İstanbul'un güzel bir ilçesi olan Büyükçekmece tarihsel, kültürel, doğal güzellikler ve plajlar gibi birçok ilgi çekici yere ev sahipliği yapıyor. İstanbul’un eski yerleşim bölgelerinden biri olan Büyükçekmece ilçesinin kuruluş tarihi Bizans ve Osmanlı dönemlerine dayanıyor. Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi boyunca uzun bir süre geçiş yolu ve tarım bölgesi olarak kullanılan Büyükçekmece 1950’li yıllardan itibaren Marmara Denizi ile olan konumu kaynaklı daha çok yazlık evler için tercih edilmeye başlanıyor.

Günümüzde İstanbul’un kentsel yaşamının uzandığı bir ilçe olarak bizi karşılayan Büyükçekmece'de gezilecek yerler keşfetmeye başlayalım.

1. Büyükçekmece Sahili

buyukcekmece-sahili

Büyükçekmece sahilinde uzun bir yürüyüş yaparak denizin tadını çıkarabilirsiniz. Saatlerce yürüyebileceğiniz dümdüz bir yol olan bu sahilde dilerseniz nostaljik trenle ya da bisiklet sürerek de sahil boyunca gezebilirsiniz. Yer yer denize de girilen bu sahilde sahil boyunca sıralanmış kafeler ve restoranlarda vakit geçirerek gününüzü keyifli hale getirebilirsiniz.

Giriş Ücreti

  • Ücretsiz

Ziyaret Saatleri

24 saat açık.

Konum Linki

2. Dünya Kostümleri Müzesi

dunya-kostumleri-muzesi

Büyükçekmece ilçesi Mimar Sinan Mahallesi’nde tarihi bir bina içinde yer alan Dünya Kostümleri Müzesi 2011 yılında açılmış. Bu müzede Türkiye ve dünyanın birçok ülkesinin kültürlerini yansıtan 500 üzerinden kostümün orijinal halleri sergileniyor. Bu kostümleri çoğu zaman halk oyunlarını oynayan grupların üzerinde görebiliriz. Müzenin kuruluş amacı, farklı toplumların kültürel mirası değerinde olan bu geleneksel kostümleri ve aksesuarları koruma altına alarak gelecek nesillere tanıtabilmek.

Giriş Ücreti

  • Ücretsiz

Ziyaret Saatleri

08.30- 17.00 saatleri arasında ziyarete açık. (Pazartesi günleri ve resmi tatillerde kapalı.)

Konum Linki

3. Enver Paşa Köşkü

enver-pasa-kosku

Enver Paşa Köşkü, Büyükçekmece Dizdariye Mahallesi, Enver Paşa Caddesi üzerinde konumlanıyor. 1900’lü yıllarda yapıldığı tahmin edilen bu köşkü Enver Paşa ailesi ve eşi ile beraber yazlık köşk olarak kullanmış. Denize cepheli ve dönemine göre oldukça gösterişli olan bu köşk, iki büyük yangın geçirmiş. 2007 yılında restore edilerek Büyükçekmece Çocuk Kültür Evi olarak hizmet vermeye başlamış. Burada çocuklar için piyano, gitar, zeka oyunları, keman gibi birçok branşta kurslar veriliyor.

Giriş Ücreti

  • Ücretsiz

Ziyaret Saatleri

09.00- 17.00 saatleri arasında ziyarete açık. (Pazar günleri kapalı.)

Konum Linki

4. Enver Paşa Çeşmesi

enver-pasa-cesmesi

Enver Paşa Çeşmesi, Enver Paşa Köşkü ile aynı sokakta bulunuyor. Enver Paşa tarafından yaptırılmış bu çeşmeyi de görülecek yerler arasına ekleyebilirsiniz. Günümüzde özgün hali korunamamış ancak tarihi değeri nedeniyle ziyaret edilmesini öneririz.

Giriş Ücreti

  • Ücretsiz

Ziyaret Saatleri

24 saat açık.

Konum Linki

5. Büyükçekmece Gölü

buyukcekmece-golu

Doğal göl olan Büyükçekmece Gölü, kuş gözlemcileri ve doğa severler için harika bir yer. Göl çevresinde yürüyüş yapabilir, piknik yapabilir ve gölde kanoyla gezebilirsiniz. Tarihi bir köprü olan Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü gölün üzerinden geçiyor. Her yıl yaz ve sonbahar aylarında düzenlenen Büyükçekmece Festivali kapsamında Büyükçekmece Gölü çevresi de bazı etkinliklere ev sahipliği yapıyor. Bu festivalde konserler, sergiler, yerel lezzetlerin sunulduğu standlar ve daha birçok etkinlik gerçekleştiriliyor.

Giriş Ücreti

  • Ücretsiz

Ziyaret Saatleri

24 saat açık

Konum Linki

Yazar Notu: Festival çoğunlukla Temmuz-Ağustos ayları arasında yapılıyor. Festival tarihlerini takip ederek hem keyifli bir festivale şahit olabilir hem de Büyükçekmece Gölü’nün doğal güzelliklerinin tadını çıkarabilirsiniz.

6. Büyükçekmece İmaret Camii

buyukcekmece-imaret-camii

15.yüzyılda inşa edildiği tahmin edilen İmaret Camii, Osmanlı İmparatorluğu’nun kuruluş döneminde tercih edilen cami mimarisine sahip. Merkezi bir yerde bulunan İmaret Camii’yi ziyaret ederek Bursa tipi denen ters T planlı bu yapıyı yakından inceleyebilirsiniz.

Giriş Ücreti

  • Ücretsiz

Ziyaret Saatleri

24 saat açık.

Konum Linki

7. Sultan II.Abdülhamit Çeşmesi ve Havuzu

sultan-ii-abdulhamit-cesmesi-ve-havuzu

Büyükçekmece ilçesinin Havuzbaşı Meydanı’nda bulunan Sultan II.Abdülhamit Çeşmesi 1918 yılında Sultan II. Abdülhamid'in 25. Cülüs (tahta çıkış) yılı anısına Büyükçekmece halkı tarafından yaptırılmış. Çeşmenin bir başka de özelliği tamamının mermer taşının oyularak yapılması.

Giriş Ücreti

  • Ücretsiz

Ziyaret Saatleri

24 saat açık

Konum Linki

8. Büyükçekmece Plajları

buyukcekmece-plajlari

Tatilcilerin ve yerel halkın sıkça ziyaret ettiği bu plajlar, güzel kumları ve temiz denizi ile ünlü. Deniz kenarında güneşlenmek, yüzmek ve su sporları yapmak için İstanbul’dan uzaklaşmadan deniz keyfi yapmak için iyi bir seçenek. Büyükçekmece’de girişi ücretsiz olan denize girebileceğiniz plajlar bazıları olan Büyükçekmece Halk Plajı, Albatros Plajı, Mimarsinan Sahili, Kumburgaz Plajı’nı önerebiliriz. Bu plajlarda şemsiye ve şezlong kullanımı ücretli. Hepsinde yeme-içme, duş, tuvalet soyunma kabinleri gibi olanaklar mevcut.

Giriş Ücreti

  • Ücretsiz

Ziyaret Saatleri

Her gün 09.00-22.00 saatleri arasında ziyarete açık.

Konum Linki

9. Orhan Veli Sosyal Tesisleri

orhan-veli-sosyal-tesisleri

Büyükçekmece Kordonboyu sahil şeridinde konumlanan Orhan Veli Sosyal Tesisi 300 kişilik kapasitesi ile ziyaretçilerine kafe-restoran hizmeti sunuyor. Tesiste ayrıca kış bahçesi, kütüphane, bebek bakım odası, spor salonu, mescit ve bar bulunuyor.

Giriş Ücreti

  • Ücretsiz

Ziyaret Saatleri

Her gün 09.00-23.00 saatleri arasında ziyarete açık.

Konum Linki

10. Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü

kanuni-sultan-suleyman-koprusu

Kanuni Sultan Süleyman döneminde Mimar Sinan’a yaptırılmış olan bu köprü Mimar Sinan köprüsü olarak da biliniyor, Kanuni Sultan Süleyman tarafından Zigetvar Savaşı’na çıkacağı zaman yapılması istemiş ancak Kanuni Sultan Süleyman ölünce oğlu II. Selim tarafından tamamlanmış. Büyükçekmece Gölü ile Marmara'yı birleştiren, İstanbul’u Avrupa’ya bağlayan ticaret yolu üzerinde köprü ilçedeki tarihi değerlerden biri olarak öne çıkıyor. Osmanlı Döneminde baş mimarlık görevinde bulunan Mimar Sinan’ın inşa ettiği ve üzerinde imzasının olduğu tek eseri Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü olma özelliğine sahip. 1990 yılına kadar araç trafiğine açık olan ancak yıkılma tehlikesine karşı Büyükçekmece Belediyesi tarafından araç trafiğine kapatılan köprü şu an sadece yayalara açık. Birkaç defa restore edilen Mimar Sinan Köprüsü Kültür Sanat Servisi tarafından 1. grup korunması gereken kültür varlığı olarak tescilli. Tarihi bir eser olan bu köprü, ziyaretçilere tarihi bir yolculuk sunuyor.

Giriş Ücreti

  • Ücretsiz

Ziyaret Saatleri

24 saat açık.

Konum Linki

11. Kanuni Sultan Süleyman Çeşmesi

kanuni-sultan-suleyman-cesmesi

Menzil Külliyesi’nin öğelerinden biri olan Kanuni Sultan Süleyman Çeşmesi 1566 yılında yapılmış olan Mimar Sinan eserlerinden biri. 6 metre yüksekliğinden olan çeşme üç kanattan oluşuyor ve her birinde bir çeşme bulunuyor. Tarihi değer olarak önemini korumaya devam eden çeşmeden hala su akıyor.

Giriş Ücreti

  • Ücretsiz

Ziyaret Saatleri

24 saat açık.

Konum Linki

12. Sultan Süleyman Kervansarayı

sultan-suleyman-kervansaray

Kurşunlu Han, Kanuni Sultan Süleyman’ın Mimar Sinan’a yaptırdığı Menzil Külliyesi içerisinde yer alıyor. Çatısı kurşunla kaplı olduğu için Kuşunlu Han da deniyor. Avlusuz ve kapalı bir kervansaray olan Kurşunlu Han’ın yapım tarihi 1566 olarak görünüyor. Kurşunlu Han, yola giden veya dönenlerin hem kendileri hem de hayvanları için dinlenme ve uyuma alanı olarak yapılmış. Günümüzde kültürel ve sanatsal etkinliklerin yapıldığı mekan olarak kullanılıyor. Bu hanın bir diğer özelliği ise Mimar Sinan’ın dehasına hayran bıraktırıyor. Mimar Sinan, ısıtma sistemi borularını Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü’ne bağlayarak köprünün soğuk kış zamanlarında buz tutmasını önlemiş.

Giriş Ücreti

  • Ücretsiz

Ziyaret Saatleri

Haftanın her günü 09.00-17.00 saatleri arasında ziyarete açık.

Konum Linki

13. Sokullu Mehmet Paşa Cami

sokullu-mehmet-pasa-cami

Menzil Külliyesi içerisinde yer alan cami Kanuni Sultan Süleyman’ın sadrazamı Sokullu Mehmet Paşa’nın adını almış. Bu cami de külliyenin diğer eserleri gibi 1566-1567 yılları arasında yapılmış. Bu caminin öne çıkan özelliklerinden biri, benzeri sadece Mısır’da bulunan cami minaresinin tek parça taştan oyularak yapılmış olması. Yüzyıllara meydan okuyan Minder Minaresi, Sokullu Paşa Camii’nin avlusuna girerken sizi tüm güzelliğiyle karşılayacak.

Giriş Ücreti

  • Ücretsiz

Ziyaret Saatleri

24 saat açık.

Konum Linki

14. Gürman Binicilik Spor Kulübü

gurman-binicilik-spor-kulubu

Hafta sonları doğanın içinde sakin bir ortamda at binmeyi denemek istiyorsanız adresiniz Gürman At Çiftliği olabilir. Burada birçok cinsten atı bir arada görebilirsiniz. Binicilik eğitimi alarak profesyonel biniciliğe adım atabilirsiniz. Burada atlara seyisleri eşliğinde yüksek olmayan ücret karşılığında kısa süreliğine binme imkanınız da var. Burada bulunan kafede kahvaltı edebilir, günün diğer saatlerinde yemek yiyebilir, kahvenizi yudumlarken birbirinden güzel atları seyredebilirsiniz.

Giriş Ücreti

  • Ücretsiz

Ziyaret Saatleri

09.00-19.00 saatleri arasında ziyarete açık. (Pazartesi günleri kapalı)

Konum Linki

15. Celaliye Çamlık Yahya Kemal Beyatlı Sosyal Tesisleri

celaliye-camlik-yahya-kemal-beyatli-sosyal-tesisleri

Büyükçekmece Celaliye sahilinde denize sıfır konumda olan bu tesis İstanbul’da alkollü restoran hizmeti olan tek sosyal tesis olma özelliğine sahip. Açık ve kapalı alanları mevcut olan Celaliye Tesisinde uygun fiyatlı restoran, kitaplık, bebek bakım odası ve mescit de bulunuyor. Hafta sonları hem deniz havası almak hem de güzel vakit geçirmek için keyifli bir seçenek.

Giriş Ücreti

  • Ücretsiz

Ziyaret Saatleri

Her gün 09.00-00.00 saatleri arasında ziyarete açık.

Konum Linki

16. Büyükçekmece Atatürk Kültür Merkezi

buyukcekmece-ataturk-kultur-merkezi

Sanat ve kültür etkinliklerini seviyorsanız Büyükçekmece Atatürk Kültür Merkezi’nde çokça düzenlenen sanatsal ve kültürel aktiviteler, sanat konferansları, tiyatro oyunları, müzikallere göz atabilirsiniz. Çocuklara yönelik tiyatro oyun gösterileri ve diğer etkinliklerde çocuklarınızla beraber hoşça vakit geçirebilirsiniz.

Giriş Ücreti

  • Ücretsiz

Ziyaret Saatleri

08.30-17.00 saatleri arasında ziyarete açık. (Cumartesi-Pazar kapalı.)

Konum Linki

17. Prof. Dr. Türkan Saylan Spor ve Sosyal Tesisleri

prof-dr-turkan-saylan-spor-ve-sosyal-tesisleri

Büyükçekmece Atatürk Parkı içerisinde bulunan bu tesiste doğanın içinde bol oksijen eşliğinde keyifli vakit geçirebilirsiniz. Park içerisinde yürüyüş yapabilir, kafe-restoranın bulunduğu sosyal tesiste hem ekonomik hem de lezzetli yemekler yiyebilirsiniz. Burada ayrıca kış bahçesi, bebek bakım odası, mescit, kütüphane ve spor salonu mevcut.

Giriş Ücreti

  • Ücretsiz

Ziyaret Saatleri

Her gün 09.00-22.00 saatleri arasında ziyarete açık.

Konum Linki

18. Yusuf Paşa Hamamı

İmaret Camii’nin karşısında yer alan Yusuf Paşa Hamamı ne zaman ve kim tarafından yapıldığı net olarak bilinmiyor. Yapısında kullanılan süslemeler 17. yüzyılda yapılmış olabileceği bilgisini veriyor.

Şu an hamam olarak hizmet vermiyor. Bir süre Büyükçekmece Belediyesi tarafından kültürel etkinliklerin düzenlendiği bir mekan olarak kullanılmış. Yine de mimariye merakınız varsa görmenizi öneririz.

Giriş Ücreti

  • Ücretsiz

Ziyaret Saatleri

Şu an ziyarete kapalı.

Konum Link

19. Menzil Külliyesi

Osmanlı’da ulaşım ve haberleşme ağının en önemli parçası külliyelerdi. Osmanlı İmparatorluğu’nda halkın ihtiyaçları için gerekli olan bu külliyelerin oluşturulması ticaret ve kent dokusu oluşturmak adına önemliydi. Kervansaraylar, hanlar, köprüler, camiler, çeşmeler gibi hem yerleşik halkın ihtiyaçlarını hem de ordunun seferleri sırasında konaklamak, dinlenmek için durduğu mimari yapılar topluluğu menzil külliyesini oluşturan öğeler arasında yer alıyor.

Kanuni Sultan Süleyman döneminde yoğunlaşan Avrupa seferleri için Sultan Yolu Büyükçekmece’den geçiyordu. Mimar Sinan’ın eserlerinden biri olan Kanuni Sultan Menzil Külliyesi’nin 1566-1567 yılları arasında inşa edildiği düşünülüyor. Büyükçekmece Menzil Külliyesi içerisinde Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü, Kanuni Sultan Süleyman Kervansarayı (Kurşunlu Han), Sokullu Mehmet Paşa Mescidi ve Minber-Minaresi, Kanuni Sultan Süleyman Çeşmesi yapıları yapılmış. 1998 yılında burası gerekli düzenlemeler yapılarak ‘Kültür Park’ ismi ile halka açılmış. Burada müzik festivalleri yapılıyor ayrıca yöresel lezzetleri tadabileceğiniz yöresel evler bulunuyor. Kültür Parkı’nda sevdiklerinizle beraber uzun vakit geçirebilir, gün batımında tarihi köprüden yürüyerek anlarınızı özel kılabilirsiniz.

Giriş Ücreti

  • Ücretsiz

Ziyaret Saatleri

24 saat açık

Konum Linki

20. Büyükçekmece Fatih Camii

Büyükçekmece Çarşı içerisinde bulunan tarihi bir cami olan Fatih Camii, 17.yüzyılda yapılmış. Ziyarete ve ibadete açık olan tarihi ve kültürel miras niteliğinde olan Fatih Camii’yi de Büyükçekmece’de gezilecek yerler listenize dahil edebilirsiniz.

Giriş Ücreti

  • Ücretsiz

Ziyaret Saatleri

24 saat açık.

Konum Linki

21. Mimar Sinan Sahil Yolu

Özellikle bahar ve yaz aylarında yürüyüş yapmak, bisiklete binmek ve oturup denizin sesini dinlemek için güzel bir sahil olan Mimar Sinan Sahil Yolu’nda denize girebileceğiniz kumluk plajlar da bulunuyor. Burada ayrıca yaz aylarında açıkhava etkinlikleri de düzenleniyor.

Giriş Ücreti

  • Ücretsiz

Ziyaret Saatleri

24 saat açık.

Konum Linki

22. Büyükçekmece Kıyı İstanbul Marina

Büyükçekmece’nin uzun sahil şeridinde inşa edilen Kıyı İstanbul Marina’nın çarşısının mimarisi, Avrupa’nın kültür ve sanat alanında önde gelen 7 şehrinden ilham alınarak tasarlandı. Kıyı İstanbul Marina’da kültür ve eğlence merkezleri, dünyaca ünlü markaların mağazaları, restoranları, plajı ve daha birçok alışveriş ve sosyal alanı ile seçkin bir yaşam alanı olarak karşımıza çıkıyor. Burada ayrıca Türkiye’nin deniz üzerindeki ilk oteli inşa edildi. Çarşısında gezerken kendinizi Avrupa’nın kültür ve sanat simgeleri olan Budapeşte, Milano, Berlin, Amsterdam, Paris, Londra, Viyana ve Saraybosna şehirlerinin ikonik yapılarını geziyormuş gibi hissedeceksiniz.

Giriş Ücreti

  • Ücretsiz

Ziyaret Saatleri

Haftanın her günü 09.00-00.00 saatleri arasında ziyarete açık.

Konum Linki

Yazar Notu:Buradaki restoranlarda fiyatlar ortalamanın üstünde gelebilir ancak marinada yürüyüş yapmak bile keyifli olacaktır.

Otel


ipekincir
İpek İncir
363 Yazı
Marmara Üniversitesi Reklam bölümünde yüksek lisans yaptı. Eğitimini tamamlamak için bir süre Londra’ya gitti. Otomotiv, sağlık, turizm sektörü gibi birçok farklı alanda içerik üretti. Şimdi ise Enuygun ekibinin bir parçası olarak seyahat yazıları yazıyor.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN