mezarlıkta gecelemeye, karlı göl sularına girmeye, hatta ayı postu giymeye kadar çok çeşitli adetler var. Bazılarını bildiğimiz, bazılarının ise ilginç geleceği dünyadaki yılbaşı geleneklerine göz atmaya ne dersin?

İskoçya’da ateş topları ile geçit töreni

İskoçya Ateş

Kökeni Vikinglere dayalı bu âdete göre, her yeni yıl arifesinde geleneksel kıyafetler giyen İskoçyalılar yanan ateş toplarının bağlı olduğu ipleri başları üzerinden savurarak geçit töreni yapıyor.

Şili’de mezarlıkta gece kampı

silimezarlik

Şili yerlileri yeni yılı ölmüş akrabaları ile geçirmek istiyor. Şili’nin merkezi kasabası Talca Mezarlığı, Belediye Başkanı önderliğinde gece yarısı ziyaretçilere açılıyor. Klasik müzik eşliğinde binlerce insan mezarların başında mum yakarak oturuyor.

Uçak Bileti

Buz gibi denizde yüzmek

yilbasiyuzme

Yılbaşı gecesi sonrası binlerce kişi sahilde toplanıp buz gibi suya giriyor. Bu aktivite hem yeni yıl partisinden sonra akşamdan kalma kişiler için bir ayılma seansı olarak hem de bazı hayır kurumları için para toplamak amacı ile dünyanın çeşitli yerlerinde yapılıyor. İngiltere, Kanada, Amerika, Hollanda gibi bir çok ülkede yapılan bir gelenek.

İspanya’da üzüm tanesi yemek

ispanya'da üzüm tanesi yemek

İspanya'da yılbaşı gecesi saatler 24.00’ü gösterdiğinde çalan her çan için bir üzüm tanesi ağza atılıyor. Yılın her bir ayını temsil eden 12 tane üzüm sırayla yeniliyor. Ve bu üzümlerin yıl boyunca şans getirmesi için dilekler de bulunuyorlar.

Romanya'da ayı postu giymek

Ayı postu

Romanya’da yeni yıl gecesi ayı postu giyen insanlar, sokakları dolaşarak evlerin önünde çeşitli enstrümanlar çalarak dans ediyor. Bu gelenek ile şeytanın yıl boyu onlardan uzak olacağına inanıyorlar.

Venezüella'da paten kayma töreni

Ayı postu

Yılbaşı sabahı saat 08.00’e kadar yollar paten kayma geleneği için trafiğe kapatılıyor. Sabahın erken saatlerinde yüzlerce insan paten kaymak için toplanıyor.

Ukrayna'da ağaçları örümcek ağlarıyla süsleme

ukraynanoel

Ukrayna’da Noel ağaçları alıştığımız şekilde süslenmiyor. Yapay örümcek ağları ile kaplanıyor. Efsaneye göre ağacını süsleyemeyen fakir bir ailenin çocukları duruma çok üzülüyor. Sabah kalktıklarında ağaçlarının örümcek ağları ile kaplandığını görüyor. Güneşin ilk ışıkları bu ağlara vurduğunda ağlar biranda altın ve gümüşe dönüşüyor. İyi şans getirdiğine inanıldığı için Noel ağaçları Ukrayna’da yapay örümcek ağları ile süslenmeye halen devam ediyor.

Japonya’da çanlar 108 kez çalıyor

yılbasijponya

Japonya’da yeni yıl öncesi pek çok gelenek var. Yılbaşı haftası ev ve işyerlerinde yoğun bir temizliğe başlayan Japonlar evlerinin girişlerine de şans getirecek objeler asarlar. Tapınaklarda saat gece yarısını gösterdiğinde çanlar tam 108 kez çalar. Bu çanların öfke, kıskançlık gibi toplam 108 dünyevi arzu ve duyguyu lanetlediğine inanılır.

Çin’de yeni yıl temizliği

yilbasicin

Yeni yıl yaklaşırken temizlik yapan ve böylece kötü enerjilerin gideceğine inanan Çinliler, yılbaşı için evlerini çiçeklerle süslerler. Ayrıca kötü şans getirdiğine inanıldığı için evdeki bıçaklar saklanıyor.

Yunanistan’da kapıya soğan koyma

yunanistanyılbası

Yunanistan’da yeniden doğuşu simgelediğine inanılan soğan asma geleneği var. Yılbaşı akşamı kapıya soğan asılıyor. Ertesi gün de çocuklar kafalarına soğan vurarak uyandırılıyor.

Danimarka’da kapıda tabak kırma

danimarka

Danimarka’da yeni yıla komşusunun kapısında tabak kırma geleneği ile giriliyor. Kapısında tabak kırılan evlerin yıl boyunca şanslı olacağına inanılıyor.                        

İtalya’da kırmızı iç çamaşırı

İtalya'da kırmızı iç çamaşırı

Tüm dünyada yılbaşı dönemi kırmızı iç çamaşırı satışları artar. Bu gelenek pek çok ülkede var. Ancak geleneğin İtalya’dan çıktığı biliniyor. İtalya’da özellikle güneydeki Napoli bölgesinde kadınlar, yılbaşı günü kırmızı iç çamaşırı giymenin uğur getireceğine inanıyor.

Bu arada eğer sen de yılbaşı programı yapmak istersen Yılbaşını karlar altında geçirmek isteyenlere öneri içeriğimizi de inceleyebilirsin. 

Antik kültürlerde yılbaşı gelenekleri nasıldı?

antik kültürlerde yılbaşı geleneği

  • Yılbaşı gelenekleri eski medeniyetlerde de oldukça farklıydı. Örneğin Antik Mısır halkı, onlar için her zaman önemli olan Nil Nehri’ni yeni yıl ile bağdaştırmıştı. Nil Nehri ne zaman taşmaya ve ovaları sulamaya başladığı zaman Antik Mısırlılar için bu olayın gerçekleştiği günün yılbaşı olduğunu anlarlardı. Genellikle bu olay temmuz ayında gerçekleşiyordu. Özellikle soylu halktan kimseler yılbaşında görkemli partiler düzenlerdi.
  • Babil halkı da yılbaşı zamanında kutlamalar yapıyordu. Ekinoks döneminde yılbaşını kutlayan Babil halkı, bu özel güne “Akitu” adını vermişlerdir. Her Akitu zamanında inançları için önemli tapınakların çevresinde toplanan halk görkemli bir kutlamayla dini törenlerini düzenler, aile içindeyse daha sade bir şekilde kutlamalarını yaparlardı.
  • Antik Maya halkı, binlerce yıl önce 360 günden oluşan bir takvim kullanıyordu. Ve takvimlerine göre yılbaşı günü haziran ayına denk geliyordu. Ayrıca Maya halkı bu ay içinde oldukça büyük dini törenler yapardı.

 


elifcokan
Elif Çokan Palaz
18 Yazı
Anadolu Üniversitesi Güzel Sanat Fakültesi ve Seramik Bölümü'nden mezun oldu. Pazarlama hakkında yeni şeyler öğrenmeye hevesli yazar dijital pazarlama eğitimi aldı. Kreatif bir ajansta Intern Copywriter görevine başladı ve çeşitli sektörler için freelance içerikler üretmeye devam etti. İki farklı tatil şirketinde Content Specialist olarak çalıştıktan sonra Enuygun ekibine katıldı. Elif seramik objeler üretmeyi, kamp yapmayı ve fantastik filmler izlemeyi çok seviyor.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN